PARTNER SERWISU
yogovdsl
63 64 65 66 67
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 14 maja 2012 23:00:14 przy kursie: 9,05 zł
addison napisał(a):
zyski(a są bo widać po Magellanie)trzeba szukać w grupie. Kiedyś wspominaliśmy tutaj o tym ryzyku przejęcia przez LC.
Tam ma więcej % niż w MWT więc nie powinno zbytnio dziwić.

Przy okazji trzeba oddać duży szacunek dla Teresy, który technicznie kiedyś pokazywał podwójny szczyt na 20zł. Wtedy też to widziałem, ale trudno mi było uwierzyć w trwałe znaczenie tej formacji, bo spółka rozwijała się na tyle szybko pokazując co kwartał coraz wyższe zyski w sposób znaczący, że myślalem, że tym razem technika nie sprawdzi się w sposób aż tak jednoznaczny.
Muszę przyznać, że nie mialem racji, technika wygrała, choć jeszcze raz powiem, że samej spółki szkoda, w ogóle coraz mniej zaczyna być spółek regularnie poprawiających wyniki, coś się zaczyna ze spółkami dziać niedobrego, a inwestorzy zmuszani są do hazardowej spekulacji, a nie do inwestycji buy&hold...d'oh!

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 14 maja 2012 23:11:59 przy kursie: 9,05 zł
Pop - na naszym grajdole, gdyby na wykresie długoterminowym ująć poziomy inflacji mogło by się okazać że od zarania jej dziejów buy&hold nigdy nie miała sensu.Silenced
Taki urok.
Czy zatem jesteśmy bandą utracjuszy?blackeye
Edytowany: 14 maja 2012 23:12

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 14 maja 2012 23:14:36 przy kursie: 9,05 zł
zachowanie firmy MW TRADE pokazuje kolejny wyłom w biznesach leszka.C... niestety okazało się, że to kolejny nieudany biznes LEszka Cz..

a sam nie dawno zacząłem sie blizej przyglądać tej spółce

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 15 maja 2012 07:54:51 przy kursie: 9,05 zł
Dla LC to jest bardzo udany biznes według mnie. Zyski są spore, ale piętro wyżej.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 15 maja 2012 08:58:39 przy kursie: 9,05 zł
Czy z perspektywy wejście L.C do spółki było dla innych akcjonariuszy korzystne czy nie?
Kiedyś uznałem, że nie i na wieść o przejęciu oddałem papier - choć wcześniej uważałem się raczej za długoterminowca. Później rynek mnie wyśmiał i cena urosła jeszcze pod niebiosa (choć i ja wcześniej nie mogłem narzekać). Oprócz rynku wyśmiały mnie wówczas również fundusze, które zaczęły się tu ładować na całego.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 maja 2012 09:30:40 przy kursie: 8,99 zł
Zgadzam się, że dla LC transakcja była bardzo udana. Raz, że aktywa MWTrade były nadal taniej przejęte niż są wyceniane w GPW. Ponadto dzięki MWT Getin uplasował kilkaset milionów kredytów/nabył wierzytelności. To jak najbardziej udana transakcja.

Wyniki wcale nie są złe... Oczywiście wszystko zależy czego się kto spodziewał, a nie należało się niestety spodziewać wiele. Do rzeczy.

Ten kwartał wpisuje się niestety idealnie w to o czym pisałem poprzednio. Poniższa Tabelka tłumaczy niemal wszystko o biznesie MWT:

kliknij, aby powiększyć

Od ponad roku rentowność posiadanego portfela wierzytelności i pożyczek waha się w okolicy 14-15%, przy czym w okresie przed LC w spółce rentowność ta wynosiła ponad 20%. To jest podstawowy powód faktu kurczenia się wyniku. Gdyby nie spadek rentowności portfela, to mielibyśmy 14 milionów zysku netto rocznie więcej. Rośnie portfel, a przychody nie... Ponadto rosną koszty finansowania posiadenego portfela wierzytelności. Wibor wzrósł o 1%, co przekłada się na niecały 1% wzrostu oprocentowania, bo spółka posiada część zadłużenia o stałym oprocentowaniu. Jeśli portfel rośnie, to rośnie także udział finansowania długiem. To jak najbardziej tłumaczy wyższe o 680 tys. PLN koszty finansowe. Tutaj nie ma się co czepiać.
Kolejne 200 tys zabrały koszty funkcjonowania spółki, czyli wynagrodzenia i usługi obce.
Spółka tłumaczy, że ma obecnie najbardziej bezpieczny portfel na rynku. Patrząc na stopy zwrotu jestem w stanie w to uwierzyć. Z resztą to bardzo ładny sposób na wyciągnięcie zysku z MWT przez Getin. Nie brutalnie, przez zwiększanie marż kredytowych, tylko zostawienie marż na podobnym poziomie, a zmniejszanie ryzyka portfela! Ryzyko to jedno, ale np w komentarzach idmowskiego Electusa można było przeczytać, że MWT psuło rynek agresywną podażą, co wymuszało spadki rentowności nabywanych wierzytelności. Coś w tym chyba także jest.

Szansą na wzrost wyniku jest dalsza agresywna ekspansja, której zaprzestano 1,5 roku temu. To oczywiście jest zagrożenie dla rentowności. Spółka stara się chyba temu jakoś przeciwdziałać, ale na razie tylko w sferze opowieści, bo efektów na razie nie widać.

W obecnym kształcie portfela można liczyć na 7-9 milionów zysku netto rocznie, oczywiście jak RPP nie będzie podnosić więcej stóp procentowych, bo nam ponownie WIBOR pójdzie w górę i stopa oprocentowania zadłużenia. Wycena rynkowa jest godziwa jeśli uwzględni się koszt kapitału. Problemem jest uwzględnienie dyskonta na niespełnione obietnice

>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 15 maja 2012 09:36

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 24 czerwca 2012 22:20:01 przy kursie: 8,15 zł
Wg informacji z branży MW Trade nie potrafi oferować bardziej złożonych produktów finansowych, tylko głównie kredyt w prostej formie. Magellan to potrafi i zarabia bardzo ładnie.

Wierzę w spółkę, że jeszcze zmądrzeje, będzie się uczyć od sprytniejszego konkurenta i w końcu skorzysta z przewagi dostępu do finansowania jaką daje udział w grupie Getin Holding.

Pierwszy kwartał słaba dynamika zysku i budowy bilansu, zwłaszcza w porównaniu do oczekiwań, ale w drugim półroczu liczę na poprawę. Prezes w wywiadzie mówił, że powtórzenie dynamik z 2011 roku jest osiągalne, zobaczymy.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

addison
190
Wysłane: 5 września 2012 12:34:16 przy kursie: 7,20 zł
Minęło sporo czasu i dzisiaj po baardzo długim okresie kupiłem pakiet startowy MWT.

Kurs zjechał do poziomu blisko ceny po ile kupował LC, notowania spółki zatoczyły spore koło, tamto dobrze wykorzystałem, teraz nie liczę na takie fajerwerki.

Ostatnio w wywiadzie w tvn cnbc wypomniałem Juszczykowi, że MWT zarabia znacznie mniej niż powinien, w tle oczywiście Magellan. Prezes Holdingu odpowiedział, że to już się skończyło wraz ze zmianami w RN z tego roku. Dlatego wziąłem ponownie spółkę na ruszt.

Poczekamy, coś być musi do cholery za zakrętem.
Edytowany: 5 września 2012 12:36

irozbi
0
Wpisów: 158
Wysłane: 12 listopada 2012 11:32:34 przy kursie: 7,39 zł
Można prosić o analizę wyników za 3Q?
Dziękuję:-)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 listopada 2012 20:41:55 przy kursie: 7,39 zł
Wyniki MWTrade raczej nie cieszą akcjonariuszy spółki. Oczywiście ROA na poziomie 8,7%, czy ROE na poziomie 16,5% nie jest złym wynikiem, ale wskaźniki od dłuższego czasu się obniżają. Spółka traci efektywność działalności, co można było zauważyć co najmniej od roku.

Pogorszenie wyników na najniższym poziomie rachunku wyników jest przede wszystkim efektem spadku rentowności posiadanych aktywów finansowych. Biznes polega na osiągnięciu wyższej stopy zwrotu z portfela inwestycyjnego od kosztu kapitału. Niestety długoterminowo dla MWTrade zwrot z inwestycji spada przy delikatnie rosnącym koszcie kapitału. Jeśli zerkniemy jak to wygląda w czasie to istnieje nadzieja, że trend pogarszania się wyników rok do roku wygasł:

kliknij, aby powiększyć

Krzywe ponownie zaczynają się delikatnie rozchodzić, co jeśli zostanie utrzymane powinno przełożyć się na poprawę wyników. Bardzo ważna jest także ekspansja, która od drugiego kwartału 2011 została zahamowana. Spółka czyniła w zasadzie tylko inwestycje odtwórcze aktywów pracujących. Być może teraz mamy zielone światło dla zwiększania wielkości portfela. Pomiędzy tym a zeszłym kwartałem średni stan aktywów finansowych wzrósł o 7,8%

kliknij, aby powiększyć

Jeśli zerkniemy głębiej do portfela inwestycyjnego to okazuje się, że zmienia on nieco strukturę. Średni stan portfela wierzytelności z umów porozumień spadł pomiędzy porównywalnymi kwartałami o 10%, natomiast wielkość udzielonych pożyczek wzrosła aż o 63%. Odwróciły się także zwroty. Rentowność posiadanego portfela wierzytelności z umów porozumień spadła z 15 do 13,2%, natomiast efektywna stopa oprocentowania pożyczek wzrosła z 12,37% do 13,46. Przy czym mówimy tutaj o stopie efektywnej inwestycji. MWT często udziela pożyczek nieoprocentowanych za które pobiera prowizję. W sprawozdaniu to rozliczenie rozłożone jest w czasie i tak prezentowane są także zwroty z inwestycji.
Jeśli rynek wierzytelności stał się tak konkurencyjny to w zasadzie nie można się dziwić, że core biznes przesuwany jest w ciut inną stronę.

W poprzednich kwartałach można było mieć pewne obiekcje co do efektywności kosztowej spółki. Spadała rentowność EBIT skorygowanego o koszty finansowania portfela. Wydaje się, że ten spadek osiągnął dno, ale z tak daleko posuniętymi wnioskami lepiej poczekać do utrwalenia tendencji:

kliknij, aby powiększyć

Koszty finansowe istotnie się nie zmieniły(efektywna stopa procentowa). W wynikach tego roku widać przychody z nowej działalności, czyli pośrednictwa finansowego. To jest być może powód spadku rentowności operacyjnej(skorygowanej). Zasoby ludzkie kierowane są także na pośrednictwo, które z zasady powinno być mniej rentowne do działania na własnych rachunek. Niestety nie mamy rachunku segmentowego żeby zweryfikować tę tezę.

Przyszłość kursu i spółki tkwi w odpowiedzi na pytanie, czy Zarząd potrafi na rynku finansowym zaoferować produkt który będzie miał większy zwrot, przy mniej rosnącym ryzyku. Ogólnie rzecz ujmując ceny wierzytelności miały w ostatnim czasie tendencje wzrostowe, a rynek robił się coraz bardziej konkurencyjny. Prawdopodobnym jest, że dotknęło to także wierzytelności SPZOZ, co rzutuje na obecne wyniki finansowe. Tutaj jest jednak szansa na poprawę. Rosnące bezrobocie to także mniejsze wpływy do NFZu i większe zapotrzebowanie na kapitał obcy ze strony placówek służby zdrowia. Jeśli do tego dołączymy inflację i wzrost kosztów szpitali prawdopodobnym jest coraz większa ilość przetargów na pożyczki, a tym samym zmniejszenie presji cenowej. Czy tak się stanie naprawdę nie chcę przesądzać, ale są do tego przesłanki.

Jak wspomniałem wcześniej drugim czynnikiem, który może spowodować wzrost jest dalsza ekspansja. Problem w tym, że obecnie zadłużenie jest na bardzo wysokie Stosunek długu do kapitału własnego wynosi aż 6,2 co odpowiada wskaźnikowi ogólnego zadłużenia na poziomie 86%. To zdecydowanie poziom zbyt duży. Gdyby nie właścicielski Getin, to w zasadzie nie ma szans na nowe kredyty czy obligacje.

Obecnie spółka nie wydaje się specjalnie droga:
www.stockwatch.pl/gpw/mwtrade,...

Oczywiście przy założeniu powtarzalności wyniku. Określenie kierunku zmian przyszłych wyników jest dość trudne w świetle cały czas zmieniających się przepisów regulujących funkcjonowanie rynku medycznego. Wydaje się, że jest pewien potencjał do poprawy wynikający raczej z otoczenia spółki niż niej samej. Pozostaje pytanie, czy z tego skorzysta MWTrade czy głównie konkurencyjny Magellan lub Electus.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 13 listopada 2012 12:11

kazekc
0
Wpisów: 76
Wysłane: 26 listopada 2012 00:13:19 przy kursie: 7,70 zł
A ja bym chciał żeby MWtrade był komus sprzedany podobnie jak TUEuropa. Jest to możliwe?

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 26 listopada 2012 14:25:25 przy kursie: 7,57 zł
GTN nie odda MWT bo to dla nich furtka do szerokiego rynku finansowania słuzby zdrowia. dla MWT napewno uwolnienie się spod skrzydeł matki byłoby jak złapanie świeżego oddechu, bo mam wrażenie że pod szyldem Getinu MWT się dusi.

addison
190
Wysłane: 26 listopada 2012 16:59:34 przy kursie: 7,57 zł
bakowa napisał(a):
zdzichu napisał(a):
Wg informacji z branży MW Trade nie potrafi oferować bardziej złożonych produktów finansowych, tylko głównie kredyt w prostej formie. Magellan to potrafi i zarabia bardzo ładnie.

Wierzę w spółkę, że jeszcze zmądrzeje, będzie się uczyć od sprytniejszego konkurenta i w końcu skorzysta z przewagi dostępu do finansowania jaką daje udział w grupie Getin Holding.

Pierwszy kwartał słaba dynamika zysku i budowy bilansu, zwłaszcza w porównaniu do oczekiwań, ale w drugim półroczu liczę na poprawę. Prezes w wywiadzie mówił, że powtórzenie dynamik z 2011 roku jest osiągalne, zobaczymy.

a co branża mówi na temat nowego konkurenta? http://www.europejski.fm/. Ekipa odeszła z MWT i robią to samo.

Według raportu MWT www.bankier.pl/static/att/emit...

na stronie 29 stoi:

"Bardzo istotne dla rynku rozstrzygnięcie zapadło w dniu 20 kwietnia 2012 roku w Sądzie Najwyższym, który orzekł, że pozorna umowa poręczenia, zawarta dla ukrycia umowy przelewu wierzytelności przez wierzyciela zakładu opieki zdrowotnej z podmiotem profesjonalnie zajmującym się obrotem wierzytelnościami i pozasądową windykacją wierzytelności, może naruszać umowny zakaz zawarcia umowy przelewu wierzytelności. Orzeczenie to uderzyło przede wszystkim w firmy konkurencyjne do M.W. Trade SA

Spółki, które w swojej ofercie sprzedawały produkty poręczeniowo-faktoringowe oparte o umowy poręczenia. Spółka, ze względu na wątpliwości prawne (słuszne - jak pokazało rozstrzygnięcie SN), nie oferowała takiego produktu, toteż decyzja Sądu Najwyższego nie miała bezpośredniego wpływu negatywnego na sytuację Spółki."

Biznes jest wysoce rentowny, tylko przerzucany piętro wyżej, innego wytłumaczenia nie ma. Leszkowe firmy nie zwykłe są mieć gorsze rentowności niż inne firmy z branży.
Edytowany: 26 listopada 2012 17:01

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 27 listopada 2012 16:22:52 przy kursie: 7,69 zł
Cytat:
Biznes jest wysoce rentowny, tylko przerzucany piętro wyżej, innego wytłumaczenia nie ma. Leszkowe firmy nie zwykłe są mieć gorsze rentowności niż inne firmy z branży.

Tak można wnioskować. Pytanie jeśli tak jest to dlaczego prezes na to pozwala? Czy znaczy to że bez Getinu mimo wszystko byłoby gorzej?

Mimo wszystko w III kwartale widzę poprawę zyskowności po raczej słabym I półroczu. Jeśli tendencja ta jest trwała to końcówka roku powinna być operacyjnie dość udana i notowania mam nadzieję też.

Martwi natomiast ta rotacja kadr w spółce i stworzenie nowej firmy przez wcześniejszych pracowników.

Plusem w średnim terminie będzie spadek stopy WIBOR 1M-6M która jest bazą dla oprocentowania obligacji i kredytów bankowych spółki. Umowy kredytowe ze szpitalami są natomiast przeważnie na stałą stopę procentową co daje dodatkowy potencjał zarobku.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
Edytowany: 27 listopada 2012 16:38

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 27 listopada 2012 16:48:43 przy kursie: 7,69 zł
Ten news o EFM jest bardzo niefajny, bo oznacza, że korporacja (Getin) nie utylizuje potencjału MWT, tylko go łamie. Przyjechał walec i wyrównuje. Nie jestem przekonany, że w tej branży to jest akurat właściwe podejście.

inwestor z sukcesami
0
Wpisów: 28
Wysłane: 28 listopada 2012 15:44:41 przy kursie: 7,51 zł
addison napisał(a):

na stronie 29 stoi:
" ...
Orzeczenie to uderzyło przede wszystkim w firmy konkurencyjne do M.W. Trade SA, które w swojej ofercie sprzedawały produkty poręczeniowo-faktoringowe oparte o umowy poręczenia. Spółka, ze względu na wątpliwości prawne (słuszne - jak pokazało rozstrzygnięcie SN), nie oferowała takiego produktu, toteż decyzja Sądu Najwyższego nie miała bezpośredniego wpływu negatywnego na sytuację Spółki."

Ciekawe jest to co, co znalazł 'addison'. Ale co można powiedzieć wobec tego o wymienionych w raporcie poręczeniach (pkt. 23 na str. 31 raportu)?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 28 listopada 2012 22:52:50 przy kursie: 7,51 zł
A więc mój głos w tej sprawie jest kolejnym "do kolekcji". Patrzę sobie tu na forum na to przejęcie od początku i widzę, jak bardzo zmieniły się nastroje. Powoli od przychylnego wręcz entuzjamu przeszliśmy do rozczarowania. A nie musiało tak być. :(

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 28 listopada 2012 22:57:05 przy kursie: 7,51 zł
pamietam jeden z wpisów (Twój albo WD) który brał taką możliwość pod uwagę, czyli wysysanie zysków z MWT przez Getin jako jeden z "efektów synergii". reakcja rynku po komunikacie o przejęciu przez LC też nie była jednoznaczna, dopiero po kilku tygodniach mielenia na sporych obrotach popyt przeważył.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 28 listopada 2012 22:57:20 przy kursie: 7,51 zł
Swoją drogą ciekawe jak wyglądałoby MWT dziś bez LC. Czy portfel straciłby tak na rentowności? Czy udałoby się pozyskać finansowanie? Fajnie rozwija się Catalyst...
Pytanie brzmi, czy dla akcjonariuszy LC stanowi jakąś wartość dodaną?
Po kursie można wnioskować, że tak...

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 1 grudnia 2012 18:38:50 przy kursie: 7,81 zł
No tak, ale "spółka" to twór sam w sobie abstrakcyjny. O zmianach decydują ludzie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

63 64 65 66 67

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,227 sek.

jtrsdlfh
rxhfrrur
gzypfeos
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zackqlfz
tmnzstps
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat