@Jan Nowak
Cytat:Komisja Finansów Publicznych
„Omówienie sytuacji firmy GetBack SA oraz ponad 9 tys. inwestorów, którzy nabyli obligacje tej spółki oraz nadzoru nad działalnością emitenta realizowanego przez KNF i MF”
- przedstawia: Przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego, Minister Finansów.
www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/tran... Wracam do b. ciekawego materiału z posiedzenia komisji sejmowej poświęconego sytuacji GetBack, zamieszczonego 5.05.2018 przez Jan Nowak i trochę się dziwię, że przeszedł on bez echa. Wysłuchałem całości (3 godz.) i prawie wpadłem w rozpacz.
Stało się - sprawa GB stała się stricte polityczna i obie główne partie zaczęły się okładać maczugami. Jak to zwykle bywa więcej maczug, póki co, ma strona trzymająca władzę (chociaż wydaje się, że opozycja prezentowała sytuację dość rzetelnie).
Odnośnie sytuacji GetBack ja odniosłem takie wrażenie: władza pozwoliła na wyhodowanie w majestacie prawa piramidy finansowej (GB) -> świadomie lub nieświadomie z niej korzystała/ z usług GB -> obecnie nad sytuacją GB roztacza dyskretny parasol ochronny. Oznacza to tyle, że mimo twierdzeń, iż Państwo się nie sprawdziło, działanie instytucji państwowych (KNF, Min. Fin., Rzeczni Fin, Prok. Krajowa itd) nie będą uznane za błędne. Sprawa toczy się wysoko ponad naszymi głowami, role zostały rozpisane, a cień z parasola rzutuje prawdopodobnie na decyzje typu skład RN (wątek PZU?), być może sądu/ skład RW.
Najfajniejsza część dotyczy wyjaśnień składanych przez instytucje państwowe (KNF, Min. Fin., Rzeczni Fin, Prok. Krajowa) - żenada i drwina z maluczkich.
Wyjaśnienia KNF to arcydzieło - spektakl nie do pobicia (...miejsce na inwektywy).
Jednak nawet ten kulawy KNF stawia zarzuty BG i być może nałoży kary, za które my zapłacimy.
Z kontekstu sytuacji wynika,że indywidualni obligatariusze/ akcjonariusze są wyznaczeni do sfinansowania przekrętu. Ich sytuacja nie jest przedmiotem zainteresowania decydentów - są pozostawieni sami sobie. Co prawda były głosy nawołujące do zajęcia się tą sprawą , ale to wołanie na puszczy.
GB wychodzi na złodzieja - my się układamy ze złodziejem, któremu stawianych jest szereg zarzutów ciężkiego kalibru, którego wiarygodność jest nijaka.
W spotkaniu brali udział m. innymi przedstawiciele grupy z FB. Głos zabierał p. Wójcik- w emocjonalnym wystąpieniu trochę chyba się pogubił. Mniej się koncentrował na tym czy/jak inwestorzy mogą odzyskać pieniądze, w większym stopniu wcielił się w rolę Mesjasza i zbawiał przyszłych inwestorów zgłaszając przeróżne propozycje. Szkoda, że nie było naszego przedstawiciela.
Padło ostrzeżenie, że możliwość wysysania GB (akcjonariusze zabezpieczeni na majątku?) nie jest prawdopodobnie zablokowana i nam może zostać tylko powietrze. Polecam powyższy materiał. Można się ubawić. Jak ktoś lubi czarny humor.
Aktywny link - post Jan Nowak, 5.06.2018.