PARTNER SERWISU
xmywkubq
157 158 159 160 161

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Badacz
0
Wpisów: 22
Wysłane: 28 sierpnia 2018 00:50:12
drax napisał(a):
Informacyjnie, post Mariusza Wójcika, członka RW z fb:

Cytat:
Chciałbym aby dostęp do informacji był łatwiejszy po tym jak w RN nadzorczej znalazł się Pan Radosław. Chciałbym jednak aby dostęp był łatwiejszy dla RW ale ważniejsze aby w końcu był na wystarczającym poziomie.

Wyrażam się wystarczająco precyzyjnie więc proszę czytać ze zrozumieniem to co napisałem. Poniżej kilka doprecyzowań.

1. Pan Radosław nie jest przewodniczącym RW. Jest wiceprzewodniczacym.
2. Pan przewodniczący Kłoczko i wiceprzewodniczący Berczyński według ich twierdzeń uzyskali zapewnienie ze strony Abris że przedstawiciele RW będą mieli 3/5 miejsc w RN. Potem Pan Radosław udawał się samodzielnie na różne spotkania a na moje prośby o nieprowadzenie samodzielnych spotkań z Zarządem GB, Abrisem czy innymi podmiotami i wymóg prowadzenia ich w co najmniej 2 osoby z RW reagował negatywnie i informował o spotkaniach już po ich odbyciu.
3. Pan Radosław poinformował RW, że Abris nie dotrzyma ustaleń i prosi o CV kandydatów RW. Na moje pytania co wynegocjował czy ma to być np. 10 kandydatów z których abris wybierze 0,1 czy 2 czy też możemy wskazać 2 z których 2 zostanie powołanych nie otrzymałem nigdy odpowiedzi. W związku z tym RW podjęła uchwałę o niedelegowaniu żadnego kandydata do RN liczbą głosów 4 "za" przy jednym wstrzymującym się. Pan Radosław nie poinformował RW że zamierza kandydować do RN bez rekomendacji RW. Co więcej wielokrotnie mówił, że nie zostanie wybrany przez abris.
4. Nieprawdą więc jest to że Pan Radosław był rekomendowany do RN przez Radę Wierzycieli gdyż nie rekomendowała ona nikogo a więc również Pana Radosława.

Jeśli powyżej jest opisany stan faktyczny to p. Berczyński nie reprezentuje poziomu, którego ja osobiście bym oczekiwał od reprezentanta a już na pewno nie przypisywał takiej osobie miana lidera.
Prowadzenie samodzielnych spotkań dyskredytuje i pozbywa wiarygodności. Ale zapewne było to niestety działnie świadome.

Obecnie moje oczekiwania są takie, że jako członek RN w trybie pilnym nada p.Wójcikowi oraz p.Kłoczko dostęp do odpowiednich informacji (jest to w kompetencjach RN).
A najlepiej jeśli zadbałby o ich wcielenie w RN.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 28 sierpnia 2018 00:57:00
Szanowni Państwo,
w związku z powołaniem do RN GBK kilka wyjaśnień:
1. Od początku byłem zwolennikiem wejścia przedstawiciel wierzycieli do RN, a nawet doprowadziliśmy do nieudanej próby ich powołania w trakcie poprzedniego WZA
2. Uważam, że w obecnej RN wierzyciele mogą stworzyć taktyczny sojusz z członkami niezależnymi dający większość 4:2
3. Przed nami bardzo trudny okres przejściowy w Spółce – dystansując się od niego i zrzucając odpowiedzialność na innych będziemy wyłącznie tracić; obecność w RW i tak nakłada na nas co najmniej moralną odpowiedzialność za losy wielu poszkodowanych osób; moim wyrazem wsparcia dla nich jest gotowość do jeszcze cięższej pracy – także w RN
4. Nie ma prawnych ani racjonalnych przesłanek do niełączenia pracy w RW oraz RN – z perspektywy konwersji interesy tych grup są de facto tożsame
5. Szanuję uchwałę RW w przedmiocie odstąpienia od wskazania przedstawicieli do RN i znam stojącą za nią argumentację; uważam jednak, że każdy z nas musi działać zgodnie z własnym przekonaniem, biorąc za to odpowiedzialność
6. Moja decyzja była podjęta w ostatniej chwili - z uwagi na brak zainteresowania innych członków RW oraz biorąc pod uwagę poniższe argumenty; w informacji do przedstawicieli Abris (w poniedziałek rano) poinformowałem, że RW odstąpiła od wskazania członków RW do RN GBK, ergo że jest to moja indywidualna inicjatywa
7. Wejście do RN jest w mojej ocenie podjęciem się dodatkowej pracy i odpowiedzialności co jest motywowane:
- przekonaniem możliwości większego wpływu RN niż RW na bieżące działania Zarządu
- możliwością zobowiązania Zarządu co do stworzenia i realizacji holistycznego planu działania wraz z harmonogramem i odpowiedzialnymi osobami
- świadomością czekającego nas okresu przejściowym pomiędzy uchwaleniem układu, a przejęciem kontroli przez wierzycieli i wynikającego z tego ryzyka braku ciągłości działania organów
- przekonaniem, że aktywne działania są zdecydowanie lepsze od kontestowania zastałej rzeczywistości, bo w obecnym trendzie za 2-3 miesiące skończymy upadłością likwidacyjną (standardowa konsekwencja braku tempa w takich procesach i postępującej demoralizacji firmy)
- zrozumieniem, że na chwilę obecną najlepszym rozwiązaniem jest współpraca także z Zarządem w celu ochrony obligatariuszy niezabezpieczonych przede wszystkim w obliczu zakusów poszczególnych banków co do przejęcia przedmiotu zabezpieczenia
- w konsekwencji wiarą w możliwość lepszego reprezentowania interesów obligatariuszy indywidualnych
8. Moje zaangażowanie w RN będzie na zasadzie pracy społecznej – bez wynagrodzenia
9. Intencje mam dobre, chęci póki też co starcza; proszę o mandat zaufania, mam nadzieję, że do tej pory mogliście doświadczyć, że kieruję się bezinteresowna chęcią działania dla wspólnego interesu – to pozostaje bez zmian
10. Brak komunikacji poprzez maila wynika z prozaicznego braku czasu – proszę o wyrozumiałość w tym zakresie

W ramach możliwości będę się starał przedstawiać aktualności - idealnie poprzez wznowienie komunikatów operacyjnych spółki:)

Pozdrawiam,
Radek

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 00:59:20
Hejterów oczywiście serdecznie pozdrawiam - Waszą energię możecie wykorzystać zdecydowanie lepiej. Pomóżcie chociaż jednej osobie w potrzebie, to od razu poczujecie ulgę:)

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 28 sierpnia 2018 01:00:33
@Saam
Jak to powiadają starzy górale : kropla drąży skałę. Upadku komuny w tym kraju też nikt nie przewidywał a jednak stało się... Tam układ sił wcale nie musi być taki oczywisty jak nam się wydaje.
@ Draconiss
No chyba się jednak chłopina nie dorobi milionów w tej RN...
W protokole z WZA nie znajduję uchwały o wynagrodzeniu dla powołanych dzisiaj do RN pp. Łukawskiego i p. Radka ( a gdyby takowe z tytułu zasiadania w RN miało być to i powinna być stosowna uchwała WZA w tej sprawie - wynika to wprost z art 392 par 1 KSH)
www.getbacksa.pl/images/40951_...
Swoją drogą wygląda na to, że sprzeciwy do wyboru p. Radka złożyli jacyś mniejszościowi (drobni) akcjonariusze. Pyszczą na 'samowładztwo' Abrisu ale na WZA przybywają w szokującej liczbie dwudziestu kilku (a podobno są ich tysiące). Nie robią nic aby przynajmniej próbować swojego przedstawiciela w RN ulokować to jeszcze rzucają kłody pod nogi przedstawicielowi indywidualnych obligatariuszy (który sam jest również bardzo drobnym akcjonariuszem).
O 8.30 rozpoczyna się Zgromadzenie Wierzycieli - zamiast wymagać obszernych wyjaśnień tu i teraz/zaraz pozwólmy się p. Radkowi spokojnie do tego przygotować. On ma rodzinę i pracę zawodową - 'zasiadania' czy to w RW czy w RN do garnka nie włoży a doba nie jest z gumy.
Jeżeli ktokolwiek zazdrości 'kariery' i 'godnego uwagi punktu w cv" to nic nie stało na przeszkodzie aby taką aktywnością i determinacją wykazał się ktokolwiek inny, ale powiedzmy sobie szczerze: nie chciało nam się lub nie czuliśmy się na siłach.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 28 sierpnia 2018 01:02:28
Edytowany: 28 sierpnia 2018 01:03

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 28 sierpnia 2018 01:05:40
Nie czuliśmy się na siłach, nas by nie wybrali.

muaddib77
0
Wpisów: 122
Wysłane: 28 sierpnia 2018 01:17:06
Panie Radosławie, jeżeli wie coś Pan odnośnie bieżącej działalności GB to proszę chociaż jakieś info, bo fajnie że NWZ się odbyło, bla bla bla ale my nadal jesteśmy jak ślepcy. Oczywiście gratki z racji wybrania do RN, zastanawia mnie fakt głosowań na NWZ, część akcjonariuszy głosuje na przekór, wręcz nawet za kondziem głosował ktoś, czy aż takie emocje tam są i aż taka nienawiść do wszystkiego przez niektórych?

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 01:27:59
To wszystko wydarzyło się na tyle szybko, że dopiero tworzę master-plan, do którego chcę przekonać RN a potem zarząd. Kwestia odbudowania zaufania jest też na tej liście. A od tego są regularne raporty giełdowe
Co do gratulacji to nie narzekając, ale chyba nie do końca jest czego...

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 01:40:52
[quote=NerfMe]To chyba jedna z najbardziej szokujacych ostatnio wiadomosci.

Czekamy z niecierpliwoscia na informacje od naszego członka RW.[/quote

Myślisz, że to szok, że ktoś poświęca swój czas pro bono, aby pomagać innym? Chętnych zaproszę kiedyś na 1 dzień wyjazdowy do Wawy: 6:00 rano wyjazd, powrót po 3:00 w nocy, po 2-3h już wyjazd, aby o 7:00 rano być w pracy (tak pracuje się w firmach produkcyjnych). A poprzedza to jeszcze przygotowanie do RW i spotkania z reguły przed, w trakcie, albo po RW & draftowanie komunikatu po. A w międzyczasie bawienie się modelem do obsługi spłat i ustaleniu układu (p. Piotrze, dziękuję za pomoc)

Jestem głęboko przekonany, że dodam dynamiki w RN. Jaki będzie efekt - nie wiem, ale nie przekonam się dopóki nie spróbuję. To na koniec i tak mój czas i zaangażowanie. Wy możecie tylko na tym zyskać, nic nie tracąc, ani nie ryzykując.

Dlatego proszę nie dajcie się wtłoczyć w poboczne dyskusje
Edytowany: 28 sierpnia 2018 01:55

Badacz
0
Wpisów: 22
Wysłane: 28 sierpnia 2018 01:57:20
Wierzę, że "master-plan" będzie tworzony z całą Radą Wierzycieli.

Jestem wstanie zrozumieć szybkość podejmowanych decyzji, ale tutaj nie ma za dużo miejsca oraz moralnego wytłumaczenia indywidualizmu. Bardzo prosiłbym o ścisłą współpracę z pozostałymi członkami RW. Sępy już latają.

PS. "niezależny" powołany przeze jednego akcjonariusza nie do końca musi pokrywać się z brakiem zależności.

borecki
0
Wpisów: 54
Wysłane: 28 sierpnia 2018 08:14:12
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Szanowni Państwo,
1. Od początku byłem zwolennikiem wejścia przedstawiciel wierzycieli do RN, a nawet doprowadziliśmy do nieudanej próby ich powołania w trakcie poprzedniego WZA
2. Uważam, że w obecnej RN wierzyciele mogą stworzyć taktyczny sojusz z członkami niezależnymi dający większość 4:2
3. Przed nami bardzo trudny okres przejściowy w Spółce – dystansując się od niego i zrzucając odpowiedzialność na innych będziemy wyłącznie tracić; obecność w RW i tak nakłada na nas co najmniej moralną odpowiedzialność za losy wielu poszkodowanych osób; moim wyrazem wsparcia dla nich jest gotowość do jeszcze cięższej pracy – także w RN
4. Nie ma prawnych ani racjonalnych przesłanek do niełączenia pracy w RW oraz RN – z perspektywy konwersji interesy tych grup są de facto tożsame
5. Szanuję uchwałę RW w przedmiocie odstąpienia od wskazania przedstawicieli do RN i znam stojącą za nią argumentację; uważam jednak, że każdy z nas musi działać zgodnie z własnym przekonaniem, biorąc za to odpowiedzialność
6. Moja decyzja była podjęta w ostatniej chwili - z uwagi na brak zainteresowania innych członków RW oraz biorąc pod uwagę poniższe argumenty; w informacji do przedstawicieli Abris (w poniedziałek rano) poinformowałem, że RW odstąpiła od wskazania członków RW do RN GBK, ergo że jest to moja indywidualna inicjatywa
7. Wejście do RN jest w mojej ocenie podjęciem się dodatkowej pracy i odpowiedzialności co jest motywowane:
- przekonaniem możliwości większego wpływu RN niż RW na bieżące działania Zarządu
- możliwością zobowiązania Zarządu co do stworzenia i realizacji holistycznego planu działania wraz z harmonogramem i odpowiedzialnymi osobami
- świadomością czekającego nas okresu przejściowym pomiędzy uchwaleniem układu, a przejęciem kontroli przez wierzycieli i wynikającego z tego ryzyka braku ciągłości działania organów
- przekonaniem, że aktywne działania są zdecydowanie lepsze od kontestowania zastałej rzeczywistości, bo w obecnym trendzie za 2-3 miesiące skończymy upadłością likwidacyjną (standardowa konsekwencja braku tempa w takich procesach i postępującej demoralizacji firmy)
- zrozumieniem, że na chwilę obecną najlepszym rozwiązaniem jest współpraca także z Zarządem w celu ochrony obligatariuszy niezabezpieczonych przede wszystkim w obliczu zakusów poszczególnych banków co do przejęcia przedmiotu zabezpieczenia
- w konsekwencji wiarą w możliwość lepszego reprezentowania interesów obligatariuszy indywidualnych
8. Moje zaangażowanie w RN będzie na zasadzie pracy społecznej – bez wynagrodzenia
9. Intencje mam dobre, chęci póki też co starcza; proszę o mandat zaufania, mam nadzieję, że do tej pory mogliście doświadczyć, że kieruję się bezinteresowna chęcią działania dla wspólnego interesu – to pozostaje bez zmian
10. Brak komunikacji poprzez maila wynika z prozaicznego braku czasu – proszę o wyrozumiałość w tym zakresie

W ramach możliwości będę się starał przedstawiać aktualności - idealnie poprzez wznowienie komunikatów operacyjnych spółki:)

Pozdrawiam,
Radek

'Niechcący" pominął Pan jedną ważną kwestię odnośnie zarzutu, iż bez porozumienia z innymi członkami RW spotyka się Pan z przedstawicielami GBK/Abris, a na prośbę o podejmowanie takich spotkań z innymi członkami RW, informuje Pan ich po fakcie o odbyciu takich spotkań.

Dlaczego i czy zamierza Pan kontynuować tego typu proceder?

Zenon Kliszczak
0
Wpisów: 3
Wysłane: 28 sierpnia 2018 08:26:13
Mam nieodparte wrażenie, ze Pan Wójcik już sam nie wie kogo i gdzie hejtowac. Teraz padło na Pana Radka, który poświęca swój czas dla sprawy wielu.
Panie Wójcik, proszę przestać mataczyć w sprawie i przede wszystkim rozmawiać, a nie wszędzie roztaczać wizje, ze każdy jest zły i nikomu nie można ufać. Z takim podejściem skończymy klasycznie jak historycznie ,,polaczki”, którzy nie potrafili się porozumieć w obliczu wielkiej potrzeby, bo każdy miał swoje ambitne cele. Pan ma chyba jakieś cele, ale niekoniecznie te same co Panowie z porozumienia obligatariuszy.

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 28 sierpnia 2018 08:52:48
Moim zdaniem Pan Radek jest najbardziej kompetentną osoba do Rady Nadzorczej (później do zarządu). Mam nadzieję, że nadal nas reprezentuje, że nie przeszedł na ciemną stronę mocy.

Wdh
Wdh
0
Wpisów: 4
Wysłane: 28 sierpnia 2018 08:55:48
Jakby prześledzić wypowiedzi Pana Wójcika na fb to wszysto staje się dość jasne.Nawet forma ostatniej, jak widać dość poruszającej wiele osób.Niby tak istotną wiadomość publikuje w pobocznym wątku, wręcz w odpowiedzi dla Pani Moniki...bądźmy poważni.Głosowałam na Pana Radka z wielu względów i to on jest moim przedstawicielem, NIE Pan Wójcik, czy ktokolwiek inny z RW i to od niego pochodzą rzeczowe informacje, a nie przerażająca fala hejtu zalewająca fb.Wybraliśmy wspólnie swojego przedstawiciela i trzymajmy się tej wersji! Zapewne Pan Radek potrzebuje wsparcia z naszej strony, choćby dla komfortu pracy.Trochę zaufania...

sjanisz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 28 sierpnia 2018 09:03:00
Myślę, że Pan Radek zdaje sobie sprawę, że w ogólnym przypadku interesy RN i obligatariariuszy NIE są takie same.
Ale wydaje mi się, że Pan Barczyński należy do mniejszości, którzy wierzą, że tyko zaangażowana praca przynosi długoterminowe korzyści, ...że jest bardzo zmotywowany, by odzyskać pieniądze jego rodziny. W rezultacie, w jego przypadku jako obigatariusz i jako członek RN praktycznie nie ma rozbieżności w celach i metodach.
Pan Radek wydaje się skutecznym indywidualistą -więc z RW będzie współpracował wtedy, gdy nie będzie widział szybszego osiągnięcia naszych celów. Oczywiście może się pomylić, rezygnująć w jakimś momencie z oparcia, jakie daje RW. Ale może jednak uda mu się równolegle działać w RW. A jeśli nawet nie, to i bez RW ma szanse zrobić dla siebie i dla nas dużo.
W większych grupach (jak nasza) ważna jest przewidywalność -rozumiem więc głosy zdziwienia, oburzenia. Jednak przewidywalność czasem spowalnia -w trudnej sytuacji czasem warto z niej zrezygnować. Oczywiście, liczę, że Pan Radek, jak dotychczas, nie przekroczy granic rozsądku w szarżowaniu.

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 28 sierpnia 2018 09:03:16
Szanowni Państwo,

Pozdrawiam,
Radek

A niby dlaczego p. Radek ma się zrzec wynagrodzenia? Bo się to nie podoba p. Wójcikowi (który zdaje się tak niewiele kuma z tego, co się dzieje) i paru hejterom, którzy krążą cały dzień pomiędzy FB, Bankierem, i nasza grupą, a sami nie mają obligacji? Mam ich gdzieś. Doświadczenie życiowe uczy, że otrzymywanie wynagrodzenia zwiększa zaangażowanie i możliwości.W przypadku obligatariuszy może to wpłynąć na wysokość kwot otrzymanych z GBK, a tylko to ma znaczenie. A co te 20 tyś.miesięcznie zmieni w bilansie spółki? Jak p. Radek tego nie dostanie, to my dostaniemy więcej? Ja się wprost domagam, aby . Radek brał wynagrodzenie a uczestnictwo w RN.

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 28 sierpnia 2018 09:08:20
..
Edytowany: 28 sierpnia 2018 09:11

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 28 sierpnia 2018 09:16:11

Myślisz, że to szok, że ktoś poświęca swój czas pro bono, aby pomagać innym? Chętnych zaproszę kiedyś na 1 dzień wyjazdowy do Wawy: 6:00 rano wyjazd, powrót po 3:00 w nocy, po 2-3h już wyjazd, aby o 7:00 rano być w pracy (tak pracuje się w firmach produkcyjnych). A poprzedza to jeszcze przygotowanie do RW i spotkania z reguły przed, w trakcie, albo po RW & draftowanie komunikatu po. A w międzyczasie bawienie się modelem do obsługi spłat i ustaleniu układu (p. Piotrze, dziękuję za pomoc)

Jestem głęboko przekonany, że dodam dynamiki w RN. Jaki będzie efekt - nie wiem, ale nie przekonam się dopóki nie spróbuję. To na koniec i tak mój czas i zaangażowanie. Wy możecie tylko na tym zyskać, nic nie tracąc, ani nie ryzykując.

Dlatego proszę nie dajcie się wtłoczyć w poboczne dyskusje

Moja wypowiedz nie miała być w jakikolwiek sposob oceniajaca. Jeśli taka wyszła to przepraszam. Szokujący był sam fakt i tempo wydarzenia.

Czytajac posty p. Wojcika odnioslem wrażenie, że jest to osoba, z ktorą ciężko dość do porozumienia. Zdziwila mnie niekonsekwencja w chęci wejścia do RN członków RW, szczególnie że był to jeden z postulatów rady.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 28 sierpnia 2018 09:23:44
Mówiąc szczerze, to pogubiłem się już w tym wszystkim. Kto, za kim, dlaczego, motywacje itp itd. Wiem jedno. "Wywiało" mi nieco gotówki i to jest podstawowy problem. Myślę że wszystkich z nas z Panami Radkiem i Wójcikiem włącznie.
Sytuacja jakieś rozwiązanie musiała mieć, czy dobre czy złe - to dopiero będziemy wiedzieć. I jeżeli - oby nie - ktoś z RW, RN czy Zarządu nawali, to wtedy można na nim hejtować. Teraz trzeba działać konstruktywnie.
I jeszcze jedno. Czy dobrze pamiętam że głosowanie nad układem 15 września?
Edytowany: 28 sierpnia 2018 09:25

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 28 sierpnia 2018 09:34:47
Głosowanie właśnie trwa, a nie 15 września. :)
Ale być może ogłoszą przerwę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

157 158 159 160 161

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,425 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat