0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
8 września 2018 16:35:12
Niestety. Państwo też nic nie może. Ma co prawda Komisję Niemocy Finansowej, ale tej nic do kontrolowania emisji obligacji prywatnych. A GB gro obligacji jakie wyemitował to właśnie takie, skierowane do grupy najwyżej 150 ludzi. Nie podlega w takim przypadku nawet zatwierdzenie przez KNF prospekt emisyjny. Co innego oczywiście z obligami publicznymi. No chyba że w prospekcie dla obligacji prywatnych znalazł by się jakiś zapis niezgodny z prawem. Wtedy nabywca mógłby to zgłosić do KNF a ten pewnie po 5 latach wydał oświadczenie że tak nie można. I tyle.
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
8 września 2018 16:42:52
No mnie nie zadowala argument ,,że państwo nic nie może''.To znaczy ,że złodziej tylko może ,bo kradnie i pozostaje bezkarny.
|
|
Wysłane:
8 września 2018 16:49:12
To jest w praktyce tak. Jak ukradniesz batonika w sklepie - zagrożenie do 5 lat. Bo to kradzież. Jak masz firmę która kradnie 2,5 mld PLN to to już jest "plan biznesowy". Nie jest to pierwszy (choć największy dotychczas) ani pewnie nie ostatni przypadek. Nie liczę kradzieży pieniędzy z OFE bo to już stało się "w pełnym majestacie prawa".
|
|
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
8 września 2018 20:32:20
Cytat: A pan Dąbrowski sobie mówi ze nie pokaże!!!! Dlaczego jeszcze nikt nie zawiadomił Prokuratury w tej sprawie? Czy RW śpi? Mają mieć zgodnie z prawem dostęp do danych, Prezes robi obstrukcję? Prezes łamie prawo. RW biadoli na FB zamiast podjąć akcje.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
8 września 2018 21:05:14
Możemy sobie dywagować kto, co, jak, kiedy , dlaczego.... Warto jednak zauważyć, że mamy okres przedwyborczy. Ponieważ w kraju nad Wisłą wszystko jest okraszone polityką, to nie można wykluczyć, że istnieją - być może nieformalne - zalecenia, czego nie trącać, jak sterować sprawą GB itp. Ja na przykład nie spodziewam się, że instytucje państwowe będą oficjalnie oskarżane i pozywane do odpowiedzialności. Zwłaszcza w tym okresie. GB dla władzy to śmierdzące jajo. Jacyś tam mniejszościowi obligatariusze i akcjonariusze chyba też. Precz ze smrodami!
|
|
Wysłane:
8 września 2018 21:31:15
Politycy z PIS mają zakaz wypowiadania się o aferze GB.Wiem to od jednego z nich z prywatnej rozmowy.Mimo wieloletniej znajomości nawet nie chciał słuchać podjąć tematu.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
8 września 2018 21:37:50
Dobry artykuł na BI: businessinsider.com.pl/finanse...Ważny fragment: Cytat: Pisaliśmy też o ogromnym zadłużeniu (przekraczającym aż 300 proc. kapitałów własnych), a także niebezpiecznie dużej ekspozycji na spółki z grupy Leszka Czarneckiego (ponad jedna trzecia posiadanych wówczas portfeli długów pochodziła od Getin Noble Banku). Po opublikowaniu tego tekstu, były prezes GetBacku Konrad K. (dziś przebywa w areszcie - red.) kilkukrotnie naciskał na nas, abyśmy usunęli z tekstu niewygodne dla spółki informacje.
|
|
Wysłane:
8 września 2018 22:01:31
Świetny komentarz z FB jedneo z poszkodowanych obligatariuszy.,,Arti Warszawa Następne nasze spotkanie z prokuratorem generalnym! Rozumiem, że nie był obecny na naszym spotkaniu bo przygotowywał się do tego wystąpienia. Jeżeli nie jest to szopka przedwyborcza to poprosimy o potraktowanie również nas okradzionych przez bandę Ernesta poważnie. Rząd albo nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji tego co się stało, albo zdaje sobie, ale nie wie co z tym zrobić i gra na zwłokę, aż sprawa ucichnie. Nie ucichnie. Na początek zmieciemy GetBacka z powierzchni ziemi, za nim padnie Altus, Trigon i inni. W dalszej kolejności padnie Idea Bank, który WYZERUJE BFG, co spowoduje załamanie na całym rynku finansowym w Polsce. Ludzie zaczną wypłacać pieniądze zewsząd, PADNIE CAŁY SYSTEM BANKOWY, będziemy mieli drugą Grecję i co wtedy zrobicie rządzący? Kto na was zagłosuje? A wystarczy potraktować nas poważnie, a nie jako nierozważnych inwestorów, którzy stracili i chcą nie wiadomo czego od rządu. Wystarczy odnaleźć nasze pieniądze u złodziei i zwrócić na swoje miejsce. Macie do tego środki i możliwości finansowane z naszych podatków. Wtedy damy Wam spokój.''
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
8 września 2018 23:57:06
Nie wiem czy ten komentarz jest świetny, może się nie znam. Też straciłem na obligacjach, ale jestem może jednym z niewielu, którzy nie chcą, aby upadały TFI czy banki. Nie tędy droga. Jeśli coś Getback ma odzyskać, czy się z kimś dogadywać, to nie jest dobrze jak wszystko padnie. A to pisanie o Erneście, to jak dla mnie, to już bardzo niefajne. Pomijam politykę, też nie jestem fanem tego rządu.
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
9 września 2018 09:16:08
Tego co wklejacie z fb nie da sie czytac. Taka agresja i ten poziom dyskusji odniesie odwrotny efekt.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-08-07 Wpisów: 52
Wysłane:
9 września 2018 09:32:15
Jezeli politycy maja zakaz mowienia o GB to moze warto by bylo na spotkaniach jakie teraz prowadzi i sa emitowane w telewizji zadac Panu Morawieckiemu pytanie co rząd zamierza zrobic i jak pomoc zaznaczam wszystkiem oszukanym przez GB.
|
|
Wysłane:
9 września 2018 10:25:02
Tiaaa. I otrzymasz odpowiedź w stylu "Jest naszym priorytetem walka ze wszelkimi przejawami.... ze szczególnym podkreśleniem....i położeniem nacisku.....w celu dalszej poprawy....mając na uwadze dobro obywateli....dołożymy wszelkich starań... pieru, pierdu".
|
|
Wysłane:
9 września 2018 11:13:30
To jest bardzo prawdopodobne. Z drugiej strony organizowanie spotkań bez udziału strony decyzyjnej, to bicie głową w mur. I co tu robić - oto jest putanie.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
9 września 2018 11:51:06
Może jednak pora na jakąś próbę radykalizacji działań. Efekty pięciu miesięcy memłania i pisania pisemek są mierne. Erozja portfeli powolutku postępuje, z danych nieoficjalnych (bo przecież oficjalne nie są publicznie dostępne) bieżąca działalność operacyjna w obecnym kształcie się nie spina na zero, a więc dochodzi do tego powolny wypływ środków na jej utrzymywanie. Oby zatem to była racja, że efekty będą odwrotne do dotychczasowych.
Z prawdziwą troską i w poczuciu głębokij odpowiedzialności należy stwierdzić, że przejściowe trudności Idea Banku powodowane przez Wiadome Siły i do tego być może także przez małą grupkę rodzimych wichrzycieli mogą się nasilać. Ja także dołożyłem do tego swoją niewielką cegiełkę, przy czym to ile ja sam wycofałem nie miało większego znaczenia, bo była to mała kwota. Bardziej cieszą mnie kwoty, do których przeniesienia przekonałem znajomych. Przy okazji dostało się także Getin Noble, ale to już wynik samodzielnie przeprowadzonej przez deponentów interpolacji na przyszłość.
Chciałbym w związku z tą aferą obserwować upadek kilkunastu (no dobra, kilku) instytucji finansowych oraz przeformułowanie formy działania nadzoru finansowego w Polsce bardziej w kierunku tego co jest w USA. Bo brak efektywności i fasadowość obecnej formy nadzoru po aferze Getback pozostaje chyba poza sporem.
Edytowany: 9 września 2018 11:53
|
|
Wysłane:
9 września 2018 13:14:16
A ja dokładnie odwrotnie: chciałbym, żeby nic nie upadało, ani TFI, ani OFE, ani banki. Obligatariuszom Getback to nie pomoże a zaszkodzi kolejnym tysiącom ludzi.
|
|
Wysłane:
9 września 2018 14:37:55
Oglądałem fragment spotkania obligatariuszy fb z posłami. O ile dobrze zrozumiałem jednym z zasadniczych zastrzeżeń tychże obligatariuszy przeciwko PPU jest fakt, iż po przyjęciu PPU traci się prawo do dochodzenia odszkodowania.
Czy ktoś kumaty w paragrafach może krótko scharakteryzować, jak wyglądają poniższe sprawy aktualnie, tj przed przyjęciem PPU, po przyjęciu PPU oraz w razie upadłości: - możliwość dochodzenia roszczeń z powodu strat od GetBack - możliwość dochodzenia roszczeń z powodu strat od Idea Bank, PDM ... - możliwość dochodzenia zwrotu wpłaconych na obligacje pieniędzy od IB, PDM z jednoczesnym przeniesieniem na nich prawa własności obligacji - możliwość przeniesienia prawa własności obligacji na członka rodziny, np syna - możliwość darowizny obligacji - spadek/ dziedziczenie obligacji. Dziękuję.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
9 września 2018 14:40:13
1/ Mamy do czynienia z bardzo złożoną sytuacją, a problemy GBK mają jak się wydaje swoją genezę sporo wcześniej niż ostatnie kwartały, co powoduje, że przywrócenie stabilizacji zajmuje miesiące, a nie tygodnie 2/ Miejmy świadomość, że Rada Wierzycieli, jako organ, jest bardziej adekwatna i skuteczna w sanacji, w PPU ma de facto rolę blokującą (rozporządzanie majątkiem >500k zł) oraz możliwość składania propozycji układowych; my i tak wychodzimy zdecydowanie poza standardowe działania 3/ Mając na uwadze powyższe warto było objąć wszystkie dostępne miejsca w Radzie Nadzorczej, która ma zdecydowanie szersze prerogatywy wpływania na Zarząd Dłużnika 4/ Odwołanie Zarządu Dłużnika w PPU to rzadkość (tym bardziej we Wrocławiu) i uzasadnieniem musi być jawne działanie na szkodę wierzycieli; a to i tak wymaga przejścia przez Nadzorcę i Sędziego komisarza; wymaga to też 4/5 głosów na Radzie Wierzycieli; generalnie nierealne w tym postępowaniu 5/ Wydarzenia w GBK przetrzebiły ich kadry; zwrócę tylko uwagę, że nie było zapowiedzianych zwolnień grupowych - ci ludzi sami odeszli, bądź uciekli z pracy; to powoduje obiektywne braki kadrowe i opóźnienia w realizacji poszczególnych czynności, także dla Rady Wierzycieli 6/ Działania są dalej takie same jak komunikowane wcześniej: - wariant A: złożenie skorygowanych propozycji układowych w oparciu o dodatkowe dane pozyskane od Dłużnika oraz rozmowy z wierzycielami zabezpieczonymi - wariant B: doprowadzenie do uzyskania oferty od inwestora branżowego
|
|
Wysłane:
9 września 2018 14:59:48
Dzięki, fajnie, że jeszcze tu zaglądasz. Pracownicy uciekli i wcale im się nie dziwię, a co z odzyskami ?
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
9 września 2018 15:54:00
businessinsider.com.pl/gielda/...Cytat:Ostatnie zagrożenie wiąże się z relatywnie dużą ekspozycją na spółki Leszka Czarneckiego. GetBack posiada w Getin Noble Bank spory kredyt. Zarządza też funduszami zewnętrznymi w ramach współpracy z Noble Funds TFI, których dystrybutorem jest z kolei Open Finance. Poza tym, ponad jedna trzecia posiadanych przez GetBack portfeli długów, to portfele kupione od… Getin Noble Banku – nie wiadomo, jaka jest ich jakość oraz jakie będą z nich odzyski. Czyli Leszek upychał złe długi do GetBacku? Może warto przyjrzeć się tym transakcjom?
Edytowany: 9 września 2018 15:56
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
9 września 2018 15:55:07
1/ Odzyski generalnie ustabilizowane - Spółka prowadzi działania dot. ich zwiększenia. Nie mogę wypowiadać się w szczegółach, bo mam za duży dostęp do danych 2/ Najważniejsze, że nikt nie rzuca ręcznikiem tylko działamy w obu nakreślonych powyżej kierunkach 3/ Dodatkowo, w najbliższych tygodniach chcemy być bardziej widoczni w mediach
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.