wybacz, ale nie zgadzam się. Od początku wykresu wskaźnika RSI (Twojego) - Brak jest jednak dywergencji.
Ta krótka - którą zaznaczyłeś - sugeruje odbicie, ale czy to będzie Wybicie (Overbalance) i zmiana trendu?
Nie sądzę. Sama dywergencja jeszcze nic nie znaczy. Potrafią się ciągnąć latami. I nic. Brak jest sygnałów zarówno od świec (o tym dalej) jak i od EMA.
Na wykresie tygodniowym jest szpulka (zresztą jest ich tam sporo - z dzisiejszą 4), ale zakryta w 100% korpusem poprzedzającej świecy spadkowej. Na miesięcznym też szpulka - o węższym korpusie - tak czy inaczej dalej przecież obowiązuje trend spadkowy. Co one (szpulki) oznaczają? Popyt i podaż się zastanawiają teraz w którą stronę podążyć - to właśnie ich wymowa. Teraz czekamy na kolejne świece i sygnały techniczne.
Na razie odbicie 21.4 -30.4 odpowiada wysokości flagi spadkowej z okresu 16.3-21.4. Wybicie dołem miało zasięg właśnie wysokości tej flagi i następnie w/w odbicie. Na wykresie Daily mamy dziś szpulkę, która zamknęła się na cenie ok. 22 zł. To 1 element odwrotu. Tak czy inaczej czekamy na dalsze sygnały.
I jeszcze jedno - B.WAŻNY element jakim jest Volumen - konkretnie relacja S/K (sprzed./kup.). Dziś (koniec m-ca) był wyskok. Monitoring Wieczorny - zakończenie sesji - kształtował się tak = 3.38 (!) - a przecież należy wziąć poprawkę na nieujawnione ilości.
Przepraszam za wywód, ale po prostu to mnie wciąga ;) To taka kontra do Twojego postu. Ale bez urazy :)
Do wszystkich innych - to tylko moja AT - i nic ponadto. Nie jest podstawą podejmowania decyzji. Zamiarem moim jest tylko dzielenie się przemyśleniami z niej wynikającymi.