PARTNER SERWISU
oqofwkos
17 18 19 20 21

Giełdowy "Blog of the Frog"

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 10 sierpnia 2010 15:39:33
Z Twojego portfela ciekawa dla mnie jest CentrumKlima, którą zresztą obserwuję. O mały włos a pracował bym w tej firmie więc podzielę się z Tobąa garścią informacji z mojej obserwacji i rozmów z managmentem spółki. Po przeprowadzce do nowej siedziby, już sie kończy, spółka rozpocznie produkcje swoich wyrobów ze zdwojoną siłą, zreszta wie po co to robi, ponieważ jest w stanie sprzedać 100% wiecej niz dotychczas i chodzi o rynki eksportowe a nie krajowy. Zdecydowanie poprawi wyniki finansowe po przez sprzedaż jak również reorganizację firmy, tu mam na mysli dział logistyki w szczególności i sprzedaży oczywiście. Mówie o logistyce bo tu wskaźniki zostaną znacząco poprawione - nowy magazyn, zupełnie inny system magazynowania a co za tym idzie dostepnosc towaru i szybkośc działań przy mniejszej obsadzie pracowników w stosunku do uzyskiwanego obrotu.
Solidna firma którą cechuje ciągły rozwój, np. zainwestowali w produkcję elementów do klimatyzacji i robia to jako jedyni na tak wielką skalę że byc może staną się jednym ze znaczących wytwórców na rynku europejskim, nie ograniczają się do sprzedaży urządzeń i elementów klimatyzacji ale dbają o przywiazanie do siebie klienta dobrym serwisem.
Nie mam czasu na sprawdzanie danych finansowych ale spodziewam się jak juz pisałem wyżej znaczącej poprawy wyników.
Stabilnosc w akcjonariacie tj. dwóch współwłaścicieli i BZ WBK, i nic sie nie zmnieni w tej materii o ile mi wiadomo, pozostaje tylko FF na poziomie 39% gdzie nie wiadomo kto ile ma akcji. Normali właściciele, którzy wiedzą jak prowadzic i rozwijac interes. Gdybym nie miał lepszych inwestycji to kupił bym ich akcje i zakopał bo z pewnością nie przyniosą straty.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 10 sierpnia 2010 15:46:29
Miwik napisał(a):
Z Twojego portfela ciekawa dla mnie jest CentrumKlima, którą zresztą obserwuję...

No ja już też jestem tylko obserwatorem dynamicznych wzrostów...salute
Jest to kolejna (po OPN, EPL) dobra spółka której akcje sprzedałem przez wzrostem. bandhead

Nie dość, że ostatnio podejmuję decyzje jak ostatni leszcz, to jeszcze wystawiam to na widok publiczny. d'oh!

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Frog
13
Wysłane: 10 sierpnia 2010 21:12:22
sad11
Follow me on Twitter

sunnyday
0
Wpisów: 70
Wysłane: 10 sierpnia 2010 22:14:46
ale przynajmniej jesteś tego świadom toothy2 a tak na poważnie to patrz do przodu

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 10 sierpnia 2010 22:56:56
Frog napisał(a):

No ja już też jestem tylko obserwatorem dynamicznych wzrostów...salute
Jest to kolejna (po OPN, EPL) dobra spółka której akcje sprzedałem przez wzrostem. bandhead

Nie dość, że ostatnio podejmuję decyzje jak ostatni leszcz, to jeszcze wystawiam to na widok publiczny. d'oh!

Głowa do góry. Zawsze można sobie pluć w brodę, że sie nie kupiło takiego Beefsana, Karen i inne wynalazki, które poszły po kilkaset % w górę. Typujesz dobre spółki, na koniec roku zapewne będziesz sporo powyżej średniej i tyle wystarczy, aby w dłuższym terminie zebrać pokaźna sumkę.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 10 sierpnia 2010 23:24:19
Nie wspominając o tym, że na tak spekulacyjnych walorach jeździ się szybko w obie strony Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Frog
13
Wysłane: 11 sierpnia 2010 08:49:53
sunnyday napisał(a):
... patrz do przodu

Hmmm. Zainspirowałeś mnie do zrobienia "resetu".
Czyli wyobrażenia sobie, że nie mam żadnych akcji, tylko gotówkę. Na żadnych nie straciłem ani nie zarobiłem. Przychodzę z pieniędzmi na giełdę i szukam co by tu kupić... W ten sposób analiza jest wolna od złych i dobrych wspomnień i emocji...
Follow me on Twitter

sunnyday
0
Wpisów: 70
Wysłane: 11 sierpnia 2010 18:52:08
jeśli tak to się cieszę :-) sama ugrałam na karenie maleńką sumką i ostatnio na beefsanie ale po tym jak popłynęłam na marvipolu już się do tyłu nie oglądam, szukam na czym się da coś znowu ugrać może ciut mniej spokojnie. Kusi mnie CKL ale czekam aż Ty wejdziesz :-)

sauron80
0
Wpisów: 51
Wysłane: 11 sierpnia 2010 19:24:49
Ja tylko czekam aż Frog coś sprzeda i od razu tankuje walor pod korek :)

Zindo
0
Wpisów: 135
Wysłane: 11 sierpnia 2010 21:28:52
Hmm jedni chcą wchodzić jak Frog wychodzi a inni chcą wejść razem z nim. Ciekawe są te systemy :D
a tak już bardziej serio to nikt do końca nie jest w stanie przewidzieć kiedy i czy pójdzie do góry. Czasem się kisi i kisi i nagle odpał...

Frog
13
Wysłane: 11 sierpnia 2010 21:57:04
Był upalny dzień. Z pozoru dzień jak co dzień, jeśli nie liczyć dni które czymś się wyróżniają... Eh?
Tak mógłbym zacząć jakiś kiepski thriller, ale to tylko mój wątek portfelowy więc przechodzę do konkretów:

Zrobiłem sobie reset, do którego zainspirował mnie wpis sunnyday (z treści ostatniego postu wnioskuję, że mam do czynienia z niewiastą, co mnie niezmiernie cieszy). Wyniki resetu wpłynęły w sposób znaczący na kształt mojego portfela. A dzisiejsze obroty na moim rachunku należały do najwyższych w historii Anxious

Spojrzałem obiektywnie na rynek (moim zdaniem czeka nas co najmniej kilka dni spadków) i walory pozostające w kręgu zainteresowania. Oto wyniki:

Spółki ryzykowne:
Sanwil - po ostatnich dynamicznych wzrostach, ze względu na spadki na szerokim rynku spodziewana raczej spora korekta. Wejdę niewielką kwotą po dłuższej stabilizacji na niższym poziomie (o ile takie coś będzie miało miejsce).
Odlewnie Polskie - dzisiaj sprzedawali już po 1,6 zł, ale na koniec animator zdecydował o wyższym kursie zamknięcia. Ciekawa spółka, jednak liczę że korekta (która chyba się rozpoczęła) sprowadzi go w rejony cenowo bardziej atrakcyjne.
Pepees - pomimo spodziewanej korekty, dokupiłem za niewielką kwotę (kilka % portfela). Zadziwiająco wysokie obroty, spory popyt jak na spadkową sesję, niedługo ma być ogłoszenie jakiegoś wyroku w sprawie spółki (jakieś szacher-macher w akcjonariacie - nie wnikam, bo tu tylko spekuluję).

Spółki fundamentalne:
Centrum Klima - po niedawnym sporym wzroście, w obliczu korekty zakup "na lata" wydał mi się kiepskim pomysłem. Wzrost w trakcie sesji był niemal pewny (kontynuacja euforii). Kupiłem trochę na otwarciu i sprzedałem w ciągu dnia (typowy DT). Niewielki zysk, na kilka paczek pampersów dla młodego Froga. Jeżeli spadnie - z pewnością dokupię. Nie mam wyznaczonej ceny. Spółka doskonała, ale krótkoterminowo należy jej się korekta. No chyba że będzie jak na Helio, ale wtedy pozostanie mi obejść się smakiem.
Delko - Największe zaskoczenie. Poszło do dobrych ludzi. Powód - zbliżająca się/trwająca korekta. Gdybym nie miał akcji (jak to wynika z zabawy w "reset"), to dzisiaj bym nie kupił. Czekałbym na spodziewane spadki spowodowane spadkami na szerokim rynku. Sprzedałem licząc na odkupienie po niższej cenie. Tutaj bez skrupułów odkupię nawet po wyższej cenie, bo sądzę że warto na longterm. Obserwując jednak zachowanie waloru podczas poprzednich korekt, spadki wydają się nieuniknione.
Helio - Pomimo spodziewanych spadków na WIG, nie sprzedałem. Co więcej, w analizie "reset" stwierdziłem, że powoli bym kupował. Na spadki raczej nie ma co liczyć (wystarczy prześledzić wykres z czasów korekt). Moim zdaniem najlepsza fundamentalnie spółka na GPW - z tych które znam. Nie sprzedałem i nie sprzedam. Jak spadnie w okolice 20 zł - nawet dokupię.

Obecnie mam więc Helio (około 1/3 portfela) oraz Pepees (kilka % portfela). Reszta w gotówce czeka na okazje cenowe. Palec na Enterze - gdyby korekta skończyła się szybciej niż zwykle.
Follow me on Twitter
Edytowany: 11 sierpnia 2010 21:58

v3nom
0
Wysłane: 11 sierpnia 2010 22:46:09
Frog napisał(a):
Był upalny dzień. Z pozoru dzień jak co dzień, jeśli nie liczyć dni które czymś się wyróżniają... Eh?
Tak mógłbym zacząć jakiś kiepski thriller, ale to tylko mój wątek portfelowy więc przechodzę do konkretów:

Frog, nie jeden wątek portfelowy po dzisiejszej sesji mógłby okazać się trillerem Angel

Ja także jestem skrócony z akcji. Zostawiłem poczciwego Kopka, bo sytuacja nadal bez rozstrzygnięcia oraz Synthos z powodu bliskości przyśpieszonej linii trendu. Reszta akcji oddana do dobrych ludzi.

Ale nie jestem teraz pewien czy to jest dobry pomysł (patrząc na zamknięcie w stanach). Think
Edytowany: 11 sierpnia 2010 22:46

Frog
13
Wysłane: 11 sierpnia 2010 22:47:17
v3nom napisał(a):

Ale nie jestem teraz pewien czy to jest dobry pomysł (patrząc na zamknięcie w stanach). Think

Nie jesteś pewien czy dobrym pomysłem była sprzedaż, czy pozostawienie KPX i SNS?
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wysłane: 11 sierpnia 2010 22:56:20
Frog napisał(a):
v3nom napisał(a):

Nie jesteś pewien czy dobrym pomysłem była sprzedaż, czy pozostawienie KPX i SNS?

Frog, wydaje mi się, że sprzedaż byłą dobrym pomysłem Angel Zaczynam się bać o Kopka i Synthos Anxious

Frog
13
Wysłane: 11 sierpnia 2010 22:57:55
Ale ale... To może być zwykła korekta, jakich wiele w każdej hossie.
Dlatego jutro trzeba pilnie obserwować notowania Angel
Follow me on Twitter

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 12 sierpnia 2010 09:49:33
Frog napisał(a):
Spojrzałem obiektywnie na rynek (moim zdaniem czeka nas co najmniej kilka dni spadków) i walory pozostające w kręgu zainteresowania. Oto wyniki:

Odlewnie Polskie - dzisiaj sprzedawali już po 1,6 zł, ale na koniec animator zdecydował o wyższym kursie zamknięcia. Ciekawa spółka, jednak liczę że korekta (która chyba się rozpoczęła) sprowadzi go w rejony cenowo bardziej atrakcyjne.

Frog - odwołuję się do Twojej spekulacyjnej połowy, masz tu dzisiaj świeże info :

Cytat:
Zarząd Spółki Akcyjnej ODLEWNIE POLSKIE z siedzibą w Starachowicach niniejszym informuje, że w dniu 11 sierpnia 2010 roku poprzez zrealizowanie kolejnego zamówienia na dostawę odlewów żeliwnych dla KORPO Sp. z o.o. z siedzibą w Jaworze, Spółka osiągnęła wartość przychodów ze sprzedaży w łącznej wysokości 10.331.000,00 (dziesięć milionów trzysta trzydzieści jeden tysięcy) złotych.

Frog
13
Wysłane: 12 sierpnia 2010 09:59:27
dzięki buldi, ale jak już wspomniałem, Odlewnie są na liście bacznie obserwowanych - info nie umknęło mojej uwadze thumbright
Follow me on Twitter
Edytowany: 12 sierpnia 2010 10:00

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 12 sierpnia 2010 12:05:21
v3nom napisał(a):
Frog napisał(a):
v3nom napisał(a):

Frog, wydaje mi się, że sprzedaż byłą dobrym pomysłem Angel Zaczynam się bać o Kopka i Synthos Anxious

Jeżeli to kogoś pocieszy, to ja pchnąłem Kopex z niewielką stratą. Wolę odkupić taniej, niż czekać aż kurs wróci do poziomu, po którym kupiłem. Zwłaszcza, że Kopex w dużej mierze zachowuje się tak, jak rynek, a ten chwilowo zmienił kierunek.
Edytowany: 12 sierpnia 2010 12:08

Frog
13
Wysłane: 12 sierpnia 2010 15:12:09
soczo81 napisał(a):

Jeżeli to kogoś pocieszy, to ja pchnąłem Kopex z niewielką stratą.

Jeśli kogoś ma pocieszyć to, że straciłeś, to współczuję temu komuś...
Follow me on Twitter

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 12 sierpnia 2010 20:49:22
Frog napisał(a):
soczo81 napisał(a):

Jeżeli to kogoś pocieszy, to ja pchnąłem Kopex z niewielką stratą.

Jeśli kogoś ma pocieszyć to, że straciłeś, to współczuję temu komuś...

Wychodzę z założenia, że czasem trzeba trochę stracić, by potem zarobić więcej. Rzadko kiedy idealnie wyczujesz moment i w tym sensie to napisałem.
Edytowany: 12 sierpnia 2010 20:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,464 sek.

rrwwskmj
jxoankfr
dgzwtevf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vuwhpkem
ifdpmmvm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat