PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 stycznia 2024 09:14:02
przy kursie: 15,10 zł
Vox napisał(a):no cóż chyba zarząd nie bardzo wierzy w plany które chce pokazać w poniedziałek na czacie stockwatch.pl Pan Bartosz Karasiński realizuje zyski z akcji objętych po nominale (zysk 100x, 13gr -->13zl)l BK to członek rady nadzorczej
|
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
29 stycznia 2024 10:10:36
GRAF78 napisał(a):krishic napisał(a):Przecież w arkuszu z pierwszego screena jaki podlinkowałem widac że było to pojedyncze zlecenie z godz.13:22 na 196244 szt, nikt poza Prezesem nie miał tak dużego pakietu do wystawienia w jednym zleceniu. załóż sobie lepiej profesjonalny rachunek maklerski, jak chcesz prowadzić analizy i dochodzenia a nie wklejaj screenów z darmowej opóźnionej o 15 minut interii, łatwo cie wprowadzić w błąd Opozniona Interia się pewnie pomyliła. Co prawda obserwowałem też powolne rozbieranie tego pakietu w notowaniach live w bossie (ale przyznaje, że to mało profesjonalny rachunek). Natomiast późniejszy komunikat od Prezesa o sprzedazy akcji tego dnia, to na pewno tylko zbieg okoliczności. Kończę temat, niech sobie każdy widzi co chce.
Edytowany: 29 stycznia 2024 10:27
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
29 stycznia 2024 10:47:38
krishic napisał(a): Opozniona Interia się pewnie pomyliła. Co prawda obserwowałem też powolne rozbieranie tego pakietu w notowaniach live w bossie (ale przyznaje, że to mało profesjonalny rachunek). Natomiast późniejszy komunikat od Prezesa o sprzedazy akcji tego dnia, to na pewno tylko zbieg okoliczności..
Celna obserwacja krishic. I ja widziałem ten duży pakiet, byłem w szoku. Ale nie pomyślałem że w sumie prezes miał zamiar złamać świeżo podpisaną umowę. Masz oczywiście rację, to fatalnie o nim świadczy. Ciekawe czy wycofał pakiet po telefonie który go zdyscyplinował = "hej Marek zaraz ci nałożymy karę z umowy" W tej spółce dzieją się bardzo ciekawe rzeczy. To materiał na książkę albo na film. Albo nawet na grę :-) krewa napisał(a):BK to członek rady nadzorczej moja pomyłka. Przewodniczący RN. BTW. Ten Pan jest również w innym hitowym studio: Wooden Alien, które swego czasu mocno się promowało na portalu stockwatch.pl
Edytowany: 29 stycznia 2024 10:53
|
|
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 11:44:30
no i po prezentacji
z plusów: - biezaca sprzedaz z naddatkiem pokrywa obecnie koszty funkcjonowania studia (zmniejszyli koszty o ok polowe) - "nowy produkt jest w imadle kreacji od ponad roku" - jest juz kilka grywalnych prototypow - The Invincible ma miec 12 patchy z nowa zawartoscia (albo platne DLC), ktore maja za zadanie wydluzyc czas rozgrywki i podtrzymac sprzedaz jak najdluzej - do tego to co juz bylo wiadomo - czyli maja na tapecie temat potencjalnego portu na VR i wprowadzenia The Invincible do uslug subskrypcyjnych w stylu GP
z minusow:
- 15 osob z 34 zatrudnionych zostalo zwolnione - spolka pozyskuje srodki na funkcjonowanie od insiderow, ale pochodza one ze sprzedazy ich akcji (zmniejszaja "skin in the game", wywierajac jednoczesnie presje na kurs akcji) - padlo tez zdanie o potencjalnym, nowym programie motywacyjnym (postrzegam to jako furtka przywrocenia w/w malejacego udzialu insiderow, jesli kolejna gra bedzie sie dobrze zapowiadac)
Poza tym byly tez informacje nie do konca okreslone, jak np. to ze trwa wlasnie dopinanie finansowania m.in. kolejnego tytulu (bez info czy bedzie sie to wiazac z emisja akcji)
Edytowany: 29 stycznia 2024 11:51
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 12:08:25
15 osob (44%) zespolu ktore zostaly zwolnione, to potencjalna podaz akcji objetych po nominale
Teoretycznie mowa o znacznej czesci akcji z: Serii B 390 tys akcji po 0,13 pln dla zespolu produkcyjnego z lockupem od 6 do 12 mscy po premierze Serii F 48 tys akcji po 0,13 pln program motywacyjny z analogicznymi lockupami 20 tys akcji od bylego Prezesa na program motywacyjny po 0,13 pln
Jednoczesnie w ostatnim raporcie z wynikami widnieje zapis: "Pracownicy i współpracownicy 363 426" akcji, czyli troche mniej niz w/w ilosci (imo w maju i w listopadzie bedzie widac skale obecnych zwolnien min. po obrotach)
Edytowany: 29 stycznia 2024 12:23
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 12:37:54
krishic napisał(a):- "nowy produkt jest w imadle kreacji od ponad roku" - jest juz kilka grywalnych prototypow A ja myślę inaczej... myślę że obrazek który ujawniono został narysowany w styczniu, bo "coś" na czacie wypadałoby pokazać. Produkcja gry nr2 jest w lesie. Podobnie ma się sprawa z liczbą pracowników. Jak to jest że 34 osoby robiły invincibla, a 19 osob da rade wydać 12 paczy do invincibla (20%) i jeszcze w tym samym czasie robic tytuł nr 2 (80%) ? To po co przed premiera zespół był tak duży? krishic napisał(a): - spolka pozyskuje srodki na funkcjonowanie od insiderow, ale pochodza one ze sprzedazy ich akcji (zmniejszaja "skin in the game", wywierajac jednoczesnie presje na kurs akcji)
To akurat jest spoko. skoro rynek odbiera, to fajny sposob finansowania studia. Insiderzy zawsze później te akcje odbiorą w jakimś "motywaycyjnym" po 13gr który klasycznie nie będzie mieć żadnych warunków
Edytowany: 29 stycznia 2024 12:42
|
|
2 Dołączył: 2014-04-10 Wpisów: 2
Wysłane:
29 stycznia 2024 12:38:28
Vox napisał(a):krewa napisał(a):BK to członek rady nadzorczej moja pomyłka. Przewodniczący RN. BTW. Ten Pan jest również w innym hitowym studio: Wooden Alien, które swego czasu mocno się promowało na portalu stockwatch.pl Potwierdzam. Jestem Przewodniczącym RN Starward oraz Członkiem RN Wooden Alien. Poza tym jestem od lat związany z firmą Nowy Styl i mam tam różne stanowiska - więcej szczegółów na LinkedIn;). Potwierdzam też, że z bólem serca sprzedałem <1% mojego pakietu STA. Absolutnie wierzę w tę firmę, zespół zarządczy i kreatywny, w nowy projekt, jak i rozwijanie i monetyzowanie The Invincible.
Edytowany: 29 stycznia 2024 13:55
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
29 stycznia 2024 13:00:54
krishic napisał(a):15 osob (44%) zespolu ktore zostaly zwolnione, to potencjalna podaz akcji objetych po nominale Zgodnie z tym co napisali na chat-cie osoby zwolnione nadal objęte są lock-up-mi.
Edytowany: 29 stycznia 2024 13:01
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
29 stycznia 2024 13:04:15
topfacet napisał(a):Nie do końca. Ostateczna cena za udziały w FT nie jest jeszcze znana i jest wariantowa (zgodnie z raportem 11B).
Natomiast pomijasz całkowicie to, że 11B weszło do akcjonariatu STA na o wiele wyższym poziomie. Także widzieli wtedy potencjał i uzasadnienie takiej a nie innej wyceny. Pytałeś nie tak dawno na jakiej podstawie uważam, że są duże redukcje i przytoczyłem Ci wypowiedź spółki z 20 grudnia. Teraz z zapisu czata masz dokładne dane i potwierdziły się w 100% moje przypuszczenia. Jak widać trafiłęm w punkt. Nie cieszy mnie to wcale bo świadczy, że spółka jest w "czar...." Zacytowałem niemal tylko odpowiedzi w temacie w większości bez pytań aby nie wydłużać wpisu. Z zapisu wynika, że redukcja objęła prawie 44% załogi w tym cora (Zarząd) prawie bez zmian - czyli siły produkcyjne spadły więcej. Koszty spadły w przybliżeniu o połowę - należy rozumieć, że średnia płaca spadła. Wynika z tego, że zostawili ludzi z mniejszymi pensjami czyli mniej doświadczonych. Cytat:Zarząd Starward Industries: Koszty zostały zmniejszone o około połowę względem wcześniej ponoszonych. Szczegółowe dane w tym zakresie będą widoczne w raporcie za 1 kwartał 2024 r. Zarząd Starward Industries: Zespół liczy obecnie 19 osób. Przed premierą Niezwyciężonego liczył 34 osoby. Zespół został zredukowany z uwagi na optymalizację kosztów. Żaden z członków zespołu nie odszedł z własnej inicjatywy. Obecny zespół pozwala na produkcję drugiego tytułu oraz rozwijanie Niezwyciężonego. Zarząd Starward Industries: Spółka działa na pełnych obrotach, zespół funkcjonuje w stosunku 80/20. 80% zespołu tworzy nowy produkt a 20% zajmuje się poprawkami i rozwojem Niezwyciężonego. Zarząd Starward Industries: Spółka nie otrzymuje jeszcze wpływów ze sprzedaży gry. Wydawca w okolicy połowy stycznia podał, że sprzedaż przekroczyła kwotę recoupu, jednak efekt finansowy będzie widoczny nieco później, z uwagi na konieczność otrzymania w tym celu środków przez wydawcę od platform sprzedażowych. • Gość: Czy Niezwyciężony będzie miał płatne DLC? Zarząd Starward Industries: Jest to jedna z rozważanych opcji. • Kuba: Dzień dobry. Czy obecne i dające się przewidzieć przychody ze sprzedaży Niezwyciężonego są w stanie pokryć bieżące koszty studia i rozwoju kolejnego projektu? Zarząd Starward Industries: Tak, na taką konkluzję pozwalają obserwowane trendy sprzedaży.
Jak widać z czatu spółka nie zarobiła jeszcze ani grosza co obala mit niektórych, że są tak duże przychody ponad 7 czy nawet 9mln. Widać także dokładnie, że część informacji nie jest prawdziwa. Mówią o możliwości DLC ... żart. Grę robiono 6-7 lat a DLC ma robić 19x20% czyli 4 osoby. Ciekawe ile lat by im to zajęło - chyba 100. Jak widać spółka tak jak brałem pod uwagę poświęciła stary produkt wiedząc, że niewiele z tego wyciągną a mogą jedynie robić prace kosmetyczne i starać się zarabiać na promocjach. To moim zdaniem rozsądny krok w tej całej sytuacji. Pytanie jak i na jakich warunkach udaj im się pozyskać finansowanie. 15 osób minus Zarząd czyli jakieś 10-11 osób to nie jest duża siła tworząca nową grę. Jednak można to zrozumieć, że na więcej ich nie stać a z drugiej strony do prototypowania to i tak duża siła. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 13:10:41
_olo_ napisał(a):krishic napisał(a):15 osob (44%) zespolu ktore zostaly zwolnione, to potencjalna podaz akcji objetych po nominale Zgodnie z tym co napisali na chat-cie osoby zwolnione nadal objęte są lock-up-mi. Zgadza się z tym co pisałem, że lockupy im wygasają częściowo po 6, a czesciowo po 12 mscach od premiery gry (czyli maj/listopad). Poza tym tak jak do niedawna sprzedaż szła na pokrycie kosztów wydawcy, tak obecnie zapowiada się, że będzie szła na zwrot pożyczek od insiderow (ale plus, że może obedzie się bez rozwodnienia)
Edytowany: 29 stycznia 2024 13:14
|
|
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 13:11:07
bkar napisał(a):krewa napisał(a):BK to członek rady nadzorczej
moja pomyłka. Przewodniczący RN. BTW. Ten Pan jest również w innym hitowym studio: Wooden Alien, które swego czasu mocno się promowało na portalu stockwatch.pl Potwierdzam. Jestem Przewodniczącym RN Starward oraz Członkiem RN Wooden Alien. Poza tym jestem od lat związany z firmą Nowy Styl i mam tam różne stanowiska - więcej szczegółów na LinkedIn;). Potwierdzam też, że z bólem serca sprzedałem <1% mojego pakietu STA. Absolutnie wierzę w tę firmę, zespół zarządczy i kreatywny, w nowy projekt, jak i rozwijanie i monetyzowanie The Invincible. Początki biznesu szczególnie w branży gier są trudne szczególnie gdy bierze się na tapetę zbyt ambitny projekt. Po zmianach i o ile projekt będzie rozsądny i uda się pozyskać rozsądne warunki finansowania kolejny projekt może mieć większy sukces. Jednak o rozwoju Invincible nie ma co mówić siłami 4 osób. Można mówić tylko o pracach kosmetycznych ale mówienie o możliwości DLC to kolejna ściema. Czas chyba podnieść przyłbicę i powiedzieć prawdę. Choć to może według Was zaszkodzić spółce. Prawda wbrew pozorom może pomóc a ściemnianie może odstraszyć wielu inwestorów. Spółce przydała by się stabilizacja i pozyskanie długoterminowych inwestorów. Jednak to ostatecznie Wasza decyzja. krishic napisał(a):no i po prezentacji
z plusów: - biezaca sprzedaz z naddatkiem pokrywa obecnie koszty funkcjonowania studia (zmniejszyli koszty o ok polowe) - The Invincible ma miec 12 patchy z nowa zawartoscia (albo platne DLC), ktore maja za zadanie wydluzyc czas rozgrywki i podtrzymac sprzedaz jak najdluzej
To co powiedziano w czacie wyklucza opcję, że z 1. przychodów spółka finansuje bieżącą działalność 2. gra będzie mieć 12 patchy .... kto ma to zrobić 4 ludków to chyba żart a dziś jeszcze nie Pryli Aprylis .. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 29 stycznia 2024 13:18
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 13:13:48
w kasie jest zero, jadą na pożyczkach, gra numer dwa to jeden obrazek... taka jest brutalna prawda o sytuacji spółki.
ale może z tego wyjdą na prostą. pożyjemy-zobaczymy
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 13:21:50
Vox napisał(a):w kasie jest zero, jadą na pożyczkach, gra numer dwa to jeden obrazek... taka jest brutalna prawda o sytuacji spółki.
ale może z tego wyjdą na prostą. pożyjemy-zobaczymy Mnie szczególnie ubawiła informacja o możliwości DLC i ponownie wpis o 12 patchach w 4 osoby - chyba muszą to scedować na AI .... jak zrobią dobrą aplikację i wynajmą dostęp do któregoś z superkomputerów to może im wygeneruje te DLC ... Mnie najbardziej martwi to, że Zarząd może (choć nie powinien) mówić co chce ale ludzie "łykają jak pelikan" wszystkie bzdety bez względu na to czy są realne czy nie Grę robili 6-7 lat w 20-30 osób a 12 patchy i płatne DLC zrobi im 4 osoby. Kabaret Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 29 stycznia 2024 13:26
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 13:29:20
Te 12 patchy to niekoniecznie musi byc coś dużego, tylko np. coś w stylu dodania tego trybu foto i tak co miesiąc coś malego. Poza tym podczas prezentacji padło stwierdzenie, że mają content który musieli wyciąć z braku czasu (czytaj: ryzyka kolejnej obsuwy) przed premierą. Czyli to może być bardziej marketing niż realna rozbudowa gry. Szczególnie przy zaangażowaniu paru osób.
Edytowany: 29 stycznia 2024 13:30
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 14:08:20
krishic napisał(a):Poza tym tak jak do niedawna sprzedaż szła na pokrycie kosztów wydawcy, tak obecnie zapowiada się, że będzie szła na zwrot pożyczek od insiderow (ale plus, że może obedzie się bez rozwodnienia) A słyszałeś krishic o możliwości konwersji pożyczki na akcje? To klasyczne zagranie na polskim NewConnect. Nie mówię że tak będzie, ale wcale mnie taka konwersja za rok od dziś nie zdziwi :-)
Edytowany: 29 stycznia 2024 14:08
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 16:15:42
Przez 20 lat na polskim bananie widzialem sporo rozwiazan tego typu, ale konwersja na akcje wydaje mi sie nie do konca optymalna. Obecnie insiderzy pozbywajacy sie akcji poprzez rynek - placza jak sprzedaja, ale robia to dla dobra pozostalych akcjonariszy - wiadomo ;)
Na tym etapie wplyw z tego tytulu do spolki to zero złotych. Dopiero po sprzedazy akcji ida do spolki pozyczki z kieszeni insiderow. Jesli po jakims czasie spolka pozyczki splaci, to na koncu mamy hajs u insidera i jego mniejszy udzial w akcjonariacie. I teraz, udzial ten mozna zwiekszyc do wyjsciowego poziomu np. poprzez nowy program motywacyjny - czyli akcje po 0,13 pln (zgodnie z zapowiedziami jest na to miejsce w wysokosci 150 tys akcji, ktore Prezes odda bez wynagrodzenia). W ten sposob na samym koncu spolka bedzie miala wyemitowane tyle akcji ile obecnie ok 2 mln szt, a insiderzy beda mieli udzial w akcjonariacie podobny do wyjsciowego (oczywiscie po to, zeby byli lepiej zmotywowani do dalszej pracy). A jako "bonus" beda mieli w kieszeni pieniadze ktore obecnie pozyskuja ze sprzedazy akcji, a ktore wroca do nich ze spolki w ramach splaty - w skrocie: zjesc ciastko i miec ciastko.
I to jest ten lepszy scenariusz dla mniejszosciowych udzialowocow, bo w przypadku konwersji pozyczek na akcje, najczesciej dzieje sie to znacznie ponizej ceny rynkowej - czytaj: spore rozwodnienie drobnych. Teoretycznie mozna konwertowac po cenie mniej wiecej takiej po jakiej obecnie insiderzy sprzedaja, ale w takiej opcji dostaja tylko z powrotem swoje sprzedane udzialy - bez srodkow, ktore nie opuszczaja spolki w formie splaty pozyczek.
Dlatego imo bardziej prawdopodobny jest tu scenariusz "zjesc ciastko i miec ciastko" w ktorym nie bedzie rozwodnienia wzgledem obecnej liczby akcji, a i hajs za gaszenie pozaru insiderzy sobie przytula w miedzyczasie wg w/w schematu. Oczywiscie to tylko jeden z wielu mozliwych scenariuszy - wg. mnie dosc realny, bo z kategorii tych mniej kontrowersyjnych.
Edytowany: 29 stycznia 2024 16:31
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 16:38:03
a jak oceniasz obecna kapitalizacje krishic, w świetle dostępnych informacji? Czy 30 mln złotych to dużo czy mało, za STARWARD?
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 16:55:08
Wtrącę swoje 3 grosze..... Jest to jakieś rozwiązanie - sprzedaż akcji po to aby pożyczyć spółce. Ma to sens na krótką metę aby ratować bieżące funkcjonowanie. Później i tak niezbędna będzie emisja - tak sądzę, bo co innego spółka może zaoferować jak nic nie ma. Ja bym się nie podjął wyceny. To zależy od poziomu wiary w powodzenie inwestora. Jeśli stery obejmie ktoś doświadczony i uda się pozyskać inwestora który wyłoży na początek co najmniej 5 mln dużo ryzykując to mogą dojść do jakiejś wersji Beta. Jednak przy takim ryzyku musi być duża dźwignia. Nie sądzę aby akcje były objęte po obecnym kursie. Jednak jeśli wszystko się powiedzie i stworzą grę dobrą to po premierze mogą zarobić na grze. Inwestycja ryzykowna jednak jeśli wejdzie jakiś poważny inwestor to już samo to może np. podwoić kurs. Ryzyko dla odważnych ale może być zyskowne. Teraz żaden kalkulator nie poda prawdopodobieństwa sukcesu. Reszta to tylko gdybanie. Chcesz wiedzieć to śledź czy i kto objął akcje lub dał pożyczkę na ile i na jakich warunkach. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2024 17:00:22
Vox napisał(a):a jak oceniasz obecna kapitalizacje krishic, w świetle dostępnych informacji? Czy 30 mln złotych to dużo czy mało, za STARWARD? Jeszcze pod koniec roku myslalem, ze 30 mln to nie za duzo, ale po wszystkim co sie przez ostatnie miesiace wydarzylo, przestalem patrzec w ten sposob. Zbyt wiele widze lepszych okazji na rynku, nie dosc ze lepiej wycenianych i zdrowszych, to jeszcze takich gdzie dobre informacje/wyniki moga sie pokazac w skali najblizszych kwartalow. W porownaniu ze Starwardem, w ktorym glowny akcjonariusz/zalozyciel stoi po stronie podazy, przez kolejne kwartaly dojdzie tez podaz ze strony zwolnionych pracownikow, mozliwe ze rowniez ze strony rady nadzorczej i zarzadu (bo nawet jesli to long-seller, to okres sprzedazy w pelnej cenie sie konczy, wiec raczej bedzie potrzeba coraz wiekszych obnizek i niewykluczone - kolejnych pozyczek). Gdzie nowy projekt nie jest nawet jeszcze na etapie helmu na piasku, a glowne aktywo - "zgrany" zespol - prawie sie przepolowil. Do tego chocby po ostatnich wpisach WatchDog'a widzielismy jaka atmosfera panuje wsrod wiekszych akcjonariuszy - takich o troche lepszym dostepie do spolki (polecam sobie przypomniec te listopadowe wpisy - kubel zimnej wody). Na dodatek kasa swieci pustkami. Tu po prostu imo nie ma pod co "grac" przez nastepne pare kwartalow. Ps. No chyba ze ktos chce byc dawca kapitalu na ratowanie spolki, wtedy smialo mozna skladac zlecenia i m.in. odbierac akcje od insiderow, zeby mieli za co udzielac pozyczek ;)
Edytowany: 29 stycznia 2024 17:11
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
29 stycznia 2024 19:12:12
baks napisał(a):Jak widać z czatu spółka nie zarobiła jeszcze ani grosza co obala mit niektórych, że są tak duże przychody ponad 7 czy nawet 9mln. kreujesz sie na super fachowca, tyle lat na giełdzie a dalej nie rozumiesz co to są przychody brutto ze sprzedaży (przypominam to ilość sprzedanych kopii x cena) a co to są kwoty przekazane przez wydawcę do studia (w modelu wydawniczym) i wypisujesz potem bzdury na forum. ... baks napisał(a): 15 osób minus Zarząd czyli jakieś 10-11 osób to nie jest duża siła . @baks polecam nauczyć się liczyć wg ciebie 15 osob - minus Zarząd 2 osoby to daje 10-11 osob? powodzenia z taka matematyka (15-2=10~11)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.