Ja natomiast osmiele sie miec nieco inne zdanie, tak na logikę to biorę,...faktem niezaprzeczalnym jest,ze to serial Netlixa napedzil ta niewiarygodna sprzedaż dla CDR a nie sama wyprzedaż, potwierdzaja to kolejne rekordy ilości graczy pokazywane przez steamdb, (102 172 osób nie wliczając innych źródeł) Wiedźmin 3 od ponad tygodnia jest na 1 miejscu bestselerów Steam albo zmienia się z ktryms z konkurentów spadając na krótko na 2-3 miejsce, jednak moim skromnym zdaniem CDR nie wykorzystal tutaj szansy, ktorą dał mu Netflix. Cieżko jest mi wysnuwać wnioski dlaczego bo o to nalezaloby zapytac tęgich głów w CDR ALE od jakiego czasu wiadomo bylo,że Netlix bedzie robil Wiedzmina...rok, dwa temu? Ktos u Redów popelnil tak zwany "grzech zaniechania" tak to nazwe i nie zrobili przez to wszystkiego co mogli byli zrobic. Nie docenili siły popularności Netlixa, nie chcieli a moze jakies inne powody, nie wiem. Na ich kontach kiszą się na nisko oprocentowanych lokatach setki milionów zlotych (ok 500 mln no chyba ze cos sie zmienilo) więc na tak zwany "chlopski rozum" bez szczegolnego analizowania, filozowania można było rok/półtora temu zbudować jakis maly zespów skladajacy sie z strzelam 30-40 ludzi,korzystając z tych pieniedzy,ktore maja i zrobic cos ekstra na premiere Netflixa,jakis nowy produkt/gre np DLC,jakas strategie w Świecie Wiedzmina, odświeżyć Wiedzmina 1 albo 2 czyli to sie chyba nazywa remake cos co byloby pewna wartoscia dodaną i zdyskontowaloby ta ogromna popularność Wiedzmina bo tego co sie teraz dzieje,tej popularności można sie bylo domyslic, to nie przekracza intelektualnych mozliwości ludzi zatrudnionych za grubą kasę przez Redów. Moim zdaniem Gwint jest tak niszowy,że nie ma sensu przywolywać go jako kontr przykladu, Wiedzmin 3 na NS...premiera byla duzo wczesniej i tez nie dyskontuje nawet w czesci tego hajpu bo to powinno byc cos na PC,PS i XB. Trzeba tez pamietac, ze nie trzeba od razu robic wielkich gier AAA z otwartym swiatem,ktore sa arcydzielami,przyklady innych spolek pokazują, że mozna zespolem 20-50 osobowym stworzyc swietne gry, PW pokazuje,że kilka osob może zrobic fajny symulator sprzedajacy sie w dziesiatkach sztuk bez darmowej reklamy serialu wśród 150mln abonentów na calym swiecie ...A o sprzedaż i zysk ztej sprzedaży jetem spokojny widząc jak chociażby na Steam sprzedaja sie pierwsze wersje Wiedzmina,ktore jakosciowo odbiegają istotnie od tego co teraz wie wydaje.
Dlatego uwazam, że CDR , tzn ich tęgie głowy nie popisali sie , nie wyczuli momentu,byl to fatalny "tajming" i ja rozumiem że teraz wszystkie rece na poklad i pracuja nad CP2077,pełna zgoda ale to jest firma warta 5-6 miliardow $ wiec powinna być tak profesjonalna i dzialac wielotorowo iz takich okazji,nie powinni tracić,ich dzial strategii powinien okazje do wykorzystania wychwycic juz w momenciey gdy Netflix podpisal umowe z Sapkowskim i zamiast kisić kapuste na kontach (po co ?) powinni ja wykorzystac i na pewno nie odbylo by sie to kosztem jakosci, nie w przypadku CDR. Mam wrażenie,że troche CDR zachowuje sie jak mala prowincjonalna firemka ,ktora pracuje nad 1 grą i skupia sie na niej tylko,że od spolek wartych miliardy dolarow musimy oczekiwac/wymagać wiecej...mogłaby tak sie zachowac Farm51,CIG , czy jakies inne spółki nie najwyzszych lotów ale nie społka ktora ma ambicje wskoczyc na 4 miejsce w WIG20. Na szczeście będą najprawdopodobniej jeszcze 2 sezony Wiedzmina na Netflixie wiec moze ktos w CDR sie obudzi i zrobią coś przed Wiedzminem 4 bo jak to mowi staropolskie przyslowie....trzeba kuć żelazo póki gorące a nie byc mądrym Polakiem po szkodzie (przyslowia sa madrościa narodu i nie bez powodu). To sa moje przemyslenia.
Janusz giełdy :)...bywa i tak