plynacyzrynkiem napisał(a):WatchDog napisał(a):EV to nie wycena, tylko baza do metody porównawczej, która normalizuje strukturę kapitału.
chyba mi sie pomylilo troche z wartoscia ekonomiczna/dodana...rozumiem, ze chodzi o enterprise value, sume kapitalizacji i dlugu z korektami (za investopedia: "EV is calculated as market cap plus debt, minority interest and preferred shares, minus total cash and cash equivalents."). ciutke nie rozumiem chyba wskaznikow na tym opartych, jakby bylo EBIT/EV to powiedzmy, ze cos na ksztalt roa a tu jest w druga strone
Też długo tego nie rozumiałem, ale mi się otworzyła klapka. Popatrz na wartość Enterprise Value, jaki ma sens fizyczny: jest to ni mniej ni więcej wartość rynkowa kapitałów własnych plus wartość księgowa zadłużenia minus gotówka i jej równoważne. A więc innymi słowy, wartość rynkowa niegotówkowych aktywów netto. Urynkowiona wartość księgowa? Coś w tym rodzaju.
Sama wartość bezwzględna nic nam nie powie i do niczego nie służy, natomiast jest bazą dla wskaźników, które pozwalają porównywać między sobą spółki o różnej strukturze kapitału. Oraz pozwalają na wycenę, tak jak się to regularnie czyni: mamy wskaźnik sektora, np. EV/EBIT=10, dla wycenianej spółki mamy EBIT i zadłużenie, więc wyciągamy w ten sposób teoretyczną wartość rynkową kapitałów własnych - przekształcenie jest już banalne. Jeśli spółka nie jest jeszcze notowana to możemy zdjąć 20% dyskonta rynku pierwotnego, i już jest jakiś punkt zaczepienia.
Cytat:ok, ale same wartosci 15,62 i 26,04 - gdzie je widac?
W tabelce "podsumowanie".
Cytat:- czyzby zwykla srednia
- na stronce sa wyceny majatkowe, dochodowe i mnoznikowe, jest duzo wiecej niz 3 liczby - moglbys pokazac na przykladzie jak to jest policzone?
Oczywiście że mogę. Wcale nie zwykła średnia, a nawet daleko od tego. W wypadku Sygnity mamy takie dane wejściowe:
MajątkoweWartość księgowa 30,14
Wartość netto aktywów materialnych 11,52
Wartość likwidacyjna wg J. Wilcoxa 11,52
Dochodowe i mieszaneWartość premii wieczystej 8,43
Wartość zysków dodatkowych Wycena niemożliwa
Wartość metodą berlińską Wycena niemożliwa
Wartość metodą szwajcarską Wycena niemożliwa
Mnożnikowe na bazie średnich wskaźników sektoraCeny do wartości księgowej 41,1
Ceny do zysku operacyjnego 17,82
Ceny do przychodów 58,98
Wskaźnika EV/EBIT 1,8
Wskaźnika EV/Przychody 56,26
Zacznijmy od tego, że wyceny dochodowe są niemożliwe do przeprowadzenia, gdyż:
- spółka ma ujemną ekonomiczną wartość dodaną (EVA),
- mimo generowania zysku memoriałowego (zysk netto), jej wartość dochodowa (premia wieczysta) jest mniejsza niż wartość majątkowa, a więc (na podstawie książki D.Zarzeckiego "Metody wyceny przedsiębiorstw") nie jest spełniony warunek zastosowania metody berlińskiej ani niemieckiej,
- w związku z powyższym, wartość wewnętrzna spółki jest równa średniej z wartości księgowej i wartości likwidacyjnej -> (11,52+30,14)/2 = 20,83 (to jest moja własna modyfikacja, gdyż Zarzecki przyjąłby tutaj tylko wartość premii wieczystej 8,43 zł i to uznał za właściwą wycenę). Obliczona średnia jest przyjęta do wyliczenia potencjału oraz środka kanału fundamentalnego,
- jak widać, metody mnożnikowe są z powyższych powodów w ogóle pominięte, zaś dla mnie potwierdzeniem zasadności tego działania jest fakt, że mają straszliwy rozrzut, z którym nie wiadomo co zrobić: od 2 do 59 złotych.
Oczywiście gdy warunek zastosowania metody dochodowej jest spełniony, algorytm wyceny idzie sobie trochę inną ścieżką.