dqposasd
Advertisement
PARTNER SERWISU
hdztimio
21 22 23 24 25
vilnouve
17
Wpisów: 69
Wysłane: 19 lutego 2021 21:53:59 przy kursie: 120,00 zł
Z całym szacunkiem elemis ale nie wierzę w przypadki.

Mało prawdopodobne, że światowy fundusz wyłuskał na bananowym NC naszą perełkę.
Nawet gdyby ktoś w tym zacnym zagranicznym gronie dostrzegł ogromny potencjał perły to angażowanie niespełna 3 mln zł przez fundusz niewarte byłoby znalezienia loginów do przelewu .

Ani spółce nie są potrzebne środki , ani funduszowi wydatkowanie klepaków.

Odczytuję info jako próbę zbudowania na poziomie 97 zł tacki stabilizacyjnej pod kończące się właśnie lock'upy.

Timing podania info jest tu kluczowy.

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 19 lutego 2021 22:08:51 przy kursie: 120,00 zł
Nie mam żadnych powodów do obrażania się @vilnouve

Za zasadne także uważam pytanie, czy niespełna trzy miliony złotych to rzeczywiście docelowa kwota jaką planuje zainwestować w akcje spółki rzeczony fundusz.

Zaznaczam jednak, że żadna kolejna emisja nie jest planowana. Być może fundusz będzie zatem zainteresowany inną formą nabywania akcjiThink
Edytowany: 19 lutego 2021 22:29

vilnouve
17
Wysłane: 19 lutego 2021 22:30:17 przy kursie: 120,00 zł
Statut z wpisem o kapitale docelowym zwalnia z planowania. Reaguje się na bieżące potrzeby ...
Dziś jest potrzeba stabilizacyjna. Przy dalszym luzowaniu lockupów może pojawić się potrzeba odbudowy procentowego udziału po ewentualnej sprzedaży akcji (taki swoisty rodzaj krótkiej sprzedaży lub jak kto woli zjedzenia ciastka i posiadania ciastka)

Spin
14
Wpisów: 364
Wysłane: 21 lutego 2021 14:51:58 przy kursie: 120,00 zł
Elemis napisał(a):

Zaznaczam jednak, że żadna kolejna emisja nie jest planowana. Być może fundusz będzie zatem zainteresowany inną formą nabywania akcjiThink

Nie wiem po co piszesz, że zaznaczasz skoro to jest nic nie warte. Bez obrazy ale nie wiem co te Twoje zapewnienie ma oznaczać skoro nie ma żadnego pokrycia i sam o tym wiesz. Od początku było mówione, że kasy starczy na wszystko, budżet jest zgodnie z planem wydawany na biezaco, a teraz ta emisja. Po co?

Nic, muszę osobiście napisać do Pana Marka, bo robisz trochę za kukielke na forum. Jedynie co się dowiadujemy, ze wszystko jest cacy i marketing ruszy kiedy ruszy.
Edytowany: 21 lutego 2021 14:53

Elemis
86
Wysłane: 21 lutego 2021 15:39:04 przy kursie: 120,00 zł
Cześć @Spin

Nie znam osoby, instytucji, ani nawet państwa, którym "kasy starczy na wszystko". Po raz kolejny napiszę, że rozwodnienie obecnego akcjonariatu kolejną emisją wynosi około 1.5% Wydaję mi się to niewielką ceną za to, co i kogo otrzymujemy w zamian.

Według mojej najlepszej wiedzy żadna nowa emisja planowana nie jest. Według mojego najlepszego osądu - ta która właśnie się odbywa jest w najlepszym interesie spółki a przez to jej akcjonariuszy. Według mojego najlepszego poczucia obowiązku względem spółki ( a także przepisów prawa ) informowanie rynku o negocjacjach, zwłaszcza wybiórczo, byłoby błędne.

Nie mam problemu ze znoszeniem krytyki. Podlegam ocenom jak każdy inny. Jestem jednak dość mocno przekonany, że nie uzyskasz od Pana Prezesa żadnych informacji, które nie zostałyby podane wszystkim akcjonariuszom i szerokiemu rynkowi w tym samym czasie.

Edytowany: 21 lutego 2021 15:42

anti
28
Wpisów: 51
Wysłane: 21 lutego 2021 17:22:48 przy kursie: 120,00 zł
Pozyskiwanie środków z rynku nie jest niczym dziwnym, ale ważne jest aby akcjonariusze wiedzieli na co zostaną one przeznaczone. No bo jeśli pieniądze są "na wszelki wypadek", albo "bo nadarzyła się okazja sprzedać akcje" to trochę słabo wygląda wizerunkowo. Szczególnie w kontekście wcześniejszych zapewnień, że budżet gry jest pod kontrolą i emisje nie są planowane.

Nie chcę robić z igły widły, bo faktycznie 1,5% akcji to niewiele, ale komentarz od zarządu wg mnie się należy.

Co do renomy inwestora to google niewiele znajduje, ale niech będzie. Natomiast ich intencji nie znamy, równie dobrze mogą stać się stroną podażową po emisji.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 21 lutego 2021 20:17:09 przy kursie: 120,00 zł
Widzę ze fundusz pokrzyżował plany wielu forumowiczom nastawiającym już koszyki na poziomach 60-70PLN... i stąd taki lament i próba obrócenia dobrej informacji w złą Shame on you
ps: faktycznieThink jest to zła informacja dla osób nieposiadających akcji

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 21 lutego 2021 22:37:47 przy kursie: 120,00 zł
Elemis napisał(a):

Zaznaczam jednak, że żadna kolejna emisja nie jest planowana.

w jakiej perspektywie czasowej to stwierdzenie pada? przez tydzień, miesiąc czy rok? i mam pytanie to jest oficjalne stanowisko Spółki czy Twoje prywatne?

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 21 lutego 2021 22:39

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 21 lutego 2021 23:00:00 przy kursie: 120,00 zł
Wiadomość o wejściu funduszu zagranicznego oceniam bardzo pozytywnie.
Taki fundusz, z pewnością zrobił dokładny due diligence, i Spółka jest według tego warta minimum 97 zł (a w praktyce więcej, bo fundusz przecież będzie chciał na tym dobrze zarobić).

vilnouve napisał(a):
Mało prawdopodobne, że światowy fundusz wyłuskał na bananowym NC naszą perełkę.

Starward, w odróżnieniu od 99% spółek ma doskonałe kontakty w londyńskim City, a z Londynu do Hong Kongu jest bardzo blisko.... Tak więc zagraniczny fundusz nie powinien dziwić.

Jedyny minus - to to że spółka mało komunikuje się z rynkiem, i mówiąc krótko "tajniaczy się".
Mocno zazdroszczę Elemisowi który ma dostęp do informacji na bieżąco... Mi pozostaje wiara że wszystko pójdzie dobrze, i gdy spółka milczy dłuższy czas różne myśli do głowy przychodzą.

Poprosiłbym o komunikat wyjaśniający:
- na co konkretnie pójdą pozyskane pieniądze?
- czy będą kolejne emisje?
Edytowany: 21 lutego 2021 23:05

Elemis
86
Wysłane: 21 lutego 2021 23:39:22 przy kursie: 120,00 zł
Hej @anti

Dzięki za wpis. Jak zwykle z sensem i na poziomie thumbright

anti napisał(a):
No bo jeśli pieniądze są "na wszelki wypadek", albo "bo nadarzyła się okazja sprzedać akcje" to trochę słabo wygląda wizerunkowo.

Wydaję mi się, że wizerunek spółki - zwłaszcza na arenie międzynarodowego rynku finansowego został bardzo potężnie wzmocniony. Oglądam aktualnie całkiem sporo rzeczy odnośnie KKR. W zasadzie wszystko co mi wpada w ręce. Niebawem przyjdzie pora na kultowe: "Barbarians at the Gate". Niech choć tylko troszkę więcej czasu uda się wygospodarować. Ta spółka to naprawdę kawał historii rynków finansowych

anti napisał(a):

Nie chcę robić z igły widły, bo faktycznie 1,5% akcji to niewiele, ale komentarz od zarządu wg mnie się należy.

O ile w pełni popieram postawę zarządu odnośnie nie informowania jeszcze rynku o polityce marketingowej ( wyjaśniałem swoje powody już na forum ), o tyle podzielam Twój pogląd w tej sprawie. Zachęcałem już Pana Prezesa do nieco głębszego wyjaśnienia, czym spowodowana jest emisja akcji. Bardzo się cieszę, że będę mu w stanie pokazać także Twój wpis.

anti napisał(a):

Co do renomy inwestora to google niewiele znajduje, ale niech będzie. Natomiast ich intencji nie znamy, równie dobrze mogą stać się stroną podażową po emisji.

To prawda. Dane o inwestorze są trudno dostępne (choć pospieszyłem pomocą linkiem do Barrons'a). RN zasięgnęła zatem w jego sprawie opinii niezależnego eksperta nie powiązanego jak zresztą z polskim rynkiem kapitałowym. Było mi dane obejrzenie bardzo profesjonalnej prezentacji. Zadałem sporo pytań

Ich intencji faktycznie nie znamy. Pewną wskazówką może być natomiast fakt, że zdecydowali się upublicznić swą nazwę. Przypominam, że jako inwestor poniżej 5% akcji nie mieli takiego obowiązku.

vilnouve
17
Wysłane: 21 lutego 2021 23:45:53 przy kursie: 120,00 zł
@vox , a na czym polega dokładny due diligence startupa ?

moim zdaniem info o emisji pojawiło się aby wykreować wrażenie o zainteresowaniu spółką "wielkich" w przeddzień pierwszego luzowania lockupów - realnej potrzeby kapitałowej spółki tu raczej nie należy się doszukiwać

jutro rynek zweryfikuje czy taka tacka była potrzebna ...
może nawet emisja kierowana nie dojdzie do skutku...

Elemis
86
Wysłane: 21 lutego 2021 23:57:05 przy kursie: 120,00 zł
bankrucik napisał(a):

w jakiej perspektywie czasowej to stwierdzenie pada? przez tydzień, miesiąc czy rok? i mam pytanie to jest oficjalne stanowisko Spółki czy Twoje prywatne?

Oficjalne stanowisko spółki może zostać podane do pubicznej wiadomości jedynie oficjalnym kanałem informacyjnym. Aktualną emisję, kiedy zostanie finalnie sfinalizowana uznam za duży sukces. O braku planów na kolejną, wspomniałem raczej rozważając potencjalne zakupy naszego partnera dodatkowych akcji z rynku.

Elemis
86
Wysłane: 22 lutego 2021 00:13:04 przy kursie: 120,00 zł
Vox napisał(a):
Wiadomość o wejściu funduszu zagranicznego oceniam bardzo pozytywnie.
.....
Tak więc zagraniczny fundusz nie powinien dziwić.

Podzielam w pełni Twoją opinie o pozytywnym wydźwięku tej informacji. Przypominam, że w dobie Brexitu i mając na względzie "mały rynek" na którym obracane są akcje Starwarda, zagraniczny fundusz musi pokonać wiele przeszkód na swej drodze by osiągnąć swój cel. Czuję zatem tym większą satysfakcję.

Vox napisał(a):

Jedyny minus - to to że spółka mało komunikuje się z rynkiem, i mówiąc krótko "tajniaczy się".
Mocno zazdroszczę Elemisowi który ma dostęp do informacji na bieżąco... Mi pozostaje wiara że wszystko pójdzie dobrze, i gdy spółka milczy dłuższy czas różne myśli do głowy przychodzą.

Dzięki @Vox. Pracy jest czasem dużo. Ostatnie posiedzenie RN trwało niemal trzy godziny. Bo nie jednego niezależnego eksperta i w niejednej dziedzinie zawezwaliśmy w sukurs. Jednak możliwość współpracy z tak utalentowanymi ludźmi i przy tak niesamowitym projekcie jest naprawdę wyjątkowym doświadczeniem.

Vox napisał(a):

Poprosiłbym o komunikat wyjaśniający:
- na co konkretnie pójdą pozyskane pieniądze?
- czy będą kolejne emisje?

Zadbam o to, żeby Twój głos został usłyszany

Vox
Vox
297
Wysłane: 22 lutego 2021 00:23:42 przy kursie: 120,00 zł
vilnouve napisał(a):
@vox , a na czym polega dokładny due diligence startupa ?

Nie wiem, ale na chłopski rozum coś tam musieli badać prawda? Może ograli jakieś buildy z gry?
Myślę że Elemis może powiedzieć więcej... Ja nic nie wiem poza to co publicznie wiadomo.

vilnouve napisał(a):
jutro rynek zweryfikuje czy taka tacka była potrzebna ...
może nawet emisja kierowana nie dojdzie do skutku...

Między słowami zarzucasz Spółce manipulację kursem. Szczerze wątpię aby coś takiego miało miejsce, główni akcjonariusze mają też inne spółki a reputację traci się raz. To się im zwyczajnie nie opłaca i na pewno tego nie zrobią.
Edytowany: 22 lutego 2021 00:26

vilnouve
17
Wysłane: 22 lutego 2021 07:48:36 przy kursie: 120,00 zł
całkiem przypadkową zbieżność czasu podania info o emisji kierowanej to "zacnego" funduszu z pierwszym etapem luzowania trudno nazwać manipulacją - to po prostu szczęście

szczęśliwie wcześniej również umieszczono zapis o kapitale docelowym w statucie spółki a potem zapewniano, że żadnej nowej emisji nie będzie - wyszło jak wyszło ...

subiektywnie mogę sobie wyobrazić, że due diliigence, prawdopodobnie w tym przypadku sprowadzało się do przymierzenia hełmu z plakatu oraz pozytywny odzew na zapytanie :

Pomożecie ?
pomożemy ...

Czy ktoś z Was chcąc wyłożyć 3 mln zł inwestuc w akcje perły dostałby od skwapliwie przestrzegającego równego dostępu do informacji Zarządu możliwość uchylenia większego rąbka tajemnicy ? Czyżby magia zacnego szyldu zmiękczyła tak Zarząd ?

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 22 lutego 2021 10:26:59 przy kursie: 112,00 zł
Jak dla mnie najwazniejsze w tej emisji nie jest to kto ja obejmie, w jakim momencie jest przeprowadzana, czy jakiej wielkosci jest to rozwodnienie.
Najwazniejsze dla mnie jest to, ze Spolka poszla w strone emisji z wylaczniem prawa poboru. Spodziewam sie teraz tlumaczenia, ze dzieki temu projekt bedzie z wiekszym rozmachem, promocja itd. Jednakze pomijajac takie PRowe mydlenie oczu, to po prostu bardzo brzydki precedens Shame on you
Edytowany: 22 lutego 2021 10:28

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 lutego 2021 11:34:45 przy kursie: 112,00 zł
Ja także odbieram te zdarzenie negatywnie. Rynek zareagował przeceną co mnie właściwie nie dziwi.

Emisja jest sprzeczna z wcześniejszą komunikacją spółki - pieniędzy miało na wszystko wystarczyć. W momencie publikacji ESPI powinna pójść informacja prasowa z wypowiedzią prezesa motywującą takie działanie - być może to zmieni nieco odbiór.

Może, bo jeśli celem było pozyskanie do akcjonariatu znanego gracza to dla mnie osobiście nie zmieni. Słowo prestiż można odmieniać przez wiele przypadków, ale fakt jest taki, że od prestiżu nie robi się lepszych gier, a na końcu to właśnie ten czynnik zdecyduje o sukcesie finansowym akcjonariuszy, albo ich braku.

Oczywiście to żadna katastrofa, bo emisja jest mała i daje uwiarygodnienie wyceny. A ponadto o ile dobrze pamiętam to 11 bit studios pomimo "olbrzymich sukcesów" miało emisje przed TWOM. Mimo wszystko to zaskoczenie. Życzyłbym sobie takich tylko w wielkości sprzedaży.

PS: Ja lub moje osoby bliskie posiadamy zaangażowanie w akcje podmiotu.

Space Cowboy
PREMIUM
61
Wpisów: 292
Wysłane: 22 lutego 2021 11:55:24 przy kursie: 112,00 zł
Cytat:
Emisja jest sprzeczna z wcześniejszą komunikacją spółki - pieniędzy miało na wszystko wystarczyć. W momencie publikacji ESPI powinna pójść informacja prasowa z wypowiedzią prezesa motywującą takie działanie - być może to zmieni nieco odbiór.

Zwłaszcza, że kiedy nic się nie działo, to Spółka wykazywała się bardzo dużą aktywnością w zakresie komunikacji.

jwk
jwk
24
Wpisów: 76
Wysłane: 22 lutego 2021 12:41:36 przy kursie: 112,00 zł
Ja nie rozumiem tylko czemu na tak niepłynnej spółce, w momencie w którym kupno 1,5% akcji z rynku wybiło by kurs pewnie o >50%, taki pakiet jest obejmowany z dyskontem, a nie premią względem średniej z ostatniego miesiąca?

Bardzo brzydki ruch i ja osobiście oczekuje na dniach dalszych informacji tłumaczących co tu się wydarzyło. Zarząd musi zdawać sobie sprawę, że podejmując tę decyzje wywołał pożar wizerunkowy wśród inwestorów indywidualnych, którzy oczekują teraz jego gaszenia.

Vox
Vox
297
Wysłane: 22 lutego 2021 13:03:37 przy kursie: 112,00 zł
Może na zachętę a fund dobierze więcej?

Tak czy siak Spółka powinna popracować nad komunikacją :-)
Oczywiście dobra gra jest najważniejsza... ale chłopaki chyba zapomnieli że są inwestorzy którzy nie mają bieżącego dostępu do informacji ze spółki...
Liczę że się zrehabilitują.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,204 sek.

zavmurll
sofgbgir
fbekebuo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nlulcocm
ubwxrxjq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat