PARTNER SERWISU
fxkjxwzv
1 2 3 4
dariusz72
0
Wpisów: 94
Wysłane: 26 grudnia 2008 21:36:35
No nie bardzo łape co masz na myśli pisząc,że Ciech jest bardziej niedowartościowany od Puław,każesz trzymać się od Polic z daleka a jednocześnie polecasz Tarnów,możesz trochę jaśniej nam tu wszystko wyklarować?

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 28 grudnia 2008 12:06:48
dariusz72 napisał(a):
No nie bardzo łape co masz na myśli pisząc,że Ciech jest bardziej niedowartościowany od Puław,każesz trzymać się od Polic z daleka a jednocześnie polecasz Tarnów,możesz trochę jaśniej nam tu wszystko wyklarować?

obiecuje napisac wiecej jak wroce z urlopu

dariusz72
0
Wpisów: 94
Wysłane: 28 grudnia 2008 14:40:53
Miłego wypoczynku i jak wrócisz zregenerowany fizycznie i psychicznie oczekuję merytorycznej analizy z krórej wszyscy dowiemy się czemu jest tak jak piszesz.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 16 stycznia 2009 12:26:21 przy kursie: 48,00 zł
Witam, jestem nowy na tym stockwatch. na gpw z reszta tez bo od pazdziernika.
tak po pierwsze to podoba mi sie to forum, jest najbardziej merytoryczne ze wszystkich jakie do tej pory widzialem. na szczescie nie jest zasypane rozgoraczkowanymi wypowiedziami.
po drugie aby nie obnizac poziomu forum obiecuje sie wypowiadac w kwestiach w ktorych rzeczywiscie moge sluzyc pomoca.

jestem z pulaw i mam troche znajomych pracujacych na zakladach wiec co nieco znam sytuacje.
moja opinia jest taka ze najwieksza bolaczka firmy jest jej glowny akcjonariusz. co skutkuje tym ze mamy przerost niekompetentnej kadry. doslownie kierownik na kierowniku,kumpterstwo i depotyzm, zbyt malo kluczowych pracownikow dzieki ktorym sie to kreci. zarzad z rozdania ktory uprawia wizjonerstwo a nie radzi sobie ze sprawami biezacymi.
dobre strony do 1. wysokiej jakosci produkty na ktore dlugoterminowo popyt bedzie rosnac. 2. dobry wizerunek i generalnie pr. 3. ZA sa najlepszym pracodawca w regionie i mimo ze pracownicy systemowo sa uczeni nierobstwa to szanuja swoje stanowiska pracy
Edytowany: 16 stycznia 2009 12:29

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 16 stycznia 2009 18:21:25 przy kursie: 48,00 zł
Witam Wszystkich!

Ja również jestem nowy na forum, moja wiedza o giełdzie jest obecnie zerowa ale jak tylko zakoncze sesje zimową to zabieram sie za ksiazke murph'ego "analiza techniczna"

Słyszałem ze ZAP puławy sa jedna z najlepszych spółek na gpw, gdyż podobno mają bardzo stabilne fundamenty itp. wiec zainwestowałem 3 tyś. w puławy po srednim kursie 48,67. Moi kumple spekuluja na immoescie i petrolinvescie a ja stwierdziłemz e chce stabilną spółke i wybrałem ZAP
Dzisiaj byłem bardzo zdziwiony tym raportem (choc czytałem art w necie w ktorym analitycy przewidywali ze zwolnienia w zarzadzie mogą byc zwiazane z opcjami walutowymi) , poniważ kupiłem spółkę z nadzieją na stabilne wzrosty a nie spadek o kilka zł w ciagu dnia, na szczescie nie miałem stop lossa i nie spanikowałem ale mam w zwiazku z tym pytanie do doswiadczonych forumowiczów a najlepiej takich którzy nie maja akcji zap i moga ocenic jej sytuacje obiektywnie i bez emocji. Tzn czy jest sie czego obawiać? Czy zap mogą pojsc drogą ropczyc? Nie wiem za bardzo co mam robić poniważ narazie mam 60 akcji ew. mam jeszcze troszke gotówki na usrednianie z tym ze nie wiem czy wyjsc z minimalną strata potem odkupić taniej czy trzymać i ew. usredniać jak myślicie co w przyszłosci bedzie z zap spadek na 30zł albo jeszcze gorzej czy takie info nie moze duzo złego narobić?

Ps. wiem ze nic nie wiem i wiem ze pewnie w porównainu z Wami dysponuje małym budżetem.. no ale w końcu od czegoś trzeba zacząć. Byłbym wdzieczny za wszystkie rady

Konik ja tez jestem z lubelskiego z tym ze w moim przypadku to raczej bryluje Bogdanka i ona tez niedługo na gPW

pozdro

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 stycznia 2009 18:51:47 przy kursie: 48,00 zł
Witaj STYLE

Moim zdaniem Puławy są jednymi z najsilniejszych spółek na GPW. Bardzo zyskowne, mało zadłużone, duże i ciut rosnące. Wskaźniki fundamentalne w najlepszym porządku. Wskaźniki cenowe niewysoko, tzn. spółka wygląda na tanią.
I teraz: jaki efekt będzie miało odpisanie tych 124 mln stanowiących wycenę opcji.
Hm, po pierwsze, jest to wycena bilansowa na koniec roku, a opcje cały czas są otwarte - więc straty mogą być większe, jeśli złotówka dalej będzie nurkować.
W każdym razie, jeśli z gotówki na koniec III kwartału (nowszych danych nie ma) w wysokości 669 mln zdejmie się te 124 mln zł, oraz pokryje je z kapitału własnego w wysokości 1,7 mld zł, a także zdejmie 124 mln z zysku brutto (przed opodatkowaniem), to fundamentalnie rynek tego nie zauważy, bo wskaźniki cenowe ruszą się nieznacznie w górę, rating pozostanie bez zmian na AAA (Z"-score spadnie minimalnie, z 13,58 do 13,03, co dalej jest najwyższą wartością w ostatniej historii spółki).
Za to mogą się pojawić spanikowani wywalacze i spółkę będzie można kupić jeszcze taniej.

(Nie mam, nigdy nie miałem i nie zamierzam kupować akcji ZAP)

style
7
Wysłane: 16 stycznia 2009 20:53:54 przy kursie: 48,00 zł
Dziekuje WatchDog za odpowiedz.

Jezeli dobrze zrozumiałem Twoją odpowiedz to Puławy pod względem istnienia nie sa zagrożone ew. cena akcji może spaść na skutek spanikowanych inwestorów.

Dzisiaj zauważyłem ciekawą sytuacje wraz z chwilą opubliowania komunikatu przez PAP cena Puław osiągneła swoje historyczne minimum tzn. 46.01zł ale taka cena utrzymała się jedynie chwilę gdyż w niespełna kilka min. powróciła na 47a dalej na 48,50zł żeby ostatecznie osiągnać 48zł
W zwiazku z tym mam pytanie , czy taka sytuacja może wskazywać ze takie negatywne info dla doswiadczonych graczy nie znaczy nic innego niż okazje do zakupu tanich akcji, poniważ jezeli byłoby to bardzo złe info to dzisiaj popękały by stop loosy a spanikowani akcjonariusze wysypywali by worami akcje a sama cena nie odbiłaby do ceny wyjsciowej w ciągu kilku min?

Jezeli faktycznie zdarzy sie tak ze cena w najbliższym czasie spadnie to czy możliwe jest zeby Puławy podzieliły los Ropczyc i spadły do kilku zł ? czy jest to raczej mało prawdopodobne?

W raporcie ZAP podaje:

"Szczegółowa informacja na temat działalności Spółki zostanie przedstawiona w raporcie kwartalnym za IIQ roku obrotowego 2008/09, którego data publikacji została ustalona na dzień 3 lutego 2009 r."

Jezeli dobrze zrozumiałem to w raporcie który ma zostać opublikowany 3 lutego bedą podane szczegóły odnośnie dzisiejszego raportu a więc czy możliwe jest żeby 3 lutego wyszły na jaw jeszcze gorsze wiadomosci? czy będzi to raczej ukonkretyzowanie tych które zostały podane do publicznej wiadomości dzisiaj?

Myśle że będzie to dosyć ważna data, zważywszy na fakt ze w przypadku kolejnego negatywnego infa cena akcji moze osunąć sie w dół... ale w przypadku pozytywnego może się ugruntować a nawet pójść w górę..
Dzisaj widziałem zlecena zakupu dosyć dyżych pakierów akcji wiec myśle ze jezeli ktoś kupuje ok 1000 akcji po 48zł to nie po to żeby stracić a raczej zarobić.

Ps. czy to ze skarb państwa ma ponad 50% udziałów w ZAP jest jego atutem czy wręcz przeciwnie. Powiem szczerze że przy wyborze akcji kierowałem się również ich bezpieczeństwem a to z kolei widziałem w udziale akcjonariatu SP
Myśle że panstwo nie pozwoliło by zeby spółka w której ma 50% udziałów bardzo spadła nie mówiac już o upadłości, choć dzisiaj odlewnie polskie złożyły wniosek o upadłość :angry3: a wiec chyba wszystko się może zdarzyć

pozdrawiam

konik
0
Wysłane: 16 stycznia 2009 22:57:26 przy kursie: 48,00 zł
dokladnie wszystko sie moze zdarzyc.
co do akcjonariatu to powiem tak. skoro studiujesz to zapytaj sie pierwszego lepszego studenta ekonomii kto najgorzej zarzadza pieniedzmi. ucza tego juz na pierwszym roku.
aha, pamietaj na gieldzie wszyscy sa po to zeby zarobic, tych ktorym sie udaje jest znacznie mniej.

ps. postarajmy sie nie zasypywac watkow wypowiedziami ktore powinny znalezc sie gdzie indziej. inaczej zmienimy to forum w forum bankier.pl
Edytowany: 16 stycznia 2009 22:59

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 stycznia 2009 23:26:53 przy kursie: 48,00 zł
book Bankier nawet po spadkach jest ciągle warty ponad 60 mln zł - nie mam nic przeciwko :binky:
(to żart. nie cierpię tego śmietnika)

Konik - masz rację. Dodaj do tego, że trendy branży są silniejsze niż trendy spółek. Jak zarabia chemia to najczęściej zarabia cała chemia, nawet dupki i frajerzy. Jak tracą paliwa to tracą wszystkie paliwa nawet świetni goście.

Style - giełda teraz ciąży ku ziemi. Nie kupuj niczego tylko dlatego, że się dużo dowiedziałeś. Do znudzenia, do obrzydzenia porównuj wskaźniki, i śledź co się dzieje z kursem i obrotami z dnia na dzień. Wybicia są teraz niewielkie, jak je widać to już jest najczęściej za późno.
Edytowany: 16 stycznia 2009 23:27

konik
0
Wysłane: 20 stycznia 2009 18:01:39 przy kursie: 47,88 zł
czy mozna odtrabic obrone wsparcia i uznac ze pulawy sa w trendzie bocznym?

uprzedzajac Wasze pytania. tak mam cisnienie na odrabianie strat.
kocham to moje male miasteczko ale za cholere nie moge znalezc tu sensownego zajecia, wiec wzialem sie za gielde, postanowilem uznac to za moja prace (wiem, wiem to zajecie tez mozna uznac za malo sensowne) i godze sie z tym ze na poczatku bede zarabial jak na okresie probnym ale w tej chwili to zaczyna wygladac jak otwieranie kapitalochlonnej dzialalnosci gospodarczej :).
dobra, koniec offtopa
Edytowany: 20 stycznia 2009 18:08

style
7
Wysłane: 20 stycznia 2009 19:26:45 przy kursie: 47,88 zł
konik napisał(a):
czy mozna odtrabic obrone wsparcia i uznac ze pulawy sa w trendzie bocznym?

uprzedzajac Wasze pytania. tak mam cisnienie na odrabianie strat.
kocham to moje male miasteczko ale za cholere nie moge znalezc tu sensownego zajecia, wiec wzialem sie za gielde, postanowilem uznac to za moja prace (wiem, wiem to zajecie tez mozna uznac za malo sensowne) i godze sie z tym ze na poczatku bede zarabial jak na okresie probnym ale w tej chwili to zaczyna wygladac jak otwieranie kapitalochlonnej dzialalnosci gospodarczej :).
dobra, koniec offtopa

Konik a co mowi "środowisko" pracownicze Puław o tej spółce? wiem ze najlepsze info szybko rozchodzi sie po pracownikach wiec dlatego pytam.. jak wygladaja puławy z "zewnatrz" ? czy pracownicy sa zadowoleni ze swojego miejsca pracy i zarzadu spółki? jakie nastroje panuja w firmie?

pozdro

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 20 stycznia 2009 20:04:57 przy kursie: 47,88 zł
Prawie zawsze wierzę w siłę trendu branży. A on dla Puław nie wygląda najlepiej. Co z tego, że Puławy są teraz w niezłej kondycji - złe je dopiero zaczyna spotykać. Dywizja Chemia na pewno sprzeda mniej niż w ubiegłym roku, jej produkty są adresowane do producentów tworzyw i między innymi motoryzacji, a jaka jest tam sytuacja to wszyscy wiemy. Dywizja Agro może lepiej - ale to też może, bo ja nie wiem, jaki procent nawozów Puławy eksportują i jak wyjdzie w tym roku dystrybucja dopłat dla rolników. Jak dobrze, to coś tych "moczników" sprzedadzą. Jednym słowem spółka fajna - ale branża zdecydowanie mniej. Trochę broni ją to rolnictwo, ale ostrożność bym jednak zalecał.

konik
0
Wysłane: 20 stycznia 2009 21:42:30 przy kursie: 47,88 zł
style napisał(a):

Konik a co mowi "środowisko" pracownicze Puław o tej spółce? wiem ze najlepsze info szybko rozchodzi sie po pracownikach wiec dlatego pytam.. jak wygladaja puławy z "zewnatrz" ? czy pracownicy sa zadowoleni ze swojego miejsca pracy i zarzadu spółki? jakie nastroje panuja w firmie?

pozdro

chyba nie wiele moge dodac do tego co napisalem we wczesniejszych postach. co najwazniejsze to, ze pracownicy nie boja sie grupowek. kaprolaktam na pol gwizdka, natomiast melamina, czyli flagowy produkt, po krotkim zastoju ponoc idzie bez problemu. niestety nie wiem po jakich cenach. jest jedno male ale. przy spadku popytu zatrzymana najstarsza instalacje (jest ich trzy, jedna 30 letnia, dwie nowe). reakcja niby sluszna tym bardziej ze zarzad snujac powszechnie znane dalekoidace malownicze plany nie pomyslal o wybudowaniu magazynow na gorsze czasy. na sprawe mozna roznie patrzec, po co placic za utrzymanie magazynow i zwiekszac stan zapasow jak mozna dzialac na zasadzie pozyczonej z motoryzacji just in time. problem jest taki ze technoligia chemiczna to nie skladanie czesci. ruszenie instalacji troche potrwa tym bardziej ze zatrzymano ja podczas mrozów.

jednym slowem firma wymaga dlaszej prywatyzacji. rady nadzorcze i zarzady z nadania nie do konca radza sobie z prowadzeniem przedsiebiorstwa za to zgrabnie zadzi sobie z wyprowadzaniem kasy np. zmiana nazwy (mysle ze kilka milionow na "wlasciwych" doradcow).
podobnie oceniam wyplacona rekordowa dywidende, ladny zastrzyk dla buzdzetu z umoczonej w opcje firmy, ale kto by na to patrzyl. choc z drugiej strony unicredit w przypadku pekao pokazal co potrafi z dywidenda zrobic inwestor branzowy.

wracajac do produktow to pozostale z dywizji chemia nie maja wiekszego udzialu w przychodach. co do dywizji agro to ponoc towar schodzi i jw wyzej nie wiem po jakich cenach. postaram sie w jakims punkcie sprzedazy to sprawdzic, spodziewam sie ze taniej bo nasi rolnicy ostatni rok beda jeszcze dlugo pamietac (srodki produkcji x2 ceny za plody X 1/2). nadzieja w tym ze w nastepnych kwartalach na kursie zarobia.

jednym slowem produkty ok, zarzad i wogole kadra kierownicza beee (ale zeby sprawiedliwosci im oddac to trzeba przyznac ze bardzo wspieraja miasto i rozpieszczaja pracownikow)

edit. sorki za literowki i inne bledy
Edytowany: 20 stycznia 2009 21:46

konik
0
Wysłane: 21 stycznia 2009 12:07:28 przy kursie: 45,50 zł
potwierdzeniem tego co wyzej napisalem niech bedzie wczorajsza informacja, ze nie ma zadnych widocznych wynikow podpisanego porozumienia o wspolpracy z policami. sprawne operacyjnie firmy wykorzystalyby to do np. usprawnienia sieci dystrybucji. a tu tylko usciski dloni przed obiektywami. moim zdaniem wizerunkowe window dressing
Edytowany: 21 stycznia 2009 12:08

style
7
Wysłane: 21 stycznia 2009 19:44:00 przy kursie: 45,50 zł
Dzieki za info.

A co do ZAP to dzisiaj było ciekawie na finiszu bo poszły dwa pakiety po 3 tyś akcji i automatycznie zaniżyły kurs na 45,55.
Ja na szczescie zdążyłem jeszcze usrednic przed zamknięciem sesji po 45,95 ale mam jakies dziwne uczucie ze jutro te pakiety mogą obniżyc kurs... Nie wiem tylko jaka jest tego przyczyna.. albo

1.ktos wie oczymś i wczesniej wyskakuje ratujac sie przed wieksza stratą
2. ktos celowo na koniec sesji wywalił pakiety zeby zaniżyc kurs i połamac stoplosy bo obrót był malutki a kurs pleciał o kilka % , oczywiscie zrobił to w celu odkupienia akcji po niższej cenie, wiedzac że niedługo bedzie jakies pozytywne info
3.ktos wywalił bo poprstu potrzebuje kase np. na akcje innej spółki

Dziwne to troche bo Puławy ostatnio znowu otrzymuja tyle gazu ile przed wstrzymaniem, ceny nawozów rosną bo zbliża sie wiosna, zreszta czytałem wypowiedz kulika który mowi że produkcja zaczyna byc stopniowo zwiekszana
Opcje walutowe? hmmm odpowiedz juz podał Watchdog...

Ja postanowiłem uśredniać Puławy a moja średnia cena to 47,99 zł , mam pakiecik 80 akcji, najwyżej bede dokupywał jak coś.

Ciekawe co przyniesie jutrzejszy dzien bom

pozdro

merams
0
Wpisów: 14
Wysłane: 22 stycznia 2009 17:10:38 przy kursie: 42,36 zł
Witam,

ja uśredniam od października i jakoś nie widzę końca:) Ale mam nadzieje, że koniec lutego początek marca ruszą pełną parą nawozy jak co roku i cena waloru znacząco wzrośnie.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 22 stycznia 2009 22:48:01 przy kursie: 42,36 zł

kliknij, aby powiększyć

Kolejna spółka, której urwało następne dno na niemałym obrocie.

style
7
Wysłane: 22 stycznia 2009 23:42:02 przy kursie: 42,36 zł
No urwało urwało, jak dzisaij zobaczyłem puławy na -8% to nie wierzyłem własnym oczom a najlepsze jest to ze nie było zadnego negsatywnego infa ani wielkich pakietów akcji, wrecz przecwinie 3 pozytywne infa....

Nie wiem gdzie bedzie dołek ale ważne jest tylko zeby ta spółeczka nie padła, jak zleci to sie usredni i zrobi kilkuletnia lokate, choc nie ukrywam ze strata ok 10% troche boli bandhead ale nie poddam sie i nie sprzedam twardy jestem angryfire

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 24 stycznia 2009 15:55:49 przy kursie: 39,65 zł
Cytat:
Wojciech Szmyła, dyrektor finansowy ZA Puławy
„Nie identyfikujemy negatywnego wpływu zawartych transakcji na planowane wyniki spółki z uwagi na uzyskane poziomy zabezpieczenia powyżej kursów przyjętych do planu spółki na bieżący rok obrotowy oraz niespekulacyjny charakter transakcji tj. poziom zabezpieczeń nie przekracza planowanej ekspozycji walutowej wystawionej na ryzyko walutowe (wynosi 65-80 proc. planowanej ekspozycji dla bieżącego roku obrotowego). Stosowane są wyłącznie strategie opcyjnie symetryczne czyli opcja put równa jest opcji call pod względem wolumenu zabezpieczenia oraz obydwie rozliczają się w tym samym dniu (nie ma przypadków finansowania bieżących opcji put opcjami call w przyszłości)”

wypowiedz z 17grudnia dla PB

style
7
Wysłane: 25 stycznia 2009 18:57:19 przy kursie: 39,65 zł
raul07 a czy mogłbyś wyjaśnić info bo nie za bardzo rozumiem...

dzieki

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PULAWY

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,140 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat