50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 lutego 2009 16:04:11
przy kursie: 38,99 zł
Tak, to zdanie też mi fałszywie dźwięczało, nie pasuje do reszty. Za mało szczegółow, a od spółki się ich nie dowiemy. Jeśli księgowali rzetelnie, a wycenili obie strony na podobne kwoty, to zabezpieczenie (jeszcze) działa. No i ważne jest dla mnie to, że zawołali profesjonalnego doradcę, chyba Deloitte. Taki bierze gigant pieniądze za doradztwo, ale szkolnych błędów nie robi.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 lutego 2009 02:36:27
przy kursie: 38,99 zł
WatchDog napisał(a): Jak to możliwe, żeby w obliczu tak dużych minusów, w tym -133 mln z transakcji walutowych, wykazać skromniutkie 10 mln zł straty? Z tego co widzę, w kosztach finansowych jest -147 mln zł, ale zaraz obok jest +145 mln zł a "aktualizacji wartości inwestycji". Nie jest dla mnie jasne, skąd się wzięła ta kwota - puszczam pytanie do spółki.
Poczytałem.... Nie wiem czego Ci brak i o czym piszesz....Gdzie WD obok... Ja patrzę w rachunek zysków i strat. Zysk z działalności operacyjnej +73:-" przychody finansowe +63:-" w przychodach: +12 odsetki +21 aktualizacja - to jest przeszacowanie gruntów +30 inne - nie wiem co to suma +136 koszty -148 netto -10 Ja widzę problem z 30banikami. Nie wiem skąd się wzięły. Może coś sprzedali? Tak czy owak wsio się zgadza. Duży zysk operacyjny wynikający z walut. Mają tego 50% przychodów. Albo ty kukasz w bilans i się nie możemy dogadać, albo.... nie wiem
Edytowany: 4 lutego 2009 02:37
|
|
Wysłane:
4 lutego 2009 19:09:23
przy kursie: 40,30 zł
Tak, w to samo. Oczywiście, że mnie znowu zakręciły "ulubione" opcje. Pocą mi się od tego palce z przejęcia :( Aktualizacja ujemna - 147 mln zł. Oczywiście jest tam MINUS mimo że go nie widać. Zamotałem się czytając informację dodatkową, gdzie stoi te -133 mln z instrumentów. Forget it. Namieszałem.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 4
Wysłane:
24 lutego 2009 14:08:04
przy kursie: 49,20 zł
witam,
a ja mam pytanie na jakie krótkoterminowe aktywa finansowe w jednostkach pozostałych poszło 305 mln zł w 2 kw. ? nie bardzo mogę znaleźć
|
|
0 Dołączył: 2009-01-15 Wpisów: 468
Wysłane:
1 marca 2009 20:41:03
przy kursie: 48,15 zł
to co panie i panowie, teraz technicznie wyglada na to ze lecimy w dol?
edit: multiply, pewnie chodzi ci o gotowke ktora maja, pamietajmy ze jeszcze nie wydali kasy z emisji akcji
Edytowany: 1 marca 2009 20:42
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
2 marca 2009 23:27:02
przy kursie: 47,54 zł
Ja sprzedałem cały pakiet po 51zł i wyszedłem tylko + 4,5% ale teraz zaczne odkupywać dopiero od 45 zł , mam nadzieje ze bedzie troche wieksza korekta zeby mozna się obkupić bo nadal uważam ze ZAP to doskonała inwestycja na przyszłość pozdro
|
|
Wysłane:
3 marca 2009 10:32:37
przy kursie: 48,40 zł
mi RSI tez podpowiadal cos takiego ale jak gdzies juz pisalem wyleczylem sie ze swing tradu. z reszta i tak maklerzy juz wystarczajaco na mnie zarobili. wg moich wyliczen wartosc przypisana akcji to okolo 90 zl i ponizej tego nie sprzedam ani sztuki.
|
|
Wysłane:
9 marca 2009 23:35:12
przy kursie: 48,99 zł
a co siostry i bracia sadzicie o obecnej sytuacji technicznej
|
|
0 Dołączył: 2009-01-22 Wpisów: 14
Wysłane:
13 marca 2009 09:45:53
przy kursie: 55,55 zł
ładnie pulawy się zachowują od paru dni:) oby tak dalej. Myślę, że ponad 60zł w przyszłym tygoniu całkiem realne. Melamina 1 (linia 1) w trakcie przygotowania do rozruchu. Kapro dociążone, nawozy i ADBlue też bardzo dobrze się sprzedają.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
13 marca 2009 14:23:01
Może i ładnie sie zachowują ale nie zgadzam sie z przedmówca że tak ładnie Puławy "idą do przodu". Spółka nie ma nabuwców na wszystkto co wyprodukuje, musi jeszcze popracować nad zapewnieniem zbytu. Przykład, nawozy, coż z tego że jeden z wiekszych producentów jak w tym roku trudno bedzie zanotować wyniki sprzedaży na poziomie z zeszłego roku, popyt wewnetrzny juz jest mniejszy i wcale nie zanosi sie na pózniejsze większe zainteresowanie nawozami. a większośc sprzedażzy to rynek wewnętrzny, kaplo... no fakt kontrakty podpisane ale co to jest 20 mln USD dla takiego molocha jak Puławy. Zastanawiam sie nad kupnem ale jakoś poczekam jeszcze na dobre info. Moim zdaniem większe zainteresowanie azjatyckim rynkiem może przełożyć sie na dobre wyniki a to z kolei na wzrost ceny akcji. na razie jednak jeden kontrakt (jaskółka) wiosny nie czyni. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 marca 2009 14:49:58
Miwik napisał(a):Może i ładnie sie zachowują ale nie zgadzam sie z przedmówca że tak ładnie Puławy "idą do przodu". Spółka nie ma nabuwców na wszystkto co wyprodukuje, musi jeszcze popracować nad zapewnieniem zbytu. Przykład, nawozy, coż z tego że jeden z wiekszych producentów jak w tym roku trudno bedzie zanotować wyniki sprzedaży na poziomie z zeszłego roku, popyt wewnetrzny juz jest mniejszy i wcale nie zanosi sie na pózniejsze większe zainteresowanie nawozami. a większośc sprzedażzy to rynek wewnętrzny, kaplo... no fakt kontrakty podpisane ale co to jest 20 mln USD dla takiego molocha jak Puławy. Zastanawiam sie nad kupnem ale jakoś poczekam jeszcze na dobre info. Moim zdaniem większe zainteresowanie azjatyckim rynkiem może przełożyć sie na dobre wyniki a to z kolei na wzrost ceny akcji. na razie jednak jeden kontrakt (jaskółka) wiosny nie czyni. Nawozy wbrew pozorom mogą przynieść porównywalny wynik jak przed rokiem. Dlaczego uważasz iż popyt w tym segmencie będzie lub jest mniejszy? Ceny żywności na świecie spadły, ale u nas tego nie dało się odczuć dzięki słabemu złotemu. Opłaca się eksport żywności. Dodatkowo rolnicy z każdym rokiem dostają coraz większe dotacje, aby osiągnąć limity ze starych krajów EU. Ponadto staniała o ile się nie mylę część komponentów do produkcji nawozów. Kwotowo może wynik być mniejszy, ale zysk może być na tym samym poziomie. Nie zapominajmy także iż cały czas ludności na świecie przybywa. Globalna konsumpcja się zwiększa. Do tego trzeba także pamiętać iż będzie się więcej produkować pod biokomponenty. Segment nawozów w najbliższej przyszłości nie wydaje się być zagrożony. Nie widzę do tego fundamentalnych przesłanek. Nie odnoszę się do spółki. Moja wypowiedz dotyczy tylko tego konkretnego sektora jej działalności.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
13 marca 2009 15:40:13
Tak sie składa że w branży rolniczej jestem na bierząco (mam dostep do raportów sprzedaży środków ochrony roślin, nawozów, materiału siewnego) i jak do tej pory nie widze zainteresowania nawozami ani pozostałymi towarami, takiego jakie było w poprzednim roku o tej porze roku. Producenci żywnosci przekładaja decyzje o zakupach na pózniejszy termin, pewnie tuz przed stosowaniem nawozów i środków ochr. roślin, z tego powodu tweirdze że zarówno popyt wewnetrzny bedzie mniejszy niz w roku poprzednim jak równiez podaż towaru na rynku tez bedzie mniejsza. Nie zapomnij że Puławom przybywa rok rocznie konkurentów na rynkach nawozów zarówno krajowych chociażby Fosfory jak równiez zagranicznych , które mogą handlować nawozami bez ogranicczeń i na pewno skorzystaja z możliwości do sprzedaży swoich produktów, chocizazby firmy niemieckie jak i izraelskie. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
Wysłane:
13 marca 2009 16:07:06
tu sie zgodze. nie kazdy zdaje sobie sprawe ze rolnicy za zboze z ostatnich zbiorow dostaja prawie polowe mniej niz rok wczesniej. srodki ochrony az tak nie potanialy.
jesli chodzi o komponenty to w przypadku nawozow azotowych to glowny komponent to gaz ziemny, z tego co slyszalem to ten w pulawach nie potanial a do tego firma jest ostatnia w kolejce na podpisywanie nowych taryf.
z drugiej strony pulawy to firma nawozowo-chemiczna i to dla niej olbrzymi plus. zwrocice tez uwage ze pulawy nie takie kryzysy przezywaly. inne tego typu firmy korzystaly z pomocy panstwa pulawom zawsze udawalo sie pozostac na powierzchni. obecna sytuacja majatkowa jest tez znakomita na tle rynku.
krotko mowiac firma walczy z kryzysem jak wszyscy ale jest do niego dobrze przygotowana a dlugofalowe spojrzenie na demografie i rolnictwo daja powody do optymistycznego patrzenia w daleka przyszlosc
Edytowany: 13 marca 2009 16:08
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 marca 2009 18:01:35
Miwik napisał(a):Tak sie składa że w branży rolniczej jestem na bierząco (mam dostep do raportów sprzedaży środków ochrony roślin, nawozów, materiału siewnego) i jak do tej pory nie widze zainteresowania nawozami ani pozostałymi towarami, takiego jakie było w poprzednim roku o tej porze roku. Producenci żywnosci przekładaja decyzje o zakupach na pózniejszy termin, pewnie tuz przed stosowaniem nawozów i środków ochr. roślin, z tego powodu tweirdze że zarówno popyt wewnetrzny bedzie mniejszy niz w roku poprzednim jak równiez podaż towaru na rynku tez bedzie mniejsza. Nie zapomnij że Puławom przybywa rok rocznie konkurentów na rynkach nawozów zarówno krajowych chociażby Fosfory jak równiez zagranicznych , które mogą handlować nawozami bez ogranicczeń i na pewno skorzystaja z możliwości do sprzedaży swoich produktów, chocizazby firmy niemieckie jak i izraelskie. Masz dostęp do danych dla całego rynku czy tylko dla konkretnego producenta? Nie mam się jak odnieść, bo nie mogę znaleźć wiarygodnych danych. Pozostaje Ci zaufać iż tak faktycznie jest. O import przy tych poziomach złotego to się bym nie martwił. Tu krajowi producenci mają dużą przewagę. Nawozy nie staniały znacząco. Być może z zakupami się producenci zbóż wstrzymują. No, ale to tylko domysły...
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 27
Wysłane:
14 marca 2009 20:00:58
Parkiet - 14-03-2009 08:27 Zbigniew Jakubas zamierza dokupić akcji J.W. Construction i ZA Puławy, ponieważ uważa, że ich wycena jest zbyt niska.
Ciekawe, ze takie informacje trafiaja na rynek przed dokonaniem zakupow.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
14 marca 2009 23:04:03
Szukałem info o polityce UE w kwestii nawozow i znalazlem material, ktory dosc dobrze podsumowuje te sprawy. Dla zainteresowanych: http://tinyurl.com/bxpagc.Wyglada na to, ze sytuacja konkurencyjna naszych producentow sie nie pogorszy przynajmniej do 2013, choc jednak sa pewne derogacje od dyrektywy antydumpingowej i polityczna presja na obnizanie cen. Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 14 marca 2009 23:04
|
|
0 Dołączył: 2008-09-09 Wpisów: 688
Wysłane:
15 marca 2009 07:48:53
Ten link wyżej, error 404, zły adres jest podpięty lub go brak.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
15 marca 2009 11:00:44
orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main...Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
Wysłane:
15 marca 2009 19:40:43
zblizamy sie do oporu. jakies wrozby na najblizszy czas?
|
|
Wysłane:
15 marca 2009 19:47:11
Cały czas jest niedowartościowana. Gdyby w 2009 powtórzyła wynik 2007 (który był gorszy od 2008 - rekordowego mimo wiadomej sytuacji) - to fudamentalnie 106 zł na akcję. Nie wiem jak z kondycją branży, co się dzieje w handlu, więc gdyby jeszcze przyjąć, że tego zysku będzie 50% tego co w 2007 r., to 66,90 zł na akcję.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.