0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
25 lipca 2018 09:02:06
ale czy jak zostana w GB to za jakis czas sie nie okaze ze porfele tez beda 0 bo firma nie umie windykowac i obligatoriusze zostana tez z 0?
|
|
0 Dołączył: 2018-07-21 Wpisów: 103
Wysłane:
25 lipca 2018 09:09:20
tak moze wyjsc ze jesli firma nie bedzie zarabiac to po prostu portfele beda jechac do 0 ale jesli firma pokaze ze potrafi windykowac to wartosc firmy znacznie wzrosnie i portfele posiadane tez beda inaczej wyceniane i to praktycznie jedyna nadzieja na odzyskanie pieniedzy
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
25 lipca 2018 09:19:35
przez ostatnie lata pokazala, no ale masz racje wyciagam wnioski nie maja podstaw :D
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-14 Wpisów: 17
Wysłane:
25 lipca 2018 09:58:55
Proszę pamiętać , że jakiś czas temu większość krzyczała , że jakie 65%-złodzieje itd.Chcieli upadłośći itp. Mówiłem, że dostaniemy 10-20%. Dzisiaj Abris rzucił ochłapy 27% i się śmieje. Do kuratora dzwonią ludzie, którzy chcą 10% już teraz i koniec bo mają po 70-80lat i niewiedzą kiedy umrą Myślę, że większość zgodzi się na te 27%, a dostaniemy może 5-10%. Proszę sobie przypomnieć czy ludzie odzyskali coś z Amber Gold?...
Ja osobiście już w kwietniu pogodziłem się ze stratą 100% bo...tak jest łatwiej żyć dalej w miare normalnie. Trochę wiem jak wyglądają spekulacje i nie ma szans żeby ta kasa się gdzieś rozeszła. Albo... To jest taka suma, że wszyscy wkoło zostali skorumpowani, a ludzie wydojeni.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
25 lipca 2018 10:07:26
Myślę, że za około dwa tygodnie od teraz wszystko będzie jasne na tyle, na ile może być jasne, to znaczy z uwzględnieniem świadomości, że faktyczna realizacja scenariusza w przyszłości nigdy nie jest znana. Ale będzie znany, nazwijmy to "potencjał", do którego da się przypisać z grubsza odpowiednie prawdopodobieństwa i policzyć szanse.
Do tego czasu możemy sobie podywagować, ale będzie to mieć walor głównie rozrywkowy.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-01 Wpisów: 122
Wysłane:
25 lipca 2018 10:07:50
Obligatariusz kontakt napisał(a):1/ weryfikujemy stan platformy operacyjnej spółki 2/ sprawdzamy potencjał na oszczędności kosztowe, ale take wynikające ze zmodyfikowanego modelu działania (pure play) 3/ liczymy czy CF utrzyma działalność, czy zacznie generować wolne przepływy (usługi serwisowania oraz umorzenia certyfikatów) 4/ możemy się wtedy oderwać od wyceny portfeli, które są robione pod dużą presją 5/ równolegle szacujemy potencjał odzyskania środków do GBK od podmiotów trzecich, także mając na uwadze formułę prawną postępowania 6/ znając wartość obu komponentów, tzn. operacje (portfele) oraz roszczenia podejmiemy decyzję Z całą pewnością zdecydowana większość grupy jest Panom bardzo wdzięczna za zaangażowanie i w pełni ufa w to,że wypracowana propozycja układowa będzie optymalna dla obligatariuszy. Prosimy o możliwie szeroką informację po bodaj dzisiejszym posiedzeniu RW.
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
25 lipca 2018 10:23:28
Dobrze by było aby pojaeił sie czy to teraz czy później jakiś inwestor. Oczywiscie inwestor ten inwestowałby w nowe portfele. Ale to zdecydowanie zmieniłoby postrzeganie spółki. Ale ty trzeba by było poczekać może i pare lat. To jest ryzyko ....
Część wierzycieli chciałaby odzyskać kasę natychmiast - tylko, że to natychmiast to może być bardzo mało, ...
Tu w pomoc powinny się zaangażować teraz wszystkie podmioty postrzegając to jako inwestycję długoterminową. Spółka powinna mieć w miarę szybko odzyskaną możliwość zakupu nowych portfeli. Dodatkowo optymalizacja kosztowa, może też i zmiana nazwy.
Nic na szybko poza sprzedażą lub likwidacja chyba nie zadziała. Tylko droga długoterminowa z pełnym planem dla spółki i wsparciem już w to "umoczonych" instytucji. Droga krôtkoterminowa to duże straty.
Dobrze, aby o tym zadecydowali mądrzejsi i RW wydaje się być tym mądrzejszym.
Wg mnie dobrze by było jakby tu wszedł nowy inwestor nawet do nabywania tylko nowych portfeli (dla nas pozostałaby jakaś forma ograniczonego udziału w zyskach), to już znacznie odmieniła by sie sytuacja operacyjna spółki.
Ktoś może napisać, że w długim terminie to spółka upadnie i tak nic z tego. Tak dlatego od poczatku to musi być dobrze policzone z uwzględnieniem rożnych opcji w przyszłości.
Jeszcze pewnie niedługo wyjaśni się ile to na szybko można z tego odzyskać ... i może bedzie jasne czy lepszy wariant krótkoterminowy czy długoterminowy ...
Nie wiem ile jest osób starszych, które maja obligacje, takich powyżej 70- tego roku życia. Nie powinno to wpływać na skłanianie sie z tego powodu na warianty zakładające bardzo szybką ale i bardzo niską spłatę.
Poczekajmy na ustalenia RW, bo całe te nasze indywidualne rozważania i tak na nic się nie przekładają, bo nie mają żadnej mocy sprawczej.
Z tego co pisze Radek, to RW porówna zyski i straty w różnych opcjach. To będzie dla mnie i dla nas wszystkich informacja istotna i mogąca mieć dalej wpływ na cokolwiek ... Tak to wygląda.
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
25 lipca 2018 10:38:47
Jaki ma sens tworzenie nowego gbk, skoro 80% długo pozostanie wyczyszczona poprzez emisję. Sprzedając portfele rezygnujecie z zysków. Naprawdę trudno mi to pojąć.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
25 lipca 2018 10:44:44
Cytat:Dodatkowo optymalizacja kosztowa, może też i zmiana nazwy. @Pesto Proponuję nazwę Fenix S.A. (Feniks S.A.) Nazwa adekwatna do sytuacji, a i logo może być całkiem wykwintne :) :)
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
25 lipca 2018 10:44:53
Pesto napisał(a): Wg mnie dobrze by było jakby tu wszedł nowy inwestor nawet do nabywania tylko nowych portfeli (dla nas pozostałaby jakaś forma ograniczonego udziału w zyskach), to już znacznie odmieniła by sie sytuacja operacyjna spółki.
Jaki nowy inwestor będzie chciał się dzielić zyskami z akcjonariuszami, którzy obejmą akcje za 1,4-2 mld zł? Jak np. ten nowy inwestor zainwestuje 500 mln zł w Getbacka to 3/4 - 4/5 zysków będzie oddawał innym akcjonariuszom?
Edytowany: 25 lipca 2018 10:46
|
|
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
25 lipca 2018 11:18:42
Na forum ktoś pochwalił się, że stawiał firmy od podstaw. Może chciałby się sprawdzić, jest okazja.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
25 lipca 2018 11:21:26
@Pesto Cytat:1. Nie wiem ile jest osób starszych, które maja obligacje, takich powyżej 70- tego roku życia. Nie powinno to wpływać na skłanianie sie z tego powodu na warianty zakładające bardzo szybką ale i bardzo niską spłatę. 2. Poczekajmy na ustalenia RW, bo całe te nasze indywidualne rozważania i tak na nic się nie przekładają, bo nie mają żadnej mocy sprawczej. ad.1 Mam sporo ponad 70 lat. Chcę szybko i dużo.Nie mam zdrowia /szans na kilkuletnie wyczekiwanie. Dorzucę do mądrych rad - no to może humanitarnie by było wydzielić grupę emerytów? ad. 2 Sama prawda. To po co pisać takie długie "listy" Tak ogólnie to chyba 3-4 osoby zdominowały panel - mają chyba parcie na ..., bo rzeczowych informacji w tej korespondencji praktycznie nie ma.
|
|
Wysłane:
25 lipca 2018 11:22:40
@Jan Nowak
Dokładnie, filantropa to tu nie będzie...
Może jest jakaś nadzieja w tym "okrągłym stole" pod auspicjami KNF. Niech się zbiorą wszyscy zainteresowani i zamieszani, niech dofinansują spółkę obejmując obligacje na niewielki procent.
A tych "zainteresowanych" to trochę powinno zasiąść przy tym stole. Deloitte też pewnie chętnie się przyłączy i obejmie obligacje GBK, a żeby nie mieli złych skojarzeń, to może obligacje nowej spółki Fenix Vindication S.A. :) :)
I może się uzbiera na postawienie firmy na nogi, na zakup nowych portfeli, na rozkręcenie działalności. O inwestorze strategicznym to można myśleć jak sytuacja w spółce się poprawi.
Edytowany: 25 lipca 2018 11:24
|
|
0 Dołączył: 2018-04-23 Wpisów: 100
Wysłane:
25 lipca 2018 11:38:07
alder74 napisał(a):@Pesto Cytat:1. Nie wiem ile jest osób starszych, które maja obligacje, takich powyżej 70- tego roku życia. Nie powinno to wpływać na skłanianie sie z tego powodu na warianty zakładające bardzo szybką ale i bardzo niską spłatę. 2. Poczekajmy na ustalenia RW, bo całe te nasze indywidualne rozważania i tak na nic się nie przekładają, bo nie mają żadnej mocy sprawczej. ad.1 Mam sporo ponad 70 lat. Chcę szybko i dużo.Nie mam zdrowia /szans na kilkuletnie wyczekiwanie. Dorzucę do mądrych rad - no to może humanitarnie by było wydzielić grupę emerytów? ad. 2 Sama prawda. To po co pisać takie długie "listy" Tak ogólnie to chyba 3-4 osoby zdominowały panel - mają chyba parcie na ..., bo rzeczowych informacji w tej korespondencji praktycznie nie ma. @alder74 Jak prześledzisz posty tych osób, szczególnie na forum dotyczących akcji GB, to będziesz wiedział skąd jest to parcie...
|
|
Wysłane:
25 lipca 2018 11:55:51
RW powinna ocenić, jaka kwota jest potrzebna na postawienie spółki na nogi i jeśli zrzutka przy okrągłym stole pozwoli na odrodzenie GBK to może warto rozważyć taką opcję.
Ja, jeśli mam otrzymać 20-30%, to wolę zaryzykować te resztówki, bo może przy dofinansowaniu i dobrym zarządzaniu coś z tego będzie. Windykacja to jednak dochodowy interes. Determinacja i zaangażowanie Zarządu też są potrzebne. Niestety obecny Prezes zaangażowany jest chyba głównie w sprzedaż portfeli.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-18 Wpisów: 22
Wysłane:
25 lipca 2018 12:04:56
Joker napisał(a):leonek7 napisał(a):Słowo klucz ,,oszustwo''.Jakby ludzie wiedzieli,że oddają pieniądze oszustom nie biznesmenom to zapewne by tego nie zrobili.Tu nie chodzi oto ,że ktoś był nad wyraz pazerny i chciał zarobić 5,5% bo wiele jest spółek ,które oferują wyższe oprocentowanie i wzorowo wywiązują się ze swoich zobowiązań.Tu wszystko było sfałszowane i to jest problem.Taki podmiot,który bazuje na oszustwie nie powinien być dopuszczony przez regulatora do rynku.
Oni też nie wiedzieli... Cytat:Z zestawienia przygotowanego na potrzeby postępowania restrukturyzacyjnego wynika, że Alior Bank od GetBacku domaga się ok. 36 mln zł, mBank - ponad 75 mln zł, Getin Noble Bank - niecałych 40 mln zł (kredyt z września 2016 r.), BGŻ BNP Paribas - około 21 mln zł (kredyt z czerwca 2017 r.), a Raiffeisen - niespełna 39 mln zł tytułem niespłaconego kredytu z 2017 r. Czy ktoś ma pomysł skąd Money.pl miało dostęp do nazwy obligatariuszy i wartości długu? Dot. www.money.pl/gospodarka/wiadom...
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
25 lipca 2018 12:08:13
Jest wyłożony w sądzie i każdy może zobaczyć w określonych godzinach.
|
|
Wysłane:
25 lipca 2018 12:11:09
i niestety na stronie FB znalazłam też takie info: Cytat:A swoją drogą...każdy moze wejsć do czytelni sądu, nie pokazując nawet dowodu osobistego,poprosić o akta i zrobić zdjęcia obligatariuszy z ich dokladnym adresem oraz utopiona kwotą!toż to chore!I to ma być sąd? A gdzie RODO?/
Edytowany: 25 lipca 2018 12:11
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
25 lipca 2018 12:16:10
Ludzie ,czy nie czas aby się zorganizować i iść pod Gb z oponami ! Przecież te złodzieje z Abrisu wyprowadzają miesięcznie 0,5 mld naszych pieniędzy! Dlaczego tam nie siedzi prokuratura? dlaczego ten zarząd działający na szkodę wierzycieli jeszcze nie został odsunięty ?
|
|
Wysłane:
25 lipca 2018 12:20:59
@leonek7
z oponami pod GBK? I co to da? Tylko opon szkoda :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.