Informacja o przełożeniu premiery już przebrzmiała. Cała masa nowego materiału została zaprezentowana przez Dawida i Marka podczas piątkowej i sobotniej konferencji. Odbyły się także dwie sesje Q&A. Wszystkie te eventy w połączeniu z naprawdę obszerną i szczegółową częścią opisową raportu rocznego sprawiają, że mam poczucie tego, że spółka komunikuje się z inwestorami w sposób jakiego należałoby oczekiwać od studia transparentnego.
W tak zwanym międzyczasie pojawiło się kilka pytań, sformułowań i stwierdzeń na forum. Postaram się odnieść do większości z nich.
KamiLPArsenal napisał(a):
Uważam, że udostępnienie dema lub early access w tym roku mogłoby bardzo pomóc w dopieszczeniu gry i poprawić wizerunek firmy. Creepy Jar taka strategia mocno pomogła w tworzeniu gry, a przy okazji koszty produkcji zwróciły się przed premierą.
EA ma swoje wady i zalety. Absolutnie nie jest to jednak model, który pasuje do gier fabularnych. Co do dema - zgadzam się z panem prezesem. Jest to coś co podbija wishlisty i generuje zainteresowanie grą. Jest jednak czymś, co potrafi równocześnie zmniejszyć finalną sprzedaż. Nie jestem fanem tego rozwiązania. Ponownie - zwłaszcza dla tego typu gry
Nie jest również tak, że w tym roku będą tylko plakaty od Astrograpny, choć oczywiście bardzo mi miło, że o nich pamiętasz. Zostało zakomunikowane, że spółka nie chce pominąć faktu istnienia Roku Lema. Prezes również mówił o nie przesadzaniu z "czekaniem długimi miesiącami" na środkową część kampani marketingowej. Zdradził także, że tym razem z jej początkiem będą związane materiały filmowe.
Dziękuje @kojo - jest tak jak piszesz.
kojo napisał(a):
Lockupy do serii B i F są uzależnione od premiery, pozostałe (w tym A) liczone od IPO.
enthusiast napisał(a):
są/były większe lub mniejsze problemy z cyklem produkcyjnym gry i dotrzymaniem terminów.
Była o tym mowa na jednym ze slajdów prezentacji. Szczegółowe opisy milestne'ów znalazły się w raporcie rocznym. Ukończenie pre-produkcji ( w terminologii spółki buildu, który zawiera grę, którą można przejść od początku do końca ) miało nastąpić do końca roku 2020. Zwiększył się jednak zakres "contentu" jaki ta pre-produkcja będzie obejmowała. Zatem nie można jak w aptece odmierzyć jakie jest opóźnienie.
Christof_martin napisał(a):
a skąd info roku premiery w 2022 ? a może 2023/2024 ?
Zaktualizowany harmonogram przewiduje premierę w 2022 roku. Była o tym mowa w ESPI. Była na konferencjach. W jednym z pytań od inwestorów zarząd stwierdził, że styczeń i grudzień dobrymi terminami do premiery gry nie są, co akurat obeznanych z branżą dziwić nie powinno.
Rif napisał(a):
Robią tę grę od początku jak 11bit Frostpunka? Na ten moment niczego nie pokazali, więc bym się nie zdziwił.
Ja natomiast jako osoba mająca bieżący wgląd w proces developmentu i ogrywająca kolejne milestone'y zdziwiłbym się bardzo mocno
jwk napisał(a):
Kolejny chat przeznaczony dla inwestorów, na którym połowa pytań to pytania poziomu AMA z zarządem dla graczy. Czy można prosić moderację SW w czatach o lepszą selekcję pytań? W założeniu to są czaty, którę mają rozwijać wątpliwości INWESTYCYJNE, a nie zajmować się głupotami typu ile będzie zakończeń w grze (serio?).
Sesje Q&A z konferencji Longterma podlinkował już Andy. Dzięki

Także mam wrażenie, że taka forma interakcji jest lepsza, ale każda konferencja rządzi się swoimi prawami. Dawid z Markiem odpowiadali na pytania przez bodaj godzinę. Nawet podołali dogrywce
Zgadzam się z @GRAF78, że akurat ilość zakończeń ma kolosalne znaczenie dla tej gry. Spółka zdecydowała się udostępnić ich aktualną liczbę - 11. Przyznam szczerze, że fabuła jest tak rozbudowana a wpływ gracza na przebieg rozgrywki tak duży, że początkowo wydawało mi się, że ta liczba jest nawet niedoszacowana i do prezentacji wkradł się chochlik.
niewiernytomasz napisał(a):
@Elemis czy w spółce nie ma pomysłów aby wydawcą gry został właśnie 11 bit? Domyślam sie ze to jednak informacja poufna ale może cos więcej powiesz na temat szukania wydawcy.
Zarząd odpowiedział na Twoje pytanie. Na ten moment spółka skłania się w stronę modelu samodzielnego wydania gry. Także jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Nie zamykamy sobie żadnych furtek ( wbrew pozorom nie trzeba o tym decydować z bardzo dużym wyprzedzeniem ), ale nie jest to nasz scenariusz bazowy. W żartobliwym tonie mogę przypomnieć o 11 tu zakończeniach jakie będę oczekiwać na gracza u kresu jego przygody na Regis.
@1ketjoW, @jkn, @Rif
Porównywać można jedynie rzeczy porównywalne. Kiedyś na tym forum pokusiłem się o zestawienie tytułów na Steam bez zamieszczonych jakichkolwiek materiałów filmowych. Jeśli mnie pamięć nie myli było ich bardzo niewiele. Z czego część, te materiały filmowe... miała poza Steam. Był tam również Football Manager 2021 ( czy oby "cinematiki" "robią tu robotę"?)
Możemy również używać innych porównań. Choćby wielkości i doświadczenia zespołu na tle branżowych kolegów. Choćby budżetów gier. Choćby USP i "marketowalności" IP. Wszystkie te wartości i porównania nie dadzą nigdy nikomu pewności co do przyszłej sprzedaży. Są jednak użyteczne w wyrobieniu sobie oceny "gdzie jesteśmy". Nie jesteśmy skazani li tylko na "feeling"
@krishic, @Vox
Nazywanie emisji "ratunkową" brzmi dla mnie conajmniej dziwnie. Ale niech tam. Spółka nie generuje jeszcze przychodów, więc każdą dotychczasową można na upartego nazwać w taki sposób. Jedyne na co chciałbym zwrócić uwagę to fakt, że każda z nich odbywa się w cenie odczuwalnie wyższej od poprzedniej. Ratujemy zatem chyba coraz lepiej rokujący projekt. Co do pytania o kolejną emisję "ratunkową" i o to czy budżet się "spina". Padło takie pytanie na konferencji numer 2. Odpowiedź brzmi: budżet się spina, emisja planowana nie jest.
Najogólniej rzecz ujmując - wszystkich gorąco zachęcam do obejrzenia sesji pytań Q&A w linkowanej przez Andiego prezentacji