CSharpBeginner napisał(a):A ja mam pytanie czysto techniczne, może akurat ktoś wie.
W przypadku takiej awarii, jak teraz, że DM wyłącza Maklera. Czy jaki kolwiek inny DM swój system, jak wiadomo akcje są zapisywane w KDPW, także nie ma obaw, że coś zniknie. Jak wygląda sytuacja ze stop-lossami? Gdzie one są przechowywane? Jeżeli DM wyłącza swój system, to stop-lossy też wylatują? Czy może gdzieś indziej je DM przekazuje i tak jak teraz przykładowo leży Makler to stop-lossy dalej się moga wykonać?
Niestety nie można według mnie stwierdzić, że "nie ma obaw". Ja mam obawy i z każdą godziną, a teraz dniem, są one poważniejsze. O ile ja się orientuję, w KDPW prowadzony jest rejestr akcji spółek z podziałem na poszczególne biura maklerskie, a podział tej puli na poszczególnych inwestorów to już jest kwestia biura maklerskiego. Dlatego właśnie ja nie jestem zaniepokojony ewentualnymi stratami, tylko tym, czy moja gotówka i akcje są bezpieczne. Bo przecież ta gotówka i akcje są czysto wirtualne i potrafię sobie niestety wyobrazić sytuację, że BM ING na skutek awarii albo jakiegoś ataku hakerskiego, utraciło całą bazę danych swoich klientów i teraz nie są w stanie się doliczyć kto miał ile akcji jakich spółek, czy ile gotówki. Co w takiej sytuacji? Bardzo czarna d....
ING wprawdzie wczorajszy swój komunikat zmodyfikowało o dodanie zapisu, że środki, akcje i dane osobowe klientów są bezpieczne, ale co innego mieliby napisać, nawet gdyby było inaczej....
Generalnie fajnie nie jest :(