vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
1 2 3

Trudne poczatki

iziolkow
0
Wpisów: 2
Wysłane: 3 sierpnia 2009 15:07:28
Od miesiaca "bawie sie" gieldą, ponieważ prawdziwą grą na giełdzie ciężko to nazwać. Probuję to wszystko rozgryźć i póki co jestem przytłoczona natłokiem informacji.
Przeczytałam już wiele postów dla początkujących na tym forum i wiele z Waszych rad napewno wykorzystam.
A napewno nauczyłam się od wielu z Was cierpliwości :)
Mam jednak pytanie na temat tego, co sądzicie o wpływie informacji ze spółek i analiz na cenę akcji.
Z tego co zaobserwowalam do tej pory, to wszelkie analizy są nic nie warte i na ogół się nie sprawdzają. Informacje ze spółek mają wpływ na kurs akcji, ale mam wrażenie, że one są publikowane po tym jak kurs akcji znacząco się zmieni. Czy Wy nie macie takie wrażenia? Czy w ogóle jest sens się tym kierować?
I czy patrzenie się na oferty kupna i sprzedaży może pomóc w ocenie, czy kurs akcji wzrośnie czy spadnie? Może ja poprostu nie mam wyczucia, a może szukam informacji w nieodpowienich miejscach.

bartekm
0
Wpisów: 213
Wysłane: 3 sierpnia 2009 20:57:44
Witam
z racji tego iż tak jak przedmówczyni jestem nowicjuszem giełdowym chciałbym przyłączyć się do pytania. Oraz dodać coś od siebie.
Otóż: czy istotną informacją może być to że ktoś wystawia zlecenie kupna przed ustaleniem kursu otwarcia np. na 60 000 szt. waloru z dość wysoką ceną (np +20% kursu odniesienia) przy czym średni dzienny wolumen to 50-60 tys. a za chwilę wycofuje je?? Pomyłka czy celowe działanie mające jakiś cel??

Pozdrawiam.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 3 sierpnia 2009 21:31:10
bartekm napisał(a):

[...] czy istotną informacją może być to że ktoś wystawia zlecenie kupna przed ustaleniem kursu otwarcia np. na 60 000 szt. waloru z dość wysoką ceną (np +20% kursu odniesienia) przy czym średni dzienny wolumen to 50-60 tys. a za chwilę wycofuje je?? Pomyłka czy celowe działanie mające jakiś cel??

Pozdrawiam.

Zapewne celowe działanie. Jeśli zrobi parę takich ruchów z różnymi cenami/wolumenami odsłania się też siła przeciwstawnych zleceń ukrytych.

bartekm
0
Wpisów: 213
Wysłane: 3 sierpnia 2009 21:38:45
dziękuję za odpowiedź

czyli może to świadczyć o potencjalnym zainteresowaniu ze strony wystawiającego prawda?

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 3 sierpnia 2009 22:09:28
bartekm napisał(a):
dziękuję za odpowiedź

czyli może to świadczyć o potencjalnym zainteresowaniu ze strony wystawiającego prawda?

jak dla mnie interpretacja tego nie moze byc jednoznaczna..czasami owszem pozniej kurs wedruje w gore..a czasami z takich zabaw nic nie wynika
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

nocnygracz
0
Wysłane: 3 sierpnia 2009 22:15:14
bartekm napisał(a):
dziękuję za odpowiedź

Może.
Ale te ruchy może też robić ktoś, kto wcale nie chce kupić, a może nawet chce sprzedać i sprawdza podaż od innych?

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 4 sierpnia 2009 11:20:34
iziolkow napisał(a):

Z tego co zaobserwowalam do tej pory, to wszelkie analizy są nic nie warte i na ogół się nie sprawdzają. Informacje ze spółek mają wpływ na kurs akcji, ale mam wrażenie, że one są publikowane po tym jak kurs akcji znacząco się zmieni. Czy Wy nie macie takie wrażenia? Czy w ogóle jest sens się tym kierować?
I czy patrzenie się na oferty kupna i sprzedaży może pomóc w ocenie, czy kurs akcji wzrośnie czy spadnie? Może ja poprostu nie mam wyczucia, a może szukam informacji w nieodpowienich miejscach.
Myślę że bardziej wiarygodne mogą tu być informacje z innych źródeł niż ta spółka. Poszukaj na forum tematów traktujących o wskaźniku cena/wartość księgowa.
Popatrz na to: www.wdsoftware.com/pl/encyklop...
Przydałby Ci się amibroker, ma dwa piękne wskaźniki jak RSI oraz MACD. Bardzo ułatwiają podjęcie decyzji. Nie śpiesz się z decyzją, tu emocje są złym doradcą. Ja przez swoją głupotę od kwietnia do teraz odrabiam straty.

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 4 sierpnia 2009 11:45:27
Dobór spółek pod kątem analizy fundamentalnej to dla indywidualnego gracza mission impossible.
Czyli lektura info ze spółek to hobby lub strata czasu.
Oczywiście niektórym fundamentalistom czasem się uda i potem dorabiają do tego teorie.
Indywidualny gracz jest skazany na analizę techniczną.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 4 sierpnia 2009 12:02:49
A dalbys wiare ze mozna grac bez zadnej analizy ???

mam kilku znajomych ktorzy tak graja od wielu lat i jestem zszokowany jak dobrze im to wychodzi ...

maja zelazna zasade ze jak leci 10% to wywalaja chocby nie wiem co
jeden z moich znajomych to maniak KGHM, w czasie bessy stracil papierze kilkanascie % ale nie tyle co zarobil teraz od lutego, co prawda nie kupil w dolku ale okolo 35-37zl !!

czasami jak wybieraja spolki i potem sledze ich losy to naprawde szacunek ile czasami znaczy intuicja ...

nocnygracz
0
Wysłane: 4 sierpnia 2009 12:04:18
tadekmazur napisał(a):
Dobór spółek pod kątem analizy fundamentalnej to dla indywidualnego gracza mission impossible.
Oczywiście niektórym fundamentalistom czasem się uda i potem dorabiają do tego teorie.

Tadek, bez przesady.
Jak kupowaliśmy IDM poniżej złotówki to była analiza techniczna?
Edytowany: 4 sierpnia 2009 12:04

iziolkow
0
Wpisów: 2
Wysłane: 4 sierpnia 2009 12:30:26
Ja zaczelam od "pewniakow" czyli KGHM i PKOBP, potem zaczelam sie bawic tanimi akcjami typu Duda i ZNT i niestety straty. Wynika to tez z mojej niecierpliwosci. Teraz juz kupuje akcje myslac bardziej perspektywicznie, kierujac sie analiza techniczna. Analiza funkcjonalna to moze nie mission impossible ale to przyjdzie z czasem, powoli odswiezam wiedze ze studiow, ktore byly ladnych pare lat temu.
Probuje czytac wszystko co znajde o gieldzie, a to powoduje totalny zamet w glowie. Mozecie mi polecic kilka dobrych, sprawdzonych serwisow, do ktorych moglabym sie ograniczyc? Sprawdzone blogi analitykow itp? Czy moze powinnam dac sobie z tym spokoj, sciagnac tylko program typu MetaStock i ograniczyc sie do wlasnej, kobiecej intuicji?

tadekmazur
9
Wysłane: 4 sierpnia 2009 14:02:25
nocnygracz napisał(a):
tadekmazur napisał(a):

Tadek, bez przesady.
Jak kupowaliśmy IDM poniżej złotówki to była analiza techniczna?

Nie pochlebiajmy sobie to przede wszystkim był fuks.
Akurat ten papier to kompletna ruletka z beznadziejną polityką informacyjną.
Ja brałem bo był nieziemsko tani i jednocześnie PRZYPUSZCZAŁEM że nie zbankrutuje.
Równie dobrze mógł zbankrutowac i sporo bym stracił bo przecież trudno na takim papierze ustawic ścisłego stopa.

tadekmazur
9
Wysłane: 4 sierpnia 2009 14:05:45
iziolkow napisał(a):
Ja zaczelam od "pewniakow" czyli KGHM i PKOBP, potem zaczelam sie bawic tanimi akcjami typu Duda i ZNT i niestety straty. Wynika to tez z mojej niecierpliwosci. Teraz juz kupuje akcje myslac bardziej perspektywicznie, kierujac sie analiza techniczna. Analiza funkcjonalna to moze nie mission impossible ale to przyjdzie z czasem, powoli odswiezam wiedze ze studiow, ktore byly ladnych pare lat temu.
Probuje czytac wszystko co znajde o gieldzie, a to powoduje totalny zamet w glowie. Mozecie mi polecic kilka dobrych, sprawdzonych serwisow, do ktorych moglabym sie ograniczyc? Sprawdzone blogi analitykow itp? Czy moze powinnam dac sobie z tym spokoj, sciagnac tylko program typu MetaStock i ograniczyc sie do wlasnej, kobiecej intuicji?

A jaki jest cel inwestycyjny?
praca? zabawa? hobby? lokata nadwyżek?

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 4 sierpnia 2009 14:10:32
iziolkow napisał(a):
sciagnac tylko program typu MetaStock i ograniczyc sie do wlasnej, kobiecej intuicji?
Napisałem ci wcześniej. Jeżeli masz konto w DMBZWBK to do końca sierpnia masz amibrokera za darmo, później 39pln miesięcznie. BOS prawdopodobnie tez oferuje amibrokera. Ja się przeważnie kieruję analizą wykresów RSI oraz MACD. Do tego komentarze o spółkach zamieszczone na tym forum. No i wskaźnik c/wk bo spółka może być przewartościowana.

nfs
nfs
1
Wpisów: 127
Wysłane: 30 października 2009 16:17:20
Ja mam pytanie od strony technicznej. Siedziałem dziś przed notowaniami i obserwowałem jak znajomy kupował akcje. Dla przykładu było 500 akcji do kupna po 20gr. Znajomy dal zlecenie kupna 1000 akcji. Po czym zlecenie zostało zrealizowane natychmiast, a po stronie S siedziało ciągle 600 akcji. Widziałem wszystko na żywo. Jak to możliwe ze zlecenie zostało zrealizowane jak po stronie S było mniej akcji niż po stronie K? Taka sytuacja miała miejsce kilka razy.
Dodam ze wszystko działo się na NC. Spolka ma mała płynność.
Znajomy powiedział ze ktoś sprzedaje z ukrycia. Jednak to wytłumaczenie wydaje mi się dziwne. Jak z ukrycia. O co tu chodzi?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 października 2009 16:29:31
nfs napisał(a):
Ja mam pytanie od strony technicznej. Siedziałem dziś przed notowaniami i obserwowałem jak znajomy kupował akcje. Dla przykładu było 500 akcji do kupna po 20gr. Znajomy dal zlecenie kupna 1000 akcji. Po czym zlecenie zostało zrealizowane natychmiast, a po stronie S siedziało ciągle 600 akcji. Widziałem wszystko na żywo. Jak to możliwe ze zlecenie zostało zrealizowane jak po stronie S było mniej akcji niż po stronie K? Taka sytuacja miała miejsce kilka razy.
Dodam ze wszystko działo się na NC. Spolka ma mała płynność.
Znajomy powiedział ze ktoś sprzedaje z ukrycia. Jednak to wytłumaczenie wydaje mi się dziwne. Jak z ukrycia. O co tu chodzi?

Giełda oferuje możliwość składania zleceń z widoczną tylko częścią zlecenia. Zrobisz to w każdym biurze maklerskim. Nazywa się to wartość ujawniona. Składasz zlecenie sprzedania 1000 akcji po cenie x z wartością ujawnioną 100 akcji. Inni w arkuszu widzą Twoje 100 akcji, a jeśli ktoś je kupi automatycznie wystawia sie następna paczka 100. Jak ktoś weźmie 150 to będzie widać tylko 50 z ostatniej paczki

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 30 października 2009 16:39:31
anty_teresa napisał(a):
Zrobisz to w każdym biurze maklerskim. Nazywa się to wartość ujawniona.

W mBanku tego chyba nie ma. Przynajmniej ja nigdzie tego nie widzę.

Powoli do celu

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 30 października 2009 17:28:07
mbank nie jest zły dla początkujących.
nie gubią się w gąszczu opcji takich jak WUJ, PCR, itp.
w zamian kredyty na IPO są najtańsze - vide oferta PGE.
brak aplikacji do wykresów zniechęca do gry DT.
ubóstwo systemu transakcyjnego chroni początkujących. blah5
Edytowany: 30 października 2009 17:30

nocnygracz
0
Wysłane: 30 października 2009 17:57:39
martinezo napisał(a):

W mBanku tego chyba nie ma. Przynajmniej ja nigdzie tego nie widzę.

W mBanku tego nie ma, nie szukaj.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 października 2009 18:16:09
Zgadzam się iż od mbanku można zacząć i wystarczy to początkującemu inwestorowi, ale biurem maklerskim emaklera ciężko nazwać. mbank to wydział bankowości elektronicznej grupy BRE. BRE ma dom maklerski, który się zowie DI BRE

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,621 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat