5 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 190
Wysłane:
15 czerwca 2012 18:14:24
przy kursie: 1,05 zł
Petra to złota kura która jeszcze nie znosi złotych jajek ,ale niech Was nie zwiedzie sposób inwestowania dok. Krauze, chłop wie co robi, jeszcze zrobi z nas nieraz ofiary własnej chciwości, nadejdzie taki dzień gdy czarna maź wreście tryśnie i ku radości szczęśliwych posiadaczy jego aktywów okaże się że mimo opłacalności wydobycia niestety nie jest ono opłacalne. przykład? Biotek. Insulina w Indiach i Chinach sprzedaje się całkiem nieźle i co z tego skoro biotek tego nie wykazuje w sprawozdaniach i generuje straty.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
15 czerwca 2012 19:14:40
Oj tam nie narzekaj. Akurat dzisiaj i wczoraj Wielki Drukarz okazał się wyjątkowo łaskawy. Ludzki pan, jak to się mówi. Nie tak jak podczas ostatnich zrywów. Człowiek wsiadł, wyszedł na kawę i okazało się, że już wysiadł:) Tym razem można było bez drżączki wejść w posiadanie bezcennych aktywów, poustawiać rozsądne, trzygroszowe stopy i taka bonanza trwała tu aż dwa dni!:) Chyba nie dało się tu stracić, podejrzewam że syci i weseli są wszyscy, poza kamikadze którzy wchodzili jak już zaczęło się zwalać, ci jednak zdobyli równie cenną wiedzę. Szczerze mówiąc mam wrażenie, że wokół złotówki będzie można teraz trochę pograć w sposób analogiczny do tego, w jaki grało sia na wahaniach przy kursie 10 - 12 PLN. Dopóki nieoceniony główny akcjonariusz, światowy holding Masashi jest w posiadaniu znaczącej ilości wartościowych walorów, kurs raczej nie powinien zwalić się grubo poniżej złotówki, trzeba bowiem zachować jakąś bazę dla kolejnych ostatnich emisji, przeznaczonych na zakup perspektywicznych dóbr:)
Edytowany: 15 czerwca 2012 19:15
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 czerwca 2012 08:13:01
Nihil novi na wykresie Petrolinvestu - analiza techniczna w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
17 lipca 2012 22:40:05
przy kursie: 1,13 zł
źródło napisał(a):Komisja Nadzoru Finansowego nałożyła 400 tysięcy złotych kary na Petrolinvest za nieprawidłowe wykonanie obowiązków informacyjnych - podała KNF w komunikacie. o rany, to przecież ponad 3/4 przychodów spółki za I kwartał tego roku link do komunikatu KNF, pozycja 7Cytat:7. Komisja jednogłośnie nałożyła na Petrolinvest SA karę pieniężną w wysokości 400 tysięcy złotych za nieprawidłowe wykonanie obowiązków informacyjnych emitentów polegające na:
• nienależytym sporządzeniu raportów bieżących nr 40/2009 z dnia 30 kwietnia 2009 r. oraz nr 20/2010 z dnia 18 marca 2010 r., w których spółka poinformowała o zawarciu umów z zagranicznymi inwestorami, mającymi zapewnić spółce finansowanie w drodze subskrypcji jej akcji. [link zamieszczony przez użytkownika Black Horse, nie wiem dlaczego moderator wyczyścił temat...] Kod:mod: dlatego że nie pojawił się żaden komentarz ani odniesienie. komunikaty są wszędzie w internecie, jeśli je przytaczamy to musi być wiadomo w jakim celu - inaczej forum stanie się strumieniem ESPI, a po co drugi, jak jeden już jest
Edytowany: 17 lipca 2012 23:22
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 25
Wysłane:
18 lipca 2012 00:52:20
KNF przypomina mi starą reklamę maści na szczury: "po 3 latach smarowania szczur umiera z wyczerpania" kara choć niska jest niestety bolesna - nie można jej uiścić emisją ani "wzajemnymi wierzytelnościami"
|
|
0 Dołączył: 2012-09-06 Wpisów: 38
Wysłane:
10 września 2012 10:50:44
artbeco napisał(a):Petra to złota kura która jeszcze nie znosi złotych jajek ,ale niech Was nie zwiedzie sposób inwestowania dok. Krauze, chłop wie co robi, jeszcze zrobi z nas nieraz ofiary własnej chciwości, nadejdzie taki dzień gdy czarna maź wreście tryśnie i ku radości szczęśliwych posiadaczy jego aktywów okaże się że mimo opłacalności wydobycia niestety nie jest ono opłacalne. przykład? Biotek. Insulina w Indiach i Chinach sprzedaje się całkiem nieźle i co z tego skoro biotek tego nie wykazuje w sprawozdaniach i generuje straty. Najprawdopodobniej będzie jaki piszesz- wydobycie nieopłacalne- i lipa:( WSZYSTKIM ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT I BOGATEGO MIKOŁAJA oraz wspaniałego humoru i spokoju w te nadchodzące dni.
„Dzisiaj bogactwem jest informacja. Osoba, która posiada informację, będącą najbardziej na czasie, posiada majątek.” a "Każdą klęskę próbowałem zawsze zmienić w okazję".Johna D. Rockefellera:
Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą. kto to powiedział?
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
14 września 2012 21:00:10
przy kursie: 1,15 zł
Czy jest możliwe zorganizowanie czatu z prezesem Petrolinvestu Może warto by było się nad zastanowić,zainteresowanie forumowiczów i to ze wszystkich portali giełdowych gwarantowane
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 września 2012 21:42:44
Niestety, nie ma takiej możliwości. Nie chcemy w żaden sposób firmować tego rodzaju przedsięwzięć. Nawet gdyby miało to wzbudzić duże zainteresowanie.
|
|
Wysłane:
14 września 2012 23:09:15
bialoczerwony napisał(a):Czy jest możliwe zorganizowanie czatu z prezesem Petrolinvestu Może warto by było się nad zastanowić,zainteresowanie forumowiczów i to ze wszystkich portali giełdowych gwarantowane Cóż, pomijając irracjonalną niechęć Wodza do promowania spółek o profilu wydobywczym, wynikającą zapewne ze skostnienia i braku zrozumienia dla najnowszych trendów rynkowych, czy naprawdę sądzisz że prześwietny prezes przyjąby takie zaproszenie? Bo ja osobiście szczerze w to wątpię, szczególnie że w ostatnim czasie jakoś przycichł i oklapł, przestał nawet buńczucznie pobrzękiwać metalowymi elementami urządzeń do opróbowywania, ktore to (tak na marginesie) miało chyba zakończyć się jakoś w czerwcu, albo najpóźniej do końca wakacji:)
|
|
Wysłane:
15 września 2012 06:35:29
@Watchdog Moim zdaniem,nie byłoby to firmowanie ,tylko możliwość przetestowania pana prezesa i zadania więcej niż paru niewygodnych pytań,czego nie robią dziennikarze z portali biznesowych(akcjonariusze nie mieli by żadnych oporów by pytać o rzeczy dokładnie) Powiadasz,że nie firmujecie,a chat z prezesem dewelopera to co to było? Czy moralność dowódców tej spólki jest dużo lepsza,po numerze z obligacjami @Irfy Jeśli wiesz,że nie przyjąłby zaproszenia to  ,ja tego nie wiem i zanim takowe nie zostanie wystosowane uwazam,że sprawa jest otwarta. Dla mnie nie ma róznicy,czy jesteś nieuczciwy na 100PLN czy na 10000000PLN,a tu widzę chyba jest. Czy skłamłeś 10 razy czy 100 to i tak jesteś kłamcą i
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 września 2012 08:24:33
Nie stawiałbym znaku równości między Gantem a Petrolem. Na przykład dlatego, że widziałem wybudowane osiedla.
Jakąś przesłanką jest też to, że Gant powiedzmy 5 lat temu miał 14,2 mln akcji, teraz ma 20,5 mln akcji. Petrolinvest miał wówczas 5,3 mln akcji, teraz ma 173 mln akcji. Nikogo tutaj testować nie trzeba...
Edytowany: 15 września 2012 08:28
|
|
Wysłane:
15 września 2012 10:41:40
bialoczerwony napisał(a):Moim zdaniem,nie byłoby to firmowanie ,tylko możliwość przetestowania pana prezesa i zadania więcej niż paru niewygodnych pytań,czego nie robią dziennikarze z portali biznesowych(akcjonariusze nie mieli by żadnych oporów by pytać o rzeczy dokładnie) Jeśli wiesz,że nie przyjąłby zaproszenia to  ,ja tego nie wiem i zanim takowe nie zostanie wystosowane uwazam,że sprawa jest otwarta. Oczywiście nie mam niezachwianej pewności, że ten przemiły pan nie przyjąłby zaproszenia, gdyż mam ją jedynie co do faktu, że świeci słońce a i to tylko w słoneczne dni:) Niemniej jednak w życiu kieruję się logiką, która podpowiada mi, że nawet człowiek tak obyty jak czcigodny pan prezes raczej nie będzie miał ochoty narażać się na bezposrednią konfrontację z anonimowymi osobami, które mówiąc dyplomatycznie nie muszą być mu przychylne. Ponadto, niezależnie od sympatii czy antypatii, na forum urzęduje co najmniej parę osób, których pytania mogłyby go w najlepszym razie ośmieszyć. Tutaj nie powie przecież że "brak czasu na odpowiadanie" tak jak zwykł był to czynić na WZA. Poza tym, pomijając już wszystkie inne obiekcje, nie wiem czego oczekujesz po takim czacie. Nawet przyjmując czysto hipotetyczne założenie, że Wódz zaprosi a pan prezes się zgodzi, można oczekiwać jedynie komunałów w stylu "opróbowanie jest przygotowywane i nastąpi w najwcześniejszym możliwym terminie, kiedy tylko zostaną przezwyciężone problemy natury prawnej, logistycznej, materiałowej i finansowej" - niepotrzebne sobie skreśl, potrzebne dodaj. Oczywiście nie poda żadnej daty, bo sami żadnych dat nie znają. Siedzą teraz i czekają na dalszy rozwój sytuacji a sprawy idą delikatnie mówiąc źle. Na świecie sroży się "kryzys", w Polsce ludzie mają coraz mniej gotówki a coraz więcej długów, w Kazachstanie posiadają imponującą, sześciokilometrową dziurę z piachem, łupki okazały się humbugiem, za jakiś czas wygaśnie im prawo do badania tych groteskowych łączek ktore nabyli za ciężkie i nieswoje miliardy, w "celu stania się potęgą gazową". I jakby tego było mało, rozszalały się afery parabankowe a na samej giełdzie posypały się bankructwa całkiem sporych firm, zaś wiele innych stara się w ten czy inny sposób wydobyć z rynku trochę grosza, bo te już wydobyte zostały w lekkomyślny sposób utopione w błocku. Wszyscy radośnie emitują, taki IDM usiłuje sobie nawet uchwalić emisję "motywacyjną", pewnie po to żeby zmotywować się do jeszcze intensywniejszej pracy w tym samym stylu. Czy w takim otoczeniu widzisz jakieś szanse dla firmy "papierniczej" takiej jak Oil? Ja nie widzę a i prezes na ślepca nie wygląda:)
|
|
Wysłane:
15 września 2012 12:00:56
@Watchdog Wydaje mi się,że napisałem wyraźnie po numerze z obligacjami,a nie z drukowaniem akcji,dodać mozna niezrealizowane prognozy sprzedaży mieszkań,przeszacowania w górę nieruchomości SM DOM,pseudo skup w tamtym roku i jeszcze sporo innych przypadków mijania się z prawdą lub snucia przepięknych planów.Oczywiście to nie ten sam kaliber co petrol,ale tak jak wyżej pisałem i ten co ukradnie 5PLN i ten co 5000000PLN jest dla mnie złodziejem,także ten co oszuka na 5 PLN i ten co na 500000PLN jest dla mnie oszustem.OKI Dyskusja zamknięta z mojej strony.
@Irfy To wszystko prawdopodobnie prawda co napisałeś,ale nie widzę powodu,żeby pan prezes nie pogłowił się trochę i nie pomęczył,a pytania byłyby bardzo precyzyjne i z chirurgiczną precyzją wyłoniłby kłamstwa i matactwa jeśli takowe są. po za tym akcjonariusze prawdopodobnie oszukani mieli by satysfakcję z przyłapania prezesa na kłamstwach i krętactwie,a tak no cóż niech wódz zaprasza jedynie słuszne spółki,co mi przypomina czasy gdy dorastałem i nic w sklepach nie było.
Edytowany: 15 września 2012 12:03
|
|
Wysłane:
15 września 2012 15:01:40
@białoczerwony A ja jednak trochę pobronię Wodza:) Nie dlatego, że chciałbym mu się jakoś podlizać, bo w takim wypadku zapewne przybyłbym po prostu do redakcji i wytarzał się przed nim w prochu i pyle, ale dlatego że uważam, że ma rację. Jeśli chodzi o Ganta, nie sądzę żeby był on uważany za spółkę "jedynie słuszną". Odnoszę raczej wrażenie, że wielu spośród forumowiczów posiada jego akcje, zaś firma przez długie lata a być może nadal uznawana jest za podmiot poważny. Nie ulega również wątpliwości, że cokolwiek by nie mówić o niedawnych posunięciach z obligacjami (które w rzeczy samej były dosyć wredną zagrywką), to Gant rzeczywiście zajmuje się tym, co ma zapisane w statucie i stara się być firmą przynoszącą dochody. Również akcjonariuszom. Zorganizowanie czatu z prezesem było więc logicznym posunięciem, umożliwiającym z jednej strony obronę, bądź wytłumaczenie posunięć spółki, z drugiej kontakt słusznie zirytowanych akcjonariuszy z prezesem, do którego być może coś dotrze właśnie dzięki temu wydarzeniu. Sprawa z Oilem ma się natomiast zupełnie inaczej. Tutaj przynajmniej od czasów z osławionego komunikatu o "100 metrach do ropy" jest raczej oczywiste, że cała działalność firmy opiera się na wielkim, choć dość mało wyszukanym blefie. W chwili obecnej beznadziejnie rozwodnione akcje spółki posiadają albo nieszczęśnicy, którzy nabyli je w przedziale od 2 PLN, bądź też pozbawieni złudzeń spekulanci liczący na przytrafiające się tu od czasu do czasu kilkudziesięcioprocentowe wyskoki. Co do prezesa, jego wiarygodność jest zerowa a czasem nawet ujemna w takim znaczeniu, że jeśli powie "A" i owo "A" nie dotyczy dodruku akcji, to niemal na pewno wydarzy się "B" bądź "C". Czat z takim człowiekiem mógłby służyć jedynie skanalizowaniu frustracji tych, którzy na spółce stracili, bądź satysfakcji różnych szermierzy słownych, tryumfujących, że znów złapali go na konfabulacjach albo wykręcaniu kota ogonem. Oprócz tego paradoksalnie czat, bądź nawet sama inicjatywa jego zorganizowania byłaby dla spółki rodzajem nobilitacji dowodzącej, że mimo wszystko traktowana jest poważnie. Równocześnie takie poważne traktowanie Oila deprecjonowałoby powagę forum. Zauważ też, że zajmując takie stanowisko sam optuję za odebraniem mi możliwości radosnej pogawędki z prześwietnym prezesem, czego raczej bym sobie nie odpuścił:)
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
17 września 2012 09:27:42
przy kursie: 1,16 zł
irfy napisał(a):bialoczerwony napisał(a):Czy jest możliwe zorganizowanie czatu z prezesem Petrolinvestu Może warto by było się nad zastanowić,zainteresowanie forumowiczów i to ze wszystkich portali giełdowych gwarantowane Cóż, pomijając irracjonalną niechęć Wodza do promowania spółek o profilu wydobywczym, wynikającą zapewne ze skostnienia i braku zrozumienia dla najnowszych trendów rynkowych, czy naprawdę sądzisz że prześwietny prezes przyjąby takie zaproszenie? Bo ja osobiście szczerze w to wątpię, szczególnie że w ostatnim czasie jakoś przycichł i oklapł, przestał nawet buńczucznie pobrzękiwać metalowymi elementami urządzeń do opróbowywania, ktore to (tak na marginesie) miało chyba zakończyć się jakoś w czerwcu, albo najpóźniej do końca wakacji:) z czystej ciekawości skąd wniosek o najnowszych trendach rynkowych w branży wydobywczej? Bo wygląda najbardziej na projekcję Twoich własnych zainteresowań. Mam dokładnie przeciwne spostrzeżenia. Pokaż mi jakieś światowe indeksy oil&gas exploration (jak amerykański SPSIOPTR), którym wyraźnie rośnie średni wolumen w ostatnich latach, bo ja jakoś nie widzę tego "trendu światowego". Branża poszukiwania paliw kopalnych bardzo mocno działa na wyobraźnię mniej doświadczonych inwestorów, i raczej na niedojrzałych rynkach widziałbym zainteresowanie takimi firmami. Światowe indeksy branżowe wcale nie wykazują jakiegoś nietypowego zainteresowania branżą. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 września 2012 09:34
|
|
Wysłane:
17 września 2012 09:37:51
@scarry Obawiam się, że nie zrozumiałeś ironii:) Mialem na myśli branżę wydobywczą, do ktorej zalicza się Oil. Widziałeś, żeby wydobyli kiedykolwiek jakąś kopalinę? Za to w fedrowaniu pieniądzy z portfeli ciężej myślących inwestorów odnoszą znaczące sukcesy. I w takim znaczeniu faktycznie jest to projekcja moich własnych zainteresowań, nie ukrywam bowiem fascynacji tego typu tworami:)
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
17 września 2012 09:38:51
@irfy aaaaa a chyba że tak * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
18 września 2012 11:47:36
przy kursie: 1,27 zł
Czyżby Wielki Drukarz wydrukował jakieś info?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 września 2012 12:14:26
oil dojrzewał technicznie do wybicia już od jakiegoś czasu. ADX szorowała po dnie, przez wiele tygodni była pod kierunkowymi, w strefie <10. wzrost odczytu można było zauważyć już w ubiegłym tygodniu, a z reguły to doskonała okazja do wychwycenia początku ruchu. na to nałożyła się malejąca, zanikająca wręcz zmienność i zbliżone do siebie szybka i średnia wykładnicze. idealne warunki. problem jest tylko jeden - to wciąż peTrolinvest edit: żeby nie było niedomówień - sytuacja długoterminowa absolutnie nie uległa zmianie  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 18 września 2012 12:33
|
|
0 Dołączył: 2010-11-23 Wpisów: 62
Wysłane:
18 września 2012 13:26:18
a na jakim poziomie cenowym jest ta czerwona linia ?
|
|