Cytat:Sytuacja jest podobna do Mercatora. Tam też przed pandemią mówiono wciąż o przewadze popytu nad podażą, który to efekt pandemia wzmocniła. Wyniki z jednego kwartału, czy dwóch kwartałów, a nawet roku mają średnie znaczenie. W spółkach gdzie mamy do czynienia z aberacją cenową można określi wartość w przybliżeniu według wzoru:
MCAP=Zysk_aberacyjny_z_roku_x + śednioroczny_powtarzalny_zysk_w_cyklu X mnożnik.
Przyjmijmy, że tym mnożnikiem będzie 10. Średni zysk netto z okresu 2012-2020 to.... 61 mln zł. -> długoterminowa część dochodowa wychodzi 600 mln zł, plus na przykład 3 mln zł zysku za 2022 - > razem 3,6 mld zł wartości spółki.
@anty_teresa:
0) Po pierwsze dzięki za wpis.
1) Masz (Zakładam) literówkę "plus na przykład 3 mln zł zysku za 2022" tam powinien być 3mld.
2) Nie dodałeś zysku za 2021, zakładam +1,2mld? Prawdopodobnie daltego, że nie ma jeszcze oficjalnych danych za Q4, ale jest raport sprzedażowy. Można coś założyć. Wtedy średniorocznie już wychodzi 163mln (ale proszę sprawdź obliczenia) czyli "długoterminowa część dochodowa wychodzi 1,60 mld zł.
3) Zysk netto za 2022 mi wychodzi 5mld, ale nie czepiajmy się przyszłości, nie wiadomo jak będzie.
4) Czemu wziąłeś 2012-2020? A nie 2009-2021 (początek odkąd widze na Businesradarze?) To strasznie przycina wycenę. Aby wziąć 10 lat? Ale i tak zgubiłeś 2021.
5) MRC: rynek tam stanowczo przesadził! Pisałes to na wątku na MRC i ja również się z Tobą zgadzałem, ale wtedy rynek po Q3 (zysk 355 mln) wyceniał to na cap 20x większy! Czyli zakładając że takie zyski jak za Q3 byłyby co kwartał, to spółka by potrzebowała 5 lat na spłatę. Idąc tym tropem i zakładając analogię na JSW (której nie ma i nie powinno być - zgoda) zakładając zysk 1,17mld za Q4 (zaokrąglam w dół, aby łatwiej liczyć) byśmy mieli równo 200zł za akcje. Wtedy podobnie jak na MRC w wakacje 2020 bym pisał tutaj "balon" i "bez sensu". Tak jednak nie jest.
6) JSW: Idąc wzorem:
MCAP=Zysk_aberacyjny_z_roku_x + śednioroczny_powtarzalny_zysk_w_cyklu X mnożnik.
A) Możemy założyć, że "śednioroczny_powtarzalny_zysk_w_cyklu X mnożnik." się wiele nie zmienia rok do roku.
B) Zysk czyli wycena JSW się zmienia głównie o "Zysk_aberacyjny_z_roku_x".
C) Wtedy na 2015 rok mamy -30zł na akcji (względem śednioroczny_powtarzalny_zysk_w_cyklu X mnożnik)
D) A na najlepszy rok 2017 mamy +25zł na akcji.
E) Czyli różnica poniędzy rokiem 2015 i 2017 powinna być 55zł, a była 90zł. Ale fakt, przyznaje, nie aż taka różnica jak myślałem na początku pisząc tego posta. W dodatku sam 2017 zmienił "śednioroczny_powtarzalny_zysk_w_cyklu" (nieznacznie, ale jakoś). Rynek pewnie już estymował duży zysk za 2018 i mamy wycenę... Chyba rozumiem co chciałeś przekazać.
idąc tym tropem: (próba wyceny nr 3 ;) )
Przyjmując za 2021 zysk 1.2mld całkowity zysk JSW od 2009 (dane z businesradara) to 4.690.100
Średnioroczny zysk to 360776,9231
Mnożnik 10
Mamy:
MCAP=Zysk_aberacyjny_z_roku_2022+0.36mldx10= Zysk_aberacyjny_z_roku_2022+3.6mld.
I tutaj dwie ciekawostki:
A) podstawiając jako MCAP = 4.7mld (aktualnego capa) mamy Zysk_aberacyjny_z_roku_2022 = 1.1mld Trochę mało...
B) podstawiając Zysk 2022 4,7mld (obliczenia na tym wątku ale sporo wcześniej). Mamy:
MCAP= 4.7 + 3.6 = 8.3mld.
C) co ciekawe mój excel mówi, że po takim rekodrowym roku jak 2022 (zysk 4.7mld, chociaż niektórzy mogą powiedzieć że to przesada) "śednioroczny_powtarzalny_zysk_w_cyklu" skacze z 360 na 670mln.
Ale wtedy trzebaby wyestymować zysk za 2023 co jest w tej chwili absolutnie nierealne.