PARTNER SERWISU
yqsccekf
152 153 154 155 156

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 23 sierpnia 2018 20:42:05
Tyle Getback płacił za portfele:

https://i.imgur.com/Uix0Clg.png

Ktoś umie powiedzieć, jak to się ma do standardu rynkowego?

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 23 sierpnia 2018 22:41:00
@ mareksus

Cytat:
Dla mnie ciekawszy jest kolejny wątek:
...rozważane jest także wyjście na drogę prawną wobec dotychczasowego audytora. Obawy budzi jednak fakt, że byłby to długotrwały proces, a wobec niego inni biegli nie chcieliby z GetBackiem współpracować

Czyli, że co? Istnieje mafia audytorska? Jeśli wytoczysz proces jednemu to masz szlaban na usługi u innych??? Nieprawdopodobne!
.

Normalnie to jest tak (przynajmniej w systemach jakości):
- audyt zewnętrzny zamawia i opłaca strona zainteresowana, tutaj GetBack
- jeżeli firma audytorska /audytor jest dociekliwy /wredny i w raporcie z audytu wytknie dużo błędów, to na przyszłość nie dostanie zleceń ("zła" sława szybko się rozchodzi)
- jeżeli zamawiający jest krnąbrny, to żadna firma audytorska /audytor nie przyjmie od niego zlecenia.

Wiadomo, że tutaj jest ścisłą współzależność i para audytor - audytowany muszą się "dopasować".

Czy to jest zdrowe?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 23 sierpnia 2018 22:58:45
omicron napisał(a):

Myślę, że jakiś ogólny standard rynkowy nie istnieje - portfel portfelowi nierówny, chociaż zakup za około 50% wartości nominalnej na pierwszy rzut oka wydaje się drogo.
No, ale wygląda na to, że nie wszystko tak drogo kupowali............
www.bankier.pl/forum/pokaz-tre...

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 24 sierpnia 2018 01:06:19
I jak widać nie kupowali tylko od banków Czarneckiego, tak jak niektórzy piszą od miesięcy wszędzie gdzie się da.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 24 sierpnia 2018 06:01:36
Duży optymizm w tym ewentualnym pozwaniu Deloitte. Poniżej link do starego artykułu z Parkietu na temat Enronu:

www.parkiet.com/artykul/285797...

W przypadku GB mamy do czynienia z sumą ok i mld USD (duże przybliżenie oczywiście). W przypadku Enronu był to przekręt co prawda 10 razy większy i oczywiście działo się to w USA a nie w Kraju Przy-wiślańskim. Tak naprawdę poszkodowani zostali emeryci bo fundusze emerytalne inwestowały w "pewne" inwestycje jak np firmy energetyczne. Głównie umoczeni w aferę byli Citigroup i J.P. Morgan Chase. No i audytor czyli Arthur Andersen który nie odzyskał zaufania do dziś. Prezesi Enronu dostali coś po 25 lat a odszkodowanie wyniosło tylko 45 mln USD co przy wielkości przekrętu było oczywiście wartością znikomą. Ot takie 14 mln PLN jakie zarezerwował IB.
A co banki które tak naprawdę najwięcej na tym przekręcie zarobiły? Ano dokładnie nic. Jeszcze sądziły się z Enronem o wielomiliardowe odszkodowania.

I może to nie jest dokładnie w temacie tego wątku, ale parę dni temu minęła rocznica upadku Lehman Brothers. I z tej okazji byli pracownicy urządzili sobie bibkę w Las Vegas. Coś czuję że były zarząd GB i IB też sobie kiedyś urządzi bibkę np w Krynicy.
Wniosek - cóż. Marny my pyłek. Ot żal tylko wylałem, proszę nie mieć do mnie pretensji.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 24 sierpnia 2018 08:19:43
voyager747 napisał(a):
I jak widać nie kupowali tylko od banków Czarneckiego, tak jak niektórzy piszą od miesięcy wszędzie gdzie się da.

NIech pokaza cala liste od kogo kupowali. Tu tylko kilka podmiotow i zaplaconych ~20mln.
No oczywiscie nie kupowali tylko od Czarneckiego ale te zdjecia nie potiwerdzaja tego ani nie zaprzeczaja ze nie byly te banki glownymi klientami.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 24 sierpnia 2018 10:35:30
www.youtube.com/watch?v=SU1xud...

Od ok 15 min.

No to już wiemy jakie jest stanowisko rządu w naszej sprawie – winne jest PO, a my jesteśmy cwaniakami, którzy chcieli się wzbogacić na krzywdzie innych ludzi.

„...jeśli ktoś chce się świadomie bogacić na nieszczęściu osób..., które wpadły w tarapaty finansowe...”

Czyli na pomoc ze strony rządu pewnie nie mamy co liczyć. Nie jesteśmy przecież grupą górników, nie jesteśmy też grupą rolników, których uprawy zniszczyła kąkoloza...

My jesteśmy od płacenia podatków.

AsGBK
0
Wysłane: 24 sierpnia 2018 10:55:10
[quote=maciej_61]Duży optymizm w tym ewentualnym pozwaniu Deloitte. Poniżej link do starego artykułu z Parkietu na temat Enronu:

Pozostaje też pytanie, na jaką kwotę jest ubezpieczony Deloitte Polska. Bo może się okazać, że to wystarczy na tzw. waciki...

AsGBK
0
Wysłane: 24 sierpnia 2018 10:56:58
maciej_61 napisał(a):
Duży optymizm w tym ewentualnym pozwaniu Deloitte. Poniżej link do starego artykułu z Parkietu na temat Enronu:

Pozostaje też pytanie, na jaką kwotę jest ubezpieczony Deloitte Polska. Bo może się okazać, że to wystarczy na tzw. waciki...
Edytowany: 24 sierpnia 2018 10:58

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 24 sierpnia 2018 11:16:22
AsGBK napisał(a):
www.youtube.com/watch?v=SU1xud...

Od ok 15 min.

No to już wiemy jakie jest stanowisko rządu w naszej sprawie – winne jest PO, a my jesteśmy cwaniakami, którzy chcieli się wzbogacić na krzywdzie innych ludzi.

„...jeśli ktoś chce się świadomie bogacić na nieszczęściu osób..., które wpadły w tarapaty finansowe...”

Czyli na pomoc ze strony rządu pewnie nie mamy co liczyć. Nie jesteśmy przecież grupą górników, nie jesteśmy też grupą rolników, których uprawy zniszczyła kąkoloza...

My jesteśmy od płacenia podatków.

Na pomoc państwa nie mamy co liczyć, bo przecież stać nas na inwestycje, więc co tam parenaście tysięcy w jedną czy drugą... Podatek od "zysków" zapłaciliśmy, możemy się pożegnać z pomocą...

Złą działalnością się zająłem... Nic tylko zakładać spółki i emitować obligacje:D

bekdas
0
Wpisów: 49
Wysłane: 24 sierpnia 2018 11:58:17
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
omicron napisał(a):

Myślę, że jakiś ogólny standard rynkowy nie istnieje - portfel portfelowi nierówny, chociaż zakup za około 50% wartości nominalnej na pierwszy rzut oka wydaje się drogo.
No, ale wygląda na to, że nie wszystko tak drogo kupowali............
www.bankier.pl/forum/pokaz-tre...

Nikt nie płacił za te portfele 50%. Ci którzy tyle kasy dostali powinni ją zwrócić GB do różnicy tańszej propozycji. To nie były rynkowe poziomy i kupujący doskonale o tym wiedzieli. Tak jak pośrednicy doskonale wiedzieli że GB pożycza przede wszystkim na spłatę wcześniejszych emisji. Dzisiejsze opowieści iż oni o niczym nie wiedzieli a komunikaty spółki były jedynym źródłem informacji o spółce to mydlenie oczu. Prawda leży gdzie indziej. Mianowicie w mailach i rozmowach Zarzadów dotyczących ustaleń przy warunkach emisji. Kto i jakie stawiał warunki, czym się kierował i na czym mu zależało. To te kwestie powinna sprawdzić prokuratura w kontekście odpowiedzialności pośredników. Trójkąt GB/PDM/IB to ewidentne obejście przepisów w zakresie handlu danymi personalnymi czy weryfikacji adekwatności oferty finansowej do czego zobligowany jest dom maklerski. Masowe zawiadomienia prokuratury w tych kwestiach są istotne gdyż druga strona nie śpi. Będą antydatować dokumenty, wywalać z roboty tych co nie będą kryć. Bez zawiadomień prokuratury pozostaną tylko oficjalne informacje z GB zwalniające z odpowiedzialności wszystkich pośredników. Prześledziłem przez wiele wieczorów krok po kroku proces zakupu i powiem tak dom maklerski w tym kraju za nic nie odpowiada. Co innego robi co innego pisze w regulaminie. To wymaga w każdym przypadku dogłębnej analizy ale im więcej szczególów dostarczymy prokuraturze tym szybciej dotrą do właściwych ludzi. A w IB kolejne roszady personalne.
Ja nie liczę na żadną restrukturyzację z prostej przyczyny. Nie ma i nie będzie inwestora a z każdym dniem wartość portfeli spada. W tym bagnie nikt nie będzie pracował. Pozostaje szybka likwidacja i masowe roszczenia. Dyskusje o konwersji to strata czasu. Dla złodziei i kombinatorów batem jest tylko odpowiedzialność karna. Chociaż z doświadczenia wiem ze i z tej grupy są tacy co wolą posiedzieć niż oddać.
NIE DLA NOWYCH PROPOZYCJI UKŁADOWYCH PANOWIE Z RW. Kierujcie się swoją intuicją i patrzeniem w przyszłość nie wiarą w pana Prezesa. On niczym nie ryzykuje.

zedzed
0
Wpisów: 14
Wysłane: 24 sierpnia 2018 14:09:50
czy orientuje się ktoś może jak to prawnie wygląda z ankietą MIFID ? Idea Bank który sprzedał mi te obligcje (a w którym mam wypełnioną kilka lat temu ankietę z profilem konserwatywnym - co oznacza że nie mają prawa oferować mi produktów z możliwą utratą kapitału) na reklamację odpisał mi że oni nie byli "agentem firmy inwestycyjnej i ich moja ankieta MIFID nie obowiązywała. Wg nich oferentem obligacji był PDM (drugi wątek to w jaki sposób PDM mógł być dla mnie oferentem w emisji prywatnej skoro nie mieli żadnych moich danych a w Idea przy założeniu konta wyraziłem sprzeciw przeciw przetwarzaniu danych dla celów marketingowych - a z PDM otrzymałem dokumenty - w tym formularz zapisu który powinien był wypełniony przeze mnie a którego nie widziałem na oczy - ze wszystkimi moimi danymi) - i teraz podstawowe pytanie czy PDM mógł mi sprzedać takie papiery BEZ wypełnienia przeze mnie ankiety MIFID, któa jest chyba obowiązkowa ?
pozdrawiam

omicron
0
Wysłane: 24 sierpnia 2018 14:35:16
@zedzed: pytalem o to na forum i na innych forach, nie dostalem odpowiedzi. PDM wyslal mi mejlem taka formulke jak innym, tzn. ze nie bylem ich klientem, wiec nie musieli mnie ankietowac. Twierdza, ze to Getback byl ich klientem. Analiza prawna zrobiona dla innej klientki LB/PDM, ktora widzialem, nie poruszala tej kwestii.

bekdas
0
Wysłane: 24 sierpnia 2018 14:39:40
ten przyklad to ewidentna spółdzielnia
IB miał dane klientów z kasą PDM uprawnienia do sprzedaży obligacji a wspólnie GB w wielkiej potrzebie który dobrze płacił. Pewnie tym więcej im szybciej ta spółdzielnia zebrała kasę. W moim przypadku 30mln w 2 dni. Jak w tym czasie można przeprowadzić MIFID?
Odrębna sprawa to ile GB przepłacał za wierzytelności IB.
Dzisiaj kombinują, odbijają swoją odpowiedzialność wzajemnie itd. Skierowałem sprawę do weryfikacji przez RF a ten zażądał wyjaśnień od PDM,czekam. Odrębnie zawiadomienie do prokuratury art 286par1 KK.
Nie interesują mnie raporty bieżące GB. Interesują mnie działania Zarzadów PDM/GB które na regulowanym rynku olewają przepisy ich obowiązujące w imię własnej chciwości. Niestety do ustaleń w tym zakresie może dotrzeć tylko prokuratura w ramach toczonego śledztwa ale warto im wskazać czego mają szukać. Warto też pisać reklamacje bo nie wszystkie odpowiedzi są identyczne. U mnie np starszy specjalista przyznał ze dane personalne przekazał bez zgody. Kwestia umiejętnego zadania pytania.
Przekonany jestem jednak że te instytucje wspólnie pracują nad wyprostowaniem historii wzajemnych kontaktów i jej wybieleniem dlatego ważne są działania poszkodowanych w szerokim zakresie.

maciej_61
0
Wysłane: 24 sierpnia 2018 14:45:06
Odpowiedź którą ja dostałem z PDM była identyczna. Nie byłem ich klientem - więc nie musieli. Zapytany o to LB odpowiedział że nie musiał też mieć bo"...oni tylko wskazywali itd...". I LB nie posiada ŻADNYCH dokumentów związanych z tą transakcją. Więc do cholery kto? Przecież tu cuchnie przekrętem na odległość. Bo

- nie byłem klientem PDM, więc nie on mi sprzedawał
- nie sprzedał/pośredniczył w tym LB bo "...tylko doradzali..."

No tylko na koniec okazuje się że kupiłem jednak papier toaletowy po zawyżonej cenie? Od kogo? Z tego co wynika - od nikogo. Sorki, fakt. Czasem trochę wypiję. Ale nigdy gdy załatwiam jakieś sprawy czy prowadzę samochód. Żadnych dopalaczy nigdy nie brałem i nie biorę. Ale wychodzi że byłem na dopalaczach...
No tylko te obligi mam realnie a nie w jakiś majakach.

bekdas
0
Wysłane: 24 sierpnia 2018 15:10:13
to na co czekasz oni Ci kasy przecież sami nie oddadzą

maciej_61
0
Wysłane: 24 sierpnia 2018 15:34:41
Tak, piszę drugą reklamację i w poniedziałek ją dostarczę osobiście do LB. Będzie to "Reklamacja nr 2" bo w między czasie wyszły nowe fakty. No ale pewnie znowu 60 dni czekania.

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 24 sierpnia 2018 16:07:35
Może trochę z mniej w temacie ale prośba do osób, które zakupily obligace GBK w Noble Security Bank o kontakt na priv.

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 24 sierpnia 2018 16:09:55
To na czym my w końcu stoimy z tym Zgromadzeniem Wierzycieli... Czy odbędzie się ono w najbliższy wtorek (28.08.2018 r.) czy też jeszcze będzie podejmowana przez kogoś jakaś decyzja w sprawie przesunięcia terminu Zgromadzeniem Wierzycieli?

omicron
0
Wysłane: 24 sierpnia 2018 18:17:55
Ktos napisal wyzej, ze sad chce, by ZW samo przeglosowalo przelozeniu zgromadzenia

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

152 153 154 155 156

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,254 sek.

rgwnhobh
aesqeope
mcadqlwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gazdaliu
tkzhqscv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat