PARTNER SERWISU
nabropzu
855 856 857 858 859
topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 25 września 2024 01:12:01 przy kursie: 299,50 zł
Nastroje na forum minorowe, a niektóre wpisy przypominają wpisy z bankiera.

Gdzie byliście (szczególnie ci użytkownicy, którzy się dopiero zarejestrowali) w czasie i po becie FP2. Wtedy przecież gra była już krytykowana przez fanów FP1 za to, że nie jest jego klonem plus. Czy ktoś tu wtedy przewidywał taki rozwój sytuacji? Patrząc na kurs w tamtym czasie to nikt.

Co spółka realnie może zrobić teraz to naprawić błędy techniczne i starać się wyjść z ocenami na 80% . Nie zrobi z FP2, FP1 bo nie taka była idea tej gry - która co spółka ma racje znana była od dawna, a z pewnością po becie było jasne jaka to jest gra. Także osoby, które teraz decydują się na zakup i oczekują, że będzie to FP1 niejako same są sobie winne - w sieci są już setki materiałów o grze, można zobaczyć, że nie jest to klon FP1 i zdecydować, czy taką grę chce się kupić.

Teraz czekamy na "czarnego konia" czyli The Alters - premiera w październiku lub listopadzie i D1 na konsole.

sledzik007
54
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 442
Wysłane: 25 września 2024 03:35:41 przy kursie: 299,50 zł
Topfacet widzę że bardzo wierzysz w The Alters. A jakie widzisz zagrożenia dla tej gry?.Grałem w demo choć ono pokazuje wstęp wstępu dla mnie a nie rozgrywkę w pełni.Pytałem się innych to chwalili gre

sledzik007
54
Wysłane: 25 września 2024 04:39:12 przy kursie: 299,50 zł
Odpowiadając tym wszystkim co dowiedzieli się o spółce wczoraj,albo dopiero co zarejestrowali się na forum.

1.Co do kiepskiej sytuacji finansowej sprawdźcie sobie na ile lat spółka ma kasy na kontach żeby działać
2.Spółka mimo premiery fp1 kilka lat temu i dużych kosztów związanych z produkcją gier wychodziła w granicach zera.Jeżeli wiemy że w 72 godziny zwrociła się gra ,może dać nam to zysk bez The Alters ok 60-65 mln.
3.Mamy jeszcze w tym roku debiut The Alters Niech tylko się zwróci przez dwa miesiące sprzedaży to policzcie jaki będzie zysk w tym roku.
4.Fp2 to dobra gra o czym świadczą recenzje recenzentów i graczy.Niezadowolenie wynika z tego że to inna gra niż Fp1.
5.liczac zysk tylko 65 mln przy c/z to mamy 650 mln kapitalizacji a 20 c/z to mamy 1.3 mld.Obecna wycena to 723 mln
Co można się zgodzić to sentyment jest negatywny i spółka straciła swój kredyt zaufania ale historię że 11 bit się kończy świadczą tylko o tym że osoby które to piszą nie znają spółki.
Ps Zobaczcie co było po premierze Fp1 na kursie i kiedy wrocil

Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 25 września 2024 05:49:21 przy kursie: 299,50 zł
Dix22 napisał(a):

Problem w tym, że 11BIT nie wygeneruje 60 mln zł zysku rocznie. Frostpunk 1 dał spółce maksymalnie 37.5 mln zł zysku netto w 2018 r. Później te zyski systematycznie spadały. W 2019 r. wynosiły 21 mln zł netto.

A my mówimy o produkcie, który jest o wiele gorszy. Spójrz na średnie recenzje - nie uda im się sprzedać tyle kopii ile FP 1 moim zdaniem. Najważniejsze, aby recenzje już bardziej nie spadały...

C/Z dla spółki, która się rozwija ok. 20-30 pasuje.salute
Nie dla spółki która wydaje słabe produkty, który nie są dopasowane do potrzeb rynku. Wówczas rynek może ustalić C/Z na poziomie 7-10 (TEN ma EV/EBITDA = 4, gdzie duża część zysku jest odpisywana jako earnout dla byłych właścicieli RORTOS...)

Więc zakładając c/z 10 i zysk w następnych 4 latach średnio 25 mln zł, nie zdziwiłaby mnie kapitalizacja na poziomie 250-300 mln zł, tj. kurs 100 - 125 zł.

Jednorazowy zysk dla inwestorów nie ma dużego znaczenia, jak wcześniej tutaj pisałem. Liczy się to co są w stanie osiągnąć w następnych przynajmniej 4 latach do wyprodukowania tak dużej gry jak Frostpunk1/2 .

Dzień wcześniej pisałeś że 11b będzie miał nieciekawą sytuację finansową a la cig, teraz zakładasz średnioroczny zysk 25 mln... A i tak zupełnie pomijasz w tej pseudo-analizie nadchodzące premiery The Alters i P8 - o ile pierwsza hitem pewnie nie będzie (nie widać większego zainteresowania tą grą wśród społeczności graczy) ale jakiś wkład do wyniku będzie miała, o tyle ta druga jest najważniejszą grą spółki i można spodziewać się po niej dużo większej kontrybucji. Może jednak te 50-60 mln zysku rocznie się uzbiera - dużo mniej niż prognozowali analitycy w rekomendacjach ale jednak więcej niż na cap 250 mln.
FP2 miał sprzedać się lepiej niż jedynka, zapewne sprzeda się podobnie (w dużo lepszej cenie), a oceny z czasem po kolejnych dlc wzrosną do 80 % tak jak było z ocenami FP1 który startował z 85% na 92 obecnie. Kolejne 3 gry będą miały premiery w kolejnych 2 latach więc powinno to owocować progresją wyników. Co będzie później ciężko prognozować przy tak rozwlekłych cyklach produkcyjnych, rosnących kosztach produkcji (FP2 kosztował dwa razy więcej niż pierwotnie założony budżet) i nie do końca trafionych w gustach graczy produktach (co jak widać dotyczy zarówno wydawnictwa jak i gier własnych), wszystko zależy od tego czy potrafią wyciągnąć odpowiednie wnioski na przyszłość.
Edytowany: 25 września 2024 05:51

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 25 września 2024 10:00:28 przy kursie: 300,00 zł
Utnapisztim napisał(a):

FP2 miał sprzedać się lepiej niż jedynka, zapewne sprzeda się podobnie (w dużo lepszej cenie), a oceny z czasem po kolejnych dlc wzrosną do 80 % tak jak było z ocenami FP1 który startował z 85% na 92 obecnie. Kolejne 3 gry będą miały premiery w kolejnych 2 latach więc powinno to owocować progresją wyników. Co będzie później ciężko prognozować przy tak rozwlekłych cyklach produkcyjnych, rosnących kosztach produkcji (FP2 kosztował dwa razy więcej niż pierwotnie założony budżet) i nie do końca trafionych w gustach graczy produktach (co jak widać dotyczy zarówno wydawnictwa jak i gier własnych), wszystko zależy od tego czy potrafią wyciągnąć odpowiednie wnioski na przyszłość.

Mnie martwi to, że zarząd tworzy gry dla siebie mało się oglądając na graczy i ich opinie. Tak jakby gracze musieli się dostosować do wizji Zarządu ....a niestety tak nie jest.
Jakoś godziliśmy się na odlot Zarządu a oni coraz mnie rozumieli graczy. Powinni zejść na ziemię i bardziej się wsłuchać w oczekiwania graczy. Klonów nie ma sensu tworzyć. Jednak kolejne wudania serii nie powinny wprowadzać zmian rewolucyjnych jak w FP2 tylko ewolucyjne.
Jakieś większe zmiany powinny być w DLC. Wtedy jakiś DLC który się nie przyjmie można pominąć lub odinstalować lub grę ponownie zainstalować aby cofnąć zmiany z niechcianym DLC. Robiąc rewolucję zniechęca się część graczy.
Ja obawiam się, że sprzedaż Altersów nie osiągnie połowy FP2 - chciałbym się mylić.
Mam nadzieję, że chociaż z P8 trafią w gusta graczy.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

enthusiast
PREMIUM
10
Wpisów: 201
Wysłane: 25 września 2024 10:13:03 przy kursie: 300,00 zł
sledzik007 napisał(a):
Topfacet widzę że bardzo wierzysz w The Alters. A jakie widzisz zagrożenia dla tej gry?.Grałem w demo choć ono pokazuje wstęp wstępu dla mnie a nie rozgrywkę w pełni.Pytałem się innych to chwalili gre

Takie pytanie do tych którzy grali w The Alters, w tej grze jak już się raz doszło do jakiegoś miejsca na mapie to po powrocie do bazy da się w to miejsce ponownie jakoś "teleportować", czy trzeba za każdym razem od nowa biegać tam i z powrotem?

hal80
PREMIUM
27
Wpisów: 95
Wysłane: 25 września 2024 10:18:29 przy kursie: 300,00 zł
baks napisał(a):
[quote=Utnapisztim]
Ja obawiam się, że sprzedaż Altersów nie osiągnie połowy FP2 - chciałbym się mylić.
Mam nadzieję, że chociaż z P8 trafią w gusta graczy.

Alters to nowe IP. Grałem w demo, survival z budowaniem bazy wydaje sie być grą która powinna przyciągnąć graczy. Co mnie martwi to pusta planeta która jest tylko dekoracją. Poza surowcami praktycznie nic tam się nie dzieje (w demo). Jedynie kilka nic nie znaczących przedmiotów możemy znaleźć. Brakuje jakies tajemnicy, nieznanych zjawisk, występowania anomalii, które trzeba zbadać i moze osiągnąć korzyści (wiem, jest ten specjalny surowiec) . Planeta za pusta, fabuła nijaka, chyba że demo to było tylko wprowdzenie a fabuła rozwija się dalej. Skupienie się tylko na klonach i jak wyglada ich alternatywne życie nie jest zbyt ciekawe i zajmujące. Grze brakuje akcji, nie widziałem tam możliwości upgradu skafandra ani narzędzi. Brakuje też pojazdu zeby przemieszczać się na większe odleglości.
Mam nadzieje że wydłużajac prace nad grą wzięto te wnioski pod uwagę, bo jestem przekonany że podobne trafiły od graczy.

misiekstok
23
Wpisów: 69
Wysłane: 25 września 2024 10:22:18 przy kursie: 300,00 zł
Frostpunk daleko, bo na 16 miejscu sprzedaży steam. Przy takiej słabej sprzedaży wydaje się, że obecna wycena jest nadal zbyt wysoka.

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 25 września 2024 10:26:24 przy kursie: 300,00 zł
sledzik007 napisał(a):
3.Mamy jeszcze w tym roku debiut The Alters Niech tylko się zwróci przez dwa miesiące sprzedaży to policzcie jaki będzie zysk w tym roku.

Dwa miesiące? To się musi w 3dni zwrócić.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 25 września 2024 10:31:44 przy kursie: 300,00 zł
hal80 napisał(a):

Alters to nowe IP. Grałem w demo, survival z budowaniem bazy wydaje sie być grą która powinna przyciągnąć graczy. Co mnie martwi to pusta planeta która jest tylko dekoracją. Poza surowcami praktycznie nic tam się nie dzieje (w demo). Jedynie kilka nic nie znaczących przedmiotów możemy znaleźć. Brakuje jakies tajemnicy, nieznanych zjawisk, występowania anomalii, które trzeba zbadać i moze osiągnąć korzyści (wiem, jest ten specjalny surowiec) . Planeta za pusta, fabuła nijaka, chyba że demo to było tylko wprowdzenie a fabuła rozwija się dalej. Skupienie się tylko na klonach i jak wyglada ich alternatywne życie nie jest zbyt ciekawe i zajmujące. Grze brakuje akcji, nie widziałem tam możliwości upgradu skafandra ani narzędzi. Brakuje też pojazdu zeby przemieszczać się na większe odleglości.
Mam nadzieje że wydłużajac prace nad grą wzięto te wnioski pod uwagę, bo jestem przekonany że podobne trafiły od graczy.

Jest szansa, że puste miejsca zostały lub zostaną wypełnione w pełnej wersji lub w zapowiadanym DLC. Niestety pytanie czy znów gra nie będzie "obok graczy" tylko trafi w gusta. Gra może okazać się znów zbyt niszowa. Pytanie czy P8 coś zmieni w strategii spółki.

Wycena jest kwestią chwili i potrafi się zmieniać dynamicznie co widzieliśmy w ostatnich dniach.
Zwrot w 24-48 godzin jest możliwy w grach z mini budżetem. Przy budżetach 30-50mln i większymi zwroty w 24 godz są tylko w grach głównego nurtu jak W3, CP, GTA .... choć także nie zawsze.
Bitowcy nie są na tym etapie i gry raczej w 24 nie będą się zwracać.
Pytanie jak chcą podtrzymać długą sprzedaż jeśli gry tracą na premierze 30% sprzedaży przez błędy a pewnie drugie tyle przez pomijanie fanów FP1. Chyba bardziej powinni badać oczekiwania graczy a mniej puszczać wodze fantazji.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 25 września 2024 10:37

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 25 września 2024 11:34:21 przy kursie: 300,00 zł
11 bit studios - spojrzenie na wykres

Proponuję nietypowe spojrzenie na wykres obejmujący ostatnie 19 godzin handlu. Wolumen jest przerzucony na oś wartości, przedział cenowy 362-475 zł to strefa luki bessy. Nas interesuje to, co działo się po powstaniu tejże.
Jak widać, w przedziale 294-310 zł doszło do sporej wymiany akcjonariatu i na chwilę obecną ten obszar pełni rolę wsparcia. Krótkie korpusy świec świadczą o zacięciu obu stron. Jeżeli popyt zdoła utrzymać to wsparcie, będzie ono stanowić solidny fundament pod odreagowanie. Gorzej, gdyby doszło do utraty - wówczas, zgodnie z zasadą zmiany biegunów, powstanie tutaj solidny opór.
Kolejne obfite i świeże pokłady podaży znajdują się w przedziale cenowym 327-362 zł i to one kryją w sobie potencjał do zgaszenia popytu.
Sama strefa luki nie powinna przysporzyć kłopotów, podaż uaktywni się dopiero w jej górnym przedziale - tam będą zamykane z niewielką stratą pozycje zajęte przed powstaniem luki.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

sledzik007
54
Wysłane: 25 września 2024 13:51:40 przy kursie: 300,00 zł
t0m4s napisał(a):
sledzik007 napisał(a):

Dwa miesiące? To się musi w 3dni zwrócić.

Nie sądzę że tak szybko.Zrozumialem sarkazm

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 25 września 2024 13:58:59 przy kursie: 300,00 zł
11 bit studios - spojrzenie na wykres
Krewa - czyli reasumując grzech włożyć żal wyjąć .... pieniądze.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 25 września 2024 14:20:38 przy kursie: 300,00 zł
Ująłbym to inaczej - są lepsze instrumenty do krótkoterminowej spekulacji. Natomiast dla tych, co preferują zakup losu na loterii, układ jest ciekawy, z akceptowalnym stosunkiem zysku do ryzyka.

Na 11B trwa wymiana akcjonariatu, właściciela zmieniło 48% FF. Część z nich dokonała zakupu na niewłaściwych poziomach i będzie chciała wyjść z minimalną stratą / na zero. Powyższa analiza wskazuje poziomy, na których pojawi się podaż, tylko tyle.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 25 września 2024 14:32:59 przy kursie: 300,00 zł
Krewa,

Pod co to ma rosnąć? Chodzi mi o katalizator wzrostów.

Patrzyłem na oceny, ponieważ uznałem, że w pierwszym okresie sporo negatywów dali ludzie oczekujący kontynuacji FP 1. Nie widzę, aby oceny gry mocno rosły, a z tego wniosek, że nowi gracze nie stanowią dużego odsetka oceniających.

Zaraz zakończy się wpływ preorderów na Global Top Seller i wtedy gra poleci w rankingu.
Następne premiery lub premiera to 2025 r.

Dix22
143
Wpisów: 743
Wysłane: 25 września 2024 14:39:23 przy kursie: 300,00 zł
Trzy wykresy: Starward, 11BIT, CIGAMES

kliknij, aby powiększyć

W obu przypadkach panika była na tyle duża, że nie było typowego odreagowania w trendzie - pionowa ściana w dół a następnie kilkumiesięczne osuwanie się notowań w dół, aż do konsolidacji "na dołku".

Pytanie - czy nie będzie tutaj wykorzystania innych premier gier - piszecie o Alters etc. jako właśnie przyczyny do pogłębienia spadku, skoro jest to bardzo niszowy tytuł.
Scenariusz może być również taki, że będziemy mieli kilkutygodniową konsolidację na poziomie - 300 zł, a następnie kolejną pionową ścianę w dół po premierze Alters.
Edytowany: 25 września 2024 14:41

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 25 września 2024 14:48:02 przy kursie: 300,00 zł
Dix22 napisał(a):
Trzy wykresy: Starward, 11BIT, CIGAMES

W obu przypadkach panika była na tyle duża, że nie było typowego odreagowania w trendzie - pionowa ściana w dół a następnie kilkumiesięczne osuwanie się notowań w dół, aż do konsolidacji "na dołku".

Pytanie - czy nie będzie tutaj wykorzystania innych premier gier - piszecie o Alters etc. jako właśnie przyczyny do pogłębienia spadku, skoro jest to bardzo niszowy tytuł.
Scenariusz może być również taki, że będziemy mieli kilkutygodniową konsolidację na poziomie - 300 zł, a następnie kolejną pionową ścianę w dół po premierze Alters.

Jak w ogóle możesz szukać analogii 11bit do tego co się działo na CIG? Tam w siedem miesięcy kurs wzrósł trzykrotnie i zleciał z powrotem do bazy.
Tutaj z 480 na 630 wzrósł w pół roku i spadł po premierze do 300. Jakby miała się odbyć ta sama spekulacja, to kurs z 480 powinien polecieć na >1000 i wrócić do bazy.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 25 września 2024 14:49:38 przy kursie: 300,00 zł
1ketjoW napisał(a):

Jak mawiał @Buldi, chociażby pod plotkę, że Elvis żyje. Tutaj nie o to chodzi, tylko o pokłady podaży na określonych poziomach. A jak ustanie podaż na obecnych poziomach cenowych to handel przeniesie się wyżej - niektórym wystarczy drastyczne wyprzedanie, niektórym opuszczenie strefy zagęszczenia cen z ostatnich -nastu godzin.

jakubek
8
Wpisów: 35
Wysłane: 25 września 2024 14:50:44 przy kursie: 300,00 zł
1ketjoW napisał(a):
Krewa,

Patrzyłem na oceny, ponieważ uznałem, że w pierwszym okresie sporo negatywów dali ludzie oczekujący kontynuacji FP 1. Nie widzę, aby oceny gry mocno rosły, a z tego wniosek, że nowi gracze nie stanowią dużego odsetka oceniających.

Zaraz zakończy się wpływ preorderów na Global Top Seller i wtedy gra poleci w rankingu.
Następne premiery lub premiera to 2025 r.

Następna premiera jest przewidziana na październik/listopad, zachowajmy jakieś minimum rzetelności w tych postach... a oceny nie rosną, bo w grze jest sporo bugów, to że części graczy nie spodoba się zmiana w stosunku do pierwszej części można było przewidzieć i był to niejako koszt wykorzystania bazy graczy pierwszej części. Gorzej, że gra dalej średnio działa na Macach (z perspektywy czasu można chyba było premierę na urządzenia apple zrobić nieco później, bo tu kanibalizacja z gamepassem byłaby raczej znikoma), dalej nierozwiązano problemów z dx12 i dalej występują problemy z optymalizacją nawet na nowoczesnym sprzęcie, a nie jest to typ gry, która teoretycznie powinna wymagać sporych mocy obliczeniowych
Edytowany: 25 września 2024 15:06

jakubek
8
Wpisów: 35
Wysłane: 25 września 2024 14:53:15 przy kursie: 300,00 zł
Rif napisał(a):

Jak w ogóle możesz szukać analogii 11bit do tego co się działo na CIG? Tam w siedem miesięcy kurs wzrósł trzykrotnie i zleciał z powrotem do bazy.
Tutaj z 480 na 630 wzrósł w pół roku i spadł po premierze do 300. Jakby miała się odbyć ta sama spekulacja, to kurs z 480 powinien polecieć na >1000 i wrócić do bazy.

Proponuję tego asa ignorować, to może znudzi mu się wypisywanie tych dyrdymałów ^^

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

855 856 857 858 859

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,851 sek.

cxilqojj
yddwicaj
swqrlbxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pdwgcufa
yivdfxcu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat