PARTNER SERWISU
vdimlprq
61 62 63 64 65
martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 21 sierpnia 2009 19:13:14 przy kursie: 15,14 zł
Artur napisał(a):
Mam jeden powod wiecej od Was, pracuje w niej.

Mógłbyś opisać atmosferę jaka panuje w firmie? Jest neutralna - po prostu wszyscy pracują, lub ludzie boją się przyszłości, o swoje etaty..., czy może jest atmosfera optymizmu, chęci zrobienia coś więcej dla spółki, chęć walki o poprawę, itp... Dało by to nam pełniejszy obraz firmy. Obraz, który raczej nie znajdzie się w internecie. Jeśli większość leje na to co robi, to ciężko będzie o poprawę, jakość, itp... Inaczej jest jak każdy daje coś więcej od siebie. Tylko obiektywnie - jeśli możesz.

Cytat:

Sygnity nie planuje kolejnych odpisów

Warszawa, 21.08.2009 (ISB) - Spółka informatyczna Sygnity, która poinformowała że w II kwartale zanotuje stratę operacyjną na poziomie 80-90 mln zł, nie planuje kolejnych odpisów, wynika z piątkowych wypowiedzi prezesa Piotra Kardacha.

"Mam takie przekonanie, że firma 'wyczyściła' wszystko. Nie planujemy dalszych odpisów natomiast wdrażamy program oszczędnościowy" - powiedział Kardach w rozmowie z TVN CNBC Biznes.

Wyjaśnił, że większość odpisów wynika z oszacowania budżetów długoterminowych kontraktów zawartych w ramach grupy w latach 2004-2006 m.in. na poczet potencjalnych kar umownych związanych z tymi projektami.

"Spółka pracuje normalnie, [ ] realizuje projekty. Oczywiście, jest to szok dla rynku, ale z drugiej strony pozwoli nam pożegnać tą negatywną przeszłość, która dała się dziś opisać w całości" - powiedział Kardach.

Jak dla mnie to był rzeczywiście SZOK!. Wszedłem "na chwilę" ponownie po 15,20zł nie czytając wcześniej tego artykułu. Już wklepałem zlecenie sprzedaży po 15,70. I nie nacisnąłem enter. Pomyślałem że dojdzie do 16,00zł... Nie doszłoAnxious . Jeszcze czekałem, i chciałem opylić żeby wyjść na 0. Nie weszło zlecenieAnxious . I zostałem z papierem. Dupa nie spekulant ze mnieSick Koleś Git to ze mnie nie będzie, bo pier...ę zasady(choć nie chcę), ale jestem frajeremd'oh! . Nerwówka straszna po zamknięciu notowań. Rozwolnienia nie miałem, ale jakoś tak dziwnie się czułem. Czułem(teraz już nie), bo przeczytałem ten artykuł, który wcześniej gdzieś umknął mi. I przyszła refleksja i spokój.
Nie spodziewałem się takiego czegoś, ale wiedziałem że firma przez różne, delikatnie mówiąc, nieprzemyślane działania wpadła w duże kłopoty. Partnerzy zrazili się do spółki, jakoś produktów spadała, terminy były niedotrzymywane, firma płaciła kary... Z wywiadów jakie czytałem wynikało, że to się zmienia, spółka zaczyna być naprawiana. I teraz między innymi widać jak bardzo spółka się stoczyła. Myślę, że ten wynik za IIQ to ostatki jakie zostały do wyczyszczenia - zresztą w tym artykule prezes to potwierdza. Mimo wszystko wierzę w to co mówi, bo bardzo dużo już zrobił i naprawił. Trochę ostatnio zrobiłem nieprzemyślanych kroków, ale na szczęście nie straciłem. Emocje i psychika zawodzą... Pomyślałem, podumałem, i stwierdziłem, że nie będę sprzedawać. Jeśli spadnie to spadnie. W długim terminie myślę że będzie dobrze.

Cytat:
Czyniliśmy pewne inwestycje pod projekty, które miały się wydarzać, w tej chwili u wielu klientów, głównie w sektorze publicznym również bankowym, te perspektywy się na tyle oddalają, że musimy się zaasekurować. Również kondycja finansowa niektórych klientów stwarza sytuację, że mamy opóźnienia w płatnościach" - powiedział Kardach. Dodał, że część rezerw jest związana również z takimi sytuacjami. Zaznaczył, że spółka nie liczy się z sytuacją, w której cała pula rezerw znalazła się realnie w kosztach.

Czyli co? Zawiązali rezerwy, ale nie jest powiedziane, że to wszystko pójdzie w koszty? Jeśli sytuacja się poprawi, to rozwiążą rezerwy(część rezerw), i to poprawi wyniki? Dobrze kombinuję czy błądzę?

Powoli do celu
Edytowany: 21 sierpnia 2009 20:13

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 21 sierpnia 2009 20:55:14 przy kursie: 15,14 zł
owner napisał(a):
przemieliło się 1584337 szt o wartości 46775314,20

zamknięcie powyżej 15zł. kowalski tego nie odebrał. bardzo możliwe że dzisiaj zakończył się ponad 2 letni trend spadkowy na tym papierze w dodatku zakończony paniczną wyprzedaża.

pzdr.

byc moze
na pewno ciesze sie, ze nie bralem w tym udzialu, bo bym caly weekend dochodzil do siebie ;)

moglbys rozwinac teze o kowalskim? byc moze jest wielu kowalskich-lapaczy nozy. 15 wydawalo mi sie niedawno bardzo atrakcyjne (w koncu miesiac temu to byly idealne okolice do wejscia), a teraz hmm nie wiem ile ta spolka jest warta

na pewno rynek zwykle przereagowywuje - ale skad pewnosc, ze skonczyl przeraagowywac? po tak silnym ruchu odreagowanie nie musi oznaczac konca wyprzedazy, moze oznaczac tez lapanie nozy i czyszczenie dlugoterminowych zlecen kupna, ktorych niektorzy celowo a niektrozy nie zdazyli zdjac

Blasphemer
0
Wpisów: 24
Wysłane: 21 sierpnia 2009 20:56:48 przy kursie: 15,14 zł
Cytat:
Wpływ na wyniki II kwartału będą miały przede wszystkim rezerwy i odpisy utworzone przez Spółkę, w części bezgotówkowe, szacowane na poziomie 60-70 mln złotych. Zostaną one utworzone między innymi wskutek restrykcyjnego oszacowania budżetów długoterminowych kontraktów zawartych w ramach Grupy Kapitałowej Sygnity w latach 2004-2006, na poczet potencjalnych kar umownych związanych z tymi projektami, urealnienia wartości zapasów magazynowych, odpisania nakładów inwestycyjnych poniesionych na projekty, których realizacja została wstrzymana przez klientów oraz odpisy na zagrożone należności.

Zostaną one utworzone między innymi wskutek restrykcyjnego oszacowania budżetów długoterminowych kontraktów zawartych w ramach Grupy Kapitałowej Sygnity w latach 2004-2006
nie ogarniam tego zdaniaEh? co to w ogóle znaczy restrykcyjne oszacowanie budżetów? Skoro restrykcyjnie szacowali to w czym problem? (chyba że źle pojmuję definicję słowa bo wg mnie oznacza dokładnie, ostrożnie, z licznymi zastrzeżeniami, ograniczeniami itp) Kontrakty sprzed 5 lat mają aż do dziś wpływ na wyniki?

Hm dopiero raczkuję w raportach i różnego typu finansowych niuansach a moje pytanie być może jest z gatunku banalnych ale doprawdy nie daje mi to spokoju.. Więc może ktoś mógłby mi to rozjaśnić?

EDIT:

Może w ten sposób: musieli teraz restrykcyjnie oszacować budżety kontraktów sprzed lat.. Zrewidować je? Nadal coś mi się to nie kleiThink
Edytowany: 21 sierpnia 2009 21:03

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 21 sierpnia 2009 20:57:19 przy kursie: 15,14 zł
Artur napisał(a):
Ja usrednilem dzisiaj w dol w okolicach...

+ ktos jeszcze podobny tekst tu dzisiaj

nie moge juz z tym Waszych usrednianiem, skad Wy tyle pieniedzy na rozrywke macie ;))

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 21 sierpnia 2009 20:59:41 przy kursie: 15,14 zł
Cytat:
wklepałem zlecenie sprzedaży po 15,70. I nie nacisnąłem enter. Pomyślałem że dojdzie do 16,00zł... Nie doszło

no to jest nas co najmniej dwoch po takim scenariuszu. duzo sie jeszcze trzeba nauczyc (np. od Jarbasa notworthy ) niemniej jednak i tak sadze, ze stracic raczej nie stracimy. najgorsze juz preszlo (chyba?) i raczej po dzisiejszym dniu nikt juz SGN nie bedzie dreczyl.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:08:07 przy kursie: 15,14 zł
Nie miałem zamiaru wchodzić w SYGNITY, byłem czytaczem wątku, ale jak spadło do 14 to zacząłem sie zastanawiać nad kupnem a jak podskoczyło do 14,20 wszedłem, nie wytrzymałemwave Teraz to także moje kłopoty i radości.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

Gortal
0
Wpisów: 100
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:36:33 przy kursie: 15,14 zł
A ja miałem inną przygodę. Zaglądam raz dziennie bo sobie odpoczywam na urlopie. Postawiłem na walorze stopa... no i dziadostwo otworzyło się z taką luką, że stopa mogłem sobie w d... wsadzić. A że wczoraj zabalowałem potężnie to mi się jeszcze dwoiło i troiło. Stwierdziłem, że kasuje tego stopa bo spółka powoli odrabiała. Skasowałem ale cały czas o tym myślałem...

Sprawdzam notowania ok 16 patrzę, a nie mam ani grama Sygnity w portfelu....

Co się okazało, że w tym dwojeniu i trojeniu wykasowałem stopa z innego waloru :-|

Z jednej strony dobrze się stało, bo się sprzedało w okolicach dzisiejszego szczytu...
Z drugiej strony mam potężny dylemat, bo nie wiem, czy wziąć z powrotem czy nie...

DRAMAT

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:40:56 przy kursie: 15,14 zł
najlepsza pozycja na wakacjach to brak pozycji
nie da sie mentalnie oderwac i mentalnie nie odrywac naraz
dla mnie dramat, ze pod koniec wrzesnia - co by sie nie dzialo - musze wyzerowac portfel, wlasnie ze wzgledu na urlop
az sie nie chce jechac LOL
Edytowany: 21 sierpnia 2009 21:41

Gortal
0
Wpisów: 100
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:42:49 przy kursie: 15,14 zł
plynacyzrynkiem napisał(a):
najlepsza pozycja na wakacjach to brak pozycji
nie da sie mentalnie oderwac i mentalnie nie odrywac naraz
dla mnie dramat, ze pod koniec wrzesnia - co by sie nie dzialo - musze wyzerowac portfel, wlasnie ze wzgledu na urlop
az sie nie chce jechac LOL

Zredukowałem portfel, ale pechowo, bo o MCI na ten przykład... po 5.30

Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:44:35 przy kursie: 15,14 zł
Dziś w "PB" typujemy te, które mogą się odbić: stawiamy na czwórkę: Petrolinvest, Polrest, Sygnity i Travelplanet.

Dla rownowagi inne info...

Sygnity oszczędza
Sygnity - jedna z największych spółek branży informatycznej - szacuje swoja stratę operacyjną w I półroczu na 80-90 mln zł. Teraz wprowadza program oszczędnościowy. »
Edytowany: 21 sierpnia 2009 21:51

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:47:15 przy kursie: 15,14 zł
Jak już mamy do czynienia z taką powszechną spowiedzią to i ja powiem o sobie. Kupiłem jakieś 2 miesiace temu po ok. 16.20. Dziś rano ustawiłem sprzedaż 2/3 papiera za podobną cenę. Jak zobaczyłem, że stoi po 14.xx stwierdziłem, że tak tanio nie oddam chocby i spadlo do 10 (mam ok. 1/10 portfela w sygnity). Troche załowałem, że nie oddałem jednak na starcie PKC i potem nie odkupiłem taniej, ale takim madrym to tylko po szkodzie umiem być. Dziwnie spokojnie przyjałem ta dzisiejszą stratę, zwłaszcza po tym, że wyrysowało się cos na kształt młota przy rekordowych obrotach, co moze wieszczyc zmiane trendu. I trochę prowokująco na koniec napiszę: a może Sygnity ogłosi upadłość i kurs poszybuje do góry?
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:49:46 przy kursie: 15,14 zł
@ Gortal

Ja nie balowalem, ale zmulony od pracy chyba jestem... Nie kumam tej historii. Tzn. moze bym zrozumial, jakbys powiedzial na jakim poziomie ten stop byl.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 21 sierpnia 2009 21:52

internet99
0
Wpisów: 83
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:50:09 przy kursie: 15,14 zł
Crazy napisał(a):
Dziś w "PB" typujemy te, które mogą się odbić: stawiamy na czwórkę: Petrolinvest, Polrest, Sygnity i Travelplanet.

chyba zapomniałeś o CITYINTER (CIA)

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:52:26 przy kursie: 15,14 zł
a ten polrest to od czego ma odbijac? ciekawe byloby jakby sie ponad 5 zl w koncu wybil

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 21 sierpnia 2009 21:54:00 przy kursie: 15,14 zł
Panowie, jest watek od tego: www.stockwatch.pl/forum/Defaul...

Sio z Sygnity! :)
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 21 sierpnia 2009 22:04:12 przy kursie: 15,14 zł
Jak sie ma info o stratach i planowanych oszczednosciach do dzisiejszych spadkow??? Czy PB piszac o przyszlych gwiazdach bral to info pod uwage???

cube007
0
Wpisów: 53
Wysłane: 21 sierpnia 2009 22:06:56 przy kursie: 15,14 zł
owner napisał(a):
bardzo możliwe że dzisiaj zakończył się ponad 2 letni trend spadkowy na tym papierze w dodatku zakończony paniczną wyprzedaża.

O ew. zakonczeniu trendu mozna bedzie powiedziec (byc moze) za jakis czas. Co do panicznej wyprzedazy - jak Oponeo w 5 sesji zjechalo z 13,6 do troche ponad 6zł to myslalem ze to panika i ostateczne dno (wyniki podali slabsze ale byl zysk!)... po mniej niz 4 miesiacach ladowalem po 3,75zł
Podobnie bylo z Lotosem - skoro po wycenie na 0zł i zwiazanej z tym panice zeszli do 11zl (wolumen do dzis najwyzszy na LTS) to chyba gorzej juz bedzie, kombinowalem sobie... na szczescie sprzedalem (pamietajac przypadek oponeo), a 2 miesiace pozniej kupilem po 7,5zł

Tak wiec ostroznie z optymizmem, bo miejsca do spadkow jest calkiem sporo...
Edytowany: 21 sierpnia 2009 22:08

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 21 sierpnia 2009 23:06:12 przy kursie: 15,14 zł
cube007 napisał(a):
owner napisał(a):
bardzo możliwe że dzisiaj zakończył się ponad 2 letni trend spadkowy na tym papierze w dodatku zakończony paniczną wyprzedaża.

O ew. zakonczeniu trendu mozna bedzie powiedziec (byc moze) za jakis czas. Co do panicznej wyprzedazy - jak Oponeo w 5 sesji zjechalo z 13,6 do troche ponad 6zł to myslalem ze to panika i ostateczne dno (wyniki podali slabsze ale byl zysk!)... po mniej niz 4 miesiacach ladowalem po 3,75zł
Podobnie bylo z Lotosem - skoro po wycenie na 0zł i zwiazanej z tym panice zeszli do 11zl (wolumen do dzis najwyzszy na LTS) to chyba gorzej juz bedzie, kombinowalem sobie... na szczescie sprzedalem (pamietajac przypadek oponeo), a 2 miesiace pozniej kupilem po 7,5zł

Masz rację cube!Widzialem też Twój wpis na Strefie,gratuluję też wejścia i wyjścia tego śmieciowego papieru!Zagrać można na nim,ale żeby mówić o jakimś zakończeniu trendu spadkowego,to można parsknąć tylko śmiechem,bo jest to jednak albo mocne nadużycie slowne,albo niepoważne...!-No bo na jakiej podstawie???!!!Co,kurs wzróśł 20% i przełamał trend spadkowy?!A może wykazał jakieś astronomiczne zyski i teraz będzie zmiana trendu na wzrostowy?!Ludzie,no są pewne granice...Rozumiem,że jak ktoś zakupił akcje,to zachwala na maksa,mysląc,że może inni rzucą się do kupowania i podbiją mu kurs,ALE NIE MOŻNA PODAWAĆ GŁUPOT BEZ KONKRETNYCH PODSTAW...
Pozdrowienia dla cube,a inni niech jednak troszeczkę się zastanowią co wypisują na forum...Shame on you

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 21 sierpnia 2009 23:31:08 przy kursie: 15,14 zł
siekoo napisał(a):

iktorn, byles na zakupach? ty lubisz promocje blackeye

Ano nabywałem jak pisałem spore ilości w okolicach 14 z duszą na ramieniu. Dzisiaj na koniec wysypali się day traderzy to i kurs trochę spadł, liczyłem na zakończenie powyżej 15.4. Tak czy inaczej sytuacja wygląda mi na z lekka wyreżyserowaną - negatywne rekomendacje, teraz info o sporych stratach... i jak się okazało 1.58mln panicznie wywalanego papiera potrafi zbić kurs jedynie o 11% (czyli ktoś zbiera). Jako, że wsparcie 15zł się ładnie obroniło nie ma co sprzedawać tuż nad nim :-)

@pop - kiedy Sygnity wykaże astronimiczne zyski to bedzie juz powyżej 50zł. Trend spadkowy nadal obowiązuje, ale kiedyś trzeba się z niego wybić :-)

Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

Blasphemer
0
Wpisów: 24
Wysłane: 21 sierpnia 2009 23:51:59 przy kursie: 15,14 zł
cube007 napisał(a):

Taak.. tylko jest jedno małe ale, te przykłady miały miejsce raczej w całkiem innym otoczeniu, cały rynek był mocno niepewny i większość spółek notowała jeszcze silne spadki :P zaraz zacznie ktoś opowiadać nam jak to kupował na ten przykład IDM po 7zł bo myślał, że to już jest dno.. Oczywiście zgadzam się odnośnie odwrócenia trendu, iż nie można teraz tego jednoznacznie stwierdzić, jednak są ku temu pewne przesłanki, które wykorzystają bardziej agresywni gracze a Ci ostrożniejsi poczekają na potwierdzenie.

Cytat:
zagrać można na nim,ale żeby mówić o jakimś zakończeniu trendu spadkowego,to można parsknąć tylko śmiechem,bo jest to jednak albo mocne nadużycie slowne,albo niepoważne...!-No bo na jakiej podstawie???!!!Co,kurs wzróśł 20% i przełamał trend spadkowy?!A może wykazał jakieś astronomiczne zyski i teraz będzie zmiana trendu na wzrostowy?!Ludzie,no są pewne granice..

Jakie przesłanki? AT wskazuje na naruszenie linii wsparcia 15zł długim cieniem, co sugeruje bardzo dużą jego siłę i nawet tak fatalne informacje nie były wstanie go trwale przełamać. Mówiąc obrazowo niedźwiedzie przypuściły zuchwały atak chcąc definitywnie rozgromić wroga, jednak zostały wciągnięte w pułapkę a następnie mocno pokiereszowane uciekały w popłochu lizać rany ;) Świeca jaka dzisiaj powstała ma kształt zbliżony do młota i daje sygnał przynajmniej do odbicia poparty wolumenem. Przełamanie trendu spadkowego to jest potwierdzenie, odwrócenie następuje wcześniej.

Na wspomnianym Lotosie również powstał 24.11.08r. młot na olbrzymim wolumenie. Jednak tam nie było żadnego wsparcia, jedynie dolny koniec właśnie utworzonego młota, od którego zresztą nastąpiło odbicie a potem ceny dość długo pozostały w tym rejonie. Zatem cała sytuacja wyglądała z deczka inaczej.

A jak będzie tutaj to tylko czas pokaże :) póki co bazując na AT kibicuję bykomthumbright

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE sygnity

61 62 63 64 65

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,478 sek.

hxqciokh
mkccbyop
aospgdwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qlaxtdbh
peenkkak
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat