22 Dołączył: 2020-04-18 Wpisów: 109
Wysłane:
20 stycznia 2021 15:15:10
przy kursie: 252,70 zł
Dzięki @xazer za odpowiedź, chyba jako jedyny w ogóle zrozumiałeś o co mi chodzi.
Chodzi mi o to, że w Amazonie właśnie muszą być spore zapasy pudełek. Ale Amazon zamawiał te pudełka przed premierą, z myślą o tym, żeby sprzedać po cenie premierowej i zarobić X na marży.
Ale jeśli to Amazon sam z siebie obniża ceny, to przecież to oni muszą wziąć na siebie obniżkę. A więc moje pytanie brzmi - mimo, że cena w sklepie jest niższa, czy CDR dostaje dalej taką samą prowizję od sprzedanej kopii? Czy może jednak to być w koordynacji z CDR, gdzie CDR godzi się również na mniejsze prowizje?
Jeśli chodzi o sprzedaż cyfrową, to patrząc na Steamowe komentarze, utrzymuje się w miarę stabilnie gdzieś około 10 dni. Na początku stycznia było jakoś 2500 komentarzy dziennie, szybko spadło do okolicy 1300-900 i teraz od przynajmniej kilku dni jest ok. 1000 komentarzy. Zobaczymy w najbliższych dniach czy coś się zmieni.
Edytowany: 20 stycznia 2021 15:20
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
20 stycznia 2021 15:24:20
Pudełka na PC to folklor w dzisiejszy czasach, a nie realna forma sprzedaży gier. Co innego na konsolach i pewnie masa pudełek takich leży w magazynach. Trochę bezwartościowe, bo to co na płycie nijak nie będzie się miało niebawem do tego co będzie realnie załatane, zatem po zakupie i instalacji i tak trzeba będzie właściwie całą grę ściągać. Ciekawe czy będą te pudełka puszczać po niższej cenie. Byłaby to duża atrakcja, bo właściwie kupuje się jednocześnie wersję next-genową (gdy ta na jesieni może zawita i będzie na czym grać, bo aktualnie dostępność PS5, to kpina).
|
|
2 Dołączył: 2021-01-07 Wpisów: 11
Wysłane:
20 stycznia 2021 17:43:59
Gabe Newell o CP2077 Szef Valve mówi w wywiadzie że problemy z wydajnością gier na konsolach były czymś, z czym boryka się wielu twórców. napisał(a):Newell said he had played through the most anticipated and hyped game of 2020 — CD Projekt Red's Cyberpunk 2077 — on PC, and that the performance issues the game experienced on console versions were something many game developers grapple with. www.tvnz.co.nz/one-news/new-ze...
Edytowany: 20 stycznia 2021 17:48
|
|
|
|
31 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
20 stycznia 2021 19:26:25
swiezaczek napisał(a):co to za cyrki na kursie teraz? :D rosnie jak na drozdzach xD Od dwóch dni Jankesi skupują papier i wyciągają walor w końcówkach. Technicznie RSI, MACD dały już wcześniej sygnały kupuj, dzisiaj nie dobiliśmy do dna z 8-go stycznia i wyrysowała się pozytywna świeczka, prawie młotek. Bardzo ładna sesja, kandyduje u mnie na sesję odwrotu.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
20 stycznia 2021 20:19:32
Kurs cały czas jest rejonie zeszłorocznych minimów, a tu niby codziennie "jankesi" kurs wyciągają i mamy niby sesję odwrotu Czemu nikt z bankierowych naganiaczy, którzy niedawno zadomowili się na tym forum nie poświęci chociaż chwili, żeby sprawdzić co to jest obrót, wolumen, nie posłucha szanownego moderatora, że swoją wypowiedź o sesji odwrotu trzeba uzasadnić ("jankesi kupują" albo "dla mnie to sesja odwrotu/załamania" to nie są merytoryczne wypowiedzi), tylko tak zbankierować wszystko, żeby poprawić sobie samopoczucie na chwilę  . Niecały tydzień temu, jak na dłoni było widać gdzie jest rejon oporu i czym się kończy hurra-optymizm to już 3 spadkowe sesje wystarczą, żeby zaczynać od nowa i ogłaszać sesję odwrotu Doprawdy, chociaż nie jest możliwe policzenie tego co pisał @Lerom 2 dni temu, to mam wrażenie, że nasza ulica sama się prosi o straty na tej spółce. Le rom napisał(a):angry3 Tu nasuwa mi się pytanie - ile środków (pieniędzy) w kraju przybyło a ile z kraju ubyło -przy rajdzie kursu akcji CDP do szczytu (MC~40 mld zł) do stanu (MC~24 mld zł ) a być może (MC~4 ??). Oto jest pytanie. Wprawdzie I.K.N. ma ok. 30% i jakieś 25%fundy, ale reszta to ok.45% kapitału CDP- co daje partycypacje w ubytku ponad 7 mld zł (a może to być 16 ??). Wprawdzie cała sprawa frankowiczów to strata dla kraju ponad 50 mld zł - to widać tu skalę drenażu kapitału krajowego.
Edytowany: 20 stycznia 2021 20:34
|
|
25 Dołączył: 2020-04-18 Wpisów: 142
Wysłane:
20 stycznia 2021 20:35:46
@d2fan,
te wskaźniki sobie odpuść. Popatrz na Wolumen i zachowanie ceny. Jak dla mnie, brak oznak dla zmiany kierunku i powrotu do trendu wzrostowego. Dodatkowo w przekonaniu utwierdza mnie świeca z poprzedniego tygodnia (górny knot - to nawet >50% całości świeci tygodniowej, a swym korpusem nie pokryła min. 50% poprzedniej świecy tygodniowej). Zobaczymy jak zakończy się ten tydzień i rysująca się świeca. Póki co kształtuje się coś na kształt młota schodzącego z zamknięciem poniżej zamknięcia poprzedniej świecy (czekamy więc do piątku i zakończenia tygodnia). A nie widzę Wolumenu popytowego na niższych interwałach (łatwiej ocenić zachowanie ceny w powiązaniu z wolumenem, co ważne - na wsparciu). A wszystko na bronionym poziomie 240 zł (min. knota). Wiem, że to może się nie podobać posiadających akcje CDR, ale taki jest mój Punkt widzenia AT. I jeśli - a pisałem wcześniej i zamieściłem wykresy) - poziom 240 (235 Low) nie wytrzyma, to na pewno spadamy poniżej 200,- zł.
Edytowany: 20 stycznia 2021 20:36
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
21 stycznia 2021 00:44:17
szco napisał(a): Ale jeśli to Amazon sam z siebie obniża ceny, to przecież to oni muszą wziąć na siebie obniżkę. A więc moje pytanie brzmi - mimo, że cena w sklepie jest niższa, czy CDR dostaje dalej taką samą prowizję od sprzedanej kopii? Czy może jednak to być w koordynacji z CDR, gdzie CDR godzi się również na mniejsze prowizje?
Jeśli chodzi o sprzedaż cyfrową, to patrząc na Steamowe komentarze, utrzymuje się w miarę stabilnie gdzieś około 10 dni. Na początku stycznia było jakoś 2500 komentarzy dziennie, szybko spadło do okolicy 1300-900 i teraz od przynajmniej kilku dni jest ok. 1000 komentarzy. Zobaczymy w najbliższych dniach czy coś się zmieni.
Dlatego dystrybutorzy mają duże marże. Jednak przy dużych obniżkach dystrybutor nie dopłaca do interesu. Szczególnie przy takich akcjach jak z tą premierą dystrybutorzy mają amunicję aby domagać się patrycypacji w kosztach. Poziom sprzedaży na poziomie 50-70 tyś i tak jest satysfakcjonujące. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
31 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
21 stycznia 2021 22:48:40
przy kursie: 253,20 zł
cichutki napisał(a):@d2fan, te wskaźniki sobie odpuść. Dlaczego? cichutki napisał(a): Popatrz na Wolumen i zachowanie ceny. Jak dla mnie, brak oznak dla zmiany kierunku i powrotu do trendu wzrostowego. Dodatkowo w przekonaniu utwierdza mnie świeca z poprzedniego tygodnia (górny knot - to nawet >50% całości świeci tygodniowej, a swym korpusem nie pokryła min. 50% poprzedniej świecy tygodniowej). Zobaczymy jak zakończy się ten tydzień i rysująca się świeca. Póki co kształtuje się coś na kształt młota schodzącego z zamknięciem poniżej zamknięcia poprzedniej świecy (czekamy więc do piątku i zakończenia tygodnia).
Młotki to zwykle pozytywny sygnał. Wolumen był wysoki przy dynamicznych spadkach, teraz mamy trochę uspokojenia więc nie ma powodu do wzmożonego wolumenu na tych poziomach. On się zapewne pojawi przy przebijaniu oporów a nie wsparć. cichutki napisał(a): A nie widzę Wolumenu popytowego na niższych interwałach (łatwiej ocenić zachowanie ceny w powiązaniu z wolumenem, co ważne - na wsparciu).
A ja widzę, czerwone świeczki były napędzane przez pojedyncze piki, które wyraźnie widać na minutowym (fundy?), natomiast gdy pojawiał się popyt to był on ciągły (raczej nie pojedynczy gracze). cichutki napisał(a): A wszystko na bronionym poziomie 240 zł (min. knota). Wiem, że to może się nie podobać posiadających akcje CDR, ale taki jest mój Punkt widzenia AT. I jeśli - a pisałem wcześniej i zamieściłem wykresy) - poziom 240 (235 Low) nie wytrzyma, to na pewno spadamy poniżej 200,- zł.
Nie ma fundamentalnych przesłanek do tak drastycznego spadku kursu. Kurs generalnie zachowuje się obecnie dużo lepiej niż cały rynek. vladinho napisał(a): Niecały tydzień temu, jak na dłoni było widać gdzie jest rejon oporu...
Skomentuje to stopką @baksa: a każdy jest mądralą ....po fakcie... Ja się skupiam na przewidywaniu przyszłych ruchów.
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
21 stycznia 2021 23:08:39
Cyberpunka brak w czołówce najlepiej sprzedających się tytułów pudełkowych 2020 roku w Europie. Na podium znalazły się Fifa 21, Animal Crossing: NH i Mario Kart 8 Deluxe. www.gamesindustry.biz/articles...Cytat:FIFA 21 was Europe's best-selling boxed game in 2020
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
21 stycznia 2021 23:26:23
Jako, że ranking o którym wspomina @aircanada dotyczy roku 2020 mniemam iż obejmuje on okres pełnego roku kalendarzowego. Czyli na jego wynik złożyły się tytuły pudełkowe które można było kupić np w styczniu czy marcu 2020 a także Cyberpunk, który można było kupować bodajże od 10 grudnia 2020. Mocno to zaburza obraz popytu/preferencji konsumentów. Porównujmy jabłka do jabłek a gruszki do gruszek. BTW wygrana FIFA21 w 4 dosyć ludnych krajach z których mieszkańcy 3 mają świra na punkcie piłki nożnej naprawdę nie powinna być zaskoczeniem.
|
|
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
22 stycznia 2021 00:25:07
Mylisz się Maupo. Bazując na doskonałym marketingu i poziomie preorderów, od Cyberpunka oczekiwano, że w pierwszych kilku tygodniach uzyska nawet 60-70% całkowitej sprzedaży na przestrzeni roku.
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2021 00:53:07
@aircanada15 ma trochę racji.
Ja będę jednak nieobiektywny (:D) i zastanowię się tak: CDR od początku mówił o ponadprzeciętnej sprzedaży cyfrowej. Może w tym pies pogrzebany?
Generalnie to myślę, że wyniki za Q42020 i Q12021 będą bardzo interesujące. Myślę, że sporo osób może się zaskoczyć in plus lub in minus. Na pewno sprzedaż na Steamie ostatnio siadła, widać to zarówno po pozycji (chociaż mamy do czynienia z premierami i promocjami) jak i po ilości komentarzy (700 i 650 w ostatnich dwóch dniach). Podejrzewam, że może to być kwestia obniżek w Amazonie.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
22 stycznia 2021 01:48:02
Maupa_w_niebieskim napisał(a):Jako, że ranking o którym wspomina @aircanada dotyczy roku 2020 mniemam iż obejmuje on okres pełnego roku kalendarzowego. Czyli na jego wynik złożyły się tytuły pudełkowe które można było kupić np w styczniu czy marcu 2020 a także Cyberpunk, który można było kupować bodajże od 10 grudnia 2020. Mocno to zaburza obraz popytu/preferencji konsumentów. Porównujmy jabłka do jabłek a gruszki do gruszek. BTW wygrana FIFA21 w 4 dosyć ludnych krajach z których mieszkańcy 3 mają świra na punkcie piłki nożnej naprawdę nie powinna być zaskoczeniem. tak, możesz mieć rację - tylko w innym kontekście. z linka polygamia.pl/cyberpunk-2077-za...Cytat:Najwięcej, bo aż 1,9 mld dolarów przyniosło twórcom "Call of Duty: Modern Warfare". Na kolejnych miejscach znalazły się: "FIFA 20" (1,09 mld), "GTA V" (911 mln), "NBA 2K21" (889 mln), "NBA 2K20" (771 mln), "Call of Duty: Black Ops Cold War" (678 mln), "Animal Crossing: New Horizons" (654 mln), "Cyberpunk 2077"(609 mln) wynika, że taka całkowicie odtwórcza fifa, gdzie co roku sprzedawane jest praktycznie to samo a najwięcej emocji budzi zmodyfikowany plik tekstowy z charakterystyką poszczególnych piłkarzy mając 2 miesiące więcej zarabia 2 razy więcej niż tytuł wydany po 6ciu latach od ostatniego AAA tej spółki. Słabo..., to do czego to porównać ? To miała być gra, która nie będzie grą roku a grą dekady - nie jest nią, pozostaje pytanie czy załapie się na grę roku... d2fan napisał(a):Skomentuje to stopką @baksa: a każdy jest mądralą ....po fakcie... Ja się skupiam na przewidywaniu przyszłych ruchów.  no właśnie widzę Dodam tylko, że fundamentalnie - jak piszesz, to nie było przesłanek do notowań powyżej 400 zł. Myślisz, że kurs na poziomie 250 zł jest zaniżony, bo jest blisko minimum notowań z całego ostatniego roku i zaraz urośnie bo tak sobie życzysz ? Nie będę szafował mądrościami Baksa, po prostu idź kup lotka - Twoje przeczucie jest warte więcej niż latami zbierana wiedza - gratuluję z góry
Edytowany: 22 stycznia 2021 01:58
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
22 stycznia 2021 08:25:11
aircanada15 napisał(a):Mylisz się Maupo. Bazując na doskonałym marketingu i poziomie preorderów, od Cyberpunka oczekiwano, że w pierwszych kilku tygodniach uzyska nawet 60-70% całkowitej sprzedaży na przestrzeni roku. Mam dwa pytania: Jakiej daty premiery dotyczyły prognozy i kto je sporządził? Czy znasz na rynku gier AAA jakąś grę która spełnialaby założenia tej prognozy? Pytam z czystej chęci pogłębienia swojej wiedzy.
|
|
4 Dołączył: 2021-01-07 Wpisów: 31
Wysłane:
22 stycznia 2021 08:28:51
szco napisał(a):@aircanada15 ma trochę racji.
Ja będę jednak nieobiektywny (:D) i zastanowię się tak: CDR od początku mówił o ponadprzeciętnej sprzedaży cyfrowej. Może w tym pies pogrzebany?
Generalnie to myślę, że wyniki za Q42020 i Q12021 będą bardzo interesujące. Myślę, że sporo osób może się zaskoczyć in plus lub in minus. Na pewno sprzedaż na Steamie ostatnio siadła, widać to zarówno po pozycji (chociaż mamy do czynienia z premierami i promocjami) jak i po ilości komentarzy (700 i 650 w ostatnich dwóch dniach). Podejrzewam, że może to być kwestia obniżek w Amazonie. Jeżeli tak jest, a też wydaje mi się, że znaczna większość jest kupowana w wersji cyfrowej to możemy tylko spekulować ile CDPR traci na nieobecności w PS Store i jak odbije się (moim zdaniem in minus) na wynikach za 2021.
Edytowany: 22 stycznia 2021 08:29
|
|
0 Dołączył: 2011-01-10 Wpisów: 13
Wysłane:
22 stycznia 2021 08:34:54
vladinho napisał(a):Cytat:Najwięcej, bo aż 1,9 mld dolarów przyniosło twórcom "Call of Duty: Modern Warfare". Na kolejnych miejscach znalazły się: "FIFA 20" (1,09 mld), "GTA V" (911 mln), "NBA 2K21" (889 mln), "NBA 2K20" (771 mln), "Call of Duty: Black Ops Cold War" (678 mln), "Animal Crossing: New Horizons" (654 mln), "Cyberpunk 2077"(609 mln) wynika, że taka całkowicie odtwórcza fifa, gdzie co roku sprzedawane jest praktycznie to samo a najwięcej emocji budzi zmodyfikowany plik tekstowy z charakterystyką poszczególnych piłkarzy mając 2 miesiące więcej zarabia 2 razy więcej niż tytuł wydany po 6ciu latach od ostatniego AAA tej spółki. Słabo..., to do czego to porównać ? To jest FIFA 20, a nie FIFA 21 wydana w październiku 2020.
|
|
47 Dołączył: 2013-03-15 Wpisów: 276
Wysłane:
22 stycznia 2021 09:13:44
przy kursie: 250,10 zł
Jeżeli ktoś zapomniał, to przypominam o OFE. W tym roku muszą redukować pozycje na rynkach kapitałowych. Z uwagi na obecną wycenę waloru - pytanie czy będą czekać....
|
|
47 Dołączył: 2013-03-15 Wpisów: 276
Wysłane:
22 stycznia 2021 09:46:51
Czy ktoś wie, jak statystycznie rozkłada się ilość nowych graczy (tzn. takich co dopiero kupili grę, np w ciągu ostatnich kilku dni) do osób grających już dłużej ?
Chodzi mi o rząd wielkości, np. 30, 40, 50, 60 czy 70 %
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
22 stycznia 2021 10:04:12
igen, w grudniu 2020 r. podobno był spore zakupu ze strony OFE www.parkiet.com/Fundusze-inwes...W związku z założeniami reformy nie widzę również powodu aby nowe OFE sprzedawały akcje w znacznym stopniu, chyba ze zakładasz, że chcesz mieć zapis w ZUS-ie, a nie realne pieniądze (swoje) na koncie - nowym koncie IKE i wyślesz dyspozycję przelania środków do ZUS aby mieć zapis księgowy w ZUS (przypominam, że ZUS nie ma żadnej kasy i co roku otrzymuje dotacje z budżetu) next.gazeta.pl/next/7,151003,2...
Edytowany: 22 stycznia 2021 10:11
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2021 13:14:38
www.vice.com/en/article/g5bmmx...Cytat:CD Projekt RED offered to refund anyone, including people who bought physical copies of the game. And so far, they don't have to send the game back. kotaku.com/report-250-collecto...Cytat:For the last month, digital storefronts, brick-and-mortar retailers, and developer CD Projekt Red have been processing refunds for Cyberpunk 2077’s busted console version. That includes the game’s $250 collector’s edition, which in one case CDPR refunded without making the customer in question return it, according to a new report by Vice Games.
“I was surprised I didn’t need to [send it back],” a player named Steve told Vice Games. “So I still have everything. As a customer, I feel they [CDPR] ‘made good’ on it. Just show proof and we’ll return your money.” CDR daje refundy, a gracze ... nadal mają dostęp do gry? Serio, nawet ja przestaję wierzyć w tą spółkę. Oni sobie Z NICZYM nie radzą. Teraz wkurzą tych fanów, którzy byli lojalni, plus stracą potencjalnych nabywców za rok-dwa (tzn. osoby, które oddały mogłyby potem kupić grę gdy uznają że jest naprawiona, albo na promocji). Nota za radzenie sobie z kryzysem: -2/10. Co za żart.
Edytowany: 22 stycznia 2021 13:20
|
|