bukos4 napisał(a):Ktoś się orientuje jak w przypadku likwidacji PDM wygląda sprawa z innymi obligacjami, za które PDM wypłaca odsetki?
Chodzi Ci zapewne o obligacje dla których PDM prowadzi ewidencję i w związku z tym otrzymuje środki na odsetki i wykup od emitentów, które to środki rozdziala na poszczególnych obligatariuszy zgodnie ze stanem w ewidencji?
Myślę, że w takich przypadkach jest podobnie jak w przypadku gdy dom maklerski traci licencję. Wtedy muszą poszukać innego domu maklerskiego lub innego podmiotu mającego prawo prowadzić ewidencję obligacji , który tą ewidencję od nich przejmie i będzie ciągnął to dalej. Miałam osobiście taki przypadek i tak to właśnie wyglądało - dostałam ze starego DM info kto przejmuje ewidencję moich obligacji i od kiedy a potem już od DM nowego informację że przejęcie ewidencji zostało zrealizowane.
Nie wykluczam też przypadku że w takiej sytuacji sami emitenci zlecą komuś innemu prowadzenie tej ewidencji - na wszelki wypadek radzę skontaktować się z emitentem.