PARTNER SERWISU
fxkjxwzv
240 241 242 243 244
rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 8 grudnia 2014 19:54:33 przy kursie: 69,00 zł
Scarry napisał(a):
@rafsty/@antyteresa

jeśli wyraziłem się niepoważnie do któregoś z Was to przepraszam, czytałem drastycznie więcej waszych mądrych wypowiedzi niż nie i mam do Waszej pracy ogromny szacunek. Tekst o księgowym najchętniej bym skasował bo był przesadnie złośliwy i nie odzwierciedla mojego zdania o tym niezwykle waznym zawodzie

Nie wiem, jak Anty, ale z mojej strony nie ma sprawy. Zadziwia mnie tylko powtarzalność tego zjawiska, czyli 'przypowieści o księgowym'. Ktoś tu dodatkowo wrzucił tekst o tym, że ten biznes nie ma klasycznych ograniczeń. Po złożeniu tego razem naprawdę powiało mi Nową Ekonomią :)

Cytat:
Jednak uważam że przesadzacie z imputowaniem nam rzeczy które wcale nie są jasne:
* ubieranie na górce leszczy ? No proszę Was akcje 11bit robią 80% obrotu całego NC ... leszcze ? Przeciez to naprawdę duży kapitał gra czy inwestuje. Prawie 8 baniek dziennie obrotu... jeśli gdzieś można uzyć określenia grubasy to chyba właśnie to jest to. Transakcje po pół bańki jedna to hm... takich leszczy to nie znam ;)

Nie zarzucam nikomu ubierania leszczy na górce. Na razie :), bo śmiem twierdzić, że na to też przyjdzie pora. Uważam jednak, że poza grubasami w ten papier wchodzą również totalni amatorzy - swoją drogą normalna sprawa - i to o nich był mój wpis. Któregoś dnia ten wzrost się zatrzyma. A są ludzie, którzy grają strategią kupna w czasie wzrostu i sprzedaży właśnie, gdy wzrost się zatrzyma. Nie "gdy papier zacznie spadać", ale "gdy przestanie rosnąć". Na marginesie: moim zdaniem to jest zapalnikiem korekt wzrostów papierów dobrych spółek, które wchodzą na wyższy poziom operacyjny. Nie da się przyspieszać nieustannie, a gdy przyspieszenia nie ma, część spekulantów wychodzi. Wtedy cierpią właśnie leszcze, którzy nie wiedzą, co jest grane. Papier spada, więc też sprzedają i tracą. A przecież mieli zarobić, bo tak pięknie rosło. A przestało akurat, gdy oni kupili. Znaczy: "ktoś ich oszukał", "szulernia" itd. I to oni potem mają pretensje m.in. do nas. I to był temat mojego wpisu.

Zawsze podkreślam, że trzeba mieć w tyle głowy ryzyko. O straty można mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie. Nawet, jeśli okaże się, że zarząd to złodzieje, strata w ramach systemu jest normalnym elementem gry. Problem w tym, że tzw. leszcze ponoszą straty znacznie większe, niż 'w ramach systemu'. Pomijam już, że najpierw w ogóle trzeba mieć jakiś system zarządzania pozycją.

Cytat:
* dlaczego koniec wzrostów? Antyteresa sugerował że wielokrotnośc zysku jest już tak duża że musi nastapić realizacja zysku i odreagowanie. Ok, odreagowanie spoko, dla mnie może jutro spaść do 10 zł, transakcję sprzedaży akcji chce realizować za 2-3 lata. Cieszę się ze wzrostów ale nie zmienia to mojego nastawienia, co wszystkim staram się przekazać, nie bawi mnie spekuła i szukanie górki czy dołka.

Ja to rozumiem. Mało tego, mogę sobie wyobrazić, że w ogóle nie masz horyzontu czasowego dla sprzedaży. Jeśli biznes realizuje założenia, to po co sprzedawać. Taka korekta, jak opisałem powyżej, może być nawet okazją, żeby dokupić. Ale śmiem twierdzić, że mało kto gra w ten sposób, bo to wymaga doświadczenia. A mój wpis skierowany był do tych, co tak nie grają.

Cytat:
* porównywanie do gigantów jak Disney, C/Z 1/22, bo rośnie 5 lat... naprawdę nie wiem co to miało być.

Porównywałem rynki, a nie spółki. W miejsce DIS wstaw dowolną spółkę z NYSE lub Nasdaq. Bez problemu przeczytasz zarówno to, że jest super, jak i to, że super nie jest. Disney akurat był dobrym egzemplarzem, bo z jednej strony to maszyna do produkcji pieniędzy, ale z drugiej strony główne segmenty stoją przed potężnymi zagrożeniami. Prędzej czy później potrzebny tu będzie strategic shift, bo świat się zmienia. Zresztą to się chyba pomału zaczyna dziać. Świetny materiał zarówno dla optymistów, jak i pesymistów.

Cytat:
* Panowie na tych akcjach naprawdę mamy fenomen - historię o której bedzie się rozmawiać i za 10 lat. Ogromny sukces, prawdziwy finansowy sukces z niesamowitą dynamiką wzrostu kursu akcji. Nie wiem dlaczego nie chcecie tego przyznać, cały czas studząc nastroje, gdzies tak od 3x,x poziomu.

Niniejszym PRZYZNAJĘ, że całkowicie się z tą opinią ZGADZAM. Moim zdaniem pomysły, jakie ta firma realizuje są zjawiskowe. I naprawdę super, że to idzie z Polski. Swoją drogą, ten artykuł w Newsweeku, który był tu przytaczany, to prawdziwa porażka. Żywy dowód na to, że dziennikarstwo w tym kraju kompletnie zeszło na psy i jest naprawdę denne. Paradoksalnie to również dowód, że sukces gry jest duży. Mam szczerą nadzieję, że za 10 lat będziemy mówić o 11B w kategoriach bieżących, a nie historycznych.

Ale nic nie trwa wiecznie. Raczej nie wszystkie następne tytuły będą takimi hitami, jak TWoM. To jest rynek wybitnie konsumencki. Poważniejsza korekta kursu przyjdzie prędzej czy później.

A mnie się nie chce tłumaczyć cały czas tego samego: że trzeba było mieć stop lossa; że trzeba było patrzeć w dół wykresu, a nie w górę; że trzeba było mieć jakieś kryteria wejścia i wyjścia; że nikt nie zmuszał do kupowania; że to nie grubi oszukali leszczy, tylko leszcze samych siebie; że jak gruby sprzedał chudemu na górce, to nie robi z grubego bandyty, tylko z chudego idiotę.
Tak jest za każdym razem.

This time is NOT different :)

shimatsu
0
Wpisów: 11
Wysłane: 8 grudnia 2014 20:02:03 przy kursie: 69,00 zł
chimpo napisał(a):
CDRed podjął może niepopularną decyzję, ale widocznie konieczną skoro przełożyli premierę o 12 tygodni. Lepiej zrobić coś dobrze niż powtarzać dokonania EA i Ubisoftu w ostatnich latach, jeśli chodzi o wykonanie gier na dzień premiery.

A na 11Bit raczej wpływu to nie będzie miało, no może panikarze uciekną.

będą panicznie wyprzedawać akcje 11bit bo cdr przełożył premierę wieśka 3 Think Eh?

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 8 grudnia 2014 21:01:27 przy kursie: 69,00 zł
Jak sam piszesz - ten sam scenariusz, więc czemu jesteś zdziwiony.
Wiedźmin 1 - miał obsuwę, sprzedał się dobrze.
Wiedźmin 2 - miał obsuwę, sprzedał się dobrze.
Wiedźmin 3 - ma obsuwę, sprzeda się dobrze.

Ot tajniki produkcji gier. Wystarczy, że coś się walnie i masz obsuwę. Ważne jest jaki będzie efekt końcowy, bo termin premiery różnicy w sprzedaży nie zrobi. Lepiej wypuścić grę działającą z małą ilością bugów do poprawki w patchach niż wypuścić gry tak jak zrobiło to EA ( Dragon Age 2, Battlefield 4) czy Ubisoft ( Watch Dogs, Assassin's Creed: Unity ), gdzie część gry w ogóle nie działała, albo było tak dużo błędów, że było zero przyjemności z gry.

A teraz kończąc off-top to jest dobry przykład dla nowych ludzi na spółce, żeby pamiętali, że w tym biznesie nie zawsze pierwsze terminy premier są dotrzymywane i trzeba do tego podchodzić ze spokojem, ale i ostrożnością.

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 8 grudnia 2014 21:43:53 przy kursie: 69,00 zł
na Steamie - TWoM gra w jednej lidze z Far Cry 4 - jesli chodzi o pozycje w bestsellerach, aczkolwiek robimy 3x większy wolumen bo cena FC4 to EUR 59,99.

a jakie były estymacje Ubisotfu na pierwszy rok sprzedazy Far Cry4 ? .....6 - 8 MLN sztuk !!!! i wygeneruje przychody rzędu 300-400 mln USD !!!!!!!!!!!!!

fortune.com/2014/11/19/far-cry...
"Released in November 2012, Far Cry 3, which was set on a tropical island, rode a wave of critical acclaim to sell over 9 million copies worldwide. Michael Pachter, video game analyst at Wedbush Securities, forecasts Far Cry 4 will sell 6 to 8 million copies and generate $300 to $400 million in its first year.
"

to jest ultra sukces Polskiej firmy IT - nie mówimy tu o prostym imporcie ciuchów czy butów z Bangladeszu, tylko innowacyjnosci i globalnej sprzedazy wartosci intelektualnej (!)....

www.gamespot.com/articles/far-...
Everything you know is wrong.........
Edytowany: 8 grudnia 2014 21:49

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 8 grudnia 2014 21:48:51 przy kursie: 69,00 zł
Nowa recka w the Washington Post - i to jaka! thumbright
www.washingtonpost.com/news/co...

Cytat:
Though I certainly believe that video games are an art form, there are precious few games that I would hold up as works of art, which for me – in its narrative varieties at least – has something to do with extending one’s capacity for empathy or adding depth to one’s sense of the human condition. On both counts “This War of Mine” succeeds. Indeed, one could easily imagine it being incorporated into the classroom to function as an interactive supplement alongside books like “All Quiet on the Western Front” or “Dispatches.

chris_martin
35
Wysłane: 8 grudnia 2014 22:05:41 przy kursie: 69,00 zł
i jeszcze Call of Duty -

też gramy z nimi w tej samej lidze w Steamie:

"Michael Pachter, video game analyst at Wedbush Securities, estimates Advanced Warfare sold 12 million copies in week one. He forecasts Activision will sell 21 million copies of the new Call of Duty this year, and an additional 2 to 3 million copies in 2015. That would equate to $1.26 billion in sales this year for the game."

http://fortune.com/company/ATVI/

SZOK !!!!

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 8 grudnia 2014 22:18:43 przy kursie: 69,00 zł
@chris_martin

Zapomniales o jednym ważnym szczególe...wymienione gry wyszly równoczesnie na wszystkie platformy a nie tylko PC.

Ciekawe rzeczy wychodzą jakby się zastanowić na zyskiem w przyszłym roku.
Zakładam:
- 1mln TWoM na PC z marża 15zl na kopii (teraz ok 30zl)
- 1mln TwoM na mobilne 15zł

Wychodzi 30 baniek, a to chyba kosmiczne założenia nie są...
Nawet jakby pozostałe projekty byly nienajlepsze to śmialo można założyć ze sfinansują koszty operacyjne, a pewnie też coś na nich zarobią ;]

Asston
6
Wpisów: 132
Wysłane: 8 grudnia 2014 22:27:20 przy kursie: 69,00 zł
t0mks@
Wiadomo, że w/w gry wyszły na wszystkie platformy ale w związku z tym nawet jeśli tylko 10% z 21 milionów poszło na PC to daje nam 2,1 miliona sztuk - miło prawdathumbright. Ponadto Chris_Martin nigdzie nie zasugerował, że TWOM sprzedało się w takiej samej ilości, ale można mieć nadzieję że w podobnej (do tych 10%) bo wcześniej wymienione gry wyszły co prawda na wszystkie platformy ale w przeciwieństwie do TWOM'a nie wyszły na wszystkie systemy (Mac,Linux)king
Edytowany: 8 grudnia 2014 22:29

wariatus
0
Wpisów: 49
Wysłane: 9 grudnia 2014 10:04:39 przy kursie: 65,80 zł
heh - porównywanie liczby kopii nie do końca ma sens

1. CoD jest dwa razy droższy (czyli TWoM musiałby dwa razy tyle kopii sprzedać)
2. AAA są duże przez co mniej chętnie kupowane online - szacowałbym, że sprzedaż przez Steama to może być zaledwie kilka procent - nie więcej niż 500k egzemplarzy
3. Te "popularne" gry zżerają sporą część sprzedaży w przedsprzedaży - a potem wrzucają to "week one". Na przykład ostatnio widzieliśmy Witchera 3 w top20 na steamie. Potem taki TWoM wyprzedza grę, która była w przedsprzedaży przez pół roku. Czy to znaczy, że sprzedał więcej egzemplarzy? Nie, to kompletnie nic nie znaczy :)
4. Rankingi są prowadzone na bieżąco na podstawie sprzedaży z jakiegoś tam okresu (kilka ostatnich dni). Miejsce nie ma żadnego znaczenia dla wielkości sprzedaży - tzn. możemy stwierdzić, że ostatnio więcej zarobiła gra z drugiego miejsca, niż gra z trzeciego. Ale kompletnie nie możemy porównać gry z 1 pierwszego miejsca 1 listopada z grą z pierwszego miejsca 1 października. Nie mamy ku temu kompletnie żadnych danych. To równie dobrze może być 20 razy większy przychód jak i 20 razy mniejszy :)

Chodzi mi o to, że totalnie nie można używać sformułowań typu "gramy w tej samej lidze co CoD". Bo CoD miał ileś tam miesięcy przedsprzedaży, ma masę aktywacji retailowych (przez co dłuższy ogon - to też trochę tłumaczenia by wymagało) i przede wszystkim kompletnie inną cenę.

Mógłbym też podać kilka argumentów na rzecz stanowiska Scarry'ego (bo ta wypowiedź jest chyba raczej po stronie ostrożnych, jeżeli nie studzących) - ale to w tej chwili nie jest w moim interesie "if you know what I mean" ;)

myton
23
Wpisów: 139
Wysłane: 9 grudnia 2014 14:43:54 przy kursie: 65,80 zł
a dzisiaj na Humble Bundle numerem 1 w bestselling jest!!??.....TWOM!!! czy ktoś z Was potrafi ocenić jaki udział w rynku mają Humble...tam ostatnio gra jest również w pierwszej dziesiątce...
Edytowany: 9 grudnia 2014 14:46

Wojtala
0
Wpisów: 40
Wysłane: 9 grudnia 2014 15:04:56 przy kursie: 65,80 zł
Byłem dziś w Empiku w CH Arcadia w Wawie, i gra w pudełeczku stoi na półce, wśród doborowego towarzystwa 3some Więc nie ma się co martwić, może już dostarczyli po prostu grę z drugiego rzutu. Aczkolwiek zlecenie internetowe czeka nadal na skompletowanie.

Andrju
0
Wpisów: 1
Wysłane: 9 grudnia 2014 15:24:40 przy kursie: 65,80 zł
Frey napisał(a):
Nowa recka w the Washington Post - i to jaka! thumbright
www.washingtonpost.com/news/co...

Cytat:
Though I certainly believe that video games are an art form, there are precious few games that I would hold up as works of art, which for me – in its narrative varieties at least – has something to do with extending one’s capacity for empathy or adding depth to one’s sense of the human condition. On both counts “This War of Mine” succeeds. Indeed, one could easily imagine it being incorporated into the classroom to function as an interactive supplement alongside books like “All Quiet on the Western Front” or “Dispatches.

To teraz czekam aż się rzucą ludzie do sklepów po naszą Sztukę ;)

krk
krk
0
Wpisów: 27
Wysłane: 9 grudnia 2014 15:24:48 przy kursie: 65,80 zł
Wygląda to wszystko na susze informacyjną do lutego i pozostaje tylko spekulacja a otoczenie na rynkach nie pomaga.Chytry podobno dwa razy traci.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 9 grudnia 2014 15:42:35 przy kursie: 65,80 zł
@krk

wg mnie bedą dwie przysłowiowe rakiety - pierwsza gdy fundusze opublikują swoje obecne portfele na koniec roku, druga po raporcie kwartalnym z pierwszymi liczbami sprzedazy. Wcześniej spekuła będzia miała tu pod górkę mocno. Mi to rybka, ale jak kogoś akcje parzą w ręce po czasie dłuższym niż tydzień to ma ciężko ;)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 grudnia 2014 15:45

wariatus
0
Wysłane: 9 grudnia 2014 15:53:29 przy kursie: 65,80 zł
Dzisiaj trochę "grową giełdą" trochę wstrząsnął CDP - ale myślę, że do końca tygodnia się uspokoi. Zresztą dzisiejsza korekta jest dużo spokojniejsza niż ta z zeszłego tygodnia :)

Natomiast do tego co napisał Scarry mam pytanie - jakie widzicie szanse na następujące wydarzenia:
1. Split
2. Przejście na główny parkiet

Imo pod to drugie grają obecnie najwięksi gracze. Pytam, bo jak może się zorientowaliście jestem tu nowy i nie wiem jak spółka może się odnosić do takich zmian.
Edytowany: 9 grudnia 2014 16:11

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 9 grudnia 2014 16:33:37 przy kursie: 65,80 zł
Wojtala napisał(a):
Byłem dziś w Empiku w CH Arcadia w Wawie, i gra w pudełeczku stoi na półce, wśród doborowego towarzystwa 3some Więc nie ma się co martwić, może już dostarczyli po prostu grę z drugiego rzutu. Aczkolwiek zlecenie internetowe czeka nadal na skompletowanie.

Ja podjąłem trzecią próbę i tym razem udało mi się kupić dwa pudełka. Na półce nie było, mnóstwo chłamu znacznie lepiej się promuje, znalazło się w magazynie raptem 7 (!) sztuk z nowej dostawy. Dodam, że chodzi o jeden z największych Empików w Trójmieście. Dramatycznie mało. Gra jest teraz na topie, więc trochę mnie to wkurza. Obawiam się, że ten kanał sprzedaży został niedoszacowany, a teraz jest już za późno, żeby to nadrobić.
Napisałem w tej sprawie maile do spółki i dystrybutora. Jak odpiszą coś ciekawego, dam znać.
Jestem na Twitterze
Edytowany: 9 grudnia 2014 16:34

wariatus
0
Wysłane: 9 grudnia 2014 16:35:24 przy kursie: 65,80 zł
andy_dufresne napisał(a):
Ja podjąłem trzecią próbę i tym razem udało mi się kupić dwa pudełka. Na półce nie było, mnóstwo innego chłamu znacznie lepiej się promuje, znalazło się w magazynie raptem 7 (!) sztuk z nowej dostawy. Dodam, że chodzi o jeden z największych Empików w Trójmieście. Dramatycznie mało. Gra jest teraz na topie, więc trochę mnie to wkurza. Obawiam się, że ten kanał sprzedaży został niedoszacowany, a teraz jest już za późno, żeby to nadrobić.
Napisałem w tej sprawie maile do spółki i dystrybutora. Jak odpiszą coś ciekawego, dam znać.

Z tego co mi wiadomo, to dystrybutor (Cenega) niedoszacował

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 9 grudnia 2014 17:43:01 przy kursie: 65,80 zł
Scarry napisał(a):
@krk

wg mnie bedą dwie przysłowiowe rakiety - pierwsza gdy fundusze opublikują swoje obecne portfele na koniec roku,

a nie jest tak, że fundusze nie mogą inwestować na NC?
www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...

w akcjonariacie 11BIT był OFE Amplico (13,99 proc.)... ale już nie ma. Czy to oznacza że jedna "przysłowiowa rakieta" już nam odpada?
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 grudnia 2014 17:47:49 przy kursie: 65,80 zł

chris_martin
35
Wysłane: 9 grudnia 2014 17:50:07 przy kursie: 65,80 zł
[quote=wariatus]heh - porównywanie liczby kopii nie do końca ma sens

1. CoD jest dwa razy droższy (czyli TWoM musiałby dwa razy tyle kopii sprzedać)
2. AAA są duże przez co mniej chętnie kupowane online - szacowałbym, że sprzedaż przez Steama to może być zaledwie kilka procent - nie więcej niż 500k egzemplarzy
3. Te "popularne" gry zżerają sporą część sprzedaży w przedsprzedaży - a potem wrzucają to "week one". Na przykład ostatnio widzieliśmy Witchera 3 w top20 na steamie. Potem taki TWoM wyprzedza grę, która była w przedsprzedaży przez pół roku. Czy to znaczy, że sprzedał więcej egzemplarzy? Nie, to kompletnie nic nie znaczy :)

Ubisoft podaje ze ca 19% wolumenu sprzedaja na PC cyfrowo wiec i tak mega wolumney - ergo TWoM (przy niższej cenie jednostkowej) sprzedaja 2-3 razy wiecej sztuk na Steam aby byc w TOPie.... a jest w TOPie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

240 241 242 243 244

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,197 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat