PARTNER SERWISU
ekqkpnjz
53 54 55 56 57
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 17 stycznia 2023 12:24:33 przy kursie: 71,00 zł
Skupiasz się na szczegółach a ucieka Ci szerszy obraz.

Nie sugeruję, że spółka nie jest przewartościowana - bo sam uważam, że aktualny kurs jest bardzo wymagający. Od dawna tak uważam. To powstrzymało mnie przed inwestycją tak samo jak w kilka innych spółek - np PLW czy inne na debiucie.

Jednak to nie oznacza, że moja ocena tej czy innej spółki była trafna.
CDP rok przed premierą W3 w cenie po 16zł był dla mnie za wysoki
PLW na IPO był dla mnie za wysoki
Czas pokazał, że jednak nie miałem racje

To pokazuje tylko i aż tyle, że wycena spółek jest subiektywna i dopiero czas pokaże kto miał rację.
To forum jak i wielu innych spółek ma pewną narrację ale dokładnie tak samo było i jest na innych spółkach.
Poczytaj z 2020 roku co pisano na wątku CDP jakie były oczekiwania i zostały spełnione w 20-25% i wycena wróciła do bardziej realnego poziomu choć i tak jest wysoka.

Na tym wątku także ludzie próbują znaleźć balans i odpowiedź czy i jakie szanse ma spółka na realizację planów i tego nie rozstrzygniemy tutaj bo mamy zbyt małą wiedzę na temat potencjału i możliwości zespołu. Dopiero po premierze zyskamy więcej wiedzy. Tylko, że inwestorzy mogą być jak w przypadku PLW na debiucie na poziomie 45-50zł a teraz ponad 300zł.

Giełda to trochę z loterii - trafisz lub nie. Jeśli trafisz jedziesz jeśli nie zostaje na peronie i obgryzasz paznokcie.
Każdy inwestor ma dylemat dlaczego nie zainwestowałem w tą czy inną spółkę.
Warto jednak wysiłek skupić na szukaniu spółek z potencjałem do wzrostu a nie kontestować te które już mocno urosły.
Co do spółki ma takie same szanse jak inne na sukces. Plusem jest to, że ma ludzi z dużym doświadczeniem z CDP - choć to nie gwarantuje sukcesu. Lem jest mało znany na Zachodzie i to jest dużym wyzwaniem dla Starward .... i dla 11bit marketingowo.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 17 stycznia 2023 12:27

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 17 stycznia 2023 12:58:29 przy kursie: 71,00 zł
cytat z baksa:

Cytat:
Giełda to trochę z loterii - trafisz lub nie. Jeśli trafisz jedziesz jeśli nie zostaje na peronie i obgryzasz paznokcie.

cytat z W. Buffeta. Zasada nr 1:

Cytat:
Invest in what you know…and nothing more.

baks
152
Wysłane: 17 stycznia 2023 13:08:17 przy kursie: 71,00 zł
Jest to uniwersalna zasada .... jest jedno ale a nawet cztery thumbright

- Wiedzę na tym poziomi zyskuje się po latach
- Indywidualni nie mają takich możliwości analitycznych jak on i jego sztab
- Nasz rynek nie jest jeszcze dojrzały i odpowiednio stabilny a przez to bardziej nieprzewidywalny
- Sytuacja globalna w ostatnich 2 dekadach jest bardzo zmienna i dynamiczna

Samo to już pokazuje, że ta zasada jest trudna do zastosowania u nas.
Choć jest pewna zasada uniwersalna.
Inwestowania w spółki WIG20 które są dość cykliczne.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 17 stycznia 2023 13:13:48 przy kursie: 71,00 zł
Dziękuję za tę garść bezcennych informacji, ale na dzisiaj już wystarczy. Przypominam, że jest to wątek poświęcony spółce Starward

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 17 stycznia 2023 17:01:17 przy kursie: 71,00 zł
veve napisał(a):

Udajesz że nie ma różnicy pomiędzy typową spółką a start up'em gdzie poziom niepewności jest znacznie większy więc kilkusetkrotny zysk szczególnie silnie zachęca do tego aby go podjąć. Główny akcjonariusz już nie wytrzymał i spieniężył spory pakiecik. Akurat to uważam za kiepskie aby wywalać papier zanim cokolwiek sprzedawalnego się wyprodukowało.

Różnica jest bo ryzyko większe ale tak się zastanawiam w jakim celu sie tu produkujesz skoro możesz kupic CD Projekt tam ryzyko dużo mniejsze?

ps: nie wprowadzaj czytelników w błąd twierdzać że duży akcjonariusz wysypał część pakietu na rynek, ta sprzedaż była częścią dealu wydawniczego z 11Bit i sa na to dokumenty. Polecam sie zapoznać z ich treścią zanim zaczeniesz powielać nieprawdziwe informacje w celu próby manipulacji kursem w celu osiagniecia własnych korzyści majątkowych

veve napisał(a):
... Jednak obecny przedpremierowy kurs jest oparty na znakomitym marketingu tych akcji. Oczywiście to ekstremalnie trudne aby samemu objąć po 0.13 a publiczności sprzedać kilkaset razy drożej...

Nie widzę żadnych przesłanek abyś nie mógł zastosować podobnego triku marketingowego w swojej Spółcę, którą powinieneś jak najszybciej założyć, potem sugeruje zaprosić do współpracy członka zarzadu Starward odpowiedzialnego za marketing "akcji" i w ten prosty sposób szybko zarobisz kilkanascie tysiecy % albo i więcej. Nie szkoda tracić czas na forum?
Edytowany: 17 stycznia 2023 17:07

baks
152
Wysłane: 17 stycznia 2023 17:09:19 przy kursie: 71,00 zł
W lekturze tego dealu nasz kolega dowie się także, że 11bit nie tylko odkupił pakiet akcji ale także objął skierowaną do siebie emisję i to po cenie wyższej niż nawet obecna.

Niektórzy powiedzą, że to brak rozsądku.
Inni mogą uważać, że nie przepłacili a jeszcze na tym zarobią i to nie tylko na wydaniu gry (gier).
Pomijając kurs spółka dojrzała w Starward perspektywicznego partnera.
Ja nauczyłem się ufać w strategię spółki i bardzo dobrze na tym wyszedłem przez 12 lat.
Tylko, że ważna jest zasada ufaj ale sprawdzaj i tego się trzymam.thumbright Angel

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 17 stycznia 2023 18:29:13 przy kursie: 71,00 zł

GRAF78 napisał(a):

Wilk z T29 napisał(a):
aby nie skończyło się podobnie.

ja nawet po % nie śmiem marzyć aby skonczyło się podobnie bo kapitalizacja 13 miliardow PLN to daje ok cene akcji ok 6500PLN

Przed premierą CP77 400 zł --> obecnie 129. Widać dedukcja nie tylko w tym przypadku idzie w niewłaściwa stronę.

GRAF78 napisał(a):

jakie układy? czasy mafi pruszkowskiej już dawno mineły, nie trzeba żadnych znajomosci idziesz do notariusza zakladasz spolke i mozesz miec nawet taniej bo po 10groszy potem wprowadzasz na NC i gotowe i wszystko zgodnie z prawem

baks napisał(a):

Niektórzy za dużo naoglądali się "rządowej" telewizji gdzie także było dużo opinii, że cała Giełda to jeden szwindel i w ogóle jest ona niepotrzebna.salute

Jestem pod wrażeniem, że nawet tu jesteście w stanie przemycić swoje polityczne zaburzenia, zaniżanie poziomu dyskusji wychodzi wam świetnie.
FilipBonn napisał(a):

Lepiej napisz baks jak Ci wyszło 10x zysk dla założycieli bo jestem ciekaw.

Jeżeli chodzi o merytorykę to zazwyczaj cisza w eterze. Podbijam pytanie o wyliczenia?
Edytowany: 17 stycznia 2023 18:29

manek123
3
Wpisów: 15
Wysłane: 17 stycznia 2023 20:45:04 przy kursie: 71,00 zł
@veve ten cały wywód o tym za ile kto kiedyś kupował akcje nie ma sensu, szczególnie w przypadku, gdy spora cześć akcji jest objęta lockupami kończącymi się jakiś czas po przełomowym wydarzeniu dla firmy (co powinno dać wystarczająco dużo czasu na reakcje w przypadku nieudanej premiery, a przed pojawieniem się dodatkowej podaży).

Jeśli uważasz, że 140 mln kapitalizacji przy około 70 PLN za akcję to drogo, to nie kupujesz. Jeśli uważasz, że potencjalny sukces jest większy niż zakłada kapitalizacja, to kupujesz. Tyle. To po ile ktoś kiedyś kupował nie ma znaczenia, bo rozumując w ten sposób, to nie kupisz akcji żadnej spółki. Potencjalna podaż jest możliwa w przypadku każdej spółki, bo zawsze ktoś z dużym pakietem akcji może zdecydować się ten pakiet sprzedać.

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 17 stycznia 2023 21:21:25 przy kursie: 71,00 zł
manek123 napisał(a):
@veve ten cały wywód o tym za ile kto kiedyś kupował akcje nie ma sensu, szczególnie w przypadku, gdy spora cześć akcji jest objęta lockupami kończącymi się jakiś czas po przełomowym wydarzeniu dla firmy (co powinno dać wystarczająco dużo czasu na reakcje w przypadku nieudanej premiery, a przed pojawieniem się dodatkowej podaży).

Jeśli uważasz, że 140 mln kapitalizacji przy około 70 PLN za akcję to drogo, to nie kupujesz. Jeśli uważasz, że potencjalny sukces jest większy niż zakłada kapitalizacja, to kupujesz. Tyle. To po ile ktoś kiedyś kupował nie ma znaczenia, bo rozumując w ten sposób, to nie kupisz akcji żadnej spółki. Potencjalna podaż jest możliwa w przypadku każdej spółki, bo zawsze ktoś z dużym pakietem akcji może zdecydować się ten pakiet sprzedać.

Truizmy o kupowaniu/nie kupowaniu możesz sobie darować. A w zasadniczej sprawie nie masz racji. Papierowy zarobek razy ponad 500 ma znaczenie. Każdego może skusić do realizacji zysku.

manek123
3
Wpisów: 15
Wysłane: 17 stycznia 2023 21:39:02 przy kursie: 71,00 zł
Nie mogę sobie ich darować, bo najwyraźniej nie rozumiesz podstaw i tworzysz wywody o czymś, co nie powinno mieć decydującego wpływu na decyzje o zakupie akcji, a tak to przedstawiasz.

Zarobek jest również przy x2, x3, itd. i tak samo może skusić do sprzedaży akcji jak x500. Wszystko zależy od perspektyw jakie stoją przed spółką i możliwości na zrobienie kolejnych x2 czy x500. Ty wydajesz się zakładać, że przy pierwszej możliwej okazji więksi akcjonariusze pozbędą się całych swoich pakietów, bo x500. Poza tym może oczekują nie x500 a x2000, aby sprzedać akcje?

Czy sprzedaż akcji przez większych akcjonariuszy jest serio tak dużym problemem (niezależnie od poziomu ich zysku)? W 11bit sprzedawali, w cd projekcie sprzedawali, w crj sprzedawali. X500 nie było a i tak to robili a firmy wciąż funkcjonują i mają się świetnie.

veve
38
Wysłane: 17 stycznia 2023 22:03:36 przy kursie: 71,00 zł
Zayebiście trudno ocenić perspektywy spółki która jeszcze niczego nie dokonała. Natomiast można porównać jej kapitalizację z innymi podmiotami z branży, zarówno wtedy gdy były na podobnym etapie jak i po odniesieniu sukcesu. Przy akcjonariuszach tak napalonych jak Baks i Graf, traktujących post nie po ich myśli jako osobisty atak prawdopodobnie doszło do przeszacowania szans sukcesu STA. Ekipa doświadczona więc prawdopodobnie wypuści niezłą grę. Ale to musi być spory sukces aby uzasadnić obecną kapitalizację. A gdzie przestrzeń na zarobek?

misiekzkrk
9
Wpisów: 42
Wysłane: 18 stycznia 2023 08:42:56 przy kursie: 71,00 zł
Zgadzam sie z Moderatorem ze ta dyskusja o Startup'ach i wchodzeniu spolek na gielde nic nie wnioski DLATEGO chce przekierowac Wasza uwage na inny temat - tegoroczny kalendarz spolki bo mamy kilka waznych kamieni milowych i chcialbym sie pokusic o ich prognoze w oparciu o np przejscie na GPW firmy CREOTECH Instruments ktora obserwowalem - uchwala o przejsciu podjeta 14.01.2022 a spolka przechodzi na GPW koncem Maja (byl to czas jeszcze trybu pandemiii poczatkiem roku) a wiec moje prognozy - w takiej kolejnosci jak ponizej:

- Uchwala ws przejscia na GPW - Podjeta
- Przejscie na GPW - Q2 czyli najpozniej czerwiec 2023 - czy w obecnym czasie pojdzie to szybciej?
- Ogloszenie terminu wydania gry na konferencji gamingnowej - kalendarz na 2023 juz jest ich znany - której?
- Wydanie gry

Jakie jest Wasze zdanie - czy kolejnosc moze byc inna albo uwazacie ze jest jeszcze cos waznego do tego kalendarza dodac?
Edytowany: 18 stycznia 2023 08:43

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 stycznia 2023 10:14:16 przy kursie: 71,60 zł
Dla mnie dyskusja jest ciekawa.

To jest pewien spór o postrzeganie przyszłości i argumenty za tym, aby twierdzić, że gra odniesie sukces lub za tym, że tak nie będzie. To zasadnicze pytanie inwestycyjne, na jakie trzeba sobie udzielić odpowiedzi na bazie swojej wiedzy o grze (popyt na podobne gry w przeszłości), spółce (wiarygodność i wiedza zespołu) i rynku (czy gracze oczekują tej gry na poziomie na jakim obecnie spółka jest wyceniana) (dlatego dla mnie stwierdzenia baksa są bezsensu - nie znasz odpowiedzi na powyższe pytania nie inwestujesz, a jeżeli znasz i wychodzi, że potencjał gry jest większy niż wycenia to rynek - inwestujesz).

Czy poziom wiedzy, jaką posiadamy jest wystarczający, aby poprawnie odpowiedzieć na powyższe pytanie to zupełnie inna kwestia. Każdy musi ocenić to sam.

Dlatego tak ważne jest, aby rozumieć w co się inwestuje i dlaczego. To minimalizuje ryzyko.

Można oczywiście również podejść do inwestycji jako do zakładu i założyć, że gra będzie sukcesem lub porażką. Taki rodzaj inwestowania jest faktycznie podobny do hazardu i szanse są takie jak w grach hazardowych. Marne.

veve
38
Wysłane: 18 stycznia 2023 10:53:14 przy kursie: 71,60 zł
Czy można prosić o skasowanie wszystkich moich wpisów na forum Stockwatch? Czy mam sam ręcznie wszystkie zedytować do zera? Nie akceptuję skrajnie złośliwej względem mnie moderacji więc nie będę tu nic pisał.

Moderator wyjątkowo bezczelnie zostawił pomówienia pod moim adresem jednocześnie skrupulatnie usuwa moją odpowiedź na te pomówienia. Tak się nie robi. Albo usuwasz bezzasadne pomówienie i moją odpowiedź albo oba wpisy zostawiasz. Usuwając tylko mój postępujesz nie fair. Spadam.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 18 stycznia 2023 11:07:53 przy kursie: 71,60 zł
Nie masz racji. Jeżeli przejrzysz ostatnie strony, to zauważysz brak wpisów zawierających personalne wycieczki - pousuwałem je. Dodatkowo, jeżeli masz jakiekolwiek zastrzeżenia do wpisów i uważasz, że naruszają one regulamin forum, masz możliwość zgłoszenia tego moderatorowi jednym kliknięciem.

misiekzkrk
9
Wpisów: 42
Wysłane: 18 stycznia 2023 12:34:58 przy kursie: 71,60 zł
1ketjoW napisał(a):
Dla mnie dyskusja jest ciekawa.

Dlatego tak ważne jest, aby rozumieć w co się inwestuje i dlaczego. To minimalizuje ryzyko.

Wydawało mi się że wszyscy którzy tutaj zaglądają są świadomi w co inwestują i robią dobre due diligence / analizują spółkę w którą inwestuja. Dla nowych osób (które tutaj mile witam) dyskusja o kalendarzu tez bedzie ciekawa i powinna pomóc zajac odpowiednia pozycje na giełdzie :) Zachecam do wypowiedz nt KALENDARZA.

rrafal
17
Wpisów: 89
Wysłane: 18 stycznia 2023 12:59:02 przy kursie: 71,60 zł
To, że wydadzą ją w tym roku jest raczej pewne, czerwiec czy wrzesień co za różnica?
Mnie odnośnie kalendarza ciekawi ile będzie wynosił cykl produkcyjny kolejnej gry i daje małe prawdopodobieństwo, że będzie krótszy niż The Invincible. W związku z tym rodzi mi się pytanie, czy ta premiera zapewni spółce finansowanie do kolejnej premiery (~2028?). Wiem, że to odległa perspektywa ale chyba warto się już zastanowić.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 stycznia 2023 13:02:56 przy kursie: 71,60 zł
Czy wszyscy robią analizy? Nie wiem. Moim zdaniem poniższy cytat potwierdza, że nie.

Cytat:
Giełda to trochę z loterii - trafisz lub nie.

veve
38
Wysłane: 18 stycznia 2023 14:12:30 przy kursie: 71,60 zł
MODERATOR napisał(a):
Nie masz racji. Jeżeli przejrzysz ostatnie strony, to zauważysz brak wpisów zawierających personalne wycieczki - pousuwałem je. Dodatkowo, jeżeli masz jakiekolwiek zastrzeżenia do wpisów i uważasz, że naruszają one regulamin forum, masz możliwość zgłoszenia tego moderatorowi jednym kliknięciem.

Z mojej strony wyglądało to inaczej. Graf napisał o mnie rzeczy niedopuszczalne. Wcale się nie wyrywam do skarżenia. Po prostu odpowiedziałem. Skasowałeś tylko moją odpowiedź. OK mogło się zdarzyć. Przecież nie musisz wszystkiego dokładnie czytać. Więc zacytowałem Grafa. Znowu skasowałeś. Jednocześnie pozostawiając skandaliczny wpis Grafa pomawiający mnie o kłamanie celem manipulowania kursem.

Nie udawaj że to było w porządku, ponieważ nie było. Nie chcesz mnie tutaj. Nie ma sprawy. Znikam.

FilipBonn
19
Wpisów: 162
Wysłane: 18 stycznia 2023 14:52:19 przy kursie: 71,60 zł
Słuszne uwagi o dość optymistycznej wycenie spółki która nie wydała jeszcze żadnej gry. Takie zastrzeżenia przewijały się tutaj już od dawna. Rynek i tak potężnie zweryfikował wycenę spółki, początkowo to było chyba koło 700m jak nie więcej.
Faktem jest że spółka jest wyjątkowo aktywna na tym portalu jeśli chodzi o szeroko pojętą promocję.

Kto ma rację zweryfikuje rynek po premierze i po uwolnieniu lockup'ow.

Niestety wątek ten zaczyna przypominać dawny 11Bit, gdzie każda negatywna uwaga wywoływała wręcz "święte krucjaty" akcjonariuszy :D

Jeśli chodzi o mnie, na pewno zagram ale to dlatego że czytałem nie jedną książkę Lema i jestem ciekaw jak twórcom uda się oddać klimat powieści pisarza. Niekoniecznie kupie akcje gdyż wycena dyskontuje niemały sukces produkcji a na zachodzie i w stanach o Lemie mało kto pamięta..
Edytowany: 18 stycznia 2023 14:55

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

53 54 55 56 57

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,233 sek.

zhhjfzzs
kwkzqxcy
bnevddwf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qcvwxekp
pnlecxry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat