ksswyzzd
Advertisement
PARTNER SERWISU
nktlxmaj
104 105 106 107 108
win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 14 czerwca 2018 15:52:13
Nanako nie bądź takim purystą rynkowym. Co innego jak firma się przewróci, bo jej nie poszło, a co innego kreatywna księgowość. Jak pójdziesz do knajpy i zamówisz setkę wódki, ale zamiast wódki dostaniesz szocik z metanolem, który wychylisz też ci powiem, że to ryzyko kulinarne, knajpa nie zawiniła i trzeba się doedukować z trunków.

__Tomasz__
0
Wpisów: 36
Wysłane: 14 czerwca 2018 16:00:37
@ Nanako

Jaki ty kolego jesteś mądry... po fakcie.
Niektórzy z nas właścicieli obligacji nie wiedzieli w co inwestują a inni (tak jak na przykład ja) wiedzieli.

Po pierwsze chciwość jest tym co tworzy rynek kapitłowy, bez chciwości nikt by nie inwestował.
Po drugie, jak już powszechnie wiadomo, GB okłamał inwestorów... decyzje inwestycyjne zostały podjęte na podstawie fałszywych danych.

Ja rozumiem że Ci się wydaje że jesteś mądrzejszy od Prof. Buczka czy Czarneckiego którzy też kupowali obligacje GB - tak Ci się tylko wydaje.
Oni są bardzo bogaci a Ty zapewne nigdy nie zbliżysz się do posiadania takiego kapitału.

Pozdrawiam,
Tomasz.

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 14 czerwca 2018 16:08:13
W interesie obligatoriuszy i akcjonariuszy jest, aby gbk funkcjonował. Co do abris, nie liczyłbym na żaden kapitał z ch strony, także po zawarciu układu.
Edytowany: 14 czerwca 2018 16:15

gbiedrzycki
0
Wpisów: 16
Wysłane: 14 czerwca 2018 16:28:46
jesli abris nic nie dolozy to najlepiej sie ich pozbyc a potem policzyc co jest lepsze czy upadlosc czy wymiana polowy obligacji na akcje czy moze wszystkie obligacje na akcje

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 14 czerwca 2018 17:23:24
Po co takie kombinacje od razu niech obligatariusze zrobią darowiznę ze swojego kapitału dla bidulka Abrisa .Wszak tylko akcjonariusze są wazni w całym tym cyrku wg niektórych.

gbiedrzycki
0
Wpisów: 16
Wysłane: 14 czerwca 2018 17:56:51
Abrisowi nie mam zamiaru nic podarowac dobrowolnie ,mam tylko obligacje i chce wymienic calosc na akcje o ile beda cos warte oczywiscie nie po cenie jaka chce Abris

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 14 czerwca 2018 18:01:25
Kancelaria Premiera dementuje doniesienia Gazety Wyborczej i publikuje kopie wszystkich trzech pism skierowanych przez GetBack oraz Kąkolewskiego do M.Morawieckiego

Kopie do pobrania tutaj: www.premier.gov.pl/wydarzenia/...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 14 czerwca 2018 21:55:12
Jakiś czas temu KK groził pozwami za publikacje na swój temat

Cytat:
Konrad Kąkolewski po publikacjach Dziennika Gazety Prawnej złożył zawiadomienie do prokuratury. Twierdzi, że doniesienia na temat szantażu instytucji administracji publicznej oraz próby wkupienia się w łaski rządzących są nieprawdziwe. Były prezes GetBack grozi też dziennikarzowi pozwem za "naruszenie dóbr osobistych".

www.stockwatch.pl/wiadomosci/b...

Po przeczytaniu treści listów opublikowanych przez Kancelarię Premiera można śmiało powiedzieć, że kłamał jak z nut, a pozew "naruszenie dóbr osobistych" to jakiś słaby żart dla odwrócenia uwagi.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Nanako
6
Wpisów: 201
Wysłane: 14 czerwca 2018 22:20:48
_Tomasz_ masz rację.

Sam popełniłem błąd kupując akcje, różnica jest taka, że miałem świadomość, że tutaj będzie albo wystrzał, albo klapa - wyszła klapa cóż... inwestycja nieudana.

Nie mam problemu, że ktoś inwestuje z chciwości, pewnie to samo kierowało mną, denerwują mnie "inwestorzy" niezależnie od segmentu rynku kapitałowego, którzy teraz po fakcie przedstawiają się jako tych .... my tylko pozyczaliśmy pieniądze, nie Wy zawarliście umowę z nieodpowiednim kontrahentem i co ważne nie jesteście sami.

Druga sprawa to fakt, że Ci ludzie dalej się nic nie uczą, próbują przeforsować jakieś układy, które najlepiej dadzą im 100% kapitału i jeszcze jakieś odsetki... oni cały czas nie rozumieją, że mają szanse odzyskać część (szanse bo układ niczego nie gwarantuje), albo stracić praktycznie wszystko forsując swoje nie adekwatne do obecnej sytuacji roszczenia.... i nie ma tutaj nic do rzeczy, czy firma się przewróciła przez kreatywna księgowość, oszustwo czy niezależnie...

... firma leży. Albo wszystkie strony pogodzą się ze stratą część kapitału, albo wszyscy stracimy prawie wszystko.

Nie mam obligacji, ale mając możliwość odyzskania 60% vs. upadłość.... wybrał bym szanse. Bo przy upadłości 15% o których mówimy.... Panowie.... bądźmy poważni.

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 14 czerwca 2018 22:20:57
@Nanako
___Tomasz___ ma rację. Jak kupisz towar, a okaże się on niezgodny z ofertą to masz prawo oczekiwać: zwrotu, wymiany etc. Ja kupiłem obligacje zabezpieczone na majątku GB, tyle tylko, że sprzedawca i Emitent zapomnieli dodać w prospekcie emisyjnym, że posiadany majątek jest ujemny. Więc pytanie do Ciebie: gdzie tu widzisz chciwość/pazerność oraz gdzie tu widzisz moją indolencję inwestorską. Jak masz zamiar coś napisać, to najpierw to przemyśl, a jak masz zamiar napisać coś głupiego to zmień forum na hyde park. Tam jest właściwe miejsce na wypowiedzi twojego poziomu.
Pozdrawiam.

poszkodowany
0
Wysłane: 14 czerwca 2018 22:24:07
@Nanako, a możesz jakoś poprzeć cyfry, które przywołujesz jakimiś konkretnymi wyliczeniami czy tylko sypiesz z rękawa jak leci. A widać, że leci hojnie

kangoor
0
Wpisów: 220
Wysłane: 14 czerwca 2018 22:34:09
Nanako napisał(a):
_Tomasz_ masz rację.

Sam popełniłem błąd kupując akcje, różnica jest taka, że miałem świadomość, że tutaj będzie albo wystrzał, albo klapa - wyszła klapa cóż... inwestycja nieudana.

Nie mam problemu, że ktoś inwestuje z chciwości, pewnie to samo kierowało mną, denerwują mnie "inwestorzy" niezależnie od segmentu rynku kapitałowego, którzy teraz po fakcie przedstawiają się jako tych .... my tylko pozyczaliśmy pieniądze, nie Wy zawarliście umowę z nieodpowiednim kontrahentem i co ważne nie jesteście sami.

Druga sprawa to fakt, że Ci ludzie dalej się nic nie uczą, próbują przeforsować jakieś układy, które najlepiej dadzą im 100% kapitału i jeszcze jakieś odsetki... oni cały czas nie rozumieją, że mają szanse odzyskać część (szanse bo układ niczego nie gwarantuje), albo stracić praktycznie wszystko forsując swoje nie adekwatne do obecnej sytuacji roszczenia.... i nie ma tutaj nic do rzeczy, czy firma się przewróciła przez kreatywna księgowość, oszustwo czy niezależnie...

... firma leży. Albo wszystkie strony pogodzą się ze stratą część kapitału, albo wszyscy stracimy prawie wszystko.

Nie mam obligacji, ale mając możliwość odzyskania 60% vs. upadłość.... wybrał bym szanse. Bo przy upadłości 15% o których mówimy.... Panowie.... bądźmy poważni.

głos rozsądku
niestety też grałem pod wystrzał, a wyszedł niewypał - rozumie osoby którym sprzedano obligacje, bo te z samej nazwy kojarzą się z czymś pewnym, pozbawionym ryzyka
układ to jedyny sposób na przetrwanie firmy
i to na zasadach zaproponowanych przez spółkę - abris nieźle to wszystko wykombinował - zyska podwójnie - może ściągnie spółkę z giełdy
zobaczymy - ale na obecną chwilę można odzyskać część kasy tylko przy układzie

muaddib77
0
Wpisów: 122
Wysłane: 15 czerwca 2018 06:13:32
"Wiem, że czekają nas trudne rozmowy. Na Waszym miejscu podobnie jak Wy oczekiwałbym wypłaty całości włożonego kapitału. To zrozumiałe. Znam już jednak całą historię od środka i powoli poznaję kolejne fakty. Mam nadzieję, że osoby odpowiedzialne za dzisiejszą sytuację spółki poniosą odpowiedzialność. Właśnie dlatego na bieżąco współpracujemy ze wszystkim organami, które badają kto i w jaki sposób działał na szkodę GetBack, a co za tym idzie na szkodę obligatariuszy i akcjonariuszy, którzy stracili gros swoich środków. W najbliższym okresie postaramy się przekazać Państwu harmonogram działań."

Muszę niestety przyznać, że z takim prezesem nie wróżę GB powrotu do sprawności, ewidentnie ten Pan kluczy, ściemnia, nie mówi całej prawdy, poza tym myślę, że będzie chronił swoich poprzedników, chciałbym poznać wynagrodzenie miesięczne Pana prezesa. Jestem przekonany, że w GB będzie dalszy drenaż wszystkiego co się da i ostatecznie usłyszymy, że mimo ciężkiej pracy wszystkich pracowników blablabla nie udało się postawić "kolosa" na nogi i mamy upadłość...

kangoor
0
Wpisów: 220
Wysłane: 15 czerwca 2018 11:20:38
www.parkiet.com/Firmy/30614981...

jedyne rozwiązanie, żeby odzyskać więcej niż 15% przez obligów
niestety wszyscy utopiliśmy kasę i trzeba cierpliwości, żeby cos odzyskać
w obecnej sytuacji zawieszenie kursu powinno trwać do odzyskania przez spółkę płynnosci - dwa, może trzy kwartały

KK kłamał we wszystkim, KNF klepał co dostał, a audytor - no coż... skubał ile się da
Edytowany: 15 czerwca 2018 11:27

poszkodowany
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 12:16:24
Skoro KK kłamał, KNF przymykał oko, a audytor skubał to niech teraz płacą odszkodowania za swoje występki. Posobno mamy Prawo i Sprawiedliwość.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 czerwca 2018 12:52:21
kangoor napisał(a):
www.parkiet.com/Firmy/30614981...

jedyne rozwiązanie, żeby odzyskać więcej niż 15% przez obligów
niestety wszyscy utopiliśmy kasę i trzeba cierpliwości, żeby cos odzyskać
w obecnej sytuacji zawieszenie kursu powinno trwać do odzyskania przez spółkę płynnosci - dwa, może trzy kwartały

KK kłamał we wszystkim, KNF klepał co dostał, a audytor - no coż... skubał ile się da

Wszystkie nieprawidłowości o jakich wiemy na te chwile miały miejsce po 1 kw. 2017 r. A to oznacza, że badając sprawozdanie za 2016 r. przez audyt i zezwalając na emisję przez KNf wszystko mogło być OK.

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 15 czerwca 2018 15:01:51
Zauważyłem, że w prowadzonej tutaj dyskusji przewija się pogląd, że uratowanie GB zależy od zgody obligatariuszy na propozycje złożone w PPU.

Otóż, drodzy Państwo, z analizy opublikowanych sprawozdania jak również informacji z KNF a potwierdzonych przez nowy zarząd wynika niezbicie, że GB był swoistą piramidą finansową. Polegało to na tym, że z emisji kolejnych obligacji wykupowane były poprzednie emisje, odsetki od nich oraz pokrywana znaczna część kosztów operacyjnych. A jak każda piramida bez dopływu nowego kapitału upada.

Tak więc, aby GB uratować potrzebne są co najmniej 2 rzeczy:
- zmiana modelu funkcjonowania;
- dokapitalizowanie spółki i to w gotówce, a nie w wyniku jakichś konwersji obligacji na akcje, bo taka konwersja nie dostarcza gotówki a jedynie poprawia "wygląd" bilansu na papierze, no i oczywiście zmienia akcjonariat.

Spieranie się o to, czy konwersja ma nastąpić po 8,63 PLN czy po 0,05 PLN po prostu nie ma sensu. Konwersja nie dostarczy gotówki!

Tak, więc nie od obligatariuszy zależy czy GB zostanie uratowany lecz od dotychczasowych akcjonariuszy. Czy wierzą w biznes i czy zechcą dokapitalizować spółkę. Nie ma co liczyć też na nowych inwestorów w obecnej sytuacji.

Ludzie! Zejdźcie na ziemię!

Jeśli akcjonariusze nie dokapitalizują spółki to żadna konwersja jej nie uratuje. Zgoda na propozycje z PPU spowoduje jedynie odwleczenie o kilka, kilkanaście miesięcy i tak nieuchronnego upadku GB. Na tej sytuacji skorzysta jedynie Abris, który przez ten czas, mając swoich ludzi w RN i zarządzie, powyciąga co lepsze wisienki z tego tortu. W takiej sytuacji lepsza by była natychmiastowa likwidacja i zaspokojenie wierzycieli w 20 - 25%. Za rok, dwa nie zostanie już nic do podziału.

Edytowany: 15 czerwca 2018 15:03

Suri
0
Wpisów: 6
Wysłane: 16 czerwca 2018 00:32:53
Ja tylko dodam od siebie, że nie ma komu pracować. Firma się sypie, bo cześć ludzi zwolnili a pracownicy CC sami odchodzą. Nie są opłacane żadne dodatkowe świadczenia pracownicze, nie ma możliwości wyrobienie premii, a za samą podstawę nikt tyrac z dłużnikami nie będzie. Odzyski są śmieszne, poprostu śmieszne. Ci co zostali siedzą dla towarzystwa albo wyłącznie do czasu póki płacą podstawę. Jak tylko na CC zaczną sie problemy z pensją wszyscy wstaną i wyjdą.

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 16 czerwca 2018 15:20:58
CBA zatrzymało byłego prezesa:
Cytat:
Na polecenie Prokuratury Regionalnej w Warszawie funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali byłego prezesa spółki GetBack S.A. – Konrada K. - dowiedziała się "Rzeczpospolita".

Prokuratura chce przedstawić byłemu prezesowi spółki GetBack S.A. zarzuty m.in. popełnienia przestępstwa usiłowania oszustwa na szkodę Polskiego Funduszu Rozwoju S.A., wyrządzenia szkody w wielkich rozmiarach w obrocie gospodarczym na szkodę spółki Getback S.A. oraz przestępstw dotyczących manipulacji instrumentami finansowymi i podawania nieprawdy do publicznej wiadomości o działaniach spółki.

źródło

__Tomasz__
0
Wpisów: 36
Wysłane: 16 czerwca 2018 15:32:18
I bardzo dobrze... czyli w weekend zamiast szampana na nasz koszt KK może zasmakuje co to znaczy szorstka męska miłość :).

Z drugiej strony mam nadzieję że KK nie będzie jedynym zatrzymanym bo osób i instytucji zamieszanych jest znacznie więcej.
Abris powinien ponieść największą odpowiedzialność on wszak KK mianował i kontrolował (a przynajmniej powinien kontrolować).
Rząd może w końcu pokaże że Polska to nie bananowy kraj gdzie można sobie robić co się chce pod warunkiem że ma się pieniądze.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

104 105 106 107 108

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,245 sek.

jzqpghee
jsvvfuxh
qhyshrtb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tolyiilr
lvtwbxqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat