PARTNER SERWISU
yhbvmepa
241 242 243 244 245
karpaw
2
Wpisów: 72
Wysłane: 9 grudnia 2014 17:54:34 przy kursie: 65,80 zł
wariatus napisał(a):
Natomiast do tego co napisał Scarry mam pytanie - jakie widzicie szanse na następujące wydarzenia:
1. Split
2. Przejście na główny parkiet

Imo pod to drugie grają obecnie najwięksi gracze. Pytam, bo jak może się zorientowaliście jestem tu nowy i nie wiem jak spółka może się odnosić do takich zmian.

Wariatus dobrze, że dodałeś iż jesteś tu nowy. Tego typ rzeczy jak splity kojarzą mi się z ostatnią falą hossy. Jest to ostatnia rzecz jaką spółka potrzebuje.
O przejściu na główny parkiet było już tu pisane wcześniej(niepotrzebne zwiększenie kosztów).
Odpowiedz mi co Ty jako, jak sądzę, akcjonariusz zyskał byś z tych zmianach?
Albo jaką wartość przyniesie to spółce?
Myślę, że nie pod to grają najwięksi gracze, jeśli w ogóle grają, a raczej pod wzrost wartości firmy.
Edytowany: 9 grudnia 2014 18:02

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 9 grudnia 2014 19:33:11 przy kursie: 65,80 zł
Przejście na główny parkiet to dwie zasadnicze kwestie. Spółka nazywa to kosztami, inwestorzy - w pewnym uogólnieniu - przejrzystością. Będąc na NC spółka sporządza rachunkowość wg. polskiej ustawy o rachunkowości oraz podlega obowiązkom regulowanym w dużej mierze regulaminem NC który, tu znów - w pewnym uogólnieniu - jest dalece mniej wymagający pod kątem ochrony inwestorów i obowiązków publikacji pewnych informacji niż ustawy, którym podlegają spółki na GPW.

Będąc na GPW (rynku oficjalnych notowań giełdowych) spółka raportuje wg. MSR oraz podlega innym obowiązkom. Stąd spółka traktuje to w kategoriach kosztów,bo sprostanie temu jest droższe. W teorii dla inwestorów to lepiej, bo dostają inny, bardziej szczegółowy zestaw informacji do analizy. Po prawdzie nie byłoby więc nic złego w tym, gdyby spółka za jakiś czas rozważyła przejście na GPW, mając w pamięci ostatni raport finansowy (tak, wiem, premiera TWOM była ważniejsza:))

Na chwilę obecną jednak mając do wyboru np. 100 tys. zł rocznie kosztów funkcjonowania spółki na GPW vs. 100 tys. dla jakiejś ekipy, która przygotuje kolejny tytuł pod egidą 11B Launchpad jako inwestor wolę inwestycję w Launchpad.

Na tą chwilę takich planów przejścia jednak nie ma. Zaś co do splitu... od kiedy to cena akcji 50,100 czy 200 zł jest jakimś problemem dla handlu? Gdyby było 10 tys. to rozumiem...

krk
krk
0
Wpisów: 27
Wysłane: 9 grudnia 2014 21:54:35 przy kursie: 65,80 zł
Scarry napisał(a):
@krk

wg mnie bedą dwie przysłowiowe rakiety - pierwsza gdy fundusze opublikują swoje obecne portfele na koniec roku, druga po raporcie kwartalnym z pierwszymi liczbami sprzedazy. Wcześniej spekuła będzia miała tu pod górkę mocno. Mi to rybka, ale jak kogoś akcje parzą w ręce po czasie dłuższym niż
tydzień to ma ciężko ;)

Fundusze publikują swoje zmiany w portfelach w mijającym roku dopiero pod koniec stycznia a paliwa już brakuje i nie da się jechać tak długo na spekulacji po takich wzrostach bez żadnej informacji ze spółki. Korekta w USA wisi w powietrzu i na pewno przyjdzie w styczniu jak nie po rozliczeniu kontraktów dziewiętnastego grudnia i rynek dopiero może wywołać panikę można przypomnieć spółki które urosły po kilkadziesiąt procent co się działo jak ktoś powiedział sprawdzam a tu jest kilkaset w trzy tygodnie.
Edytowany: 9 grudnia 2014 21:55

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 9 grudnia 2014 22:47:25 przy kursie: 65,80 zł
Sugerujesz, że spółka powinna podać jakieś dobre info, żeby dolać paliwa spekule? Heh kiedyś na jakimś forum wyczytałem post człowieka proszącego zarząd o jakąś dobrą nowinę, gdyż w przeciwnym razie kurs przełamie jakiś istotny technicznie opór love4
W interesie zarządu spółki z pewnością w pierwszej kolejności leży jej długoterminowy rozwój. Skoro włodarze 11tki uważają, że w interesie tego rozwoju nie leży podawanie na bieżąco wyników sprzedaży powinni się tego bezwarunkowo trzymać. Być może spowoduje to ucieczkę twardej spekuły a zaraz potem co płochliwszych i w efekcie obsuwę kursu. Tyle że dla INWESTORÓW a nie GRACZY nie będzie to jak sądzę najważniejsze. Ci swoje oczy kierują w pierwszej kolejności na steam, kolejne plany wydawnicze spółki i ewentualne modyfikacje strategii jakie mogą ( nie muszą ) nastąpić dzięki sukcesowi TWoM.
Polemizowałbym zresztą z brakiem paliwa do wzrostu. W fundusze dalej nie wierzę ale w rajd pod dobrą sprzedaż na przecenach świątecznych już tak. Iskrą na proch mogłoby być nawet jedno zdanie wypowiedziane przez Prezesa ( np.: " W tygodniu przedświątecznych wyprzedaży sprzedaż TWoM była istotnie wyższa niż podczas tej w okolicach Black Friday"). Pod koniec stycznia zacznie się już zresztą zapewne długa gra pod wyniki. Emocji nie powinno zabraknąć już znacznie przed 14 lutego....

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 grudnia 2014 23:41:53 przy kursie: 65,80 zł
@Elemis, a teraz to co się niby dzieje, jak nie "gra pod wyniki"?

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 9 grudnia 2014 23:46:57 przy kursie: 65,80 zł
i do czego to doszło TWoM 3 tydzien w TOP8 na Steamie codziennie kilkadziesiat-kilkaset tys PLN wpada na konto spółki, ekipa pracuje nad dodatkiem, wersją na iOS i kolejna gra a co poniektórym dalej małod'oh! dobrze że przynajmniej kurz opadł i forum można czytać

krk
krk
0
Wysłane: 10 grudnia 2014 00:10:17 przy kursie: 65,80 zł
ELEMIS.

Ble ble ble sprzedaż za grudzień będzie dopiero wiadoma w raporcie za pierwszy kwartał i wtedy będzie panika i rozczarowanie tych co tego nie wiedzą.Było to poruszane nie tak dawno na forum ale nie chce mi się już tego szukać bo wyznawcy zamietli to pod dywan a do maja to ho ho ho to dopiero susza chodzi mi o rozliczenie ze steam.Bardziej obeznani niech zabiorą głos bo to jest bardzo ważne przy tej euforii z ciemnymi okularami na oczach.Przypomina mi się pan KORCZAK , MIODUSKI,Rabit i miś wesoły jak wszyscy pluli mu w twarz w tedy i pewnie nadal.

anty_teresa pisał tu o tej spółce.Rozsądek i ostrożność wskazane.
Edytowany: 10 grudnia 2014 00:18

Elemis
86
Wysłane: 10 grudnia 2014 00:30:39 przy kursie: 65,80 zł
Rozsądek i ostrożność wskazane - z tym absolutnie trzeba się zgodzić. Tyle, że właściwie nie wiem gdzie przebiega nasza oś sporu? Boisz się spadków w perspektywie krótkoterminowej? Ja ich wcale nie wykluczam - co większa - uważam je za prawdopodobne. Jeśli Twój horyzont właśnie taki jest to licz ryzyko do potencjalnego zysku. Co do wyników - ja akurat napisałem, że gra o nie,będzie na długo przed nimi a nie tylko tuż po nich. Pierwsza reakcja może się okazać zupełnie nie miarodajna - z powodów o których właśnie napisałeś. Tyle, że każdy kto się wczyta w raport - dowie się za jaki okres podawana jest w nim sprzedaż. Wydaje mi się, że spółka może zresztą znowu opublikować wyniki wieczorem po sesji, lub nawet przełożyć je na piątek i dopiero wtedy około 18 je upublicznić. Reakcje były by wtedy adekwatniejsze.
@anty-teresa Jasne gramy pod wyniki, ale to jeszcze nie ta panika kupna bądź sprzedaży, która może nastąpić tuż przed nimi. Póki co gramy w utrzymanie się jak najdłużej na steam, gramy tysiącem nowych drobnych poszukiwaczy złota, którzy mogą już być tu nie obecni za miesiąc albo wyjść i znowu wrócić około połowy stycznia. Gramy w to, że duża część ludzi nieświadoma praktyk spółki obkupuje się pod mityczne info, które przecież może nadejść. Gramy w zachowanie się tytułu w czasie przecen świątecznych. Innymi słowy : sądzę, że spekuła, która jest tu dzisiaj nie będzie tą samą spekułą, która będzie tu w początkach lutego, a zatem olbrzymie niekontrolowane emocje mają szansę rozpalić się tu na nowo na przełomie stycznia i lutego

krk
krk
0
Wysłane: 10 grudnia 2014 00:52:01 przy kursie: 65,80 zł
Zaglądnij na stronę 248 na forum tam było to poruszane i pomyśl logicznie obiektywnie jeżeli to prawda i te rozliczenia tak wyglądają jak tam jest napisane to jest sześć miesięcy spekulacji.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 grudnia 2014 01:09:41 przy kursie: 65,80 zł
Elemis napisał(a):

@anty-teresa Jasne gramy pod wyniki, ale to jeszcze nie ta panika kupna bądź sprzedaży, która może nastąpić tuż przed nimi.

Nie no Elemis, przecież to co dzieje się z kursem jest właśnie paniką pod wyniki :)
I zdeterminowało wszystkie inne czynniki. Ci co śledzą wątek doskonale wiedzą, że w raporcie będzie sprzedaż za listopad, czyli 2 tygodnie plus ewentualnie pudełka, czytaj kwota stała, bo rozliczenie za zyski o ile istnieje też będzie w pierwszym kwartale a nie za 4. Mamy więc "grę pod wyniki" za pierwsze dwa tygodnie, kiedy poszło i tutaj każdy jakoś estymuje. A my wiemy już, że spółka cały miesiąc jest w czołówce Topsellers. Niewiadomą to będą raczej wyniki drugiego kwartału, czyli sprzedaż za grudzień, styczeń i luty. Pierwsze dwa tygodnie dość łatwo można szacować.

Elemis
86
Wysłane: 10 grudnia 2014 01:15:13 przy kursie: 65,80 zł
@ krk
Jestem świadomy tego o czym piszesz. Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie ( w którym raporcie sprzedaż z jakich miesięcy będzie zaksięgowana) Wiem natomiast, że w raporcie pojawi się na 99% wyjaśnienie, co on obejmuje - jest to przecież logiczne. Dodatkowo istnieje szansa, ze spółka poda dokładną liczbę sprzedanych kopii ( w innym miejscu na forum spółki padło stwierdzenie, że spółka na bieżąco ma pełny wgląd w ilość sprzedawanych kopii swojej gry) poniżej cyferek z wartościami. Skoro ma taką możliwość istnieje taka szansa. Obaj możemy tylko dywagować na ten temat, więc nie przyjmujmy za pewnik ani tego, ze po raporcie za pierwszy kwartał poznamy jakieś dokładne i w miarę aktualne cyferki, ani tego, że ich nie poznamy. Co do kursu. Rządzą nim emocje. Emocje, które są niekontrolowane. Takie trwają zwykle więcej niż 5 miesięcy - cytując @ucofb. A zatem ja sądzę, że nawet bez Twojego "infowego paliwa" i tutaj nie wyczerpią się od tak, by pozwolić kursowi osiąść gdzieś na stałe( np spaść o 50% i robić ruchy o 5-10% w każdą stronę) Będzie bujać - moim zdaniem w i na północ i na południe. Kto zna swoją psychikę i jest jej pewien niech chwyta byka za rogi. Kto próbuje już dziś racjonalizować krótki termin i uzależniać go od "pewnych" inf bądź ich braku nie do końca zdaje sobie sprawę z tego czym jest psychologia tłumu i owczy pęd.

EDIT
@anty-teresa

Czyli jest to PEWNIK, że spółka poda w raporcie za 4ty kwartał tylko wyniki za pierwsze 2 tygodnie sprzedaży?
Edytowany: 10 grudnia 2014 01:20

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 10 grudnia 2014 01:16:45 przy kursie: 65,80 zł
Nawet jeśli będzie te 6 miesięcy niepewności to co w tym złego? Ci, którzy inwestują, wierząc w spółkę - zdążą dokupić akcji, ci którzy kupowali jedynie pod info o sprzedaży, albo dlatego, "że rosło" - zdążą sprzedać i to całkiem możliwe, że ze sporym zyskiem bo wahania kursu z pewnością będą. Czyli w sumie normalka. Co by zmieniło podanie w tym momencie wyników sprzedaży za jakiś tam przeszły, określony okres? Gołym okiem widać, że gra się sprzedaje bardzo dobrze. Podanie wyników sprzedaży teraz - gdy gra cały czas jest na topie, spowodowałoby jedynie pewne dostosowanie kursu do tych wyników, po czym nastąpiłaby ponowna fala spekulacji dotyczącej sprzedaży za dalszy okres, który nie zostałby już ujęty w komunikacie. Znów pojawiłyby się pretensje do spółki, że nie dość szybko publikuje dane za kolejny okres itp.
Cała zabawa w inwestowanie polega na tym, aby starać się przewidzieć przyszłość i dojść do pewnych wniosków szybciej niż większość. Po co psuć zabawę wydawanymi co chwilę komunikatami?
...wiem, wiem...staromodny jestem i niedzisiejszy...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 grudnia 2014 01:27:29 przy kursie: 65,80 zł
krk napisał(a):
ELEMIS.
Ble ble ble sprzedaż za grudzień będzie dopiero wiadoma w raporcie za pierwszy kwartał i wtedy będzie panika i rozczarowanie tych co tego nie wiedzą.Było to poruszane nie tak dawno na forum ale nie chce mi się już tego szukać bo wyznawcy zamietli to pod dywan a do maja to ho ho ho to dopiero susza chodzi mi o rozliczenie ze steam.Bardziej obeznani niech zabiorą głos bo to jest bardzo ważne przy tej euforii z ciemnymi okularami na oczach.Przypomina mi się pan KORCZAK , MIODUSKI,Rabit i miś wesoły jak wszyscy pluli mu w twarz w tedy i pewnie nadal.

anty_teresa pisał tu o tej spółce.Rozsądek i ostrożność wskazane.

i te blebleblednie pisze osoba która o spółce Serinus, tej której spadła blisko -70%, pisała wiernopoddańcze hołdy, oddajmy głos krk z 2012 roku:
Cytat:
Spokojnie i bez nerwów.Zarząd dobrze wie,że ta inwestycja bez roli operatora była by nie opłacalna

Cytat:
Patrząc do przodu zarząd kov według mnie postąpił słusznie

i teraz kolega krk próbuje być złośliwy wobec inwestorów w 11bit i ma pretensje do spółki... inwestorów, którzy tylko w tym kwartale mają +600/+650 % zysku.

nie no, to ma sens...Anxious

nie wiem jak ograniczony byłby inwestor, który podjąłby decyzje o sprzedaży akcji tylko dlatego że w lutym zobaczy wynik 2 tygodni sprzedaży gry i nie zda sobie sprawy z tego. Serio, nie wiem. Jeśli ktoś nawet w takim zakresie nie umie czytać raportów a wyniku nie będzie umiał sobie wymnożyć, to raczej odsyłam do gimnazjum a nie inwestowania na giełdzie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 grudnia 2014 01:41

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 grudnia 2014 01:45:19 przy kursie: 65,80 zł
Frey napisał(a):
Nawet jeśli będzie te 6 miesięcy niepewności to co w tym złego? Ci, którzy inwestują, wierząc w spółkę - zdążą dokupić akcji, ci którzy kupowali jedynie pod info o sprzedaży, albo dlatego, "że rosło" - zdążą sprzedać i to całkiem możliwe, że ze sporym zyskiem bo wahania kursu z pewnością będą. Czyli w sumie normalka. Co by zmieniło podanie w tym momencie wyników sprzedaży za jakiś tam przeszły, określony okres? Gołym okiem widać, że gra się sprzedaje bardzo dobrze. Podanie wyników sprzedaży teraz - gdy gra cały czas jest na topie, spowodowałoby jedynie pewne dostosowanie kursu do tych wyników, po czym nastąpiłaby ponowna fala spekulacji dotyczącej sprzedaży za dalszy okres, który nie zostałby już ujęty w komunikacie. Znów pojawiłyby się pretensje do spółki, że nie dość szybko publikuje dane za kolejny okres itp.
Cała zabawa w inwestowanie polega na tym, aby starać się przewidzieć przyszłość i dojść do pewnych wniosków szybciej niż większość. Po co psuć zabawę wydawanymi co chwilę komunikatami?
...wiem, wiem...staromodny jestem i niedzisiejszy...

Frey, 100% zgody, co by spółka nie opublikowała zawsze ktoś będzie miał pretensje... przecież publikacja danych na bieżąco zamieni tylko tyle że spekulacja wyniku kwartalnego zamieni się w spekulację projekcji następnego kwartału albo najbliższej inwestycji (Industrial, którego sukces IMHO jest teraz wręcz pewny na hypie TWOM).

Tak jak jest, jest super dla fundamentalistów, kto umie dostrzec sam cyfry zarabia tu najwięcej, tyle że trzeba mieć do tego jeszcze odrobinę cierpliwości i charakteru.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 grudnia 2014 01:48

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 10 grudnia 2014 08:21:19 przy kursie: 65,80 zł
na liście best sellerów ściagmy się z Day-Z:

które sprzedało 800.0000 w trzy tygodne i 1 mln w cztery tygodnie w okresie ca. Grudzień 2013

"he game is no stranger to rapid sales. Since releasing on Steam Early Access, the game reached 800,000 in sales in just three weeks, and hit the one-million mark in just over four."
"

uk.ign.com/articles/2014/05/01...
Everything you know is wrong.........

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 10 grudnia 2014 09:29:30 przy kursie: 70,00 zł
Pamiętacie Anomaly Korea ?
Na mobilki wyszło na początku grudnia 2012 roku, wówczas uratowało zysk za 2012.

Uważacie że steam wysyła później dane o sprzedaży niż apple/google ? Czemu ?
Przecież wiadomo ze developerzy widzą na bieżąco jak gra się sprzedaje.

Zgadzam się że każdy kto umie czytać zauważy za jaki okres są dane w raporcie.
Edytowany: 10 grudnia 2014 09:30

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 grudnia 2014 10:37:13 przy kursie: 70,00 zł
Hmmm... Faktycznie tak było. Natomiast jednocześnie w III kw. nie uwzględniono sprzedaży AD, właśnie ze względu na brak raportów sprzedażowych. Kluczem jest data przekazania takiego raportu.

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 10 grudnia 2014 10:51:43 przy kursie: 70,00 zł
a czy możliwym jest podanie przez spółkę w raporcie za I kwartał informacji o liczbie sprzedanych sztuk w grudniu i styczniu ?

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 10 grudnia 2014 11:08:26 przy kursie: 70,00 zł
Czy nie sądzicie jednak, że w obliczu bezprecedensowego sukcesu TWOM spółka nie powinna jednak przełamać dotychczasowego zwyczaju i nie ogłosić jakichś bardziej konkretnych danych sprzedażowych przed raportem okresowym?

Nie mam tu na myśli koniunkturalnego dolania paliwa do spekulacji na kursie (od dawna akceptuję to, że spółka "nie dba" o kurs, tylko o dobrą robotę), ale po prostu o zabieg handlowy/ marketingowy i formę promocji gry oraz samej firmy?

Widzicie jakieś minusy takiego rozwiązania?

Wcześniejsze produkcje i wyniki nie miały takiego potencjału, ale - cytując klasyka - this time is different ;)

Jestem na Twitterze
Edytowany: 10 grudnia 2014 11:10

wariatus
0
Wpisów: 49
Wysłane: 10 grudnia 2014 11:08:44 przy kursie: 70,00 zł
Liczby konkretnej pewnie nie podadzą, ale jakieś mniej formalne informacje zawsze podają. Wiec może być coś typu "TWoM sprzedał się już w ponad milionie egzemplarzy". Zresztą jestem przekonany, ze kiedykolwiek przekroczony zostanie milion, to sie tym pochwala nie patrząc na raporty. Popatrzcie jak ostatnio co tydzień rzucają prasie kości - to wzmianka o zwrocie kosztów produkcji, to wzmianka, że się lepiej sprzedawał w czasie czarnego piątku niż w pierwszy weekend.

Zarząd to też udziałowcy. A poza tym w tej branży rozgłos jest bardzo ważny - każdy artykuł w prasie to reklama. Reklama to większa sprzedaż. A o to przecież chodzi.

No i jeszcze jeden element - każdy artykuł pozytywny buduje obraz 11 Bit jako dobrego developera i wydawcy. A to się przekłada na zaufania mniejszych developerów, co z kolei może ekspotencjalnie przełożyć się na przychody jak jeszcze gdzieś trafią z jakąś grą indie third party.

Zresztą pamiętajcie, że teraz to nie tylko "inwestorzy" męczą o wyniki, ale koledzy developerzy, rodziny, prasa. Presje jest bardzo duża. A pęknięcie miliona sztuk to bardzo dobry moment, żeby się pochwalić. Szczególnie, jakby to było przed świętami :) Zaskakujące jak często symbolika wpływa na duże decyzje :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

241 242 243 244 245

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,259 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat