0 Dołączył: 2011-09-16 Wpisów: 34
Wysłane:
20 lipca 2013 21:29:46
przy kursie: 114,90 zł
Przepraszam jeśli uraziłem forumowicza Buldi, nie chciałem kogokolwiek tutaj obrażać, chodziło mi przede wszystkim o wpis moderatora, wg mnie stronniczy. Chyba nie ma sensu tego drążyć, jest to forum inwestycyjne. Nie umiem wkleić tutaj wykresu ze strony Stooq.pl, dlatego mogę jedynie napisać, iż w interwale długo czasowym trzy średnie EMA przecieły się, jak również od dłuższego czasu jest sygnał sprzedaży na RSI, STOCH i MACD. Kod:mod: bez urazy. taka praca. fakt - moderatorzy są stronniczy. stronimy od myślenia życzeniowego, bezpodstawnych wniosków i sugerowania innym decyzji. takie stronnicze forum.
Edytowany: 20 lipca 2013 21:33
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
21 lipca 2013 11:01:10
wapkil napisał(a):............biorą te liczby, żeby się nimi niepotrzebnie nie sugerować. Pewnie, że w transakcjach ścierają się różne interesy i ten przykład pokazuje że czasami są one powiązane są być może z zabezpieczeniem innych pozycji lub optymalizacja podatkową (nieważne jakie intencje przyświecały tym transakcjom i tak się nie dowiemy  ), niemniej ta jedna wymiana i tak nie zmienia pozytywnej wymowy rozkładu wolumenu na tej sesji, bo odbicie zainicjowane było wcześniej z wzmożony, potwierdzony wolumenem popyt utrzymał się do końca sesji. @Asaliah - Na dziennym MACD od początku lipca widzę zupełnie coś innego. Wszystko zależy od interwału na jaki patrzysz , podobnie jak z średnimi od parametrów jakie masz ustawione. Jak się zachowywały Twoje średnie w 2011', na jakim poziomie wtedy wygenerowały sygnał sprzedaży? Obrazki z innych stron musisz wklejać przez hosting lub z ATTradera przez bezpośredni link.
|
|
0 Dołączył: 2011-07-22 Wpisów: 2
Wysłane:
21 lipca 2013 15:07:00
Witam. Tak czytam Wasza dyskusje i widzac, ze macie o gieldzie pojecie i nie obrzucaccie sie blotem jak na innych forach dlatego skorzystam z okazji i poprosze o opinie. Czy teraz jest dobry moment za zakup KGHM do usrednienia? Mam akcje kupione wysoko i srodki na usrednienie. Po zakupie za ok.110zl mialbym srednia ok.124zl, czy warto kupic teraz czy czekac na ew. dalsze spadki i dokupic w pozniejszym terminie? Pozdrawiam. Mariusz. Kod:mod: czy czytałeś (niedaleko-poprzednia strona) wzmiankę, że nie udzielamy porad inwestycyjnych? między innymi forum jest takie jakie jest, że przestrzegamy pewnych reguł, a stronienie od doradztwa jest jedną z nich. decyzje są w 100% Twoje, tak jak później zyski albo straty.
Edytowany: 21 lipca 2013 15:32
|
|
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
21 lipca 2013 17:22:18
@ one4all Cytat:Czy teraz jest dobry moment za zakup KGHM do usrednienia?
Nigdy nie uśredniaj w dół (czyli nie powiększaj pozycji na spadającym rynku). Zawsze uśredniaj w górę! Akcje to jest jedyny towar, który należy kupować, gdy ich cena rośnie, a nie spada. Wybij sobie z głowy mentalność "sklepową". Giełda to nie sklep, tu się tak nie kupuje! Cytat:Po zakupie za ok.110zl mialbym srednia ok.124zl, czy warto kupic teraz czy czekac na ew. dalsze spadki i dokupic w pozniejszym terminie? A zastanawiałeś się kiedykolwiek, czy czasem nie doszło do odwrócenia trendu na KGH? Może doszło, może nie, ale Ty zdaje się nawet nie próbowałeś rozważyć takiej myśli. Po prostu uznałeś, że KGH to dojna krowa, która musi rosnąć, więc sprawa sprowadza się jedynie do tego, by kupić. Otóż akcje nie są dojnymi krowami, a rosnąć jedynie mogą, a nie muszą.... Uwzględniłeś to w ogóle w swoich rachubach? "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2012-03-13 Wpisów: 121
Wysłane:
21 lipca 2013 17:54:40
Szutnik używasz bardzo mocnych słów jak "nigdy" i "zawsze", nie za bardzo kategoryczne te twoje stwierdzenia? Idąc twoim tokiem rozumowania, czy wziąłeś pod uwagę, że trend może się odwrócić, więc może jednak lepiej kupować przy spadkowym?
Jeżeli ktoś rzetelnie wycenił spółkę, obliczył ile jest w stanie zarobić na przyszłych przychodach i wyszło mu, że opłaca się ją kupić po cenie x to czemu nie miałby jej kupić po cenie jeszcze mniejszej niż x? Oczywiście kwestia czy ktoś jest w stanie w ogóle wycenić tak spółkę i trzymać się tego...
|
|
0 Dołączył: 2011-07-22 Wpisów: 2
Wysłane:
21 lipca 2013 18:22:01
DZieki za uwagi. Jasne ze sie zastanawialem nad kupnem teraz , odwroceniem trendu itp itd. Wiem o usrednianiu, lapaniu spadajacego noza itp itd. Tyle, ze duzo mi nie tzreba przy malym ruchu w gore by wyjsc a moge czekac i rok lub dluzej w razie sporych spadkow. Z tego co slysze i czytam mozliwe ze KGHM podejdzie pod 120-130zl, a tyle mi wystarczy. Teraz w tych czasach wszystko jest mozliwe na gieldzie i nawet na KGHM ktory tak czy siak chyba nadal bedzie dojna krowa, bo jesli nawet bedzie cieniej krecil, to na czym innym beda krecic? Ale dzieki za opinie i wskazowki, nawet te krytyczne. Mam male dowiadczenie i caly czas sie ucze. Na bledach, choc i tak jestem na plusie. Jeszcze jakies rady?
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
21 lipca 2013 18:56:30
xlogic napisał(a):Szutnik używasz bardzo mocnych słów jak "nigdy" i "zawsze", nie za bardzo kategoryczne te twoje stwierdzenia? Idąc twoim tokiem rozumowania, czy wziąłeś pod uwagę, że trend może się odwrócić, więc może jednak lepiej kupować przy spadkowym?
Jeżeli ktoś rzetelnie wycenił spółkę, obliczył ile jest w stanie zarobić na przyszłych przychodach i wyszło mu, że opłaca się ją kupić po cenie x to czemu nie miałby jej kupić po cenie jeszcze mniejszej niż x? Oczywiście kwestia czy ktoś jest w stanie w ogóle wycenić tak spółkę i trzymać się tego... Cytat:Szutnik używasz bardzo mocnych słów jak "nigdy" i "zawsze", nie za bardzo kategoryczne te twoje stwierdzenia?
Po przeszło dwudziestu latach na rynku dość rzadko używam słów "nigdy" i "zawsze". Jeśli ich używam, to tylko dlatego, że jestem absolutnie przekonany co do prawidłowości ich użycia w tej konkretnej sprawie. Cytat:Jeżeli ktoś rzetelnie wycenił spółkę, obliczył ile jest w stanie zarobić na przyszłych przychodach i wyszło mu, że opłaca się ją kupić po cenie x to czemu nie miałby jej kupić po cenie jeszcze mniejszej niż x? To oznacza, że ów Ktoś wie, co zrobi rynek w przyszłości. Chętnie poznałbym kogoś takiego  bo ja po ponad 20 latach nadal zaledwie spekuluję i się domyślam, co rynek może zrobić. Mówiąc bardziej serio - nie wierzę, ze taki Ktoś, bez żadnych wątpliwości jest w stanie odnieść sukces. Na rynku odnoszą sukces jedynie Ci, którzy przygotowują zawczasu wyjście awaryjne. A ten Twój Ktoś tego nie robi. Sam po latach na rynku nauczyłem się najbardziej bać się tych momentów, gdy nie mam żadnych, najmniejszych nawet wątpliwości  To wtedy jestem nabardziej podatny na straty "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2011-01-23 Wpisów: 177
Wysłane:
21 lipca 2013 20:15:15
one4all napisał(a): Tyle, ze duzo mi nie tzreba przy malym ruchu w gore by wyjsc a moge czekac i rok lub dluzej w razie sporych spadkow.
Myslisz, ze zachowalbys zimna krew, gdyby KGHM znow zszedl do nieprawdopodobnych wtedy dla wiekszosci poziomow 20zl w roku 2008? Wtedy to wcale nie bylo tak powszechnie oczywiste :-) Natura czlowieka jest taka, ze lubi miec racje. Ale na prawde rynki maja w nosie to, ze kupilismy cos z zamiarem zarobku na wzroscie. Jedyne nad czym teraz masz kontrole, to kiedy z rynku wyjsc. Dlatego bardziej skupialbym sie na tym aspekcie obecnie :-) Wedlug mnie blad (i to duzy) jaki popelniles polega na tym, ze kupujac KGHM nie miales planu wyjscia z tej transakcji. Strategia wyjscia z rynku jest wedlug mnie duzo bardziej kluczowa niz wejscie na pozycje. Teraz mowimy o stratnej pozycji. Ale gdyby KGHM rosl jak oszalaly -- kiedy bys zamknal pozycje? Przy +20%? A gdyby pozniej on wzrosl kolejne +50%? Dlatego m.in. z tego powodu trzeba miec strategie zamykania pozycji. one4all napisał(a): Z tego co slysze i czytam mozliwe ze KGHM podejdzie pod 120-130zl, a tyle mi wystarczy.
To tez natura czlowieka: teraz bedziesz szukal potwierdzen, ze wlasnie pojdzie do gory. Ale rynek i tak zrobi co zechce, nawet jesli wszyscy beda pisac, ze KGHM pojdzie w gore (a zwlaszcza wtedy :)). one4all napisał(a): Teraz w tych czasach wszystko jest mozliwe na gieldzie i nawet na KGHM ktory tak czy siak chyba nadal bedzie dojna krowa, bo jesli nawet bedzie cieniej krecil, to na czym innym beda krecic?
W "innych" niz obecnie czasach tez wszystko bylo mozliwe :-) Wedlug mnie wcale zycie tradera 10, 20 czy 40 lat temu nie bylo prostsze. one4all napisał(a): Na bledach, choc i tak jestem na plusie.
A jestes przekonany, ze ten plus wynika z Twoich umiejetnosci? Dla porownania: zeby byc lekarzem, trzeba studiowac latami i zdobywac praktyke. Czy sadzisz na prawde, ze bez podobnego wysilku wlozonego w nauczenie sie rzemiosla rynkowego, mozna regularnie z niego wyciagac zyski? Niebezpieczenstwo bycia na plusie w tym momencie dla Ciebie moze tez polegac na tym, ze zasluge tego przypisujesz sobie. Gdy KGHM teraz zacznie gwaltownie rosnac i zarobisz na tym, to podswiadomie bedziesz czul, ze to Ty tego dokonales -- dobrze zainwestowales. Nie pomyslisz raczej na powaznie o tym, ze blad popelniles, nie majac planu wyjscia z pozycji, jeszcze zanim ja nawet otworzyles. Kwestia czasu, kiedy rynek zabierze to co przypadkiem Ci wpadlo do kieszeni, jesli nie odrobisz porzadnie zadania domowego. Pozdrawiam i zycze konstruktywnej nauki.
Edytowany: 21 lipca 2013 20:23
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2013 08:42:59
Istnieje spora szansa że dzisiejsze notowania KGH będą wspierane przez techniczną sytuację na koperku. Na miedzi mamy dzisiaj wybicie powyżej oporu stanowiącego szczyt z ubiegłego miesiąca.
|
|
6 Dołączył: 2008-10-24 Wpisów: 213
Wysłane:
8 sierpnia 2013 11:25:46
przy kursie: 119,00 zł
Mało się o tym mówi, a sprawa poważna - koncesje.
Niebawem najważniejsze koncesje wygasają spółce. Co się stanie jak nie zostaną przedłużone, ktoś rozważał taką sytuację?
|
|
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2013 11:33:25
Wydaje się, że w tym temacie nie ma zagrożenia: Cytat:Jak wynika z najnowszych informacji Departamentu Komunikacji Społecznej KGHM: „Ministerstwo Ochrony Środowiska, które jest organem koncesyjnym przesłało już wnioski wraz z projektami decyzji koncesyjnych do uzgodnienia dziewięciu właściwym obszarowo gminom górniczym tj. Gmina Lubin, Lubin Miasto, Polkowice, Radwanice, Jerzmanowa, Rudna, Chocianów, Grębocice, Żukowice). W terminie do 18 czerwca gminy górnicze pozytywnie uzgodniły projekty koncesji dla 5 przedmiotowych złóż (w formie postanowienia przesłanego do Ministerstwa Środowiska).
- W dniach 3 i 4 lipca br. Organ Koncesyjny wysłał do KGHM Polska Miedź S.A. umowy o ustanowienie użytkowania górniczego, których podpisanie jest warunkiem niezbędnym do uzyskania koncesji. Po podpisaniu tych umów Departament Geologii i Koncesji Geologicznych Ministerstwa Środowiska deklaruje sporządzenie decyzji koncesyjnych i przedłożenie ich do podpisu Ministrowi Środowiska. Termin uzyskania koncesji wydobywczych dla 5 złóż rud miedzi przewidziany jest na III kwartał bieżącego roku – poinformował Dariusz Wyborski, rzecznik prasowy KGHM Polska Miedź S.A.
www.ekonomia.rp.pl/artykul/103...
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2013 13:27:51
Kurs kreując odbicie dotarł właśnie na całkiem pokaźnym jak na tę godzinę obrocie do pierwszego z istotnych oporów na 120,90. Należy jednak pamiętać, że dopiero przełamanie poziomu 130zł, czyli średnioterminowej linii trendu i domknięcie luki mogło by odmienić niekorzystny średnioterminowy obraz.  kliknij, aby powiększyćDługoterminowo, KGHM cały czas znajduje się w kanale wzrostowym.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
8 sierpnia 2013 14:16:16
RSI jest liczony po cenach low? Bo jeśli po close, to dywergencji nie widać.
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2013 14:25:44
Słuszna uwaga rafsty. To jest błąd z mojej strony. Na liniowym gdzie mamy kursy zamknięcia będzie to bardziej wiarygodne:  kliknij, aby powiększyć Też widać słabą bo słabą, ale dywergencję.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 sierpnia 2013 14:49:09
A! Czyli dywergencja jednak jest, tylko w deczko innym miejscu.
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2013 09:10:33
przy kursie: 125,95 zł
rafsty napisał(a):A! Czyli dywergencja jednak jest, tylko w deczko innym miejscu. Tak rafsty. Pierwszy opór na 120,90 naruszony w trzeciej minucie handlu. Teraz trzeba powalczyć o jakość tego ruchu. Osobiście wolę by oporów nie przeskakiwano w biegu, bo to może grozić zastawieniem pułapki na rogatego. Lepiej jak na spokojnie powymienia się na oporze większy wolumen.
Edytowany: 9 sierpnia 2013 09:11
|
|
2 Dołączył: 2012-10-31 Wpisów: 565
Wysłane:
9 sierpnia 2013 15:06:19
Cytat:Pierwszy opór na 120,90 naruszony w trzeciej minucie handlu. Teraz trzeba powalczyć o jakość tego ruchu. Osobiście wolę by oporów nie przeskakiwano w biegu, bo to może grozić zastawieniem pułapki na rogatego. Lepiej jak na spokojnie powymienia się na oporze większy wolumen. Najpierw — powoli — jak żółw — ociężale, Ruszyła — maszyna — po szynach — ospale, Szarpnęła wagony i ciągnie z mozołem, I kręci się, kręci się koło za kołem, I biegu przyspiesza, i gna coraz prędzej, I dudni, i stuka, łomoce i pędzi, A dokąd? A dokąd? A dokąd?..... no wlasnie Buldi myslisz ze skonczy sie silowanie na 130, czy ten ruch ma wiecej pary?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 sierpnia 2013 15:16:48
|
|
0 Dołączył: 2009-06-11 Wpisów: 263
Wysłane:
9 sierpnia 2013 15:18:41
wygląda to b.dobrze, technicznie przebicie 120,90 + duży wolumen oraz rosnące surowce i dobre wiadomości z Chin zasięg potencjalnego wzrostu to myslę że buldi zaraz rozrysuje
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2013 19:03:35
Tom, na tę chwilę obowiązuje rysunek z poprzedniej strony. Za nami kolejna mocna sesja, ale przed nami spory opór na 130, który będzie prowokował do realizacji zysków, ale po to są opory żeby je łamać. Jak na targowisku koperek nadal będzie drożał to i 130 pęknie, tyle że koperek też zbliża się do swojego oporu, który też jest w zasięgu jednej dobrej sesji. Na 342 mamy tam szczyt z 22 maja i SMA200.
|
|