PARTNER SERWISU
wpoqqqev
61 62 63 64 65

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 6 czerwca 2018 18:01:40
hypnotized napisał(a):
Dzięki za info sasky.

Bardzo dobre wiadomości. Bałem się, że Pan Radek może nie wejść i plułem sobie w brodę, bo nie zdążyłem zagłosować przez problemy z wydaniem świadectwa z Mbanku. Czy ktoś miał jakieś problemy z nimi? Nie chciano mi wydać dokumentu z wyszczególnieniem serii i nominału (posiadam 2 serie obligacji). Być może trafiłem po prostu na niekompetentnych ludzi, ale dajcie proszę znać jak wyglądało to u Was. Być może przyda mi się to jeszcze w przyszłości.

A ludzie głosujący na KK albo dali się ponownie omamić rycerzowi na białym rumaku, albo mają zbieżne interesy.

Na razie nie krzyczmy 'hop' i spokojnie czekajmy do decyzji sędziego-komisarza.
mBank powiadasz? Nagle zapomnieli jakie elementy powinno zawierać świadectwo depozytowe? Pomroczność jasna czy co? A zaledwie pół roku temu rekomendowali 'kupuj' dla GetBack z ceną docelową ponad 33 złote...
www.bankier.pl/wiadomosc/DM-mB...
a rekomendacje dla GBK zawiesili dopiero 16 kwietnia.
Tak BTW - czy p. Dariusz Solski wiceprezes mLeasing to ta sama osoba o której mowa w informacji od 'sygnalisty' ?
twitter.com/Istota26/status/99...

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 6 czerwca 2018 18:26:19
@pinw
Dobrze, że się starają. To stosunkowo młody DM (w sensie lat działalności) i mają bardzo dużo do stracenia. Sama jestem ich klientką (nie kupowałam za ich pośrednictwem GBK) stąd wiem że osoby z cieńszym portfelem nie są (mówiąc oględnie) w centrum ich zainteresowania jeżeli chodzi o emisje prywatne przez nich organizowane. Stąd też moja uwaga (może niezbyt precyzyjnie sformułowana) że przy takiej klienteli (wyższe kwotowo zaangażowanie pojedynczej osoby w dany papier) łatwiej teoretycznie o sukces ich kandydata niż naszego p. Radka wspieranego przez nasze pospolite ruszenie. BTW chyba jeszcze jakoś tak w lutym/marcu br oferowali mi z 'rynku wtórnego'( jakiś klient chciał z tego wyskoczyć) papiery GBK na 14% po nominale. Dziękuję, postoję, nie skorzystam.

pinw
0
Wpisów: 48
Wysłane: 6 czerwca 2018 19:21:10
Z tego co wiem o zięcia, który jest ich klientem i za którego sprawą do nich trafiłem, to ostatnią ofertę na GBK dostał od nich w październiku, a papier o którym Pani wspomina, miał połamany kowenant i owe 14% nie było oprocentowaniem emisyjnym, tylko karnym dla GBK. Z tego co Pani napisała wnioskuję, że pewnie dostaje Pani oferty nie dla "ludu". Tak, czy siak ich postawa w obecnej sytuacji bardzo mnie ujęła. Trzymam kciuki i za Waszego i mojego kandydata. Za każdego, kto nie jest KK.

pinw
0
Wpisów: 48
Wysłane: 6 czerwca 2018 19:31:02
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
[quote=hypnotized]Dzięki za info sasky.

Tak BTW - czy p. Dariusz Solski wiceprezes mLeasing to ta sama osoba o której mowa w informacji od 'sygnalisty' ?
twitter.com/Istota26/status/99...

Jeśli to prawda, to ręce i nogi opadają.

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 6 czerwca 2018 20:23:09
„Złożone przez 22 osoby fizyczne i trzy osoby prawne wnioski o uchylenie zarządu własnego dłużnika i ustanowienie zarządcy decyzją sądu zostały oddalone....”

obligacje.pl/pl/a/sad-oddalil-...

FiddlerOnTheRoof
0
Wpisów: 29
Wysłane: 6 czerwca 2018 20:50:18
Dobry wieczór!

Informacja o rzekomych działaniach dyrektora finansowego na rzecz brata jest moim zdaniem bardzo ciekawa, być może wręcz przełomowa - o ile prawdziwa. Ciągle nie dawało mi spokoju jak ta firma miała niby zostać windykatorem numer 1 w Polsce (mimo wszystko zakładam że taki był cel). Podobnie jak Samarytaninowi (ukłon w stronę Pana Włóczykija), GBK nie wystarczyłyby do tego same chęci. Potrzebował pieniędzy.
Ja tak nieco "na odwal" szacowałem że bez 3mld pln się nie obejdzie (za coś trzeba było te wierzytelności nabywać). Przy kapitale własnym GBK, emisja akcji była więc nieunikniona (nie zakładałem łamania konwentów) , pozyskanie taniego finansowania było także nieuniknione (dostęp do kredytu w Euro - vide Kruk). I oto w marcu 2018 roku dyrektor finansowy (!) ma ratować pieniądze brata. Czego nie wiedział d. finansowy powiedzmy 3...6m-cy wcześniej jeśli wszystko było ordynarnym wałkiem i dlaczego miał interweniować dopiero w marcu 2018? Albo inaczej... czego powinien był spodziewać się by nie obawiać się o obligacje brata (w zasadzie do samego końca)?

Obiecywałem że przedstawię pomysł kolegi odnośnie układu gdy pojawi się raport (na bezrybiu i rak ryba). Chodzi o to że obligatariusze powinni odzyskać 100% kapitału (może to potrwać ale jest to pierwszy warunek) i... odsetki które byłyby wypłacane zgodnie z harmonogramem poszczególnych emisji. Oczywiście dla spółki rozpaczliwie potrzebującej gotówki ten drugi warunek jest nie do spełnienia... chyba że byłyby one opłacane akcjami (cenę ustalałby rynek - średnia z jakiegoś okresu) - program emisji 50mln akcji będzie jak znalazł na dobry początek. I tu główny akcjonariusz miałby wybór: dofinansowuje spółkę, obniża zadłużenie i stabilizuje kurs akcji przez co nie traci nad nią kontroli... albo (przy kursie pewnie poniżej 1pln) w ciągu najbliższego roku nie będzie już akcjonariuszem większościowym. Oczywiście pomysł ma też słabe strony i trzeba by go doszlifować ale...

Dobrej nocy!

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 6 czerwca 2018 22:13:22
Sąd jak widać niezbyt nam sprzyja, więc można się spodziewać kolejnych decyzji nie po naszej myśli, ale już przywykłem, taki to kraj.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 6 czerwca 2018 22:57:09
Cytat:
„Złożone przez 22 osoby fizyczne i trzy osoby prawne wnioski o uchylenie zarządu własnego dłużnika i ustanowienie zarządcy decyzją sądu zostały oddalone....”

obligacje.pl/pl/a/sad-oddalil-...

Wrocławski Sąd, Wrocławska spółka. korupcja nie dziwi.

voyager747
0
Wysłane: 6 czerwca 2018 23:13:45
Podejrzewam, że sporo będzie niepojętych dla nas decyzji, zobaczycie.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 6 czerwca 2018 23:29:36
@Jan Nowak
Cytat:
Komisja Finansów Publicznych
„Omówienie sytuacji firmy GetBack SA oraz ponad 9 tys. inwestorów, którzy nabyli obligacje tej spółki oraz nadzoru nad działalnością emitenta realizowanego przez KNF i MF”
- przedstawia: Przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego, Minister Finansów.
www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/tran...

Wracam do b. ciekawego materiału z posiedzenia komisji sejmowej poświęconego sytuacji GetBack, zamieszczonego 5.05.2018 przez Jan Nowak i trochę się dziwię, że przeszedł on bez echa. Wysłuchałem całości (3 godz.) i prawie wpadłem w rozpacz.
Stało się - sprawa GB stała się stricte polityczna i obie główne partie zaczęły się okładać maczugami. Jak to zwykle bywa więcej maczug, póki co, ma strona trzymająca władzę (chociaż wydaje się, że opozycja prezentowała sytuację dość rzetelnie).
Odnośnie sytuacji GetBack ja odniosłem takie wrażenie: władza pozwoliła na wyhodowanie w majestacie prawa piramidy finansowej (GB) -> świadomie lub nieświadomie z niej korzystała/ z usług GB -> obecnie nad sytuacją GB roztacza dyskretny parasol ochronny. Oznacza to tyle, że mimo twierdzeń, iż Państwo się nie sprawdziło, działanie instytucji państwowych (KNF, Min. Fin., Rzeczni Fin, Prok. Krajowa itd) nie będą uznane za błędne. Sprawa toczy się wysoko ponad naszymi głowami, role zostały rozpisane, a cień z parasola rzutuje prawdopodobnie na decyzje typu skład RN (wątek PZU?), być może sądu/ skład RW.
Najfajniejsza część dotyczy wyjaśnień składanych przez instytucje państwowe (KNF, Min. Fin., Rzeczni Fin, Prok. Krajowa) - żenada i drwina z maluczkich.
Wyjaśnienia KNF to arcydzieło - spektakl nie do pobicia (...miejsce na inwektywy).
Jednak nawet ten kulawy KNF stawia zarzuty BG i być może nałoży kary, za które my zapłacimy.
Z kontekstu sytuacji wynika,że indywidualni obligatariusze/ akcjonariusze są wyznaczeni do sfinansowania przekrętu. Ich sytuacja nie jest przedmiotem zainteresowania decydentów - są pozostawieni sami sobie. Co prawda były głosy nawołujące do zajęcia się tą sprawą , ale to wołanie na puszczy.
GB wychodzi na złodzieja - my się układamy ze złodziejem, któremu stawianych jest szereg zarzutów ciężkiego kalibru, którego wiarygodność jest nijaka.
W spotkaniu brali udział m. innymi przedstawiciele grupy z FB. Głos zabierał p. Wójcik- w emocjonalnym wystąpieniu trochę chyba się pogubił. Mniej się koncentrował na tym czy/jak inwestorzy mogą odzyskać pieniądze, w większym stopniu wcielił się w rolę Mesjasza i zbawiał przyszłych inwestorów zgłaszając przeróżne propozycje. Szkoda, że nie było naszego przedstawiciela.
Padło ostrzeżenie, że możliwość wysysania GB (akcjonariusze zabezpieczeni na majątku?) nie jest prawdopodobnie zablokowana i nam może zostać tylko powietrze. Polecam powyższy materiał. Można się ubawić. Jak ktoś lubi czarny humor.
Aktywny link - post Jan Nowak, 5.06.2018.

voyager747
0
Wysłane: 6 czerwca 2018 23:38:43
Dzięki za sprawozdanie, mnie się nawet nie chciało tego oglądać, wiedziałem, że nic z tego nie będzie.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 7 czerwca 2018 00:24:33
@pinw
Muszę rozczarować - nie łapię się w DM MS na oferty 'nie dla ludu' - jestem 'za cienka w uszach'. Owszem chodziło o tą serię gdzie wskutek złamania konwenantów emitent był zmuszony podwyższyć kupon do 14%. Czasami mają oferty publiczne gdzie nie ma tak wysokich progów i można coś kupić nie mając wypchanego porfela.
@FiddlerOnTheRoof
Nie trafiłam jeszcze na żadną informację wskazującą na to aby obligatariusza, który puścił ten 'sygnał' o marcowym wykupie 'rodzinnym' pozwano czy straszono pozwem za naruszenie dóbr osobistych itd itp. Na Twoje pytanie 'dlaczego w marcu" może być prosta odpowiedź: wystarczyło, że ta osoba miała papiery z opcją 'put' np. co pół roku. No i akurat półrocze wypadało w marcu, więc mimo że pewnie nie był jedyny który chciał z tej opcji skorzystać to dostał kaskę a inni obeszli sie smakiem. I byłoby cicho-sza gdyby nie jakaś szara mysz przewalająca papiery na drugą stronę biurka, którą to szarą mysz być może pominięto przy podziale premii - ona ma teraz swoje 5 minut.
@voyager747 @Vox
Co do oddalenia przez sąd kolejnych wniosków o odebranie zarządu własnego dłużnika. Pomyślmy: czym zawinił TEN (czyli nowy) zarząd? Absolutnie nie chcę ich bronić ale moim zdaniem jeszcze nie zdążyli narozrabiać więc póki co nie ma gwałtownej potrzeby zabrania im wiaderka+łopatki i wyrzucenia z piaskownicy.
@alder74
Oglądanie 3 godzin tego cyrku to nie na moje zdrowie. Jeżeli ktoś liczył, że coś konkretnego, pozytywnego dla nas z tego wyniknie to gratuluję optymizmu. Pozostaje tylko smutna prawda: umiesz liczyć? To licz na siebie!

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 7 czerwca 2018 01:26:20
I kolejny kamyczek do ogródka KNF....
Jeżeli KNF od grudnia 2017 wiedziała, że 'znaczny wzrost zobowiązań spółki jest związany z emisjami obligacji' to dlaczego nie zakazała lutowej emisji publicznej (seria PP6) pomimo, że jest przepis który pozwala KNF zakazać rozpoczęcia oferty publicznej lub jej kontynuowania (a tu mieliśmy do czynienia z kontynuowaniem) w przypadku gdy oferta publiczna znacząco naruszałaby interesy inwestorów?
twitter.com/KrzysztofBrejza/st...
A, że opłacanym z naszych pieniędzy urzędasom nie chciało się ruszyć 4 liter to kolejnych kilkaset osób miało szczęście zakupić te papiery (bez)wartościowe
obligacje.pl/pl/a/w-publicznej...

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 7 czerwca 2018 09:03:18
Od jakiegoś czasu czytanie tego wątku sprawia wiele trudności. Odnoszę wrażenie, że uczestnicy dyskusji znajdują się w jakimś zaklętym kręgu nadziei połączonej z niemocą, wściekłością i chęcią zemsty.

Sytuacja w mojej opinii jest dość prosta.

1. Restrukturyzacja niczego nie przyniesie, bo ustawa nie została stworzona na potrzeby podmiotów o takim profilu działalności.

2. Struktury państwowe/nadzorcze naszego rynku kapitałowego zostały stworzone zgodnie z podstawowymi zasadami kapitalizmu, czyli „caveat emptor” – niech kupujący się strzeże. Innymi słowy występuje maksymalna asymetria ryzyka (więcej o tym w nowej książce Taleba – Skin In the Game). Takim strukturom będzie można zarzucić tylko zaniedbania i ukarać za przestępstwa urzędnicze i, jak zwykle zmienić prawo post fatum, czekając na to, co nowego wymyślą ludzie mniej uczciwi. Ew. także będzie odpowiedzialność polityczna (do czego powoli dochodzimy w aferze Amber Gold).

3. Działalność Getback należy podzielić na dwa okresy. Ten poprzedzający działania nieuczciwe i następujący po tym. Ci wszyscy, którzy zakupili obligacje (albo zostali zachęceni do kupna akcji) w okresie, gdy działalność był prowadzona uczciwie w zasadzie nie mają szans na zaspokojenie swoich roszczeń. Jedyną nadzieją jest dla nich uratowanie ze spółki tego, co się da i podzielenie między nimi tego co zostanie. Natomiast ci wszyscy, którzy zostali wprowadzeni w błąd mają otwartą drogę prawną dochodzenia swoich roszczeń od wszystkich, którzy przyczynili się do tej sytuacji. Chodzi o głównego akcjonariusza, który powinien był wiedzieć, osoby z kierownictwa, które to robiły, i rewidentów, którzy zaniechali działania z należytą starannością. Nich należy wycisnąć co do ostatniego grosza i to pełne 100% należności plus odsetki.

4. To oznacza, że wszelkie działania restrukturyzacyjne to mrzonka i bajka. Jedyną formą zaspokojenia poszkodowanych jest likwidacja i postępowanie prawne.

5. Ci, którzy dokonali zakupu w okresie uczciwego działania spółki mogą uzyskać szansę poprzez wydzielenie z Getback jej zdrowej części, konwersję obligacji i dotychczasowych akcji na akcje nowej spółki i kontynuowanie przez nią działalności. Pozostali muszą szukać zadośćuczynienia prawnego.

6. Kluczem jest ustalenie chwili, gdy działalność stała się nieuczciwa. Do tego ma służyć prokuratura i sądy. Może jakiś specjalny rewident? W żadnym przypadku nie mogą w tym uczestniczyć przedstawiciele dotychczasowych zainteresowanych. Musi to być organ całkowicie niezależny. Nawet nie mogą to być przedstawiciele posiadaczy obligacji.

7. To, co napisałem na pewno wymaga zmiany prawa rynku kapitałowego oraz szybkości działania. Tego należy wymagać od władzy i organów sprawiedliwości.

muaddib77
0
Wpisów: 122
Wysłane: 7 czerwca 2018 12:15:00
wściekłość bo zadziało się to pod nadzorem rynku, niemoc bo w zasadzie zza klawiatury nic zrobić się nie da, nadzieja bo ona umiera ostatnia...

Dziwisz się, że właśnie te emocje targają akcjonariuszami mniejszościowymi i obligatariuszami?

Ciekawe jakby Ciebie ktoś okradł jakbyś się czuł? (retoryczne pytanie)

Ps. ale co do opisu masz w zupełności rację, tylko że jest jakaś minimalna NADZIEJA, że może spółka będzie działać jednak nadal? Nadzieja umiera ostatnia.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 7 czerwca 2018 19:33:26
Nowy artykuł w PB

www.pb.pl/obligatariusze-wyklu...

Nie mam niestety dostępu do całości artykułu ale z tego co widać wynika że Sąd idzie jak burza.

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 7 czerwca 2018 20:18:27
Nie musi być w tym niczego złego i najprawdopodobniej nie ma. Wykluczy to paranoików zaskarżających dla zasady albo dla zabawy wszystko co się da.

Jeżeli dojdzie do głosowania nad układem, komisarz nie ma możliwości uniemożliwienia wierzycielowi samodzielnego oddania głosu, czyli że miałby za niego z automatu głosować kurator.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 7 czerwca 2018 22:47:21
Nie jest wykluczone, że właśnie chodzi o uniknięcie ryzyka 'obstrukcji' oraz fizycznego 'zadeptania sądu'. Zapominamy, że w tym sądzie równolegle toczą sie inne postępowania, ile ich jest nie wiadomo (kilkadziesiąt?), ale ich strony też mają prawo do procedowania w ludzkich warunkach.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 7 czerwca 2018 23:28:55
dot. zamiany części obligacji na akcje
Wiek 74 lata, poważna choroba.
Nie mam rachunku maklerskiego.
Nie mam woli ani kwalifikacji żeby taki rachunek zakładać i operować na rynku akcji.
Czy można mnie na siłę obdarować akcjami (ankieta MIDIF?) - jeżeli tak, to co z tego wynika.
Proszę o radę.

voyager747
0
Wysłane: 7 czerwca 2018 23:29:49
Może to i dobrze.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

61 62 63 64 65

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,415 sek.

hgwmizxp
kveomgvr
yalslpxq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
piqyuhjc
gnynnqam
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat