mrJackson napisał(a):Bez wnikania w szczegóły raportów premierowy kwartał TWoM IV 2014 to zysk netto 9,7M, potem kolejne kwartały 4,2M i 3,4M. W tym roku mamy 3,6M w drugim kwartale po dwóch udanych premierach Frostupunka i Moonlighera - czyli mniej niż w drugim kwartale po premierze samego TWoM. Co poszło nie tak?
Spółka wspomina o wersjach konsolowych Frostpunka w pierwszych miesiącach 2019 a wersji na Mac OS dalej nie ma.
Jak zabierasz głos to powinieneś wiedzieć, że te szczegóły są właśnie kluczowe - bez tego jest to zwykła spekulacja tak jak teraz na akcjach Czarneckiego. Ktoś chciał uwalić jego spółki dlatego, że nie dał zarobić. Bez "wnikania w szczegóły" - w tych szczegółach pominięte może być to, że mieli nieco za uszami jak sprzedaż Getbacka i błędne księgowanie za 2017.... Resztę pomijam bo to nie ten wątek ..
Tak samo z 11bit. Wynik jest jak każdy widzi. Tylko w tych szczegółach jest to, że po świetnej premierze spółka potrzebuje czasu aby znacznie powiększyć grę aby ona była atrakcyjna dla nowych rzeszy graczy - i prace idą w tą stronę.
Do szczegółów należy także to, że płace mocno wzrosły a także tworzenie nowego zespołu. Widziałem jakąś informację o spadku zatrudnienia w 11bit - ciekawi mnie skąd takie informacje. Zapewne z kimś mogli się rozstać ale z roku na rok zatrudnienie rośnie co widać w wynikach kosztów.
Dziwi mnie trochę, że przygotowujący analizy i szacunki pomylili się na wszystkich większych spółkach z branży. Najwyraźniej umknęło im to, że rosną koszty pracy.
Liczyłem, że znasz nieco lepiej branżę. Na razie moda na nią przeminęła. Ciekawi mnie co powiesz po wynikach za q4 (rocznych). Może dla Ciebie 70-80 mln w kasie na koniec 2018 jest oznaką "zwijania" się firmy ..
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)