0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
13 października 2009 21:13:05
przy kursie: 21,01 zł
Bardzo spodobały by mi się te informacje gdyby inne stawki wchodziły w grę. Emisja na GPW w cenie 10-15 zł, nowy inwestor zapłaci 22zł. Jak dla mnie to sprzedawanie dobrej spółki za bezcen. Gdzie tu jest haczyk? Inwestor mógłby spokojnie skupować te akcje z rynku i prawdopodobnie więcej by zarobił. Ciężko ocenić skąd ta szczodrość. Podobno ma dodatkowo dofinansować spółkę. Kolejna emisja obligacji. Ciekawe na jakich warunkach. Czyżby banki zaczeły kręcić nosem? Aktualnie: MRB(100%)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-13 Wpisów: 343
Wysłane:
13 października 2009 21:17:34
anty_teresa napisał(a):afro87 napisał(a):anty_teresa napisał(a):afro87 napisał(a):anty_teresa napisał(a):afro87 napisał(a):puki macd ciągle pokazuje rynek byka można dobierać. Podasz jakies uzasadnienie? i co to dokladnie oznacza iz macd pokazuje rynek byka? ale dowaliłem :D pomyliłem spółki :d sorry nie pisałem o gancie. Nawet jak nie pisales to prosze odpowiedz... trudno mi to wytłumaczyć słowami :D chodzi mi o nachylenia macd ktore pokazuje ktora strona rynku dominuje czy kupujący czy sprzedający - (chodzi mi o taka fale która porusza sie na lini 0 lub pod nią )wiec jesli dominuje popyt na macd i średnie się nie przecięły(nie wygenerowały sygnału sprzedaży) a wskaznik sts wygenerował sygnał sprzedaży wykorzystuje ta sytuacje do dobierania papieru. Nie jestem pewien czy dobrze zrozumialem, a jesli nie to mnie popraw. Rozumiem iz mam doczynienia z rynkiem byka w sytuacji gdy macd jest rosnacy ponizej linii rownowagi lub do nie dociera, tak? Dodatkowym kryterium jest przebywanie macd nad sygnalna czy dobrze rozumiem? To jest rynek byka? A w jakim interwale jeszcze? godziny? dni? tygodnie? miesiace? Rozumiem iz przy standartowych ustawieniach 12,26? ja analizuje tylko dni ustawienia 9,17,8 Pozdrawiam Kuba
|
|
9 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 365
Wysłane:
13 października 2009 21:20:54
Kamil napisał(a):Bardzo spodobały by mi się te informacje gdyby inne stawki wchodziły w grę. Emisja na GPW w cenie 10-15 zł, nowy inwestor zapłaci 22zł. Jak dla mnie to sprzedawanie dobrej spółki za bezcen. Gdzie tu jest haczyk? Inwestor mógłby spokojnie skupować te akcje z rynku i prawdopodobnie więcej by zarobił. Ciężko ocenić skąd ta szczodrość. Podobno ma dodatkowo dofinansować spółkę.
Kolejna emisja obligacji. Ciekawe na jakich warunkach. Czyżby banki zaczeły kręcić nosem? Ostatnio popyt na obligacje był około 2 razy większy niż podaż więc nie powinno być problemu, a w czym kredyt bankowy jest lepszy niż wyemitowanie obligacji? Tak w cenie 10-15, ale czy od razu można zakładać że cena PP będzie równa 0?
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 października 2009 21:30:57
afro87 napisał(a):anty_teresa napisał(a):afro87 napisał(a):anty_teresa napisał(a):afro87 napisał(a):anty_teresa napisał(a):afro87 napisał(a):puki macd ciągle pokazuje rynek byka można dobierać. Podasz jakies uzasadnienie? i co to dokladnie oznacza iz macd pokazuje rynek byka? ale dowaliłem :D pomyliłem spółki :d sorry nie pisałem o gancie. Nawet jak nie pisales to prosze odpowiedz... trudno mi to wytłumaczyć słowami :D chodzi mi o nachylenia macd ktore pokazuje ktora strona rynku dominuje czy kupujący czy sprzedający - (chodzi mi o taka fale która porusza sie na lini 0 lub pod nią )wiec jesli dominuje popyt na macd i średnie się nie przecięły(nie wygenerowały sygnału sprzedaży) a wskaznik sts wygenerował sygnał sprzedaży wykorzystuje ta sytuacje do dobierania papieru. Nie jestem pewien czy dobrze zrozumialem, a jesli nie to mnie popraw. Rozumiem iz mam doczynienia z rynkiem byka w sytuacji gdy macd jest rosnacy ponizej linii rownowagi lub do nie dociera, tak? Dodatkowym kryterium jest przebywanie macd nad sygnalna czy dobrze rozumiem? To jest rynek byka? A w jakim interwale jeszcze? godziny? dni? tygodnie? miesiace? Rozumiem iz przy standartowych ustawieniach 12,26? ja analizuje tylko dni ustawienia 9,17,8 Ok, czyi z rynkiem byka mamy do czynienia w dziennym interwale czasowym gdy ema 9 jest ponizej ema 17 i zmniejsza sie pomiedzy nim odleglosc, lub nawet sa blisko siebie, przy czym obydwie moga nadal spadac, a wspomniana roznica jest mniejsza od wykladniczej sredniej owych roznic, czyli zblizanie sie srednich wykladniczych 9 i 17 trwa juz od jakiego czasu... Bardzo kontrowersyjne podejscie...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-14 Wpisów: 38
Wysłane:
13 października 2009 23:46:53
Nie zaśmiecajcie forum. Zamieszczajcie tylko merytoryczne info bo sie robi jak na bankierze. Pierdoły same. Kto kupił to sprzedał i ile stoi w arkuszu.
PS. Nie da sie obecnie skupić z rynku 5% akcji w cenie do 22 pln.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-23 Wpisów: 584
Wysłane:
14 października 2009 14:09:26
przy kursie: 21,40 zł
Emisja 800k akcji po 22 zl to moim zdaniem lekko pozytywne info fundamentalne bo zapewni finansowanie dla Ganta. Technicznie w krótkim terminie, może przyczynić się do odbicia do 22 zl, w średnim może zneutralizować zamieszanie z PP. Sam wolalbym gdyby Gant dostal tani kredyt a z emisja poczekal aż cena akcji wejdzie powyżej WK. Jako że w krótkim i średnim terminie realność duzęgo wzrostu jest moi mzdaniem znikoma, to taka emisja ma sens. Rozwodnienie o dodatkowe 5% to też nie tak dużo. Emisja po 22 zł może jednak spowodować, że kurs będzie mial trudności by wybić się znacząco ponad 22 zł w krótkim i średnim terminie. Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
|
|
9 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 365
Wysłane:
16 października 2009 08:45:42
przy kursie: 21,15 zł
miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,357...Cytat:Na rynku wrocławskich nieruchomości zaczął się ruch Maciej Nowaczyk2009-10-15, ostatnia aktualizacja 2009-10-14 17:24 Klienci wracają do biur nieruchomości, banki chętniej przyznają kredyty, a deweloperzy, którzy jeszcze niedawno wstrzymywali budowy, zaczynają nowe. Rynek mieszkaniowy odbił się od dna
Fot. Paweł Kozioł / Agencja Gazeta Trwa budowa Sky Tower SERWISY Co się buduje Marek Kończak, ekspert wrocławskiego rynku nieruchomości, uważa, że to trwała tendencja: - Z rynku wręcz zmiatane są mieszkania dwu-, trzypokojowe.
Największy polski deweloper, wrocławski Gant, przez kilka miesięcy jedynie sprzedawał mieszkania, teraz rozpocznie budowę nowych. - Ruszamy z projektami w Warszawie, Opolu, Gdańsku, Poznaniu i oczywiście we Wrocławiu. Razem to kilka tysięcy mieszkań. Pod koniec rozpoczniemy inwestycję na Stabłowicach na około 160 mieszkań - mówi Dariusz Małaszkiewicz, prezes Ganta. - Nowe budowy chcieliśmy rozpocząć już znacznie wcześniej, ale nie pozwoliły nam na to banki, które nadal z dużą ostrożnością spoglądają na duże projekty inwestycyjne. Na szczęście udało nam się dojść wreszcie do porozumienia.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 października 2009 21:52:05
przy kursie: 21,18 zł
Cytat:Giełdowy Gant Development wyemituje 800 tys. nowych akcji dla spółki Saide Investments. Jej prezesem jest Marek Jutkiewicz, współzałożyciel i były akcjonariusz Hoopa, który niedawno kupił znaczny pakiet akcji giełdowego Mispolu. Saide zapłaci za akcję 22 zł i wskaże kandydata do rady nadzorczej Ganta. Nowe akcje będą stanowić 5 proc. podwyższonego kapitału Ganta. Gość nie jest w ciemię bity. Ma już parę lat na karku, kasę ze sprzedaży Hoopa i raczej szuka przystani niż przygody. Piszę to na czuja. Faceta kojarzę też z jego poprzedniego biznesu, który był sukcesem niewątpliwym choć lekko partyzanckim: polishwords.wikidot.com/marek-...I jeszcze małe retro: forum.pegasus-gry.com/index.ph...
Edytowany: 18 października 2009 09:17
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
18 października 2009 11:49:58
WatchDog napisał(a):Cytat:Giełdowy Gant Development wyemituje 800 tys. nowych akcji dla spółki Saide Investments. Jej prezesem jest Marek Jutkiewicz, współzałożyciel i były akcjonariusz Hoopa, który niedawno kupił znaczny pakiet akcji giełdowego Mispolu. Saide zapłaci za akcję 22 zł i wskaże kandydata do rady nadzorczej Ganta. Nowe akcje będą stanowić 5 proc. podwyższonego kapitału Ganta. Gość nie jest w ciemię bity. Ma już parę lat na karku, kasę ze sprzedaży Hoopa i raczej szuka przystani niż przygody. Piszę to na czuja. Faceta kojarzę też z jego poprzedniego biznesu, który był sukcesem niewątpliwym choć lekko partyzanckim: polishwords.wikidot.com/marek-...I jeszcze małe retro: forum.pegasus-gry.com/index.ph... Nooo,przyznam,że to ważna informacja...!Już sama zapowiedź o emisji po 22zł wywoływała wzmożone zainteresowanie Gantem...A teraz,gdy już wiadomo,że do tej emisji dojdzie-a zwłaszcza jakiego kalibru jest to akcjonariusz-to jutro może być rzeczywiście interesująco...!
|
|
Wysłane:
18 października 2009 16:13:44
Z racjonalnego punktu widzenia to informacja zerowa, ponieważ było o tym wiadomo parę dni temu. Oczywiście z racji sezonu spekulacyjnego nie można wykluczyć wzrostów. Ja oczekuję na więcej informacji na temat dodatkowego finansowania które podobno obiecał pan Jutkiewicz. Ma zapłacić za akcje i zasilić spółkę gotówką. Nie wiadomo na jaką skalę. Ciekawi mnie tylko skąd Watchdog (i PB przy okazji) wiedzieli o porozumieniu inwestycyjnym już przed 22, skoro oficjalny komunikat został podany o 23:00... edit: Komunikat ESPI o 20:01 (na gpwinfostrefa) a wiadomość (na infostrefie, money itd) o 23. Wciąż nie wiem jaka to różnica i skąd to dwugodzinne opóźnienie. Ale WD oczyszczony z zarzutów o przecieki ;-) Aktualnie: MRB(100%)
Edytowany: 18 października 2009 16:54
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 października 2009 16:20:33
Ja przeczytałem w PB.pl i stamtąd pochodził wklejony przeze mnie cytat. EDIT: ESPI nadało to tuż po 21: Cytat:GANT: Zawarcie porozumienia inwestycyjnego (informacja poufna) 17 października 2009, 21:01:28 GANT UNI-PL 40/2009 Zawarcie porozumienia inwestycyjnego (informacja poufna)
Edytowany: 18 października 2009 16:24
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
18 października 2009 16:23:53
Jutkiewicz wchodzi do Ganta Puls Biznesu, pb.pl,17.10.2009 21:27EEX
|
|
0 Dołączył: 2009-05-07 Wpisów: 5
Wysłane:
18 października 2009 17:13:56
przez weekend ukazaly sie dobre informacje na temat dwoch spolek, ktore jeszcze nie podskoczyly znacznie od lutego, tj wlasnie Gant i Teta, spodziewacie jutro pompki na tych dwoch spolkach? Izolacja juz stanela, Sovereign schlodzil wycene Swarzedza, czy teraz czas na Ganta i Tete, jak uzwazacie?
|
|
0 Dołączył: 2009-04-07 Wpisów: 1
Wysłane:
18 października 2009 19:07:10
Gościu wkłada w firmę 17 baniek - myślę że wie co robi. Nie będę gorszy :D i też coś włożę, a że swoje już mam to też się cieszę.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
18 października 2009 20:05:21
Kamil napisał(a):Z racjonalnego punktu widzenia to informacja zerowa, ponieważ było o tym wiadomo parę dni temu. Oczywiście z racji sezonu spekulacyjnego nie można wykluczyć wzrostów. Ja oczekuję na więcej informacji na temat dodatkowego finansowania które podobno obiecał pan Jutkiewicz. Ma zapłacić za akcje i zasilić spółkę gotówką. Nie wiadomo na jaką skalę. Ciekawi mnie tylko skąd Watchdog (i PB przy okazji) wiedzieli o porozumieniu inwestycyjnym już przed 22, skoro oficjalny komunikat został podany o 23:00... edit: Komunikat ESPI o 20:01 (na gpwinfostrefa) a wiadomość (na infostrefie, money itd) o 23. Wciąż nie wiem jaka to różnica i skąd to dwugodzinne opóźnienie. Ale WD oczyszczony z zarzutów o przecieki ;-) Gdyby to wartość newsa była zerowa,to nie byłoby wzmożonego zainteresowania Gantem już w zeszłym tygodniu...
|
|
0 Dołączył: 2009-05-07 Wpisów: 5
Wysłane:
18 października 2009 20:09:31
ale tez jakiegos specjalnego wzrostu wolumenu nie bylo...
|
|
Wysłane:
18 października 2009 20:45:36
Oczywiście nie była zerowa z matematyczną dokładnością, ale wzrost kursu i wolumenu był marginalny. Na pewno nie takiej reakcji się spodziewałem. Liczyłem że pp zostaną ostatecznie uchwalone/odrzucone co spowoduje odpowiednio silny spadek/wzrost. Tymczasem obroty nie przekraczają 100k, co oznacza kontyuacje marazmu. Już dosyć długo trzymam te akcje i nauczyłem się jednego: cierpliwości. Oczekuj najlepszego, bądź przygotowany na najgorsze:D Aktualnie: MRB(100%)
Edytowany: 18 października 2009 20:46
|
|
0 Dołączył: 2009-07-28 Wpisów: 104
Wysłane:
19 października 2009 10:40:05
przy kursie: 23,77 zł
chwilowy szał sytuacja powoli wraca do normy
|
|
0 Dołączył: 2009-01-15 Wpisów: 468
Wysłane:
19 października 2009 11:55:09
na podstawie mojego doswiadczenia pozwole sobie zauwazyc ze wiele imponujacych wzrostow w poczatkowej fazie potrzebowalo takiego katalizatora. wydaje mi sie ze pociag ruszyl i daleko zajedzie, osobiscie wskakuje
|
|
0 Dołączył: 2009-07-07 Wpisów: 10
Wysłane:
19 października 2009 16:50:23
Kamil, no to dzisiaj się chyba doczekałeś na tej spółce wyczekiwanego od chyba 6 miesięcy wzrostu i wogóle jakiegos głębszego ruchu... :-) Może nowy prezes rozkręci ten walor.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.