PARTNER SERWISU
lqzzfsnj
9 10 11 12 13
paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 5 maja 2010 09:15:02
Debiut odbędzie się 12 maja. Więc jeśli nie zdążą zdematerializować pracowniczych to nie będą uczestniczyły w debiucie.

tomasz79
0
Wpisów: 243
Wysłane: 5 maja 2010 09:36:17
paya napisał(a):
Debiut odbędzie się 12 maja. Więc jeśli nie zdążą zdematerializować pracowniczych to nie będą uczestniczyły w debiucie.

czyli ci co wzięli udział w IPO będą na pierwszych sesjach wyprzedawać na pniu wszystkie posiadane akcje by zdążyć przed pracownikami, którzy też będą oddawać...
wygląda na to, że może ładnie spadać. pytanie tylko czy instytucjonalni będą odbierać czy poczekają aż będzie taniej... Think

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."

paya
1
Wysłane: 5 maja 2010 10:27:21
tomasz79 napisał(a):
paya napisał(a):

czyli ci co wzięli udział w IPO będą na pierwszych sesjach wyprzedawać na pniu wszystkie posiadane akcje by zdążyć przed pracownikami, którzy też będą oddawać...
wygląda na to, że może ładnie spadać. pytanie tylko czy instytucjonalni będą odbierać czy poczekają aż będzie taniej... Think

Jeśli nie będą uczestniczyły w debiucie więc powinna być mniejsza a nie większa podaż.

parasite
1
Wpisów: 71
Wysłane: 5 maja 2010 10:40:08
tomasz79 napisał(a):
paya napisał(a):

Tak, wszyscy kupili żeby sprzedać na pierwszej sesji. Do tego wystawią poniżej ceny IPO, bo nie chcą zarobić. binky

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 maja 2010 11:28:18
Znajomy podrzucił linka

Cytat:
Oferta sprzedaży akcji PZU została oparta na pomyśle reglamentacji. Sprzedający akcje doszli do przekonania, że należy wmówić opinii publicznej, iż reglamentacja jest konieczna z uwagi na niebywałą atrakcyjność przedmiotu reglamentacji.
W Polsce socjalistycznej były kartki na mięso, masło, papierosy i wiele innych produktów. Skoro coś jest na kartki to znaczy musi być wartościowe, w czasie wojny ludność cywilna także otrzymuje talony na niezbędne produkty. Socjotechniczny zabieg ma bardzo duże szanse powodzenia, zważywszy iż prywatyzacja największych spółek jest często postrzegana w Polsce jako wyprzedaż rodowych sreber.
W całym zgiełku może umknąć powszechnej uwadze, że PZU już zostało raz sprzedane …obecnie
sprzedającemu akcje.

Cytat:
W moim prywatnym przekonaniu akcje PZU mają wartość w przedziale 150-180 PLN w odniesieniu do wartości indeksu WIG20 na poziomie 2500 pkt.
Zobaczymy jak rynek zweryfikuje wartość PZU na tle indeksów giełdowych w horyzoncie kilkunastu miesięcy od debiutu.

www.polandsecurities.com/Ofert...

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 6 maja 2010 10:10:00
Treść komunikatu GPW:

Cytat:
Komunikat GPW

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie informuje, że pierwsze notowanie akcji spółki POWSZECHNY ZAKŁAD UBEZPIECZEŃ S.A. odbędzie się na sesji w dniu 12 maja 2010 r. Jednocześnie GPW przypomina, że postanowieniem Uchwały Nr 397/2010 Zarządu Giełdy z dnia 28 kwietnia 2010 r. pierwsze notowanie akcji PZU odbędzie się według zmienionego harmonogramu. W dniu poprzedzającym dzień pierwszego notowania, w godzinach 8.00 – 16.35 przyjmowane będą zlecenia na otwarcie. W dniu pierwszego notowania określenie kursu otwarcia nastąpi o godzinie 8.45 i poprzedzone będzie fazą przyjmowania zleceń na otwarcie trwającą od godz. 8.00 do 8.45. Uroczystość debiutu na parkiecie warszawskiej Giełdy rozpocznie się o godz. 8.45.

GieKSa
0
Wpisów: 22
Wysłane: 6 maja 2010 14:29:58
tomasz79 napisał(a):
paya napisał(a):

No ba po prostu - zanim położę się spać dam zlecenie na sprzedaż o połowę taniej Whistle Rozumowanie, że ponieważ później się zdematerializują akcje pracownicze, to tym szybciej będą pozostali sprzedawać, żeby zdążyć sprzedać przed posiadaczami tych akcji jest bezsensu. Debiut się rozkłada w czasie, co jest pozytywne chyba dla posiadaczy, bo podaż się rozkłada w czasie. Jeżeli podaż jest niższa niż popyt, to - chyba, ze cośik na mikroekonomii pokićkałem - ceny raczej mają tendencję do rośnięcia. Zresztą akcje pracownicze już zmieniały właścicieli, za różne kwoty, w tym także o wiele wyższe niż cena emisji.

Wszyscy ci, co nie kupili oczywiście przed debiutem mają teorie, że dużych wzrostów niy zobaczmy, ale może chcą kupić, jak najtaniej. Wielu nie dużych nawet w skali całej giełdy inwestorów raczej nie zadowalały ilości nawet na całą rodzinę wzięte i znajomych (a może z nimi dali sobie spokój, bo jak tym zarządzać). Itp. itd. w jedną i drugą stronę. Opinie czy wzrośnie dużo, a może jednak będzie inaczej pomiędzy końcem zapisów, a debiutem są jedynie naganianiem - do sprzedaży jak najtaniej/do trzymania, żeby podbić cenę. Może poczekajmy na debiut, zamiast prorokować jak będzie.
KATOWICE
iKandydat na Europejską
iStolicę Kultury

i2016

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 6 maja 2010 14:40

bigptak
1
Wpisów: 31
Wysłane: 6 maja 2010 17:15:22
Ja tez jestem zdania, ze nie powinno leciec w dol. Instytucje zglosily dziewieciokrotnie wieksze zapotrzebowanie niz zaoferowana im pula. Jesli pracownicze akcje nie zdaza sie zdematerializowac, to by oznaczalo stosunkowo mala podaz przy zaintersowaniu instytucji, ktore jak zakladam beda chcialy dowazyc swoje portfele akcajmi PZU. Poza tym juz po wyplacie zeszlorocznej mega dywidendy dzwoniono do posiadaczy akcji z oferta ich odkupu za cene znacznie przekraczajaca 312,5 PLN.
Czekam spokojnie na 12.05. :-)

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 6 maja 2010 17:29:54
bigptak napisał(a):
Ja tez jestem zdania, ze nie powinno leciec w dol. Instytucje zglosily dziewieciokrotnie wieksze zapotrzebowanie niz zaoferowana im pula. Jesli pracownicze akcje nie zdaza sie zdematerializowac, to by oznaczalo stosunkowo mala podaz przy zaintersowaniu instytucji, ktore jak zakladam beda chcialy dowazyc swoje portfele akcajmi PZU. Poza tym juz po wyplacie zeszlorocznej mega dywidendy dzwoniono do posiadaczy akcji z oferta ich odkupu za cene znacznie przekraczajaca 312,5 PLN.

nigdy nic nie wiadomo Think

wszedzie czytam ze dzwoniono do posiadaczy akcji z oferta znacznie powyzej 312,5 PLN, slyszalem o kwotach 380-390 PLN ale pytam sie slyszales ze dzwoniono ????

ja nie slyszalem wiec czytam to z duza doza sceptycyzmu ...

bigptak
1
Wpisów: 31
Wysłane: 6 maja 2010 17:35:51
Kanoniers napisał(a):
bigptak napisał(a):

nigdy nic nie wiadomo Think

wszedzie czytam ze dzwoniono do posiadaczy akcji z oferta znacznie powyzej 312,5 PLN, slyszalem o kwotach 380-390 PLN ale pytam sie slyszales ze dzwoniono ????

ja nie slyszalem wiec czytam to z duza doza sceptycyzmu ...

Moja mama jest szczesliwa posiadaczka akcji pracowniczych, wiec posiadam informacje z pierwszej reki.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 6 maja 2010 17:40:11
A ja zastanawiam się, czy 11, czyli w dniu składania pierwszych zleceń na otwarcie, na notowaniach ciągłych będzie można obserwować na bieżąco zmiany TKO? Wie ktoś coś może na ten temat? Czy po prostu kurs otwarcia wyskoczy nagle, jak diabeł z pudełeczka, 12 o 8:45?
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 6 maja 2010 19:58:07
myślę, że jak będzie TKO to nie będzie niespodzianki o 8:45, a minister pewnie osobiście się pojawi ogłosić sukces.
Edytowany: 6 maja 2010 19:58

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 6 maja 2010 20:19:46
Mam wrażenie, że PR zaangażowanie rządu jest zrozumiałe. Zyskują kasę za swoje akcje plus spłacają Eureko kasą obywateli.
Natomiast obecnie trwa nagonka na spadki. Część to prywatne osoby, które chcą kupić taniej, ale część, szczególnie różnego rodzaju anali pracujących na zlecenie, odbębnia codzienną pracę. Zasiać wątpliwość, skłonić do nerwowych ruchów. Bo zleceniodawcy chcą jeszcze dokupić taniej.
Mam wrażenie, że tu to nie zadziała. Przypuszczam, że większość prywatnych inwestorów kupowała za swoje. Póki nie osiągną zamierzonego celu, nie ruszą akcji.
Oczywiście jeśli na świecie będzie trwała głęboka korekta ( na dziś nic nie jest przesądzone, choć S&P 500 właśnie naruszył ważny poziom 1140) to PZU zadebiutuje słabo.
Dla nowicjusza giełdowego, który wyjął pieniądze ze skarpety = konta bankowego debiut zerowy to rozczarowanie. Ale bedzie czekał, bo słyszał o Buffecie i buy and hold.
Dla kogoś kto uwolnił środki z innych akcji po kursie wyższym niż w dniu debiutu, sprzedaż bez strat to realny zysk. Ile osób tyle kalkulacji.Dancing
Edytowany: 6 maja 2010 20:22

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 6 maja 2010 23:14:14
3some
PZU -drobni pozbędą się ich po cenie nabycia. Czy spadną poniżej ceny emisyjnej, inaczej - czy ktoś sprzeda je po cenie 280 zł lub niżej - Sądzę, że panikarze i pracownicy. Mam na myśli pierwsze dni po debiucie. W dalszym okresie to różnie dziać się może. (PKO powinno hulać po 17 zł a mamy 40 zł - czy mi ktoś ten fenomen wytłumaczy ? -a może ktoś kompletuje pakiet kontrolny). PZU ma inną sytuacje - to gruby sprzedaje.I jak się okazuje robi to w doskonałym stylu i w ostatnim momencie. Przy pomocy gradobicia udaje się zgarnąć niemałą kasę, a potem papierek można będzie odkupić za połowę tej ceny.
więcej czytaj:
www.ekorodzice.pl/index.php?ak...

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 6 maja 2010 23:34:53
w sumie to mam jeszcze jedną refleksję, ciekawy jestem jakie SP ma plecy u 'grubych' i czy będzie można to wywnioskować po tym debiucie. obstawiam, że przed debiutem PZU wig20 ostro ruszy do góry, ale to tylko przypuszczenia, czasu nie zostało za wiele zobaczymy jak będzie.

paya
1
Wysłane: 7 maja 2010 10:36:58
Jeśli chodzi o akcje pracownicze to zapodaje link z wyjaśnieniem ich sytuacji.

ipopzu.pl/2092132,29085,zamies...

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 7 maja 2010 10:54:31
Co myślicie o tym artykule ? www.parkiet.com/artykul/925313...

Cytat:
Do polskich instytucji finansowych trafiają już oferty sprzedaży akcji PZU – dowiedział się „Parkiet”. I to nie wcześniej skupowanych, m.in. od pracowników spółki, lecz z niedawnej publicznej oferty.
Zagraniczne instytucje, które wystawiają akcje na sprzedaż, obawiają się, że złoty może nadal się osłabiać i że – licząc w dolarach – mogą ponieść straty. I to nawet jeśli kurs PZU na giełdzie będzie dużo wyższy niż cena akcji w ofercie. Chodzi zwłaszcza o fundusze hedgingowe. Kupione przez nie akcje są, licząc w dolarach, tańsze o około 10 proc. niż kilka dni temu.

Walory PZU są przez zagraniczne instytucje wystawiane na sprzedaż po 340–350 zł (104–107 USD według wczorajszego kursu złotego wobec dolara). Same płaciły w ramach publicznej oferty po 312,5 zł, czyli po 105 USD według kursu z pierwszego dnia składania przez nie zapisów. W sprzedaż przed wprowadzeniem papierów do obrotu zaangażowana jest – jak wynika z naszych informacji – spora liczba biur maklerskich. – Odzywają się do nas w tej sprawie zarówno zagraniczne banki inwestycyjne, jak i polskie domy maklerskie, które są zaangażowane w ofertę PZU – mówi, zastrzegając anonimowość, przedstawiciel jednego z większych TFI.

Debiut akcji PZU na giełdzie nastąpi 12 maja. Giełda już wcześniej zapowiedziała, że ubezpieczyciel dostanie kwadrans tylko dla siebie: obroty zaczną się o 8.45. Wczoraj GPW dodała, że w przeddzień debiutu w godzinach 8.00 – 16.35 przyjmowane będą zlecenia na otwarcie. Inwestorzy cały dzień będą mogli więc śledzić, jak zmienia się teoretyczny kurs otwarcia.

Według mnie w tych okolicach będzie debiut. Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby zagranica sypała akcjami. Szczególnie chodzi tutaj o banki inwestycyjne. Otwierają u nas biura i chcą zarobić na kolejnych transakcjach. Jeżeli PZU będzie klapą, która wyniknie z tego, że zagranica wypuści akcje to ciężko będzie im odbudowywać zaufanie MSP.

Z drugiej strony wydaje mi się, że przyszły tydzień powinien przynieść nieco uspokojenia na rynkach. Zbiera się G7 przez weekend. Puszczą jakieś optymistyczne info i powinno troche urosnąć. Martwi mnie jednak sytuacja złotego. Takie nagłe załamanie dobrze nie świadczy o naszej walucie.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 7 maja 2010 11:25:51
No,jest też druga strona medalu.Otóż dla Zachodu akcje PZU stały się tańsze o wartość procentową wzrostu dewiz

GieKSa
0
Wpisów: 22
Wysłane: 7 maja 2010 13:15:24
pop napisał(a):
No,jest też druga strona medalu.Otóż dla Zachodu akcje PZU stały się tańsze o wartość procentową wzrostu dewiz

Ci co kupili zanim dolar się umocni dużo stracą sprzedając po 312,5 za to ci co mają dolary mogą być zainteresowani kupnem nawet za wyższą cenę w złotówkach, bo Polska stała się tańsza. Ale inna sprawa, że bardziej chyba patrzą na to co się może stać ze złotym w przyszłości, a założenia poszczególnych inwestorów - każdy ma inne: super umacnianie się złotego, niewielki wzrost, stabilizacja, niewielki spadek, super osłabianie się złotego. Tyle opinii co co inwestorów podobnie zresztą jak analityków - przed faktem każdy ma diametralnie odmienną opinię od innego analityka. Analityk A:"Ten kolor to czarny", Analityk B:"Ależ, nie! Nie! Ten kolor to definitywnie biały"

Znikło mi ""na kupno PZU, a nie pojawiły się akcje w "Papierach wartościowych" w MBanku. To normalne i kaj to ewentualnie szukać?
KATOWICE
iKandydat na Europejską
iStolicę Kultury

i2016

kliknij, aby powiększyć

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 7 maja 2010 13:31:55
GieKSa napisał(a):

Znikło mi ""na kupno PZU, a nie pojawiły się akcje w "Papierach wartościowych" w MBanku. To normalne i kaj to ewentualnie szukać?

Czasem tak sie dzieje w mBanku. U mnie jest ten sam efekt. W poniedzialek akcje powinny byc juz widoczne na rachunku.
Edytowany: 7 maja 2010 13:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pzu

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,259 sek.

axgltzfc
lzugbtys
hanjqgwb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bjfbwndj
mibbzsvt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat