PARTNER SERWISU
vpakzrpz
7 8 9 10 11
v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 29 kwietnia 2010 00:41:33
nygusbest napisał(a):
Rozmawiałem właśnie ze swoim DM i powiedziano mi, że zapisy trwały do godziny 22.00 i traktują informację o zapisach do godz. 23.59 jako plotkę.

Być może zależy to od DM? Dostałem maila od Amerbrokers po wypowiedzi Grada z informacją, że u nich zapisy trwają do 18.
Klika się i sprzedaje ;-)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 29 kwietnia 2010 09:14:52
No dobra Panowie,wypowiedzi o spółce i sprzedaży akcji było sporo,a teraz przyznajcie się kto kupił,ciekawy jestem zwłaszcza ,czy kupowali również znani forumowicze na SW...?
Ja trochę kupiłem,choć uczucia mam mieszane,czas pokaże...

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 29 kwietnia 2010 09:20:52
GieKSa napisał(a):
[...] mam pytanie czy takie coś jak notowania ciągłe w czasie rzeczywistym się tu przydaje i jak to za darmo mieć gdzieś na necie.

A, witam serdecznie wszystkich, z którymi nie miałem jeszcze okazji postować, witam całe forum innymi słowy:)

Nikt ci nie odpowiedział jak widzę, więc spróbuję ja, choć informacja może być, z racji mojego stylu gry dosyć ułomna. Ale zawsze lepsze coś niż nic.
Jeśli chodzi o notowania ciągłe w czasie rzeczywistym, z tego co mi wiadomo - taka usługa nigdzie nie jest darmowa. W sensie - nie dostaniesz jej za darmo na jakichś ogólnie dostępnych stronach internetowych. Na darmówkach masz zawsze 15 minutowe opóźnienie. Jednak, może coś się zmieniło w międzyczasie, nie orientuję się, mam notowania ciągłe w moim DM i są one darmowe z racji obrotów, które tam mam. A są one spore nie z racji tego, że jestem jakimś rekinem-grubasem, tylko dlatego, że mój styl gry przypomina robola bezmózgiego, przerzucającego górę piachu wciąż na inną stronę, tą sama łopatą. Namorduje się taki chłopina mnóstwo a zysk - robolski :) Ale nic nie poradzę, inaczej nie umiem, na jednym papierze długo nie usiedzę:)
Jeśli chodzi o przydatność takich notowań - zależy, na co się nastawiasz. Jeżeli zamierzasz grać na day tradingu (kupujesz i sprzedajesz akcje w ciągu jednego dnia, czasem parę razy, w zależności od wahań kursu), to notowania w czasie rzeczywistym są bardzo przydatne. Sam nie próbowałem DT bez ciągłych, ale znam ludzi, którzy tak grali i nawet coś ugrali. Podobno. Wersja hardcore - jeśli zamierzasz spekulacyjnie grać na DT na nieprzewidywalnych spółkach o dużych wahaniach dziennych i ogólnych (takich jak Petrolinwest na przykład), to bez czasu rzeczywistego... no dobra, ja mówię, że się nie da, ktoś inny napisze zaraz, że owszem i że tak. Wtedy zwróć się proszę do tego guru, ja się poddaję.
Jeśli jesteś inwestorem długoterminowym, inwestującym w akcje dla dywidendy, bądź liczącym na wzrost w dłuższej perspektywie (czyli chwilowe wzloty i upadki spółek w ogóle cię nie ruszają) - możesz śmiało odpuścić notowania ciągłe - wystarczy stooq.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 29 kwietnia 2010 09:38:30
pop napisał(a):
No dobra Panowie,wypowiedzi o spółce i sprzedaży akcji było sporo,a teraz przyznajcie się kto kupił,ciekawy jestem zwłaszcza ,czy kupowali również znani forumowicze na SW...?
Ja trochę kupiłem,choć uczucia mam mieszane,czas pokaże...

30 kupiłem, na nikogo nie zakładałem dodatkowego rachunku. myślę, że up będzie nie większy niż 5%-10%. do tego dochodzi redukcja, która może być, koszty prowizji, czyli na duży zysk się nie zanosi.

jak się zastanawiałem na ryzykiem, to wydaje mi się znikome. za tą prywatyzację położone są na szali polityczne głowy, dlatego wydaje mi się że do debiutu to bezpieczna inwestycja, ale też mały zarobek.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 29 kwietnia 2010 09:48:37
ja mieć 150 sztuk * %redukcji. Ciekawe czy będzie większa niż 50%?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 29 kwietnia 2010 10:11:42
irfy napisał(a):
GieKSa napisał(a):
[...] mam pytanie czy takie coś jak notowania ciągłe w czasie rzeczywistym się tu przydaje i jak to za darmo mieć gdzieś na necie.

A, witam serdecznie wszystkich, z którymi nie miałem jeszcze okazji postować, witam całe forum innymi słowy:)

Nikt ci nie odpowiedział jak widzę, więc spróbuję ja, choć informacja może być, z racji mojego stylu gry dosyć ułomna. Ale zawsze lepsze coś niż nic.
Jeśli chodzi o notowania ciągłe w czasie rzeczywistym, z tego co mi wiadomo - taka usługa nigdzie nie jest darmowa. W sensie - nie dostaniesz jej za darmo na jakichś ogólnie dostępnych stronach internetowych. Na darmówkach masz zawsze 15 minutowe opóźnienie. Jednak, może coś się zmieniło w międzyczasie, nie orientuję się, mam notowania ciągłe w moim DM i są one darmowe z racji obrotów, które tam mam. A są one spore nie z racji tego, że jestem jakimś rekinem-grubasem, tylko dlatego, że mój styl gry przypomina robola bezmózgiego, przerzucającego górę piachu wciąż na inną stronę, tą sama łopatą. Namorduje się taki chłopina mnóstwo a zysk - robolski :) Ale nic nie poradzę, inaczej nie umiem, na jednym papierze długo nie usiedzę:)
Jeśli chodzi o przydatność takich notowań - zależy, na co się nastawiasz. Jeżeli zamierzasz grać na day tradingu (kupujesz i sprzedajesz akcje w ciągu jednego dnia, czasem parę razy, w zależności od wahań kursu), to notowania w czasie rzeczywistym są bardzo przydatne. Sam nie próbowałem DT bez ciągłych, ale znam ludzi, którzy tak grali i nawet coś ugrali. Podobno. Wersja hardcore - jeśli zamierzasz spekulacyjnie grać na DT na nieprzewidywalnych spółkach o dużych wahaniach dziennych i ogólnych (takich jak Petrolinwest na przykład), to bez czasu rzeczywistego... no dobra, ja mówię, że się nie da, ktoś inny napisze zaraz, że owszem i że tak. Wtedy zwróć się proszę do tego guru, ja się poddaję.
Jeśli jesteś inwestorem długoterminowym, inwestującym w akcje dla dywidendy, bądź liczącym na wzrost w dłuższej perspektywie (czyli chwilowe wzloty i upadki spółek w ogóle cię nie ruszają) - możesz śmiało odpuścić notowania ciągłe - wystarczy stooq.

Co do notowan rzeczywistych to w WBK jezeli masz rachunek notowania z 1 oferta masz za free 5 ofert kosztuje 79zl a pelen arkusz 149zl miesiecznie lub wszystko za free w zaleznosci od wysokosci obrotow.
Teraz pytanie zasadnicze do czego ci notowania :) jezeli masz zamiar grac DT to tylko pelen arkusz jezeli do obserwacji w zupelnosci 1 oferta starczy :)
Pewnie nie wiesz co to te oferty wiec wyjasniam przy 1 ofercie masz podane tylko po 1 najlepszej ofercie kupna i sprzedazy pelen arkusz pokazuje wszystkie zlecenia jakie obecnie sa zlozone w pelnym przedziale cenowym od 1 gr do maksymalnej ceny jaka ktos wystawil.
Podejrzewam ze wiekszosc DM ma 1 oferte za free wiec zapytaj w swoim DM

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 29 kwietnia 2010 10:26:29
W mBanku tak samo jedna jest za free, nie wiem jakie sa pozostale oplaty bo nie gram DT wiec nie potrzebuje ...

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 29 kwietnia 2010 10:36:57
Jest sporo darmowych i tanich ofert, mbank czy XTB:

Zestawienie ofert DM
Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 29 kwietnia 2010 10:37

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 29 kwietnia 2010 10:39:36
Właśnie Sobolewski powiedział w TV, że kurs PZU będzie notowany od 8.45 w pierwszym dniu notowań.
Albo my ich, albo oni Was.

ascom
0
Wpisów: 15
Wysłane: 29 kwietnia 2010 10:51:36
wujek_staszek napisał(a):
Właśnie Sobolewski powiedział w TV, że kurs PZU będzie notowany od 8.45 w pierwszym dniu notowań.

Szkoda, że nie napisałes "od godziny 8.45" bo przez sekunde miałem stan przedzawałowy color

White_Wolf
0
Wpisów: 134
Wysłane: 29 kwietnia 2010 12:26:22
Też się zapisałem

Cytat:
Po ok. 23 akcje PZU na głowę...

ipopzu.pl/2087365,93342,po-ok-...
Don't worry life is only temporary :D

GieKSa
0
Wpisów: 22
Wysłane: 29 kwietnia 2010 13:35:45
Taurus80 napisał(a):

Teraz pytanie zasadnicze do czego ci notowania :) jezeli masz zamiar grac DT to tylko pelen arkusz jezeli do obserwacji w zupelnosci 1 oferta starczy :)

Właśnie to chciałem wiedzieć:)
Wielkie dzięki Taurus i Irfy

White_Wolf napisał(a):

"Sobolewski, szef GPW.
Możliwe więc, że instytucje zapłacą za akcje ubezpieczyciela wyższą cenę, niż drobni inwestorzy (312,5 zł.)."

Rozumiem, że to już w trakcie notowań? Czy jest może tak, że w ramach rokowań w trakcie zapisów, jakiś inwestor może cenę wyższą zapodać (z gwarancją ilości akcji), a jeżeli będzie takich zapisów na większą wartość niż w IPO to ich uśrednią i drożej zapodadzą dla wszystkich instytucjonalnych?
KATOWICE
iKandydat na Europejską
iStolicę Kultury

i2016

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 29 kwietnia 2010 13:40

Pink_Floyd
0
Wpisów: 135
Wysłane: 29 kwietnia 2010 13:52:31
W swoim DM, mam zlecenie na akcje PZU jako oczekujące. Czy jeśli przez pomyłkę, zamiast innego zlecenia anulowałbym to z PZU, będą jakieś konsekwencje?

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 29 kwietnia 2010 13:59:56
Pink_Floyd napisał(a):
W swoim DM, mam zlecenie na akcje PZU jako oczekujące. Czy jeśli przez pomyłkę, zamiast innego zlecenia anulowałbym to z PZU, będą jakieś konsekwencje?

Przyjdzie minister Grad i sklepie Ci tyłek. Później chwyci za nogi, wywróci do góry nogami i będzie potrząsał tak długo, aż wyleci z kieszeni cała kasa na jaką się zapisałeś. Okoliczności łagodzące są następujące,
- obiecasz że zapiszesz się na akcje Tauronu,
- zapisałeś się na akcje PGE.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 29 kwietnia 2010 14:00:09
Nie ma redukcji na PZU,zapisało się 250tys.osób...thumbright

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 29 kwietnia 2010 14:03:52
podobno (!) redukcja na poziomie O%, a zapisało się ćwierć miliona osób, jutro cena dla dużych
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 29 kwietnia 2010 14:07

Pink_Floyd
0
Wpisów: 135
Wysłane: 29 kwietnia 2010 14:07:39
tOfi napisał(a):
Pink_Floyd napisał(a):

Przyjdzie minister Grad i sklepie Ci tyłek. Później chwyci za nogi, wywróci do góry nogami i będzie potrząsał tak długo, aż wyleci z kieszeni cała kasa na jaką się zapisałeś. Okoliczności łagodzące są następujące,

tOfi, to bardzo prawdopodobna wizualizacja ukrytych pragnień i celów Pana Ministra. Ale mógłbyś wyobrazić sobie, że jeśli zadaję takie pytanie na forum publicznym, to znaczy, że potrzebna mi jest pomoc. I przy okazja tego sarkazmu mógłbyś przemycić odpowiedź na moje pytanie. Ale ok, mam wiarę w ludzi i ufam, że gdyby moje obawy byłyby prawdziwie, to byś mnie ostrzegł binky

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 29 kwietnia 2010 14:19:38
Przepraszam za sarkazm, chciałem wprowadzić tylko trochę rozluźnienia Angel
W eMaklerze zanim się podejmie takową decyzję to trzeba wstukać smsa, zatwierdzić i jeszcze raz potwierdzieć, że chcesz właśnie wykonać taką operację. W DM PKO BP zatwierdza się tylko raz i nie ma konieczności wpisywania hasła przesłanego sms-em. Jak jest w innych DM tego nie wiem. Ale radzę nie probować anulowania, lepiej nie kusić losu Shame on you

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 29 kwietnia 2010 14:27:45
Pink_Floyd napisał(a):
tOfi napisał(a):
Pink_Floyd napisał(a):

tOfi, to bardzo prawdopodobna wizualizacja ukrytych pragnień i celów Pana Ministra. Ale mógłbyś wyobrazić sobie, że jeśli zadaję takie pytanie na forum publicznym, to znaczy, że potrzebna mi jest pomoc. I przy okazja tego sarkazmu mógłbyś przemycić odpowiedź na moje pytanie. Ale ok, mam wiarę w ludzi i ufam, że gdyby moje obawy byłyby prawdziwie, to byś mnie ostrzegł binky

Z tego co zawsze pisze się w prospektach emisyjnych to jest regułka, o tym że złożony i opłacony zapis jest nieodwołalny, a odwołanie i nieważność zapisu jest wtedy gdy emisja nie dojdzie do skutku,lub akcje nie zostaną zarejestrowane w KDPW. Wydaje mi się, że w twojej sytuacji było blokowane zlecenie. Ale dla ciekawości trzeba było anulować zlecenie zobaczyć co by zostało na rachunku (akcje czy kasa) i ewentualnie dokonać ponownego zapisu, i z tym doświadczeniem podzielić się z forumowiczami. Najbliższa okazja to Tauron
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 29 kwietnia 2010 14:30

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 29 kwietnia 2010 15:15:37
sbyszek napisał(a):
podobno (!) redukcja na poziomie O%, a zapisało się ćwierć miliona osób, jutro cena dla dużych

Może być ciekawie w pierwszych dniach notowań:
"Grad powiedział też, że obecnie nadsubskrypcja w transzy inwestorów instytucjonalnych
wynosi dużo ponad cztery razy" źródło:bossa.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pzu

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,538 sek.

wnfigabf
vwjohmmj
yklotqis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
reqeuqqm
dzsrlubf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat