Zacznijmy o tego wykresu (BTC vs ASBIS):
stooq.pl/q/?s=btc.v&d=2022...Moje luźne przemyślenia (zaznaczam że nie mam waloru i nigdy nie miałem, natomiast posiadam koparkę ETH (2ga największa kryptowaluta po BTC - bitcoin), jak również ostatki samego ETH w portfelu. Ceny będę podawał w oparciu o ceny kart graficznych RTX3070, gdyż takie śledziłem):
Asbis był jednym z beneficjentów hossy krypto.
Jak wiemy nVidia wydała swoje nowe karty pod koniec 2020, cena referencyjna była 2800zł.
Mi udało się kupić produkt za 3000zł. "dopłata" +200zł na nowość i lockdown (dużo ludzi chciało mieć kartę) nie była duża. marża 7% całe nic, albo "standard".
Następnie zaczęło się "koparkowe szaleństwo" sporo ludzi zaczęło kupować PC i masową liczbę kart graficznych. Jak pamiętam w maju (jak chciałem dokupić kart) 3070 kosztowały już 7500zł!
Marża na produkcie to 267% jakiś kosmos, ja zakup odpuścilem. Oczywiście sama nVidia zwiększyła cenę, ale jak ktoś kupił towar "wcześniej" i sprzedał "później" to zysk spory!
W maju jak pewnie wiecie, BTC drastycznie spadło po tweecie Muska. Co ciekawe trend wzrostowy na ASBIS zatrzymał się DOKLADNIE wtedy. Sam wieściłem koniec hossy krypto (co się okazało nie prawda).
Ostatecznie BTC odrobił stratę i w Listopadzie dobił do ATH.
Okazało się, że sporo ludzi co zarobiło naprawdę sporo na krypto, sprzedali swoje kryptowaluty... w styczniu, aby nie płacić podatkow za zeszły rok.
I teraz mamy:
BTC spadło -15% od początku roku.
Kartę można kupić za 5500zł (to chyba najbardziej interesuje ASBIS) cena spada od jakiegoś czasu.
Sporo ludzi (w tym ja) uważa, że hossa dobiegła końca i "widzimy się za 4 lata" - inna sprawa, że takie głosy słyszałem już w maju.
Jaki to ma wpływ na ASBIS?
Czuje, że można będzie kupić bardzo tanio używane PC z górnej półki - jeszcze na gwarancji.
Bardzo niewiele PC (mówie o "stacjonarkach") będzie sprzedawane. Nie mówię tutaj tylko o GPU (karty graficzne) ale o pełnym PC (płyta główna, procesor, ram, zasilacz, dysk może nie koniecznie).
Pismarki będą mówić "nikt już nie kupuje komputerów stacjonarnych, świat się zmienił wszyscy mają laptopy" i tak co cztery lata...