PARTNER SERWISU
jcjrhzkv
32 33 34 35 36

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 17 maja 2018 16:50:45
Na bazie tych danych - będzie się kręciło, ale dla nas za dużo nie będzie przepływów

EBIT = -33 846 tys. zł
amortyzacja = 9 418 tys. zł
EBITDA = -24 429 tys. zł
Doradztwo = -21 711 tys. zł (teoretycznie wyleci w kolejnych miesiącach, ale dojdą w zamian za to koszty całej imprezy jaką teraz mamy, np. wynagrodzenia kuratora itd., więc zostawiam. Szacunek z biodra, ale nie mam wiedzy, aby wskazać ile kosztować będzie całe postępowanie, którym będzie obciążony Getback)
Pozostałe koszty operacyjne (pozostałe) = -17 889 tys. zł (to jakieś odpisy? Wygląda na coś jednorazowego raczej i niekoniecznie kasowego)
EBITDA adjusted (realna, bez odjęcia doradztwa) = - 6 540 tys. zł (to tak na lekkim minusie lądujemy)
EBITDA adjusted (po wycięciu dodatkowo doradztwa) = 15 171 tys. zł (czyli po postępowaniu układowym teoretycznie jakiś niewielki wpływ będzie, rocznie wyjdzie z 60 mln zł)

Założenia i wyjaśnienia:
- część przychodów jest memoriałowa a nie kasowa i w sumie ciężko realnie ocenić jak to wyjdzie kasowo. Nie obliczymy na bazie tego dokładnych przepływów pieniężnych,
- nie uwzględniamy powyżej kosztów finansowania, bo je i tak wycinają zgodnie z propozycją w układzie,
- mieli 15 mln zł na koncie, więc zapewne się wyczyścili z gotówki i to co generują starcza akurat na wynagrodzenia i inne niezbędne koszty,
- wartość firmy, relacje z klientami, to co związane z EGB itd. zapewne wytną w sprawozdaniu rocznym (wtedy by te kwoty % z komunikatu sprzed 2 dni by się spinały z tą tabelką). A jak najbardziej zasadne wydaje się spisanie z tego w kontekście sytuacji w jakiej są.

Taki ogólny wniosek - muszą walczyć o utrzymanie działalności operacyjnej, bo jak im to się zacznie pogarszać, to możemy sobie najpiękniejsze propozycje układowe wymyślać a i tak nic z tego nie wyjdzie.

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 17 maja 2018 16:57:01
To jedostkowe! Nijak ma się do całości.

muaddib77
0
Wpisów: 122
Wysłane: 17 maja 2018 17:04:18
aaaa jednostkowy... to zwracam honor :) ale i tak pozycje kosztowe w tym jednostkowym, ich wielkości i rodzaj to jakaś farsa... można ciągnąć ładnie hajsik usługami doradczymi ;) - no to czekamy na całą grupę ;) sory za alert ale trochę już widać, chociażby majątku...

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 17 maja 2018 17:16:01
To jeszcze dorzucę do smaczku, że jednostkowe jest wg Ustawy o rachunkowości a skonsolidowane wg MSSF - będą różne kwoty odpisów i różna wartość tych samych aktywów (nie wszystkich, ale niektórych tak)

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 17 maja 2018 17:59:07
muaddib77 napisał(a):
aaaa jednostkowy... to zwracam honor :) ale i tak pozycje kosztowe w tym jednostkowym, ich wielkości i rodzaj to jakaś farsa... można ciągnąć ładnie hajsik usługami doradczymi ;) - no to czekamy na całą grupę ;) sory za alert ale trochę już widać, chociażby majątku...

Usługi doradcze jak usługi doradcze, w sumie żeby wymyśleć inwestorów in spe , którzy chyba o spółce nawet nie słyszeli to trzeba mieć łeb jak sklep
www.parkiet.com/Wierzytelnosci...
"Nikt w Bank Leumi Israel ani Bank Leumi USA nie jest zaznajomiony z tą inwestycją ani samym GetBackiem. Nie wiemy, w jaki sposób nazwa Banku Leumi została w to zaangażowana – skomentował Lee Neumann, rzecznik izraelskiego banku, odpowiadając na nasze zapytanie o to, czy instytucja ta rzeczywiście negocjowała udzielenie GetBackowi finansowania."
A tak przy okazji - widać że Rada Nadzorcza dała ciała (ze względu na regulamin forum nie piszę o jaką część ciała chodzi) z tymi inwestorami. Gdyby w tej spółce był prawidłowy nadzór to po puszczonym komunikacie o inwestorach izraelsko-amerykańskich jeszcze tego samego dnia osoby które się pod tym komunikatem podpisały powinny się z dokumentami 'w zębach' meldować na dywaniku u RN.
Znacznie ciekawsze jest te 16 baniek rozpisanych jako 'koszty obsługi obligacji" - na pewno nie są to koszty odsetkowe (kupony) - te są w innej pozycji, więc za tym enigmatycznym określeniem chyba kryje się wartość prowizji od obligacji wciśniętych ludziom już rzutem na taśmę.

bartek08
0
Wpisów: 1
Wysłane: 17 maja 2018 18:06:31
W związku z meilem odnośnie oddania głosu do Rady Wierzycieli i wysłaniem oryginału świadectwa depozytowego mam pytanie. Trochę się pospieszyłem i wystąpiłem o 12 miesięczny okres ważności świadectwa. Czy gdyby zaistniała potrzeba okazania oryginału w innych okolicznościach, w sądzie lub innej instytucji ( bo nie wiadomo co się przez te 12 miesięcy może wydarzyć) czy bedzie możliwośc odzyskania tego świadectwa z powrotem od kuratora?
Czy ewentualnie można wysłać kopię świadectwa depozytowego potwierdzonej notarialnie do kuratora?

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 17 maja 2018 18:25:04
I informacja dla osób, które liczyły na to, że Państwo/ jego organy im pomogą odzyskać swoje pieniądze i np. nakażą bankowi, który im te obligacje zarekomendował jako bezpieczną inwestycję,aby im kasę zwrócił.
Komisja Nadzoru Finansowego rekomenduje 'ubranym w GetBack" składanie doniesień o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
obligacje.pl/pl/a/knf-odsyla-o...

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 17 maja 2018 18:40:09
bartek08 napisał(a):
W związku z meilem odnośnie oddania głosu do Rady Wierzycieli i wysłaniem oryginału świadectwa depozytowego mam pytanie. Trochę się pospieszyłem i wystąpiłem o 12 miesięczny okres ważności świadectwa. Czy gdyby zaistniała potrzeba okazania oryginału w innych okolicznościach, w sądzie lub innej instytucji ( bo nie wiadomo co się przez te 12 miesięcy może wydarzyć) czy bedzie możliwośc odzyskania tego świadectwa z powrotem od kuratora?
Czy ewentualnie można wysłać kopię świadectwa depozytowego potwierdzonej notarialnie do kuratora?

Według mnie masz następujące opcje:
a/ zwrócić to do biura maklerskiego i wnioskowac o nowe z krótszym terminem (czas? koszty?)
b/ nie zwracać i oryginał wysłać do kuratora ale przedtem zabezpieczyć kopię notarialnie potwierdzoną którą będziesz się posługiwał np. do wniosku o dopuszczenie do postępowania czy zgłoszenia wierzytelności gdyby postępowanie restrukturyzacyjne się nie powiodło i spółka popadła w upadłośc likwidacyjną - oczywiście wszystko w ramach terminu ważności świadectwa
Pamiętaj, że wydanie świadectwa depozytowego blokuje możliwośc obrotu papierami wartościowymi wymienionymi w jego treści. Nie można wykluczyć, że spółka wreszcie 'wyjaji się' ze sprawozdaniem rocznym i inną niezbędną kwitologią (jakakolwiek by ona nie była) i pewnego dnia notowania zostaną odwieszone a Ty mając blokadę na 12 miesięcy będziesz niewiele mógł zrobić.

getbeka
0
Wpisów: 19
Wysłane: 17 maja 2018 19:19:24
Myślicie, ze jest szansa sprzedać jakoś obligi z emisji prywatnej za 35% nominalu?

Shadown
0
Wpisów: 14
Wysłane: 17 maja 2018 19:33:59
[quote=voyager747]Grupie z FB chyba zależy tylko na wytoczeniu procesu Lionsowi, to chyba całkowicie inne mają interesy niż my. O procesach sądowych pisałem w pierwszym poście.[/quote

na fb są obecnie dwie grupy. w jednej z nich jestem ablokowany i zona również. w Drugiej która założył Kamil bierzemy czynny udział. grupa get back-restrukturyzacja ma takie same założenia jak Panowie tutaj. Niech nikt nie myli gb restrukturyzacja z Arim i Sułkiem którzy naganiaja do kancelarii. Myślę że tak czy siak w końcu dojdzie do połączenia obu grup również. mam taką nadzieję.

na tweeterze ktoś proponuje kupno tego szitu za 25%.
Edytowany: 17 maja 2018 19:52

mozy
0
Wpisów: 13
Wysłane: 17 maja 2018 20:23:01
Z ciekawostek: rozmawiałem ze sprzedawca getbacka co mi sprzedał dwie serie obligacji (bez pośredników, dystrybucja getbacka) i mowił o porozumieniu obligatariuszy które rekomenduje kandydata do Rady Wierzycieli - UWAGA - Kąkolewskiego hello1

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 17 maja 2018 21:24:23
Cytat:

Z ciekawostek: rozmawiałem ze sprzedawca getbacka co mi sprzedał dwie serie obligacji (bez pośredników, dystrybucja getbacka) i mowił o porozumieniu obligatariuszy które rekomenduje kandydata do Rady Wierzycieli - UWAGA - Kąkolewskiego hello1

Mają poczucie humoru...

bekdas
0
Wpisów: 49
Wysłane: 17 maja 2018 22:04:02
Czy ktoś z WAS kupił obligacje Getback za pośrednictwem DOMU MAKLERSKIEGO MICHAEL STROM, piszcie proszę na priv.
Nie jestem z żadnej kancelarii. Mam papiery i wtopiłem jak większość tutaj.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 17 maja 2018 22:28:16
Wieści ze spółki są takie, że zmniejszenia odzysków są jednocyfrowe. Nie znam niestety dynamiki tego zjawiska
Spółka zamierza powrócić do komunikowania wskaźników dotyczących działalności operacyjnej

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 17 maja 2018 22:35:55
Shadown napisał(a):
[quote=voyager747]Grupie z FB chyba zależy tylko na wytoczeniu procesu Lionsowi, to chyba całkowicie inne mają interesy niż my. O procesach sądowych pisałem w pierwszym poście.[/quote

na fb są obecnie dwie grupy. w jednej z nich jestem ablokowany i zona również. w Drugiej która założył Kamil bierzemy czynny udział. grupa get back-restrukturyzacja ma takie same założenia jak Panowie tutaj. Niech nikt nie myli gb restrukturyzacja z Arim i Sułkiem którzy naganiaja do kancelarii. Myślę że tak czy siak w końcu dojdzie do połączenia obu grup również. mam taką nadzieję.

na tweeterze ktoś proponuje kupno tego szitu za 25%.

1. Tak długo jak każda działa w interesie obligatariuszy to super, zakładam że tak właśnie jest
2. Układanka z naciskami na LB może być pomocna w jednym ze scenariuszy
3. Niestety okres niepewności wzmaga takie podpuchy dot. sprzedaży obligacji w okresie gdy nie wiemy co się dzieje w spółce

janusz_adr
0
Wpisów: 17
Wysłane: 17 maja 2018 22:38:17
Zgłosiliście kandydata do RW - Pana Radosław Marek Barczyński
(40 lat). Dalej piszecie że od 2000 - 2008
Wicedyrektor/ Dyrektor Wykonawczy/ Dyrektor/ Specjalista
UniCredit CAIB Poland/ Bank Pekao/ Bank BPH/ Raiffeisen Bank Polska. Tzn że od 2000 (wiek 22 lata był już dyrektorem w tylu bankach). Nie chcę żartować, ale to jakieś trochę dziwne. Pracuję w banku, jakiś dziwny taki szybki awans - i to w tylu bankach. Dyrektor wykonawczy w banku w takim wieku to niestety nie uwierzę. Może jako dyrektor w GetBacku to bym uwierzył.

sjanisz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 17 maja 2018 22:39:13
ar1urius napisał
No widzisz wbrew temu co napisał Drax jednak chcesz przedłużać negocjacje bo argument 5 gr za akcje nie zostanie przyjęty przez głównego akcjonariusza i sprawa będzie się ciągnąć jak na Action że od prawie 2 lat nie mogą układu podpisać.
Jeśli byłoby realne to biorę te 65%. Akcje traktuje jako bonus nawet jeśli cena przy konwersji byłaby 8,63zł
Tu powoli jest walka przeciwko całkowitej utracie kapitału, a nie o cenę jaką mi za akcje zaproponują ....[/quote]

ar1urius na kogo głosujesz ?
Chyba właśnie twoje podejście powinno być poparte i reprezentowane -plus oczywiście praktyczna wiedza i operatywność przedstawiciela.
Moja orientacja żadna, jednak wyobrażam sobie, że przedstawiciel będzie mówił i działał jak Maupa_w_niebieskim i Ty.
Napisałem do jednego z Was pytanie o sens skarżenia szefostwa grupy kapitałowej Czarneckiego odnośnie afery Getback'a. Temat jest trochę z boku najważniejszych spraw tutaj -ale nie wiem gdzie powinienem z czymś takim, jako nieprofesjonalista, czujący tam przekręt intuicyjnie.
Pierwszy mój post i oczywiście cytat wstawiłem nie tak jak wszyscy -przepraszam
Edytowany: 17 maja 2018 22:43

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 17 maja 2018 23:02:36
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Wieści ze spółki są takie, że zmniejszenia odzysków są jednocyfrowe. Nie znam niestety dynamiki tego zjawiska
Spółka zamierza powrócić do komunikowania wskaźników dotyczących działalności operacyjnej

Nie bardzo rozumiem co to znaczy, że zmniejszenia odzysków są jednocyfrowe. Think

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 17 maja 2018 23:12:14
Że odzyski (spływy) z portfeli spadły, ale mniej niż 10%

XBC-21
0
Wpisów: 15
Wysłane: 17 maja 2018 23:26:04
janusz_adr napisał(a):
Zgłosiliście kandydata do RW - Pana Radosław Marek Barczyński
(40 lat). Dalej piszecie że od 2000 - 2008
Wicedyrektor/ Dyrektor Wykonawczy/ Dyrektor/ Specjalista
UniCredit CAIB Poland/ Bank Pekao/ Bank BPH/ Raiffeisen Bank Polska. Tzn że od 2000 (wiek 22 lata był już dyrektorem w tylu bankach). Nie chcę żartować, ale to jakieś trochę dziwne. Pracuję w banku, jakiś dziwny taki szybki awans - i to w tylu bankach. Dyrektor wykonawczy w banku w takim wieku to niestety nie uwierzę. Może jako dyrektor w GetBacku to bym uwierzył.

Nie żartuj, ale czytaj ze zrozumieniem. Może szybciej awansujesz :-)

Z notki biograficznej wynika, że Radosław Barczyński był w 2000r. specjalistą (!) w RBP.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

32 33 34 35 36

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,450 sek.

onyuwxwi
israrvzo
myyzcvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pluwfjdj
yorqgzxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat