PARTNER SERWISU
tbhhvejs
133 134 135 136 137
gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 10 czerwca 2015 11:17:42 przy kursie: 23,44 zł
Conan napisał(a):
... jestem z siebie dumny że wytrzymałem ciśnienie i akcji nie oddałem na dole. Jeszcze prośba jak ktoś by mi mógł na priv wyjaśnić jak to się stało że 11bit pomnożył się tyle razy a CDP ma raczej duże opory żeby rosnąć...

Ojojoj nie wiem czy dobrze robisz, że grasz "żywą" gotówką. Za mała wiedza na takie doświadczenia :/
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 10 czerwca 2015 11:29:40 przy kursie: 23,44 zł
w tym przypadku ten brak wiedzy okazał się atutem bo nie zrobił tego co normalnie większość by zrobiła
na dłuższą metę jednak tak się nie da niestety

Pilkahalowa
PREMIUM
0
Wpisów: 175
Wysłane: 10 czerwca 2015 11:30:40 przy kursie: 23,44 zł
Śledzę ten wątek, choć nie wypowiadałem się tutaj jeszcze ...
Tak zastanawiam się na tym co pisaliście o podaniu informacji dotyczącej sprzedaży mimo, że wcześniej przekazano info o oficjalnym podaniu danych w sierpniu.
Czy firma nie powinna informować o wszystkim co ważne z punktu widzenia akcjonariuszy od razu ? Jak podpisywane są kontrakty czy znaczące umowy to takie informacje przecież są publikowane. Nikt nie czeka z tym do raportu kwartalnego gdzie padają już konkretne cyfry.
Wyobraźcie sobie jaka musi być atmosfera w firmie teraz. Oni zdobywają świat :) każdego dnia są coraz lepsze wieści o kolejnych podbojach ... kurde ja też bym nie wytrzymał aby się pochwalić, że idzie mi lepiej niż myślałem gdybym był na ich miejscu. Dla takich chwil pracowali kawał życia w końcu. Dzisiaj jest ich święto.
Gratulacje dla firmy i dla tych co zarobili na jej akcjach.
Trochę żałuję, że nie uczestniczyłem w tym wszystkim :)

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 10 czerwca 2015 11:37:14 przy kursie: 23,44 zł
to nie jest grupa 15 latków która napisała app, info wypuszczone z premedytacją, dwie rekomendacje popychające nie dały rady mało tego że pchnąć na 30 ale utrzymać kursu na 25 więc sięgnęli po bazookę

gentleman
0
Wysłane: 10 czerwca 2015 11:43:09 przy kursie: 23,44 zł
bazooka nie pomogła, nie przebiło oporu, źle to wróży kursowi. Ach a tak dobrze się zapowiadało :/
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett

lewho
0
Wpisów: 149
Wysłane: 10 czerwca 2015 11:45:58 przy kursie: 23,44 zł
Widzę że część osób na forum nie rozumie, iż spółka postąpiła bardzo nierzetelnie (wręcz dopuściła się manipulacji) mówiąc, iż informacje o sprzedaży poda w raporcie.
Pochwalenie się wynikami sprzedaży nie jest niczym złym ale poprzedzająca informacja wprowadziła ewidentnie w błąd sporo inwestorów.
A jeśli kogoś interesuje jak powinny wyglądać standardy informacyjne na GPW to KNF zinterpretował odpowiednie przepisy.

jasiumaster
0
Wpisów: 3
Wysłane: 10 czerwca 2015 12:49:21 przy kursie: 23,44 zł
Dokładnie. Życzę spółce jak najlepiej, bo robią dobrą robotę dla Polskiego game devu i w ogóle... niech zdobywają szczyty sprzedażowe i rosną w siłę... Ale jeśli mówią, że podadzą wyniki w sierpniu to niech podają w sierpniu a nie PARĘ DNI po poprzedniej deklaracji. Gdyby nie podali info że nie podadzą ceny w sierpniu a potem się z tego wycofali, pewnie nie było by takiej zwyżki w... praktycznie pół godziny... ale też zacznijmy od tego, że nie było by takich spadków. Jestem daleki od twierdzeń że ktoś manipulował kursem, ale słabo to wyszło.

Edytowany: 10 czerwca 2015 12:50

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 10 czerwca 2015 13:02:32 przy kursie: 23,44 zł
Scarry napisał(a):

ps. ciagle, od ponad 15 lat, mam nieustające wrażenie zdumienia jak posiadanie akcji potrafi nagle zaślepić człowieka i zrobić z niego natychmiast fanatyka.

Widać, jak czytasz ten temat. Przecież od dawna piszę, że nie mam akcji CDPR, więc co mnie ma zaślepić?

A co do 11Bit to dobrze pamiętam, jak wyglądała sytuacja, bo byłem w temacie obecny. Wyraźnie widać, że wzrosty gwałtownie przyspieszyły po podaniu informacji, bo także obroty wskoczyły na rekordowe poziomy.

Zresztą jak uważacie, że spółka dopuściła się manipulacji czy złamania przepisów to piszcie do KNF i wtedy oni to sprawdzą, a nie siedzicie na forum i wylewacie żale, że "oszukali" nas.
Edytowany: 10 czerwca 2015 13:10

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 10 czerwca 2015 13:08:58 przy kursie: 23,44 zł
gentleman napisał(a):
bazooka nie pomogła, nie przebiło oporu, źle to wróży kursowi. Ach a tak dobrze się zapowiadało :/

przeczytaj analizę Szkutnika z poprzedniej strony

ulan07
0
Wpisów: 5
Wysłane: 10 czerwca 2015 13:16:53 przy kursie: 23,44 zł
ufff... było blisko

kliknij, aby powiększyć

Było blisko istotnego przełamania linii trendu wzrostowego...Dwie negatywne dywergencje...Wyspa odwrotu...okno bessy...długo utrzymujące się wysokie wartości wskaźnika RSI...przełamanie z luką linii trendu wzrostowego...spadki blisko 17& co pokazuje szereg czarnych świec...

Do dnia 9 czerwca wykres obrazował rynek niedźwiedzi i zapowiadał zmianę (przynajmniej krótkookresową) głównej tendencji na rynku akcji CD Project. Czy aby na pewno ?

Świece wyraźnie od początku maja budowały pewną formację. Ekstremum A, dołek w punkcie B, delikatne odbicie do C położonego poniżej A i dalsze spadki...spadki poniżej dołka B... Pojawiało się pytanie: Gdzie znajdować się będzie punkt zwrotny...D...a raczej: czy w ogóle się uformuje...

Jak widzimy poziomy Fibonacciego pomogły wyznaczyć punkt zwrotny...ciężko było wyznaczyć punkt D przed 9 czerwca... ale świadomości kształtowania się (od dłuższego czasu) formacji XABCD i możliwość dalszych wzrostów nie pozwoliło mi sprzedać akcji. Wytrwale czekałem aż byki obronią kurs...

Co dalej z kursem akcji ?

9 czerwca na wykresie ukształtowała się bardzo ładna unikalna świeca...Długa biała świeca, długość korpusu 98% świecy, rozpiętość wahań ceny w ciągu dnia prawie 23%. 9 czerwca powstała formacja świecowa: objęcie hossy przy wyraźnym wzroście wolumenu. 9 czerwca dopełniła się formacja XABCD, gdzie AB = CD. Osobiście obstawiam dalsze wzrosty. Ostrzeżeniem zapalającym czerwone światło będzie spadek kursu poniżej punktu B... Ale przy tak silnej strefie wsparcia wyznaczonej przy skumulowaniu się wielu wzniesień bazujących na współczynnikach Fibonacciego - pozostaje optymistą i czekam na obronę punktu C... a potem wybicie ceny ponad ekstremum A.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 10 czerwca 2015 14:26:12 przy kursie: 23,44 zł
ImP napisał(a):
jest takie wyświechtane giełdowe powiedzenie "kupuj plotki, sprzedawaj fakty".
to co miało miejsce w ostatnim tygodniu to była sprzedaż pod wpływem plotek, wbrew faktom.

ja też mam formalne zastrzeżenia co do sposobu komunikacji tak istotnych danych, tym nie mniej zupełnie nie rozumiem wyrażanego na forach żalu czy rozczarowania ludzi, którzy chcieli sobie SPEKULACYJNIE zarobić na wahaniach kursu i patrzyli w wykresy zamiast skupić się na tym co dzieje się w "realu".

Nie jestem w spółce zaangażowany ale gdybym sprzedał (a takich było wielu patrząc po obrotach) to lekko bym się "wk...." gdyby zrobiono mnie tak w wała.
Nie wierzę w to aby spółka w ciągu kilku dni miała tak rozbieżne dane. Najpierw podaje się, że dane o sprzedaży zostaną podane za kilka miesięcy , co wprost sugeruje sprzedaż niższą niż spodziewana.
Następnie czeka się kilka dni aż przebrzmi rzeka spekulacji i kurs spadnie odpowiednio (jak zakładam ktoś skupuje akcje - choć na razie nie mamy dowodów) i podaje się nieprawdziwą informację przeciwną do poprzednich.
Niech mi ktoś udowodni, że nie jest to grubymi nićmi szyta intryga w którą mocno umoczona jest spółka....
Nieprawdziwą informację w tym sensie, że spółka zarobiła na koszty w pierwszym dni sprzedaży - co jest absolutnym kłamstwem. Zaraz po premierze mówiło się o 1,5mln sprzedanych w przedsprzedaży. Koszty produkcji i marketingu obliczano na poziom 2,5-3mln sztuk.
To oznacza, że spółka zarabia dopiero powyżej tego woluminu. Nie wydaje mi się prawdopodobne aby w dniu premiery sprzedali ponad milion sztuk. To jawna manipulacja danymi i trudno obalić raczej tą tezę. Wyciągam z tego wnioski, że osoby dość mocno związane ze spółką (obojętnie w jaki sposób) zarobiły setki co najmniej tysięcy złotych a patrząc na wolumen mogło to być o 1 zero więcej - na tej spekulacji informacją. Nie wierzę w to, że w ciągu kilku dni spółka miała powody do takiej zmiany stanowiska. 14 dni po premierze powinni mieć przybliżone dane sprzedaży i kilka dni nie zmieniło ich tak zasadniczo, że spółka musiała teraz opublikować dane tak drastycznie zmieniające wizerunek firmy. Pytanie kto na tym zarobił najwięcej - chyba nie to jest najistotniejsze. Najwięcej zarobiły osoby mające dostęp do rzeczywistych danych - czyli bezpośrednio związane ze spółką.
Ktoś tu porównuje to z TWOM jest to duża obłuda - bo jest ogromna różnica. TWOM nie wypuszczał informacji wywołującej sugestię do spadku kursu. Może niektórym to "umyka" a to jest sedno sprawy. Co innego celowo wypuszczać informacje sugerujące słabą sprzedaż a co innego gdy inwestorzy nie wierzą w spółkę pomimo bardzo dobrze wyglądających trailerów. 11bit od razu podzielił się informacją o pokryciu kosztów produkcji a CDR czekał prawie 3 tygodnie aby teraz stwierdzić, że pokryto koszty w dniu premiery. Nie trzeba się strasznie przypatrywać aby widzieć różnicę. Dla mnie to skandal. Ale już wcześniej pisałem o błędach i nieścisłościach w wypowiedziach pana Prezesa. Wtedy byłem krytykowany to teraz widzicie jaki wam wyciął numer....
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

baks
152
Wysłane: 10 czerwca 2015 14:37:58 przy kursie: 23,44 zł
magellan napisał(a):
Bez wątpienia to były wypowiedzi zarządu spółki CD i bez wątpienia pojawiły się w niej liczby i daty, wcześniej nieznane ogółowi - więc wszyscy (oprócz Zarządu CD) wiedzą jak należy takie info przekazywać rynkowi i akcjonariuszom.

Zrobiono idiotów nie tylko z tych co sprzedali po informacji zarządu o odległym terminie podania szacunków/wyników sprzedaży
Zrobiono idiotów również z tych co jeszcze wczoraj przed infem mieli akcje.

Wielu wczorajszych posiadaczy akcji zobaczy na rachunku kasę, gdyż w oparciu o wcześniejsze info ustawili sprzedaż, po niższej cenie niż cena za jaką oddali by gdyby znali wczorajsze "przyspieszone" info Zarządu.

Nie wszyscy siedzą na kompie 24 h w obawie na niespodziewane dezinformujące newsy Prezesa Zarządu Kicińskiego Adama :)

To że jakieś zachowanie stało się powszechną praktyką - nie wyklucza, że jest oszustwem lub manipulacją

Istotne jest także to, że po pierwszym komunikacie pojawiło się szereg artykułów i komentarzy sugerujących coraz większe spadki (typu już 17% w tydzień) a Zarząd czekał i w końcu podał dane.
To nie wygląda na zbieg okoliczności. Ktoś na tym mocno skorzystał ... a tak nawiasem to szkoda mi tych co dali się załadować w .... Shame on you

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 czerwca 2015 14:46:51 przy kursie: 23,44 zł
Spółce koszty produkcji się zwróciły jeszcze przed debiutem... proszę zerknąć na zaliczki od dystrybutorów...

baks
152
Wysłane: 10 czerwca 2015 14:57:29 przy kursie: 23,44 zł
Z tymi zaliczkami to byłbym ostrożny przecież oficjalnie się mówiło, że dystrybutorzy ponoszą koszty reklam (trudne oszacowani czytałem różne dane od 50 do 100mln USD).
Koszty marketingu odbierane są w pierwszej kolejności - więc nie za bardzo wierzę, że taką kasę mogli zaksięgować. Mogli coś dostać zaliczkowo ale podstawowy dochód jaki faktycznie im wpływał to raczej ze sklepu GOG. Reszta to wirtualne księgowanie które rzeczywiście to szło ale raczej do kieszeni dystrybutorów. Jeśli potwierdzą się dane o 4mln (bo Pan K. często się mija z prawdą) to teraz mogą już księgować już na własne konto ale sprzedaż już wyraźnie spadła.
Pomijając to to faktycznie jest bardzo duży sukces na który liczyli tylko najwięksi fani.
Poczekajmy jednak do oficjalnych wyników. Ja typuję, że do końca czerwca nie zaksięgują więcej niż 5mln sztuk. Jaki zysk na koniec kwartału ..... no tutaj trudniejsze zadanie.
Jeśli dystrybutorzy będą rozliczać koszty reklamy od razu w całości to stawiam 50-80mln zysku. Jeśli rozlicznie kosztów proporcjonalne to może być 100-120mln. Raport pokaże prawdę. Nie gwarantuję tak dobrego wstrzelenia się w zyski jak na 11bit bo spółką znacznie mniej się interesuję - więc mogę się nieco mylić. wave

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 10 czerwca 2015 15:06:13 przy kursie: 23,44 zł
@baks
"Z tymi zaliczkami to byłbym ostrożny przecież oficjalnie się mówiło, że dystrybutorzy ponoszą koszty reklam (trudne oszacowani czytałem różne dane od 50 do 100mln USD)."

Poproszę o link gdzie padają kwoty "od 50 do 100mln USD" za reklamę.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 czerwca 2015 15:07:04 przy kursie: 23,44 zł
Mylisz się i to bardzo... Nie ma co być ostrożnym, wystarczy znać zasady rachunkowości. W dodatku nie przeczytałeś co napisałem - koszty produkcji. Jeśli zaś chodzi o koszty marketingu, to one są w rachunku wyników niżej. I dama forma rozliczania, mówi o tym, że projekt był rentowny juz przed sprzedażą 1 szt. Gry

Ps: moim zdaniem jest po wzrostach jeśli kurs zamknie się na podobnych poziomach do obecnego. Krótka świeca z wolumenem podobnym do dnia wczorajszego. To nie wróży dobrze
Edytowany: 10 czerwca 2015 15:13

gentleman
0
Wysłane: 10 czerwca 2015 15:12:11 przy kursie: 23,44 zł
baks napisał(a):

Jeśli dystrybutorzy będą rozliczać koszty reklamy od razu w całości to stawiam 50-80mln zysku. Jeśli rozlicznie kosztów proporcjonalne to może być 100-120mln. Raport pokaże prawdę. Nie gwarantuję tak dobrego wstrzelenia się w zyski jak na 11bit bo spółką znacznie mniej się interesuję - więc mogę się nieco mylić.

d'oh! to mnie zastrzeliłeś takimi szacunkami :/
Nawet gdyby sprzedali tylko 5mln jak szacujesz (moim zdaniem już tyle sprzedali a na koniec kwartału będzie ponad 6 mln) to niemożliwością jest uzyskać tak niski wynik netto. Nie wiem jak to wyliczyłeś ale grubo się pomyliłeś.
Warren Buffett

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 10 czerwca 2015 15:31:55 przy kursie: 23,44 zł
baks napisał(a):
Z tymi zaliczkami to byłbym ostrożny przecież oficjalnie się mówiło, że dystrybutorzy ponoszą koszty reklam (trudne oszacowani czytałem różne dane od 50 do 100mln USD).
Koszty marketingu odbierane są w pierwszej kolejności - więc nie za bardzo wierzę, że taką kasę mogli zaksięgować. Mogli coś dostać zaliczkowo ale podstawowy dochód jaki faktycznie im wpływał to raczej ze sklepu GOG. Reszta to wirtualne księgowanie które rzeczywiście to szło ale raczej do kieszeni dystrybutorów. Jeśli potwierdzą się dane o 4mln (bo Pan K. często się mija z prawdą) to teraz mogą już księgować już na własne konto ale sprzedaż już wyraźnie spadła.
Pomijając to to faktycznie jest bardzo duży sukces na który liczyli tylko najwięksi fani.
Poczekajmy jednak do oficjalnych wyników. Ja typuję, że do końca czerwca nie zaksięgują więcej niż 5mln sztuk. Jaki zysk na koniec kwartału ..... no tutaj trudniejsze zadanie.
Jeśli dystrybutorzy będą rozliczać koszty reklamy od razu w całości to stawiam 50-80mln zysku. Jeśli rozlicznie kosztów proporcjonalne to może być 100-120mln. Raport pokaże prawdę. Nie gwarantuję tak dobrego wstrzelenia się w zyski jak na 11bit bo spółką znacznie mniej się interesuję - więc mogę się nieco mylić. wave

O czym ty piszesz?

Najpierw wymyśliłeś sobie 50-100 mln $ na reklamę, później podważasz ilość sprzedanych kopii ( bo tak ci się wydaje ), później piszesz, że nie zaksięgują 5 mln ( na jakiej podstawie te wnioski ). Później piszesz o zyskach, gdzie tak na prawdę nie masz pojęcia ile dostają z jednej kopii i jak są skonstruowane umowy z dystrybutorami.

Masz rozmach.

thecount
2
Wpisów: 115
Wysłane: 10 czerwca 2015 15:53:27 przy kursie: 23,44 zł
Co do spekulacji czemu upubliczniono wyniki itp przypomne tylko o programie motywacyjnym

Cytat:
Na bazie planów wydawniczych CD Projekt Red przygotował program motywacyjny dla menedżmentu. Zgodę na jego uruchomienie muszą jeszcze wyrazić udziałowcy na walnym zgromadzeniu 16 grudnia. Technologiczna spółka chce wyemitować 1,9 mln warrantów wymienialnych na taką samą ilość akcji. Będą stanowiły 2 proc. podwyższonego kapitału. Żeby beneficjanci mogli nabyć akcje (cena emisyjna będzie równa średniemu kursowi z 60 sesji sprzed publikacji projektów uchwał czyli sprzed 17 maja tego roku) skumulowany zysk CD Projekt Red w latach 2012-2014 będzie musiał wynieść 177 mln zł a w latach 2012-2015 231 mln zł. Ponadto, do końca 2015 r. kurs giełdowy firmy musi powiększyć się co najmniej 100 punktów procentowych.

parkiet.com

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 10 czerwca 2015 17:05:28 przy kursie: 23,44 zł
to jeszcze dorzucę jako ciekawostkę:
www.attrader.pl/pl/akcje/cdpro...
na wykresie intraday widać jak dzień przed ogłoszeniem wyników sprzedaży pojawia się akumulacja akcji na walorze, widoczna na wskaźniku AD (akumulacja/dystrybucja: bossa.pl/edukacja/AT/wskazniki...) ktoś wiedział wcześniej ? wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

133 134 135 136 137

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,049 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat