PARTNER SERWISU
rnbrfwpg
26 27 28 29 30

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 25 września 2014 10:04:07
Portfel uzupełniły Kęty po 276 zł (7 szt).

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 25 września 2014 11:17:22
Wojtku.

co sądzisz technicznie o indeksach NC i NC30 ?

wyglada jakby złapały dno....

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 25 września 2014 11:48:15
@flesz

NC30 week

kliknij, aby powiększyć

Faktycznie coś się na tym indeksie dzieje. Zleciał do historycznych min i jest reakcja na wsparcie (wcześniej też była tygodniowa korekta na poprzednim wsparciu). Widoczna jest pozytywna dywergencja na RSI więc wzrostowa korekta/przejście w konsolidacje jest jak najbardziej możliwe. Złapaniem dna jednak bym tego nie nazwał - z reguły dna są testowane 2 razy ;).

Udało mi się znaleźć utwór Eda Seykoty - w lekkiej formie podane "jak to się robi" :)

www.youtube.com/watch?v=O0yZG6...

One good trend pays for all :)

Edytowany: 25 września 2014 11:49

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 25 września 2014 23:39:35
Wojtku, gdzie jest wsparcie dla kursu KGHM? Okolice 122zł? Jak uważasz czy jest to korekta we wzroście czy raczej powrót w okolice 100? Srebro oraz miedź niestety się ostatnio nie popisały. (+PW ;)

ksysiol
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 10
Wysłane: 26 września 2014 03:56:51
Cześć Wojtek.
Co sądzisz o sytuacji na wykresie WIG Banki? Pytam o to w kontekscie Twojego wpisu z 31 lipca.
Wydawało się, że spadkowa dzienna świeca z 31 lipca (nie zwracając uwagi już na tę z następnego dnia, które wspólnie utworzyły bearish engulfing bar) wskazała kierunek na najbliższą a może i dalszą przyszłość (i o ile słabnący trend, poprzedni dołek z maja i brak nowych szczytów już go nie wyznaczyły) a tu proszę ostatni lokalny szczyt z 10/06 został niedawno przebity i jakkolwiek, trochę dziwnie to wszystko wygląda.
Jak Twoim zdaniem ma się to do konia pociągowego tego WIGu, mianowicie PKOBP, który zalicza ostatnio korektę (a może to nie jest tylko korekta;)?
Jak postrzegasz sytuację w tym sektorze po prawie 2 miesiącach od ostatniej wklejonej tu analizy?
Mam jeszcze inne pytanko, ale to może już następnym razem.
Swoją drogą Twój portfel to kawał rzetelnej i wartościowej pracy.
Dzięki za to.
Pozdrawiam
Edytowany: 26 września 2014 03:57

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 września 2014 19:31:54
@Kakarotto

KGH week

kliknij, aby powiększyć

KGHu na obecną chwilę wolałbym nie posiadać z dwóch powodów. Pierwszy to fundamenty czyli trendy na srebrze i miedzi które wzrostowe na pewno nie są (zwłaszcza ważne jest srebro). Drugi to realizowanie koncepcji dużego oRGR ew szerokiej konsolidacji po odbiciu się od oporu ok 140 zł. RSI wskazało że obecny trend wzrostowy został przełamany, możliwe że to większa korekta (w koncepcji oRGR) i zobaczymy jeszcze spore wzrosty na KGHu, jednak potrzebne do tego są sprzyjające kursy srebra i miedzi. Wsparć szukałbym ok 120-118 zł, ich przełamanie źle wróżyłoby przyszłości trendu wzrostowego.

@ksysiol

Z bankami sprawa jest dość złożona dlatego odpowiem w kilku częściach:

WIG Banki week

kliknij, aby powiększyć

Generalnie nie wygląda to źle - wybito w poprzednim tygodniu na niezłych obrotach lokalny opór (oznaczone), jednak ciągle brakuje dość sporo do historycznych max (wyższa linia) jak i maxa z lutego 2014. W dalszym ciągu jest to jednak konsolidacja w trendzie wzrostowym co potwierdza też średnia praktycznie idąca poziomo.

Siłą jednak specjalnie ten sektor nie epatuje:

kliknij, aby powiększyć

w krótszym terminie trochę to lepiej wygląda:

kliknij, aby powiększyć

Podsumowując banki są raczej "średniakiem" niż liderem, w swoim portfelu zdecydowałem się tylko na jeden bank i to do tego z mwigu40 zamiast gigantów typu PKO czy PEKAO. Sytuacja tego pierwszego zresztą na tle samych banków też nie wygląda dobrze:

kliknij, aby powiększyć

Tutaj też widać dlaczego wybrałem ING ;). Na koniec spojrzenie techniczne na PKOBP

PKO week

kliknij, aby powiększyć

Na pierwszy rzut oka jest nieźle, były wzrosty, jest korekta i odbicie od dawnego oporu, który stał się wsparciem (na 36zł). Istnieje jednak ciągle zagrożenie wynikające ze stworzenia się dużej formacji RGR (wiem - w AH rysowałem mniejszą, która się nie chciała spełnić), nie podoba mi się nachylenie średniej, która podąża w dół a kurs nie ma siły jej wybić. Bez przebicia 41 zł będzie trudno o kontynuację wzrostów, jednak udane sforsowanie tego poziomu otwiera drogę do ataku na szczyty z 2014 jak i 2007.
Edytowany: 26 września 2014 19:36

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 30 września 2014 15:24:24
jakaś nieśmiałośc zapanowała i nikt nie prosi o analizy :)

przełamię tą ciszę i poproszę o BRASTER.

Edytowany: 30 września 2014 15:24

corbolo
0
Wpisów: 34
Wysłane: 30 września 2014 16:41:01
Ja również proszę o analize BNP Paribas.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 30 września 2014 20:47:10
Braster week

kliknij, aby powiększyć

Walor mało płynny i z NC więc siłą rzeczy analiza techniczna obarczona jest tu ryzykiem sporego błędu. Mimo to spróbujmy; po silnych wzrostach (całkiem niezły trend) kurs zakończył klasyczną wręcz spadającą gwiazdą wspinaczkę i rozpoczął spadki, początkowa korekta przerodziła się w mocny spadkowy trend. Dzisiejsza sesja spowodowana chyba entuzjazmem po przesunięciu emisji akcji dała zarobić spekulantom (widać po obrocie) ale czy to ciągle okazja ? Cóż - jeśli kształtuje się z tego Vka to owszem, bo nieodległe były wsparcia (hist. min), tyle że to optymistyczny scenariusz. W długim terminie ciągle to trend spadkowy i to silny (znaczna odległość od średniej) a taki spektakularny wzrost jest zalewie korektą. Zwracam uwagę na znaczne wymiany w akcjonariacie już wcześniej (i ładny popytowy cień) co może świadczyć o zainteresowaniu walorem na tych poziomach.

Braster day

kliknij, aby powiększyć

Oznaczyłem opory, kluczowym na "pierwszy ogień" jest 5,8 a dalej są kolejne, każdy z nich może sprowokować podaż do aktywności i realizacji zysków. Od zasięgu korekty tego ruchu jak i obrotów na niej będzie można określić czy to trwalsze odbicie czy chwilowa podbitka. Na plus dla BRA jak i innych spółek z NC przemawia sytuacja techniczna na indeksie o której pisałem - możliwe odbicie od wsparć i korekta wzrostowa.

BNP week

kliknij, aby powiększyć

Kolejna płynnościowa "masakra", która na wykresie tygodniowym dopiero jakoś wygląda (na dziennym luki, kreski - tragedia). Kurs od 2007 roku jest w trendzie spadkowym i mimo chwilowych wyskoków kierunek się nie zmienia. W bardzo długim okresie (miesięcznym) możliwe jest zbudowanie solidniejszej bazy z wsparć na poziomach ok 44-50zł. Poważną przeszkodą do dalszych wzrostów może być strefa oporów ok 80zł (oznaczone) - dawne wsparcia + luka cenowa, do tego wcześniej dochodzi zagrożenie spadającą średnią.
Edytowany: 30 września 2014 21:04

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 30 września 2014 21:40:06
Prosiłbym o ocenę sytuacji TVN. Mieliśmy drobną korektę i teraz wybicie, co prawda na małym wolumenie ale w trendzie. Możliwe, że jest tu szansa na co najmniej szczyty z początku czerwca 2014. Tym bardziej, że długoterminowo to także trend wzrostowy. Choć ze strony fundamentalnej,lepiej nie patrzeć, wskaźniki przerażają. No ale to kronika sygnałów technicznych:)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 6 października 2014 19:46:50
W ramach nadrabiania zaległości (trochę się zebrało)

@catchduck

TVN week

kliknij, aby powiększyć

Pod koniec 2012 roku na TVN był ładny sygnał kupna, potem silny trend który dał zarobić. Obecnie nie przekonuje mnie technicznie TVN. Niby wzrosty w ostatnim czasie były ale ciągle do nowych maks brakuje sporo. Pierwszym krokiem w budowie nowego trendu wzrostowego (z tej obecnej szerokiej konsoli) będzie wybicie 16 zł. Potem blisko opór na 17-18 zł. Media wyglądają bardzo dobrze, TVN należy do mwigu40 ale to Polsat jest moim faworytem a nie niebieska kropa.

kliknij, aby powiększyć

Na 3m i 5m TVN poniżej własnego indexu a to nie jest dobry znak. Ew pozostaje do obserwacji.
Edytowany: 6 października 2014 19:47

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 6 października 2014 20:00:07
Serdeczne dzięki za komentarz. Ja też stawiam CP, ale z innych powodów niż techniczne:)

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 6 października 2014 22:28:40
Wojtek - jak Ci się widzi NETIA?

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 7 października 2014 20:43:51
Wojtek,

proszę rzuć okiem na Braster :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 8 października 2014 19:02:15
Zebrało się trochę "życzeń" więc wpis zdominowany przez nie:

Cytat:
A jesli mozna dolaczyc sie do listy zyczen to moze KPX, IPX, VST, LBW? Na tych wymienionych doszukwalbym sie wyhamowania korekty i dalszy ruch w gore. Ale moze Ty zobaczysz cos czego ja nie widze.

Kopex - był nie tak dawno omawiany - generalnie bez większych zmian, szeroka konsolidacja.
KPX day

kliknij, aby powiększyć

Odbicie oczywiście możliwe (można się pokusić o jakiegoś fibona np.) ale nawet na dziennym wykresie nie wygląda to dobrze. Kurs pod SMA 200 i 50 a wybicia kluczowego oporu czyli 12 zł ciągle nie ma.

IPX day

kliknij, aby powiększyć

Interesujący krótkoterminowo temat. W długim terminie możliwe, że rodzi się nowy trend ale wielkość podaży historycznej jest ogromna i to będzie spory problem dla kursu. Krótkoterminowo ciągle możliwa koncepcja korekty abc. Podobały mi się obroty na wybiciu 2,68, na korekcie są znacznie mniejsze co świadczy raczej o braku realizacji zysków. Przebicie wsparcia ok 2,46 neguje wzrostowy układ.

VST week

kliknij, aby powiększyć

Kurs ciągle w konsolidacji. Był ruch we wrześniu na podwyższonych obrotach, nawet wybicie lokalnego oporu ale świeca utworzona (shooting star) niezbyt mi się podoba. W ten sposób nie wybija się oporów. Obecnie trwa korekta, można obserwować ale bez wzmocnienia i wybicia nowego high (np 1,96) bym tego nie ruszał.

LBW week

kliknij, aby powiększyć

Fifty-fifty w dwóch słowach. Możliwe jest utworzenie się ogromnego RGRa (duże formacje rzadko kiedy się sprawdzają ale ryzyko jest) jak i niezbyt dobrze wyglądają podażowe cienie świec z września w granicach oporu 1,45. Z pozytywów: kurs jednak ponad średnią i obecnie w korekcie (którą może kończyć) jak i obroty na wzrostach. Tak więc ryzykowny ale ciekawy temat.

BRA day

kliknij, aby powiększyć

O BRA pisałem niedawno:

Cytat:
Oznaczyłem opory, kluczowym na "pierwszy ogień" jest 5,8 a dalej są kolejne, każdy z nich może sprowokować podaż do aktywności i realizacji zysków. Od zasięgu korekty tego ruchu jak i obrotów na niej będzie można określić czy to trwalsze odbicie czy chwilowa podbitka. Na plus dla BRA jak i innych spółek z NC przemawia sytuacja techniczna na indeksie o której pisałem - możliwe odbicie od wsparć i korekta wzrostowa.

Obroty na korekcie były znacznie mniejsze co jest pozytywne (szybki kapitał uciekał 1.10), 7.10 na wzrostach znów trochę lepsze obroty niż dziś. Przed kursem oznaczony opór ok 7zł, dalsza podbitka możliwa nawet do ok 10 zł. Biorąc pod uwagę wielkość podaży z lewej strony wykresu jak i odległość od średniej wątpię by można już mówić o początku nowego trendu wzrostowego, ale od silnym odreagowaniu jak najbardziej.

Netia week

kliknij, aby powiększyć

Spółka warta obserwacji. Krótkoterminowa konsolidacja pod oporem ok 5,85 może zwiastować atak na ów w niedalekiej przyszłości. Wyżej ok 6,27-6 kolejna strefa oporu. Warto również obserwować jak będzie zachowywał się indeks WIG_Telekom (na którym obecnie mamy korektę) i siłę NET względem niego (z tą niestety jest średnio).
Edytowany: 8 października 2014 19:11

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 8 października 2014 19:29:49
Wojtek, dziekuje za liste zyczen. Wlasciwie odczucia mamy podobne. LBW mysle ze koniec korekty wlasnie nastapil. VST nieco dziwnie - troche Pilch wyhamowal, bo moim zdaniem plan byl czytelny - wyjscie ponad 2,4. Niskie srebro i zloto podbija marze i moze jeszcze nic straconego? Poza tym IPO kruka moze zaczac byc grane. (jesli sentyment bedzie pozytywny to kazde newsy.... tak jak lata temu prodecent butow ARIEL - oglosil ze wchodzi w internet:) byly takie czasy.
IPX i KPX dobre do robienia kolek i do posiadania w portfelu.

Mam pewne przemsylenia poza kreskami na temat BRA (zalapalem w tym roku ruch z 4 zl na 27zl - co prawda kapitalem promilowym ale zawsze cieszy). Zaczelem sledzic spolke i te klasyczne wyciskanie dlugiej strony pod emisje, zakonczylo sie tym, ze ktos jednak zostal wydymany z papieru. Duze sypanie szlo w rynek bo miala byc tania emisja. Zarzad powiedzial NIE. I zaczyna sie zbiorka tego co sie wysypalo. Skoro w tym roku w 3,5miesiaca kurs poszedl ponad 1000% to czemu nie teraz? Kluczem jest akcjonariat. 38% to finansowi (za quant research). Dalej mozna sobie dopowiedziec. Ja zajelem pozycje i czekam.

Jeszcze raz dzieki za kreski.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 8 października 2014 19:57:07
Cytat:
Mam pewne przemsylenia poza kreskami na temat BRA (zalapalem w tym roku ruch z 4 zl na 27zl - co prawda kapitalem promilowym ale zawsze cieszy).

Prawie dołek z prawie szczytem. Szacun!

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Forman
0
Wpisów: 24
Wysłane: 8 października 2014 23:12:15
Hej Wojtek

a co sądzisz o Certus Capital
Ostatnio spore volumeny były i to na wzrostach i na spadkach
Dzieki

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 9 października 2014 16:00:54
Wojtku.

Rzucisz okiem na GALVO ?

Jeszcze dwa dni temu wyszło piękne wybicie na wolumenie, natomiast dzisiejszy powrót do bazy totalnie zbił mnie z tropu i nie wiem jak interpretowac teraz sytuację na tym walorze, zwłaszcza tą krótkoterminową.

z góry dzięki.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 9 października 2014 18:35:17
Dwie spółki z NC. Wspólny mianownik dla nich to spora zmienność jak i duże ryzyko na nich. Również ryzyko, że AT nie zadziała o czym trzeba pamiętać.

CCA week

kliknij, aby powiększyć

Spółka na wygranie konkursu SW2014 jakby nie patrzeć ;). Zmienność w skali roku niesamowita, w ostatnim czasie po silnych spadkach wyprzedanie i spore obroty. Może to świadczyć o aktywności popytu i interesujących poziomach cenowych jak i zrezygnowaniu najtwardszych "longtermów". Niestety oczywiste wsparcia praktycznie już teraz są przeszłością a trend spadkowy ciągle aktualny, przebicie 3zł dołem może zaowocować paniką i kontynuacją spadków. W optymistycznym scenariuszu możliwa dalsza konsolidacja (co byłoby najzdrowsze dla kursu).

GAL day

kliknij, aby powiększyć

Jeśli widzę taki wykres dzienny (szarpany, kreski, wiele bardzo długich świec itp) to odpuszczam temat bo zdradza to problemy z płynnością. Krótkoterminowo patrząc mieliśmy faktycznie niezły sygnał kupna na 1,37 z obrotem (było on wcześniej zapoczątkowany jakąś pakietówką parę dni wcześniej). Niestety kurs się cofnął i to negując świecę atakującą co źle wróży podejściu. Możliwe że wsparcie na 1,25 albo niżej 1,11-1,00 zadziała ale to znaczna odległość nawet od sygnału kupna jak na SL. Jutrzejsza sesja będzie o tyle ważna, że powinna być walką o zamazanie długiego górnego cienia na świecy tygodniowej - jeśli to się nie uda to będzie to raczej tylko brzydki false break.

Na weekend planuję tutaj wpis o giełdach zagranicznych bo DAX znajduje się w ciekawym miejscu, niektórzy wieszczą krach (znowu ? ile to już tych krachów miało być ?) a nasza giełda wesoło wierci się w miejscu ;).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

26 27 28 29 30

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,394 sek.

xwgdjomq
mzlqtael
exgovtox
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qidiepuh
ryydsnmr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat