PARTNER SERWISU
qxkapnsr
339 340 341 342 343
Ralfi
11
Wpisów: 52
Wysłane: 23 stycznia 2021 11:58:33 przy kursie: 250,10 zł
Sama płytka nie jest w żaden sposób skorelowana z kodem na pudełku, więc nie będzie takiej możliwości. Albo poproszą jeszcze o wysyłkę albo oleją. Być może że sprzedaż jest na tyle dobra, a ilość zwrotów nieduża, że mają wywalone i wola zostawić im gry by być może w przyszłości dokupili dodatek lub tak jak mówisz, szkoda im kasy na logistykę tego.
Edytowany: 23 stycznia 2021 12:00

xazer
21
Wpisów: 55
Wysłane: 23 stycznia 2021 12:06:53 przy kursie: 250,10 zł
@Ralfi, może masz rację. Nie wiem jaka jest faktyczna rola kodów na pudełkach - kupiłem wersję cyfrową.
Wiem natomiast co bym zrobił w takiej sytuacji: przed odesłaniem pudełka zrobiłbym kopię płyty thumbright

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 23 stycznia 2021 12:38:29 przy kursie: 250,10 zł
Niesamowite, że ludziom z jakimiś tam kapitałem chce się bawić w oddawanie gry po zabawie przez dobę na platformie i nawet przyznają się do tego, że gdyby mogli to grę by oddali ale wcześniej robiąc kopie płyty.
I to wszystko z powodu 200 PLN. Anxious

Nie oceniając takiego zachowania wśród inwestorów, to nie nastraja to optymistycznie na sprzedaż z uwzględnieniem zwrotów i dochód z uwzględnieniem co raz większych obniżek cen.

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 23 stycznia 2021 12:50:32 przy kursie: 250,10 zł
Joker napisał(a):
Niesamowite, że ludziom z jakimiś tam kapitałem chce się bawić w oddawanie gry po zabawie przez dobę na platformie i nawet przyznają się do tego, że gdyby mogli to grę by oddali ale wcześniej robiąc kopie płyty.
I to wszystko z powodu 200 PLN. Anxious

Nie oceniając takiego zachowania wśród inwestorów, to nie nastraja to optymistycznie na sprzedaż z uwzględnieniem zwrotów i dochód z uwzględnieniem co raz większych obniżek cen.

Badzmy precyzyjni - na PC w pudelku nie ma kopii gry, na konsole jest zabezpieczenie antypirackie. O jakiej kopii gry piszesz z plyty?

igen
47
Wpisów: 276
Wysłane: 23 stycznia 2021 15:14:56 przy kursie: 250,10 zł
Kosmetyczne poprawki, bardziej fix niż aktualizacja.

Po tym co widzę, to ostatnia poprawka rozwiązuje tylko małą część, często drobnych problemów...

Pisałem o tym wielokrotnie: gra jest źle napisana od podstaw (wg. mnie). Oczywiście mogę się mylić, ale...
Świadczy o tym kilka faktów.
1). CDR nie ma (poza serią W) doświadczenia w pisaniu tego typu gier (wielu kluczowych deweloperów odeszło po W3). To skutkuje m.in. problemami z AI.
2). CDR napisał CP2077 w oparciu o rozwój swojego autorskiego GE, który skoncentrowany jest na współpracy z technologią NV, natomiast konsole pracują na Radkach.
3). Jestem jednym z pionierów rynku odzyskiwania danych w Polsce. Zajmuję się tym zawodowo od końca lat dziewiędziesiątych (w 2004 r. założyłem jedną z pierwszych i najstarszych firm DR w Polsce). Dlatego wiem, jakie są problemy z transferem na dyskach HDD (transfer, opóźnienie ruchu pozycjonera, fragmentacja głowicowa i systemu plików, itd). Jeżeli CDR zignorował ten problem i zastosował tekstury, króre nie radzą sobie z HDD na starszych konsolach, to o czym to świadczy ... ? W takim przypadku wersja na starsze konsole jest nie do naprawy bez znacznego pogorszenia jakości.
4). Swój pogląd o tyż, że CP2077 jest źle napisany od podstaw opieram na powyższych problemach. Sam fakt, że gra została wydana po 4 latach pracy a teraz próbują coś naprawić w odstępach kilkutygodniowych świadczy o tym.
I nie sądzę, aby im się to udało. Musieliby przepisać kod od początku, od podstaw - a w to wątpię - do tego potrzebne jest know how, sztab ludzi i czas. A to z punktu widzenia skeszowania dodatkowych
nakładów produktu jest bez sensu.

Sprzedaż ( preordery i pierwsze dni ) może być wysoka.
Ale to skutek niesamowitego hype, PR i marketingu (opartego na sukcesie Wiedźmina) , które rozkręcono w celu - no właśnie - i to jest bardzo dobre pytanie - w jakim celu ?
Owoce mamy dwa : 8 mln preorderów ( nota bene CDR już nigdy nie zbliży się do takiego poziomu, a przynajmniej przez najbliższe 10 lat) i chora kapitalizacja na rynku kapitałowym.
Przy jednoczesnej wiedzy i świadomości zarządu (CDR) w jakim stanie wypuszczają produkt. Bo nie wierzę w to, że kierownictwo firmy nie miało o ty pojęcia. To jest niemożliwe.

I tyle tym temacie...
Edytowany: 23 stycznia 2021 15:22

xazer
21
Wysłane: 23 stycznia 2021 15:42:08 przy kursie: 250,10 zł
igen napisał(a):
Miałem się powstrzymać od tego rodzaju wypowiedzi, ale wybaczcie, że to napiszę....

Ja wybaczam. Koniecznie musisz to robić, trudno. Staram się tylko zrozumieć po co to robisz. Jaki jest cel kolejnego powtarzania tych tez? Poniosłeś duże straty na inwestycji w CDR i odreagowujesz swoją złość?

Oczekuję na tym forum merytorycznej wymiany informacji, które mogą się przydać do oceny spółki.
Do tej pory znalazłem wiele wartościowych danych. Gdyby było inaczej przestałbym tu zaglądać.

Wielokrotnie pisałeś: "gra jest źle napisana". Przeczytałem to raz, drugi, trzeci ... ale dzisiaj znowu to samo?
To jest twój subiektywny, prywatny pogląd. Każdy ma prawo do własnego zdania na każdy temat ! Tylko inni, jak się im ciągle "truje" zaczynają się denerwować.

Nie mam zamiaru dyskutować o wydajności HDD w starych konsolach. Na pewno jest to problem.
Twoja teza o złym napisaniu gry nadal jednak jest dla mnie bardzo słabo umotywowana i wydaje się nieporozumieniem. Ale może tę dyskusję przeniesiemy na jakieś inne forum? Zaproponuj któreś.
A Stockwatch zostawmy do kwestii bardziej związanych z inwestowaniem.
Edytowany: 23 stycznia 2021 15:46

igen
47
Wysłane: 23 stycznia 2021 16:34:50 przy kursie: 250,10 zł
xazer napisał(a):
igen napisał(a):
Miałem się powstrzymać od tego rodzaju wypowiedzi, ale wybaczcie, że to napiszę....

Ja wybaczam. Koniecznie musisz to robić, trudno. Staram się tylko zrozumieć po co to robisz. Jaki jest cel kolejnego powtarzania tych tez? Poniosłeś duże straty na inwestycji w CDR i odreagowujesz swoją złość?

Oczekuję na tym forum merytorycznej wymiany informacji, które mogą się przydać do oceny spółki.
Do tej pory znalazłem wiele wartościowych danych. Gdyby było inaczej przestałbym tu zaglądać.

Wielokrotnie pisałeś: "gra jest źle napisana". Przeczytałem to raz, drugi, trzeci ... ale dzisiaj znowu to samo?
To jest twój subiektywny, prywatny pogląd. Każdy ma prawo do własnego zdania na każdy temat ! Tylko inni, jak się im ciągle "truje" zaczynają się denerwować.

Nie mam zamiaru dyskutować o wydajności HDD w starych konsolach. Na pewno jest to problem.
Twoja teza o złym napisaniu gry nadal jednak jest dla mnie bardzo słabo umotywowana i wydaje się nieporozumieniem. Ale może tę dyskusję przeniesiemy na jakieś inne forum? Zaproponuj któreś.
A Stockwatch zostawmy do kwestii bardziej związanych z inwestowaniem.

Moderator:
cięcie

Co do ostatniego zdania xazer : tak - piszę to po to bo wg mnie ta spółka jest wciąż przewartościowana. Biorąc to pod uwagę i problemy z którymi przyszło się firmie borykać w ostatnim czasie uważam, że firmę czeka jeszcze mocna przecena od obecnych poziomów.
To apropo kwestii związanych z inwestowaniem.
Edytowany: 23 stycznia 2021 16:35

misiekstok
23
Wpisów: 69
Wysłane: 23 stycznia 2021 16:50:43 przy kursie: 250,10 zł
Ach, znów teksty o przewartościowaniu. Parę stron temu jako punkt odniesienia podawałeś ubisoft, a ja poprosiłem byś sprawdził wyniki finansowe, ale się do tego nie odniosłeś.
Jak teraz uzasadnisz słowa o "chorej kapitalizacji na rynku kapitałowym"? Pytam poważnie, chętnie poznam Twój punkt widzenia.

xazer
21
Wysłane: 23 stycznia 2021 17:02:51 przy kursie: 250,10 zł
igen napisał(a):
Biorąc to pod uwagę i problemy z którymi przyszło się firmie borykać w ostatnim czasie uważam, że firmę czeka jeszcze mocna przecena od obecnych poziomów.

O! Wreszcie zdanie które rozumiem i do którego potrafię się odnieść. To jest prawdopodobne, że kurs jeszcze zanurkuje. Osobiście czekam na tę chwilę, chętnie wtedy będę kupował.
Natomiast jako inwestor patrzę dalej niż tydzień czy miesiąc do przodu. Nie przyjmuję twojej tezy, że CDR nie potrafi tworzyć gier i jako firma jest jedną wielką katastrofą. Akcje potrzymam, aż kurs solidnie wzrośnie, co uważam za nieuniknione. Nie wiem kiedy, ale kiedyś na pewno.
Teraz w cenie jest spore dyskonto, jak to zawsze gdy na rynku pojawia się panika. Ale widzę, że niewiele potrzeba, aby rozhuśtać nastroje w drugą stronę. Wystarczyło oświadczenie Iwińskiego i 14 stycznia kurs mocno poszedł w górę. Oczywiście to nie mógł być powód do trwałego odbicia. Ale w nieodległej przyszłości firma poinformuje o swojej strategii na kolejne lata, CP2077 wróci na Playstation, itd.

igen
47
Wysłane: 23 stycznia 2021 17:58:04 przy kursie: 250,10 zł
misiekstok napisał(a):
Ach, znów teksty o przewartościowaniu. Parę stron temu jako punkt odniesienia podawałeś ubisoft, a ja poprosiłem byś sprawdził wyniki finansowe, ale się do tego nie odniosłeś.
Jak teraz uzasadnisz słowa o "chorej kapitalizacji na rynku kapitałowym"? Pytam poważnie, chętnie poznam Twój punkt widzenia.

O Ubisofcie pisałem w kontekście przekroczenia kapitalizacji CDR nad UBI.
W Raymana grałem już wtedy gdy jeden z założycieli CDR był świeżo po maturze.
Dorobek UBI, ich historia, doświadczenie i osiągnięcia jako firmy są dziesiątki razy większy niż CDR.
I dlatego wg mnie to nie jest normalne, gdzie firma - opierająca swój wizerunek w zasadzie tylko na jednej serii (Wiedźmin) była więcej warta niż taki UBI.

xazer napisał(a):
O! Wreszcie zdanie które rozumiem i do którego potrafię się odnieść. To jest prawdopodobne, że kurs jeszcze zanurkuje. Osobiście czekam na tę chwilę, chętnie wtedy będę kupował.
Natomiast jako inwestor patrzę dalej niż tydzień czy miesiąc do przodu. Nie przyjmuję twojej tezy, że CDR nie potrafi tworzyć gier i jako firma jest jedną wielką katastrofą. Akcje potrzymam, aż kurs solidnie wzrośnie, co uważam za nieuniknione. Nie wiem kiedy, ale kiedyś na pewno.
Teraz w cenie jest spore dyskonto, jak to zawsze gdy na rynku pojawia się panika. Ale widzę, że niewiele potrzeba, aby rozhuśtać nastroje w drugą stronę. Wystarczyło oświadczenie Iwińskiego i 14 stycznia kurs mocno poszedł w górę. Oczywiście to nie mógł być powód do trwałego odbicia. Ale w nieodległej przyszłości firma poinformuje o swojej strategii na kolejne lata, CP2077 wróci na Playstation, itd.

Xazer - oczywiście, że to, iż cena CDR za jakiś czas osiągnie swoje maksimum, albo je pobije (huśtawka w drugą stronę - jak to opisałeś) nie jest niemożliwe.

Ale ....

Skupmy się na faktach.

A te są następujące:

1). Firma przez najbliższe 0,5 - 1 roku będzie skupiona na naprawie bajzlu, który powstał w wyniku wypuszczenia na rynek CP2077 w takim stanie jak to uczynili. Nawet gdyby nie chcieli tego robić to i tak są na to skazani - gdyby porzucili prace nad CP2077 w takim stanie jak obecnie to byłby to przysłowiowy ich gwóźdź do trumny (wizerunkowo). Przy tej ilości sprzedanych kopii (jak dotychczas) poziom utraty zaufania i niezadowolenia graczy byłby niewyobrażalny.

2). Nawet jeżeli uda im się naprawić (poprawić, przepisać od podstaw) grę CP2077 na starsze konsole to jak sądzisz - jaki będzie ich dodatkowy poziom sprzedaży ? 1 mln ? 2 mln ? A może 4 mln w perspektywie roku czy dwóch ? Firma wypuszczając wadliwą grę straciła możliwość generowania takich poziomów sprzedaży na jakie liczyła. Poza tym SONY na 100% nie wprowadzi tego tytułu na swoją listę sprzedażową bez gruntownej naprawy gry. A tego CDR nie będzie w stanie zrobić tak szybko jak się niektórym wydaje... Dlaczego ? Bo gdyby tak było - to mając tyle czasu zrobili by to wcześniej i nie wypuszczali by bubla na rynek. Właśnie to jest dla mnie jednym z dowodów na to, że gra jest wadliwie napisana i jej naprawa nie jest taka prosta.

A co z ich ceną ? Już teraz wersje konsolowe sprzedawane są z 50% dyskontem. Podniosą cenę po naprawie ? Wątpię. To byłby wizerunkowo kolejny strzał w kolano.

3). Każda kolejna zapowiedź nowych tytułów (np. W4) będzie obarczona dużym ryzykiem inwestycyjnym i sprzedażowym, że znowu pójdzie coś nie tak....
Tak więc takie sytuacje, że wypuszczą jakieś info (kurs rośnie 20%), potem jakieś demo (pytanie czy prawdziwe) - kurs rośnie kolejne 20% - to se newrati, jak to mawiał wujaszek Szwejk.
Stracili dziewictwo - i każdy będzie dużo bardziej ostrożny zarówno w inwestowanie w tą firmę jak i w zakup preorderów. O poziomie 8 mln w przedsprzedaży kolejnego tytułu będą mogli zapomnieć na długie lata. Jak zbiorą 2-3 mln to będzie max.

4). Zespół i zarządzanie - nie trzeba być jasnowidzem, aby stwierdzić, że bez gruntownej zmiany jednego i drugiego nie mają czego szukać w światowej czołówce. Tu dowód jest jeden - żelazny : premiera CP2077 w takim stanie w jakim to uczyniono. A tego się nie da zrobić w miesiąc czy dwa. Zresztą, Ci co są odpowiedzialni za finalną wersję CP muszą dalej pracować nad jej poprawą - ich w najbliższym czasie nie da się zmienić.

No może dział marketingu bym zostawił.... salute

Pomijam poziom shortowania funduszy (które prawdopodobnie grają na spadki w oparciu o powyższe problemy). Pomijam kwestie związane z odpowiedzialnością prawną (procesy).

Takie perspektywy są przed CDR w najbliższej przyszłości.

Więc pytanie - jakie są szanse aby w niedalekiej przyszłości doszło do znacznego i stabilnego wzrostu kursu akcja CDR ?. Wg mnie nikłe....

Oczywiście każda teza obarczona jest możliwością błędu. Ja też się mogę mylić i może być tak, że za rok CDR będzie kosztował 500 pln. Ale wg mnie szanse są na to w granicach 5-10 %.

P.S. Na dodatek napiszę to, że szanse na mocne przesilenie na rynkach kapitałowych, szczególnie EM (biorąc pod uwagę ich obecne wyceny) są dużo większe niż mniejsze w perspektywie najbliższych miesięcy (roku).

To jak sądzisz - gdzie wtedy będzie kurs CDR ?
Edytowany: 23 stycznia 2021 18:14

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 23 stycznia 2021 22:07:51 przy kursie: 250,10 zł
Cytat:
Nawet jeżeli uda im się naprawić (poprawić, przepisać od podstaw) grę CP2077 na starsze konsole to jak sądzisz - jaki będzie ich dodatkowy poziom sprzedaży ? 1 mln ? 2 mln ? A może 4 mln w perspektywie roku czy dwóch ? Firma wypuszczając wadliwą grę straciła możliwość generowania takich poziomów sprzedaży na jakie liczyła. A tego CDR nie będzie w stanie zrobić tak szybko jak się niektórym wydaje... Dlaczego ? Bo gdyby tak było - to mając tyle czasu zrobili by to wcześniej i nie wypuszczali by bubla na rynek. Właśnie to jest dla mnie jednym z dowodów na to, że gra jest wadliwie napisana i jej naprawa nie jest taka prosta.

Mój komentarz:

Cytat:
Firma wypuszczając wadliwą grę straciła możliwość generowania takich poziomów sprzedaży na jakie liczyła.

Prawda

Cytat:
Poza tym SONY na 100% nie wprowadzi tego tytułu na swoją listę sprzedażową bez gruntownej naprawy gry.

Prawda

Cytat:

A tego CDR nie będzie w stanie zrobić tak szybko jak się niektórym wydaje... Dlaczego ? Bo gdyby tak było - to mając tyle czasu zrobili by to wcześniej i nie wypuszczali by bubla na rynek. Właśnie to jest dla mnie jednym z dowodów na to, że gra jest wadliwie napisana i jej naprawa nie jest taka prosta.

Półprawda.

Według mnie proces pisania gry był źle zarządzany i źle nadzorowany jeżeli chodzi o wersje CP na stare konsole. Ponadto nie zadziałała komunikacja z zarządem spółki - osoba która się komunikowała z zarządem nie przedstawiła potencjalnych konsekwencji, a zamiast tego poprawiano grę do ostatniej chwili - co nie mogło się udać. Efektem tego jest wypuszczenie bubla na stare wersje konsol. Nie jest to dowód na to, że gra jest wadliwie napisana. Co więcej wypowiedzi zarządu wskazują, że uproszczą CP na stare wersje konsol. Już sam ten ruch ograniczy liczbę błędów i skróci czas naprawy istniejących błędów. Ponadto gdyby sytuacja była tak tragiczna jak to przedstawiasz CDR nie byłby w ciągłym kontakcie z Sony w sprawie powrotu gry do sklepu. Wiedzieliby, że nie ma to sensu i nie podawaliby tej informacji (kolejne kłamstwo gdy grożą im pozwy to już recydywa). Nie wykluczam, jednak że i w tm punkcie możesz mieć rację tj. gra jest napisana wadliwie. Teraz trzeba czekać i prędzej czy później dowiemy się kiedy CP wróci do sklepu Sony. Teraz rynek spekuluje o 1Q2021.

Może ktoś jest z branży i wie czy CDR szuka gwałtownie kompetencji na rynku jeżeli chodzi o pisanie gier na stare wersje konsoli. To byłaby ciekawa informacja.

gordongekko
3
Wpisów: 48
Wysłane: 23 stycznia 2021 22:18:35 przy kursie: 250,10 zł
Potwierdzam zwrot środków od Sony z PSN za cyberpunka.

269 zł zwrócili mi na kartę kredytową.

Zwroty można robić widać na bieżąco.

Czekam i robię jeszcze na XBOX Series S za kopię fizyczną. Przy czym tutaj chyba gra zostaje u mnie a kase zwracają. Jak będzie zwrot dam znać.

igen
47
Wysłane: 23 stycznia 2021 22:55:04 przy kursie: 250,10 zł
1ketjoW napisał(a):

Według mnie proces pisania gry był źle zarządzany i źle nadzorowany jeżeli chodzi o wersje CP na stare konsole. Ponadto nie zadziałała komunikacja z zarządem spółki - osoba która się komunikowała z zarządem nie przedstawiła potencjalnych konsekwencji, a zamiast tego poprawiano grę do ostatniej chwili - co nie mogło się udać. Efektem tego jest wypuszczenie bubla na stare wersje konsol. Nie jest to dowód na to, że gra jest wadliwie napisana. Co więcej wypowiedzi zarządu wskazują, że uproszczą CP na stare wersje konsol. Już sam ten ruch ograniczy liczbę błędów i skróci czas naprawy istniejących błędów. Ponadto gdyby sytuacja była tak tragiczna jak to przedstawiasz CDR nie byłby w ciągłym kontakcie z Sony w sprawie powrotu gry do sklepu. Wiedzieliby, że nie ma to sensu i nie podawaliby tej informacji (kolejne kłamstwo gdy grożą im pozwy to już recydywa). Nie wykluczam, jednak że i w tm punkcie możesz mieć rację tj. gra jest napisana wadliwie. Teraz trzeba czekać i prędzej czy później dowiemy się kiedy CP wróci do sklepu Sony. Teraz rynek spekuluje o 1Q2021.

Może ktoś jest z branży i wie czy CDR szuka gwałtownie kompetencji na rynku jeżeli chodzi o pisanie gier na stare wersje konsoli. To byłaby ciekawa informacja.

To, że Zarząd stwierdził, że jest w ciągłym kontakcie z SONY to jak najbardziej może być prawda. Tylko samo to stwierdzenie jest bardzo ogólne i niczego nie oznacza. SONY na pewno postawiło twarde warunki w sprawie naprawy gry i to się nie zmieni.

Natomiast sam fakt optymalizacji gry na starsze konsole wiąże się z przerobieniem dziesiątek czy setek tys. tekstur. Bo raz, że większe tekstury więcej ważą (transfer HDD) a dwa nie sądzę, że dodatkowe obciążenie GPU w postaci skalowalności wyjdzie konsoli na dobre. A to potrwa (pomijam problemy strukturalne w konstrukcji gry, tzn nawet zakładając, że gra jest poprawnie napisana).
Poza tym - nawet jeżeli uda im się to zrobić, to wersja na starsze konsole będzie zauważalnie gorszej jakości niż np. na PC. A wtedy nasuwa się pytanie - jak zareagują na to gracze ? Po co mam kupować gorszy produkt na konsolę, skoro na PC jest lepszy ? Kwestia ceny ? To znowu generuje niższe dochody.

I kółko się zamyka.

Jak to mówią: jak się nie obrócisz, to d..a z tyłu.
Edytowany: 23 stycznia 2021 23:08

gordongekko
3
Wpisów: 48
Wysłane: 23 stycznia 2021 23:05:52 przy kursie: 250,10 zł
Nie wiem jak już na PS5 wygląda gra po nowym paczu 1.1, ale na XBOX series X gra się potrafi zawieszać nadal, przed chwilą, czego nie było wcześniej, zawias po próbie wczytania stanu gry... no i w mojej ocenie jest spadek grafiki, mechaniki gry w mojej ocenie nadal kulawa. Słabo tak, że kasa do zwrotu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 stycznia 2021 23:26:59 przy kursie: 250,10 zł
Cytat:
Natomiast sam fakt optymalizacji gry na starsze konsole wiąże się z przerobieniem dziesiątek czy setek tys. tekstur. Bo raz, że większe tekstury więcej ważą (transfer HDD) a dwa nie sądzę, że dodatkowe obciążenie GPU w postaci skalowalności wyjdzie konsoli na dobre. A to potrwa (pomijam problemy strukturalne w konstrukcji gry, tzn nawet zakładając, że gra jest poprawnie napisana).
Poza tym - nawet jeżeli uda im się to zrobić, to wersja na starsze konsole będzie zauważalnie gorszej jakości niż np. na PC. A wtedy nasuwa się pytanie - jak zareagują na to gracze ? Po co mam kupować gorszy produkt na konsolę, skoro na PC jest lepszy ? Kwestia ceny ? To znowu generuje niższe dochody.

I kółko się zamyka.

Jak to mówią: jak się nie obrócisz, to d..a z tyłu.

Na jakiej podstawie zakładasz, że optymalizacja gry na starsze konsole wiąże się z przerobieniem dziesiątek czy setek tys. tekstur?

Reszty z tego co napisałeś np. dodatkowe obciążanie GRU nie ogarniam. Nie jestem informatykiem. Proszę po ludzku.Angel

pivovarit
70
Wpisów: 317
Wysłane: 24 stycznia 2021 00:28:05 przy kursie: 250,10 zł
igen napisał(a):

No to niech kupią na PC. W czym problem?

1ketjoW napisał(a):

Na jakiej podstawie zakładasz, że optymalizacja gry na starsze konsole wiąże się z przerobieniem dziesiątek czy setek tys. tekstur?

Nie no, założenie jest dobre, ale przecież nikt nie skaluje tekstur ręcznie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 24 stycznia 2021 01:40:33 przy kursie: 250,10 zł
pivovarit zamiast się bawić napisz co myślisz o poniższym tekście i solo basta

Cytat:

igen napisał(a):

Edytowany: 24 stycznia 2021 01:46

pivovarit
70
Wpisów: 317
Wysłane: 24 stycznia 2021 07:01:38 przy kursie: 250,10 zł
Czuję się trochę zażenowany, że muszę to pisać, ale wersje konsolowe ZAWSZE były gorsze graficznie w stosunku do ich odpowiedników na PC.

Dlaczego więc ludzie kupują konsole skoro na PC jest lepiej? To już niech zostanie pracą domową.
Edytowany: 24 stycznia 2021 07:07

igen
47
Wysłane: 24 stycznia 2021 11:32:51 przy kursie: 250,10 zł
1ketjoW napisał(a):

Reszty z tego co napisałeś np. dodatkowe obciążanie GRU nie ogarniam. Nie jestem informatykiem. Proszę po ludzku.Angel

Na jakiej podstawie zakładam, że optymalizacja gry wiąże się z przerobieniem tekstur ?

W bardzo dużym uproszczeniu opiszę to poniżej:

Otóż - ponieważ mamy problemy z przepustowością dysków HDD to znaczy, że ilość materiałów, które są na HDD i muszą być przesyłane do pamięci operacyjnej konsoli jest zbyt duża. Stąd pojawiają się dropy, spadek FPS (Frame Per Second) i niektóre inne błędy. Dlatego tekstury (bitmapy obiektowe) muszą być w mniejszej rozdzielczości, aby ich waga (wielkość w bajtach) była mniejsza - a przez to system będzie w stanie wgrać w czasie rzeczywistym wszystkie wymagane bitmapy (tekstury) do pamięci RAM.

GPU - Graphic Processor Unit - procesor modułu graficznego urządzenia - wielofunkcyjnie programowalny procesor sygnałowy, obsługujący większość kodu silnika graficznego i realizujący wiele, często bardzo skomplikowanych operacji związanych z teksturowaniem, ruchem, światłem, cieniami czy innymi efektami mającymi na celu urealnić świat wyświetlany na monitorze (ekranie) urządzenia.
W omawianym problemie pozostawienie tekstur w obecnej wielkości (co samo w sobie jest problemem w związku z aspektem omówionym powyżej - przepustowość i transfer HDD) i jednoczesna zmiana (downgrade) rozdzielczości wyświetlanej na ekranie wiąże się z dodatkowym obciążeniem CPU i GPU urządzenia związanym z przeskalowaniem większej bitmapy na mniejszą. Dlatego jest to nie wskazane.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 24 stycznia 2021 11:39:16 przy kursie: 250,10 zł
Panowie,
kiedy jakaś głębsza analiza losowo wybranej linijki kodu z CP?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

339 340 341 342 343

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,478 sek.

xrdjwcjx
uricsjoa
drttzsrn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkyrsstm
erjxkqle
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat