zgred napisał(a):Pink....
widzę, że dorzuciłeś FKD1014 (sam mam w portfelu), VIG0515 (mam tylko serię A) i NAN0415...
nieźle.. nieźle....
Generalnie bede staral sie na biezaco rozbudowywac portfel z obligacjami. Wieksze zakupy zrobilem w tym roku, wczesniej to byla "zabawa" mozna powiedziec.
Jak wspomnialem dwa razy sie sparzylem -- jedyne pocieszenie, ze na niewielkich kwotach. Pierwszy raz zupelnie na swoje zyczenie -- kupilem czysto spekulacyjnie ANTI za 800 PLN. Drugi raz kupilem za 3k PLN ganta no i tez wiemy jaki byl final. Ale to byl tez taki punkt przelomowy dla mnie jesli chodzi o podejscie do Catalyst -- ciac ryzyko po calosci. A wiec sprzedawac jak sytuacja nie jest pewna, nawet ze spora strata (ale staram sie o ile to mozliwe nie przekraczac spadku wyceny obligacji wiecej niz 10%). Inna kwestia to nie kupuje ewidentnych bankrutow. Chociaz tutaj sprawa jest o tyle ciezka, ze jesli cos kupujemy na dlugi termin to sytuacja spolki moze sie zmienic dosc drastycznie.
Jesli chodzi o monitorowanie portfela, to szczerze mowiac nie jest to zaawansowana metoda :) Pilnuje po pierwsze okresow wykupu: wtedy jest ostatnia szansa pozbyc sie papieru i zrealizowac strate 5-10% zamiast 100%. Po drugie raz w tygodniu (czasami czesciej, bo i tak loguje sie codziennie do konta z kontraktami terminowymi) patrze na portfel pod katem ewidentnych odchylen od nominalu. Jesli wszystko oscyluje w zakresie 95+ to jest OK (chociaz to moment kiedy moga sie zapalic pierwsze lampki ostrzegawcze, np. cos bylo po 100, a jest po 98). Jesli cos jest podejrzane, wtedy dopiero doczytuje. Na biezaco nie sledze kondycji spolek. Nie interesuje mnie specjalnie powod spadku -- jesli rynek nisko wycenia, to oznacza to tyle, ze trzeba sie pozbyc papieru.
Obligacje staram sie kupowac w pakiecie minimum 3k PLN ze wzgledu na prowizje maklerskie. Niektore obligacje maja znacznie wiekszy udzial -- na przyklad obligacje skarbowe -- to czesc, ktora ma byc najmniej spekulacyjna...
No i czasami wpadam na to szanowne Forum poczytac co w trawie piszczy :)
Wiec obok podawania tylko zawartosci portfela, moze niektorzy tez powiedza nieco wiecej o tym jak go budowali jeszcze :)