0 Dołączył: 2009-11-19 Wpisów: 86
Wysłane:
25 lipca 2018 00:03:28
Jeżeli giełda mnie czegoś nauczyła przez te wszystkie lata, to tego, żeby od IPO trzymać się z dala, bo powietrze z balona marketingowej otoczki podczas pozyskiwania kapitału uchodzi przez kilka lat, razem z różnymi "syfami" włączając kolorowanie wyników finansowych i bilansu specjalnie na moment emisji. Były dobre IPO, jak np. Dino, ale to jest jeden z nielicznych wyjątków.
Na innym forum pisałem, że wynik finansowy Getback w porównaniu z przepływami pieniężnymi śmierdzi na kilometr, a nie zawsze da się takie coś wychwycić przy raptem kilku zaraportowanych kwarałach. Jak się okazało, to był tylko wierzchołek góry lodowej.
Popieram, że nie ma co wieszać psów na analityku, który dysponował danymi finansowymi, zatwierdzonymi przecież przez Biegłego Rewidenta, nie przystającymi do rzeczywistości. Zwłaszcza w spółkach zajmujących się wszelkiej maści działalnością finansową, z wyłączeniem tradycyjnych banków, spekulanci muszą się często mierzyć z kreatywnym podejściem do raportowania wyników i jednorazowymi ogromnymi odpisami. Szkoda, że nasz system nadzoru finansowego oraz prawny szwankuje, bo ani nie zapobiega, ani nie karze przykładnie przestępców z GPW.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 13
Wysłane:
25 lipca 2018 01:05:56
nikt nie mówi o fazie ipo ja tez nie kupuję w ipo choć dino było okazją , radzę prześledzić posty analityka jak już zaczęło wokół spółki śmierdzieć, a ten dalej uspokajał i polemizował jaki to KK jest skuteczny w raportach gdy inni wprost sugerowali malowanie trawy , wytrawny analityk powinien takie kwiatki wychwycić lub je lekko zakomunikować tak jak to zrobiło kilku innych wskazując na rozbierzność raportów kierowanych na rynek i do urzędu skarbowego, zatem może swego czasu lepiej byłoby skorzystać z rady niejakiego Mitteranda złożonej oniegdaj Polakom ?
|
|
0 Dołączył: 2018-04-26 Wpisów: 79
Wysłane:
25 lipca 2018 07:28:16
Przeczytaj jeszcze raz uważnie moje posty. 1. Opierałem się na raportach i komunikatach giełdowych - które niestety okazały się fałszowane a cześć informacji pomijanych. 2. Pisałem wprost, że moja ocena zakłada, że zarząd to poważni ludzie a nie złodzieje a KK po prostu przeinwestował omamiony swoją manią wielkości. Pisałem, że jeśli by były fałszowane sprawozdania to odpowiedzialna by była nie jedna osoba , a całe grono w co nie do końca wierzyłem aby tylu ludzi ryzykowało więzieniem (pamiętajmy to nie była zorganizowana grupa, a dobrzy managerzy zebrani z rynku). Niestety ten scenariusz się sprawdził i mamy już 10 osób aresztowanych. 3. Bardzo szybko zacząłem pisać że KK powinien zostać jak najszybciej aresztowany i czemu nie jest na wolności. Zresztą nigdy go nie broniłem bo od początku pisałem, że jako Prezes powinien wiedzieć co się dzieje na CF i zapobiec utracie płynności.
I co najważniejsze nikogo nie namawiałem do kupna akcji czy obligacji starałem się tylko ocenić zastaną sytuację zakładając, że były popełnione błędy a nie przestępstwa.
|
|
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
25 lipca 2018 10:11:16
Moim zdaniem najnowsze propozycje to normalny element negocjacji. Wynegocjujecie 20% lepsze warunki od tych jakie zaprezentowano i będziecie zadowoleni.
Prawda jest natomiast taka, że jeżeli właściciele obligacji mają mieć skonwertowane w jakieś część obligacje na akcje to powinni tak przeprowadzić operację aby uzyskać większość głosów w spółce i przejąć nad nią kontrolę. Ustanowić swój zarząd i go nadzorować. To jedyna droga uratowania jakiejś części kapitału. Zastanówcie się kogo chcecie wziąć do zarządu jak przejmiecie kontrolę nad spółką. Ponadto. Zastanówcie się po konsultacjach z prawnikami co możecie sprzedać, jakie transakcje odwrócić i co zrobić aby spółka zaczęła skutecznie operacyjnie windykować należności. Te działania podejmujecie w swoim interesie.Warto więc aby działać uczciwie. Wybierajcie ludzi do jakich macie zaufanie ale wprowadzajcie też mechanizmy kontrolne. Tyle w temacie.
|
|
0 Dołączył: 2013-03-21 Wpisów: 15
Wysłane:
25 lipca 2018 13:11:41
Nie chcę się mądrzyć, ale to gadanie o konwersjach, dalszej działalności, walczeniu o przejęcie spółki itp. jest trochę bezcelowe.
Nie wiem, czy widzieliście kiedyś upadek dużej firmy od środka - to jest pogrom dla morale i efektywności. Działaność operacyjna prawdopodobnie nieomal ustała i ponowne rozpoczęcie dalszej działalności będzie wymagało wielkiego nakładu pracy i pieniędzy. Kadra zarządzająca jest już totalnie zdemoralizowana, więc kto to zrobi?
Te portfele wierzytelności są dla GetBack nie do odzyskania. Do tego trzeba mieć kadrę i możliwości operacyjne.
Likwidacja i upłynnienie całości majątku, im prędzej tym większego, jest prawdopodobnie jedynym rozwiązaniem. Nadzór, zarząd i menedżerowie, nie ważne z czyjego nadania, tego już do życia nie przywrócą. Dalsze działanie operacyjne to tylko koszty i pomniejszanie majątku.
Wartość portfeli jest mniejsza niż długów i kto wyłoży pieniądze na kolejne portfele?
Moim zdaniem, które nikogo interesować nie musi, na akcjach można zapisać stratę 100%, firma upadnie, notowania nie zostaną nigdy odwieszone, bo z taką liczba problemów, niejasności i przestępstw KNF nie odważy się tego zrobić.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
25 lipca 2018 13:36:49
Z tego co slyszalem to getback opercyjnie lezy - masowe odejscia, brak zaangazowania zalogi i atmosfera niepewnosci.... Czy to jest prawda tego niestety nie jestem w stanie zweryfikowac - najlepszym zrodlem bylyby dane dot. odzysku.... czy zarzad nie jest zobowiazany (MAR) przedstawienia danych ktore posiada ?
|
|
0 Dołączył: 2016-11-17 Wpisów: 124
Wysłane:
25 lipca 2018 13:45:14
czyli na akcji getback największymi wygranymi są banki, które sprzedały do Getback wierzytelności za dużo większą kwotę niż rynkowa oraz dłużnicy, których wierzytelności sprzedano, nieźle
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 49
Wysłane:
25 lipca 2018 16:50:11
Nie tylko. Wszyscy ktorzy posredniczyli w sprzedazy obligacji. Objrzyjcie wyniki domow maklerskich za 2017. Jezeli te firmy oferowaly obligacje wlasciwie co miesiac nie mogly nie zauwazyc poziomu zadluzenia ktory robil z tej firmy piramide. Mimo to pomagali pozyskac nowy kapitał. Dlaczego bo GB super płacił. Po co dom maklerski wpisuje w warunkach emisji opcje podwyzszenia oprocentowania obligacji i jeszcze dorzuca extra prowizje? Co to za dom maklerski ktory oferuje obligacje GB za 14%? To jest taki dom ktory w odpowiedzi na skarge twierdzi ze tylko przyjmuje zlecenia. Niczego nie wie i nie rozumie. Nikomu z nadzoru rynku to nie przeszkadza. To mamy co mamy. Legalnie można brać prowizje, za nic nie odpowiadac i pomagac złodziejom.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 lipca 2018 17:14:41
Im więcej czarnowidztwa tym taniej ktoś kupi tę spółkę? Takie moje zdanie.
Morale. Osobiście uważam, że jeżeli będzie właściciel i dokapitalizuje spółkę lub spółka uzyska środki na funkcjonowanie ze sprzedaży części aktywów to się morale poprawi. Zgadzam się natomiast, że im dłużej trwa czas niepewności tym gorzej.
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
25 lipca 2018 17:48:48
Szczerze zazdroszczę wiary w to, że gbk wyjdzie na prostą, 1ketjoW.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-03-21 Wpisów: 15
Wysłane:
25 lipca 2018 17:56:07
@1ketjoW
Najpierw piszesz o czarnowidztwie, a zdanie później piszesz o scenariuszu z (czającym się za rogiem od miesięcy) inwestorem lub, że spółka pozyska środki ze sprzedaży aktywów. Nie wiem co gorsze, czarnowidztwo, czy utopijne marzenia.
Ad. Inwestor Potencjalnych inwestorów jest niewielu, a ci potencjalni to są zainteresowani portfelami, a nie przejmowaniem długów. Nie ma żadnej ukrytej dodanej wartości w GetBack. Nie ma ani niesamowitych struktur, ani innowacyjnego know-how. Są portfele, trochę ludzi i morze długów. Potencjalni inwestorzy czekają na likwidację, by licytować resztki aktywów.
Ad. Upłynnianie aktywów A jakie wartościowe aktywa, które posiada GetBack, można upłynnić? Portfele. Czyli by spółka miała pieniądze na kontynuowanie działalności operacyjnej, to musiałaby sprzedać aktywa, które są do tej działalności konieczne.
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
25 lipca 2018 17:58:23
Czarnowidztwa? Pacjent zszedł byl i aktualnie trwa rozchwytywanie tego co zostało po nim, najlepsze kąski już poszły, o czym dowiadujemy się przy kolejnych odpisach, a sam pacjent to może na preparaty anatomiczne się nada, bo na pogrzeb może nie wystarczyć.
|
|
6 Dołączył: 2018-02-20 Wpisów: 201
Wysłane:
25 lipca 2018 18:01:09
1ketjoW napisał(a):Im więcej czarnowidztwa tym taniej ktoś kupi tę spółkę? Takie moje zdanie.
Morale. Osobiście uważam, że jeżeli będzie właściciel i dokapitalizuje spółkę lub spółka uzyska środki na funkcjonowanie ze sprzedaży części aktywów to się morale poprawi. Zgadzam się natomiast, że im dłużej trwa czas niepewności tym gorzej. Tylko po co kupić coś z długami, źle kojarzącą się marką i w zasadzie bez majątku? Przecież jak wywalą emisję na 28 mld akcji to nawet skupując to po 1 groszu wychodzi 280 baniek... co w tej firmie jest tyle warte? Majątek? Portfele? Z których większość była i tak po terminie, a po nowej ustawie pewnie większość będzie po terminie w ciągu roku. :-) Naprawdę wierzyłem, że tutaj może ktoś wejść, ale w chwili obecnej to nie ma najmiejszego sensu :-)
|
|
0 Dołączył: 2018-07-11 Wpisów: 61
Wysłane:
25 lipca 2018 18:19:27
1ketjoW napisał(a):Im więcej czarnowidztwa tym taniej ktoś kupi tę spółkę? Takie moje zdanie.
Morale. Osobiście uważam, że jeżeli będzie właściciel i dokapitalizuje spółkę lub spółka uzyska środki na funkcjonowanie ze sprzedaży części aktywów to się morale poprawi. Zgadzam się natomiast, że im dłużej trwa czas niepewności tym gorzej. Problem w tym, że obecny wizerunek spółki jest tragiczny, łatwiej zacząć od nowa (choć po Getback nic nie będzie łatwe dla nowego gracza na rynku). Jedyne racjonalne wyjście to sprzedaż portfeli w drodze licytacji, co by dostać maksymalna ofertę od gracza który ma najlepszą ściągalność i zapłaci jeszcze tyle, ze coś na tym zarobi. Pracownicy to już raczej nie śmietanka managerska, a raczej ludzie którzy trwają bo nie mają lepszej oferty ( przy obecnych brakach osobowych na rynku pewnie nie jest to najmocniejsza ekipa ). Z czego tu coś budować ? Wiem, że nadzieja umiera ostatnia, ale dla akcjonariuszy już nie ma szans na cokolwiek, a obligatariusze, jak szybko tego nie przytną to również spalą to co zostało na bieżącą działalność operacyjną i nie zostanie nic ...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 lipca 2018 18:52:22
Ja mam inne zdanie. Można zrobić re-branding i masę innych ciekawych rzeczy. Zmiana nazwy to najmniejszy problem. Klientami tej spółki są banki i telekomy etc. a nie osoby fizyczna. windykator raczej wśród dłużników nigdy nie będzie miał dobrej marki.  Problemem jest teraz płynność i to co się dzieje wewnątrz organizacji. Ja bym powiedział ludziom, że będą ekstra premie za odzyski ponad target. Targety ustalił atrakcyjne dla pracowników i zaręczam, że spółka jeszcze by powalczyła.
|
|
Wysłane:
25 lipca 2018 19:48:30
Wojtku, know how tej spółki i zyski to była karuzela portfelami, a gotówka z emisji długu, z czego ty chcesz płacić extra premie:)
|
|
0 Dołączył: 2016-11-17 Wpisów: 124
Wysłane:
25 lipca 2018 20:28:22
Pewnie premia w akcjach o wartości 5 groszy :-)
|
|
6 Dołączył: 2018-02-20 Wpisów: 201
Wysłane:
26 lipca 2018 10:02:43
1ketjoW napisał(a):Ja mam inne zdanie. Można zrobić re-branding i masę innych ciekawych rzeczy. Zmiana nazwy to najmniejszy problem. Klientami tej spółki są banki i telekomy etc. a nie osoby fizyczna. windykator raczej wśród dłużników nigdy nie będzie miał dobrej marki.  Problemem jest teraz płynność i to co się dzieje wewnątrz organizacji. Ja bym powiedział ludziom, że będą ekstra premie za odzyski ponad target. Targety ustalił atrakcyjne dla pracowników i zaręczam, że spółka jeszcze by powalczyła. Re-branding ma sens, kiedy kupujesz spółkę z wartością .. Zaplecze - maszyny, technologia etc. Ludzie - którzy wiedzą jak to zrobić. Inne wartości - np. w tym przypadku portfele. Tutaj niestety, zaplecze jest praktycznie zerowe, ludzie raczej myślą jak odejść, a nie jak zostać, wartość portfeli z każdym dniem spada. Co mają kupić?
|
|
0 Dołączył: 2016-11-08 Wpisów: 123
Wysłane:
26 lipca 2018 10:16:19
A może KK takie know-how miał na myśli? GetBack zaglądał nam w PESEL Decyzją szefowej MSW z 2015 r. spółka GetBack miała wgląd w adresy Polaków z chronionej bazy...
.... w czerwcu 2015 r. ówczesny minister spraw wewnętrznych w rządzie PO-PSL wydał zgodę prywatnej spółce GetBack zajmującej się odzyskiwaniem wierzytelności na dostęp do bazy adresowej z rejestru PESEL. ...... PESEL to rejestr ściśle chroniony - zawiera wrażliwe dane Polaków dotyczące nie tylko adresu zamieszkania, ale także daty urodzenia, dzieci, ślubów, rozwodów, dane małżonków i wiele innych. "Dostęp do nich mają m.in. ABW, CBA i policja, prokuratura, sądy, skarbówka oraz inne wskazane w przepisach instytucje publiczne. Podmioty zewnętrzne (np. firmy ubezpieczeniowe czy banki) tylko jeżeli wykażą interes prawny. Co najważniejsze - pod warunkiem uzyskania pisemnej zgody osoby, której dane te dotyczą"www.bankier.pl/wiadomosc/GetBa...
|
|
Wysłane:
26 lipca 2018 10:18:35
Dodatkowo trzeba pamiętać, że portfel wierzytelności (pomijam, że portfel za który przepłacono) to nie jest sztabka złota, która sobie leży i ma wartość.
Portfel wierzytelności bez właściwej, stałej obsługi przypomina mięso nieschowowane do lodówki, psuje się szybko ,a trudno zakładać właściwą obsługę w sypiącej się firmie, która nie była nawet w stanie się doliczyć ile ma długu
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.