stodopl napisał(a):Hej, myślicie że warto iść na studia związane z giełdą?
Np matematyka stosowana ze specjalnością matematyka finansowa (Politechnika Łódzka)?
Albo inzynieria finansowa lub matematyka finansowa (uniwersytet Łódzki) ?
Dodam jeszcze że jestem młody i planuje być baardzo bogaty

.
Nie chciałbym później robić żadnych analiz tylko grać dla jakiejś instytucji na giełdzie...
No, generalnie może być też forex(ale na forexie jeszcze nie grałem).Może lepiej sobie odpuścić (bo i tak grać trzeba nauczyć sie samemu) i iść na inne studia?Z góry thx za odpowiedzi.
Jestem absolwentem Inzynierii Finansowej w Katedrze Matematyki Stosowanej na Akademii Ekonomicznej. Ładnie brzmi, ale to wszystko. Przynajmniej wedlug mnie.
Tutaj wiedz jedno:
-> tego typu przedmioty nie naucza Cie pracy tradera (bo rozumiem, ze to Cie interesuje), bo nie wiem jak procesy stochastyczne, metody aktuarialne, sztuczna inteligencja w inzynierii finansowej itd. ma sie do grania.
-> nauczy Cie to matematyki teoretycznej, roznego rodzaju teorii, schematow - ktore pozniej moglbys wykorzystac w instytucji finansowej do przygotowania nowych produktow bankowych na przyklad, badz w kierunku aktuariusza w segmencie ubezpieczen (b. dobrze platna praca)
-> rzadko trafisz na wykladowce/cwiczeniowca, ktora przelozy Ci ta teoretyczna wiedze na konkretne przyklady
Jezeli chcesz grac wybierz studia, ktore Cie zainteresuja, taka prawda ze wiedze zdobedziesz ogolna. Ale nie trac czasu i przez lata studiow graj - i to nie tylko na koncie demo. Codzienne granie Ci pomoze - przez kilka lat studiow zdobedziesz solidne umiejetnosci i na starcie bedziesz do przodu.
I pamietaj przy okazji - jest to smutne i bolesne, ale niestety: nie kazdy do bycia traderem sie nadaje. Wiec lepiej smak poznac juz teraz, by wiedziec czy sie to "czuje". Pamietaj przy okazji ze taka praca moze psychicznie czlowieka wykonczyc.
Jest rewelacyjna jezeli dla kogos jest pasja :)