0 Dołączył: 2011-04-06 Wpisów: 193
Wysłane:
4 lutego 2016 17:27:13
stan111 napisał(a):Spółka BEST - jedna z większych branż windykacyjnych - oferta obligacji znakomita - kto posiada wolną gotówkę to tylko brać - pozdrawiam Oczywiście oferta dobra, ale w czym seria L2 jest lepsza od serii K1 notowanej na Catalyst w granicach 99,3%-99,4%?. Chyba wolę poczekać na L2 na wtórnym i tam kupić.
|
|
42 Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 lutego 2016 15:28:35
W środę, 10 lutego, o godz. 11:00 odbędzie się czat inwestorski z Krzysztofem Borusowskim, prezesem spółki BEST. Zapraszam. Cytat:Tematem rozmowy będą plany rozwoju Grupy BEST i plany dotyczące realizacji programu publicznych emisji obligacji. >> Link
|
|
0 Dołączył: 2012-07-24 Wpisów: 144
Wysłane:
25 lutego 2016 14:03:38
Zaraz po czacie napisałem co myślę o słodkim gadaniu przedstawiciela BEST, (m.in o "fuzji" z Kredyt inkaso). Skojarzył mi się ten sposób wypowiedzi z czatem pewnej pani H. z trzyliterowej spółki - która to spółka zmieniła nazwę i pieniążków nie oddaje i nie sposób się z nimi kontaktować. Skasowałem jednak post odnosnie best bo z koniem się kopać nie będę. Mają adwokatów i .. nie pomyliłem się:-) Wylazło szydło z worka. Jeśli to prawda, a wygląda to realnie to ciekawie robi się biznesy z BESTem Bestu Zarząd Kredyt Inkaso oskarżył prezesa Best o...
|
|
|
|
Wysłane:
13 kwietnia 2016 12:34:03
Mając w pamięci wybiórcze odpowiadanie na pytania w czacie pozwolę sobie moderatorowi i szanownym czytelnikom podać pytania które dziś skierowałem do p. Borusowskiego. Oczywiście czat "MA CHARAKTER PROMOCYJNY", więc wybiera się podlukrowane pytania, nibytrudne. Jakie pytania zostały zadane, ale pan Borusowski ich nie wybrał??? Czy Wasze postępowanie wobec Przewodniczącego Rady Nadzorczej Kredyt Inkaso jest etyczne i jest wpisane w politykę Bestu? Czy zmuszanie szantażem do popisania dokumentów i utworzenie samozwańczej Rady Nadzorczej p. Gronicki jest nieprawdą? Kiedy będzie pozew ze strony Bestu? Kojarzycie mi się z PCZ i Pyzą który otoczony wianuszkiem prawników olewa ludzi. Gdzie jest różnica?? (źródło: dwie rady nadzorcze Kredyt Inkaso"Mecenas podsunął mi dokument rezygnacji z pełnienia funkcji Członka Rady Nadzorczej w zamian za niezłożenie tego pozwu i zwolnienie z odpowiedzialności"
Edytowany: 13 kwietnia 2016 12:38
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2016 20:16:26
Prezes udzielił odpowiedzi na oba pytania ... Arcio niepotwierdzony: Czy zmuszanie szantażem do popisania dokumentów i utworzenie samozwańczej Rady Nadzorczej p. Gronicki jest nieprawdą? Kiedy będzie pozew ze strony Bestu? Kojarzycie mi się z PCZ i Pyzą który otoczony wianuszkiem prawników olewa ludzi. Gdzie jest różnica?? Cytat:Krzysztof Borusowski: W KI spotkaliśmy się z Zarządem, który nie dba należycie o interes spółki i z Radą Nadzorczą, która nie sprawowała należytego nadzoru, a instytucjonalni akcjonariusze nie wydawali się zainteresowani losem spółki. Zadziałaliśmy zdecydowanie, ale chcieliśmy zabezpieczyć interesy wszystkich akcjonariuszy spółki i zapobiec narastaniu dalszych nieprawidłowości. Wzmocniliśmy nadzór, a sąd rozstrzygnie o prawidłowości ustanowienia poprzedniej Rady Nadzorczej. Gość niepotwierdzony: Czy Wasze postępowanie wobec Przewodniczącego Rady Nadzorczej Kredyt Inkaso jest etyczne i jest wpisane w politykę Bestu? Cytat:Krzysztof Borusowski: Co do wiarygodności i etyki byłego Przewodniczącego RN KI, proponuję zapoznać się z jego publicznymi wypowiedziami niezgodnymi z prawdą, że członkom RN nigdy nie utrudniano dostępu do Spółki. Ponadto w naszej ocenie nie powinien on zasiadać w RN KI będąc jednocześnie osobą bezpośrednio zależną od Zarządu KI, który Rada powinna kontrolować. Mam tu na myśli pełnienie funkcji zarządczych w spółce Kancelaria Forum spółka komandytowa, która jest podwykonawcą w Grupie KI. Sytuacja wymagała zdecydowanych działań, ale chcieliśmy zabezpieczyć interesy wszystkich akcjonariuszy spółki i zapobiec narastaniu dalszych nieprawidłowości. Wiarygodność i wysokie wartości etyczne w biznesie są dla nas bardzo ważne, dlatego podejmujemy działania zmierzające do wyjaśnienia ujawnionych nieprawidłowości w KI.
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2016 10:19:42
Cytat:Prezes udzielił odpowiedzi na oba pytania ...
Nie na OBA tylko na DWA. Pisząc OBA manipuluje się przekazem że odpowiedział na wszystkie z dwóch. Zadałem TRZY pytania. Te na które nie odpowiedzieli pozostały tajemnicą. Skoro p.Borusowski tak dba o dobro akcjonariuszy i uważa że w Kredyt Inkaso źle się działo to dlaczego zgodził się na wycofanie pozwu, święty spokój i posadkę w zamian za rezygnację z uczestnictwa w Radzie Nadzorczej? Jeśli to nieprawda to dlaczego Best nie pozwał jeszcze członków RN Kredyt Inkaso za zniesławienie?? Cyt. informacji rynkowej z KI: Cytat:w przypadku podpisania przygotowanego już przez przedstawicieli Best SA pisma o rezygnacji, przedstawiciel Best SA miał podpisać również już przygotowane oświadczenie o zrzeczeniu się wszelkich roszczeń wobec rezygnującego członka RN KI. Z pisemnej relacji Pana Ireneusza Chadaja wynika ponadto, iż Pan Krzysztof Borusowski gwarantował mu oprócz – tu cytat: „świętego spokoju”, również pracę w Kancelarii Forum. Mec. Kwaśnicki argumentował, że ewentualne powództwo Best SA jest mocne i bardzo poważne (odniesienie do jego istoty znajduje się w dalszej części niniejszego dokumentu), a jedynym sposobem na jego uniknięcie jest podpisanie oświadczenia o rezygnacji z uczestnictwa w RN KI. Jednocześnie odmówiono Panu Ireneuszowi Chadajowi zapoznania się z pozwem poza kancelarią RKKW, podkreślając przy tym, że decyzję musi podjąć „tu i teraz”.
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2016 10:34:49
Nie manipuluję żadnym przekazem. W poście widzę dwa pytania, a na stronie czatu widzę dwie odpowiedzi. Prędzej za manipulację można uznać stwierdzenie Cytat:Jakie pytania zostały zadane, ale pan Borusowski ich nie wybrał??? , gdy w rzeczywistości prezes je wybrał i udzielił odpowiedzi. A czy odpowiedź była satysfakcjonująca to już inna kwestia. Podczas czatu pojawiło się mnóstwo pytań i z tego powodu spotkanie zostało przedłużone o pół godziny. Nie na wszystkie udało się udzielić odpowiedzi, ale część z nich pokrywała się tematycznie.
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2016 13:18:03
W poście nie może pan widzieć tylko 2 pytań! Bo są... trzy. Zresztą to trzecie pan widzi! Dowód? Widzi pan bo je zacytował!!! I to pytanie do Borusowskiego brzmiało: "Jakie pytania zostały zadane, ale pan Borusowski ich nie wybrał???" Czy już jasne? Odnośnie mojej rzekomej manipulacji to z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić że zostały zadane jakieś pytania na które nie odpowiedziano. I chciałem tylko aby je zaprezentowano, aby było to transparentne, skoro nie było czasu na odpowiedź. Cytat:Mając w pamięci wybiórcze odpowiadanie na pytania w czacie pozwolę sobie moderatorowi i szanownym czytelnikom podać pytania które dziś skierowałem do p. Borusowskiego. Oczywiście czat "MA CHARAKTER PROMOCYJNY", więc wybiera się podlukrowane pytania, nibytrudne.
PYTANIE 1 Jakie pytania zostały zadane, ale pan Borusowski ich nie wybrał??? PYTANIE 2 Czy Wasze postępowanie wobec Przewodniczącego Rady Nadzorczej Kredyt Inkaso jest etyczne i jest wpisane w politykę Bestu? PYTANIE 3 Czy zmuszanie szantażem do popisania dokumentów i utworzenie samozwańczej Rady Nadzorczej p. Gronicki jest nieprawdą? Kiedy będzie pozew ze strony Bestu? Kojarzycie mi się z PCZ i Pyzą który otoczony wianuszkiem prawników olewa ludzi. Gdzie jest różnica??
Edytowany: 18 kwietnia 2016 13:29
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 kwietnia 2016 14:36:37
Easy, easy Arciu, po prostu Twoje pierwsze pytanie można potraktować jako część wpisu na forum. Zobacz: PYTANIE: Jakie pytania zostały zadane, ale pan Borusowski ich nie wybrał??? ODPOWIEDŹ: Czy Wasze postępowanie wobec Przewodniczącego Rady Nadzorczej Kredyt Inkaso jest etyczne i jest wpisane w politykę Bestu? Czy zmuszanie szantażem do popisania dokumentów i utworzenie samozwańczej Rady Nadzorczej p. Gronicki jest nieprawdą? Kiedy będzie pozew ze strony Bestu? Kojarzycie mi się z PCZ i Pyzą który otoczony wianuszkiem prawników olewa ludzi. Gdzie jest różnica?? Można to tak zrozumieć? Można. Ja także zrozumiałem to jak Łukasz. Mimo wszystko na dwa pytania z trzech prezes odpowiedział, a nie są to pytania ani łatwe, ani przyjemne, ani pokazujące spółkę w dobrym świetle. Te na które nie ma odpowiedzi można wklejać na wątek. Nie ma z tym problemu.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 497
Wysłane:
22 kwietnia 2016 21:29:01
Jak wygląda redukcja ostatniej transzy obligacji? Nie widzę żadnych informacji o tym
|
|
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 kwietnia 2016 11:29:48
Był komunikat - redukcja 50 proc. Cytat:Emitent dokonał redukcji zapisów złożonych w dniach 12 kwietnia 2016 r. i 13 kwietnia 2016 r. Średnia stopa redukcji zapisów w tych dniach wyniosła 50,46%. www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2008-12-31 Wpisów: 4
Wysłane:
2 maja 2016 10:52:20
Otrzymaliście odsetki z BST1018 za ostatni okres?
|
|
1 Dołączył: 2012-08-12 Wpisów: 357
Wysłane:
2 maja 2016 11:10:19
Nie panikuj, przecież dopiero 11 rano. Odsetki zazwyczaj wpływają w okolicach 15-stej (zaleznie od dm-u). Ja mam akurat serię 0418, ale to ten sam przypadek. Pamiętaj, że 30-tego była sobota, więc dniem wypłaty odsetek jest dzień dzisiejszy.
|
|
0 Dołączył: 2013-02-17 Wpisów: 70
Wysłane:
2 maja 2016 15:51:19
Otrzymałem w dniu dzisiejszym.
|
|
0 Dołączył: 2015-02-26 Wpisów: 193
Wysłane:
7 lipca 2016 14:23:21
Przeanalizowałem portfele inwestycyjne OFE pod kątem posiadanych obligacji i wygląda na to, że z czołówki rynku BEST pozostaje jednym z nielicznych przypadków, gdzie zaangażowanie funduszy jest zerowe.
Demontaż OFE potencjalnie może być sporym ryzykiem dla wielu firm z Catalyst nawet o ugruntowanej pozycji, jeśli chodzi o refinansowanie. Warto chyba zachować czujność? Co sądzicie?
|
|
0 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 10
Wysłane:
7 lipca 2016 17:42:46
Tak, to do dość oczywiste, że Fundusz Rezerwy Demograficznej będzie chciał jak najszybciej zamienić papiery na gotówkę, co będzie wpływało na utrudnienie możliwości refinansowania. Z drugiej strony powinna się pojawić dodatkowa podaż od takich emitentów. Skoro w przypadku Bestu zaangażowanie funduszy jest zerowe, wówczas to ryzyko nie będzie występowało.
|
|
0 Dołączył: 2015-02-26 Wpisów: 193
Wysłane:
11 lipca 2016 12:52:23
Na akcjach Besta ostatnio spore wzrosty, więc rynek też być może pozytywnie zdyskontował potencjalne ryzyko ze strony likwidacji OFE. Choć płynność na walorze żadna, więc może to oznaczać właściwie wszystko
|
|
0 Dołączył: 2016-08-27 Wpisów: 2
Wysłane:
27 sierpnia 2016 03:29:01
gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/ind... Kod:mod: treść wpisu została usunięta na żądanie przedstawiciela Best SA, który słusznie wskazał jako powody: - naruszenie dóbr osobistych przez używanie obraźliwych stwierdzeń, epitetów, rynsztokowych określeń i obrażających porównań, - nieprecyzyjne (niezgodne z prawdą) informacje dotyczące składu rady nadzorczej, - sugestie (insynuacje) dotyczące sytuacji finansowej i polityki informacyjnej, które nie zostały nijak uargumentowane ani poparte żadnym źródłem. Jeżeli Panowie nie nauczycie się pisać merytorycznie bez zabarwień osobistych i ulegania w głupi sposób emocjom, to będziecie przegrywać już na starcie, zanim ktokolwiek nawet zacznie się zastanawiać czy Was wysłuchać. Czekamy na informację o postępach działań prokuratorskich czy nadzorczych zgodnie z poniższą zapowiedzią. Nie jestem zainteresowany, aby odpowiadały mi służby PR spółki Best SA, jak ma to miejsce w innych wątkach. Niech zbierają siły, bo moja powyższa opowieść w najbliższym tygodniu wyląduje w prokuraturze, KNF i GPW – to im niech spróbują makaron nawijać na uszy.
Edytowany: 4 września 2016 22:37
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
27 sierpnia 2016 09:07:47
Mam trochę serii K1 i te przepychanki w sprawie Kredyt Inkaso też mnie niepokoją No i to jest właśnie urok polskich 'firm rodzinnych': w zarządzie mężowie w RN żony, kochanki, synowe (niepotrzebne skreślić) a jak atmosfera wokół spółki gęstnieje to się do RN wstawia osoby mające dodać splendoru i wiarygodności (może być były polityk/minister ewentualnie ktoś z byłego zarządu blue chipa jak tutaj, ktoś z tytułem profesorskim jak w PCZ SA albo były sportowiec co ma żonę celebrytkę jak w PCH Capital SA). Chyba kolejna 'gwiazda' właśnie gaśnie...
|
|
2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
27 sierpnia 2016 11:22:40
dn_armagedon napisał(a): Coś Wam to przypomina? Przecież to czysty Amber Gold![/b]
Z ciekawości - na czym straciłeś - na akcjach, które są blisko historycznych szczytów, czy na obligacjach, które wyceniane są bez dyskonta? Wydaje mi się, że z obu inwestycji możesz nadal spokojnie wyjść bez żadnej straty. Powiedz co konkretnie zgłaszasz do KNF i pozostałych instytucji, bo z tego wywodu nie zrozumiałem? Co do zasady zgadzam się, że działania BEST w temacie przejęcia wyglądają na chaotyczne, ale nie wiem co się działo za kurtyną i z tego powodu trudno mi je oceniać.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.