PARTNER SERWISU
rjvcuqbw
56 57 58 59 60
lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 26 maja 2010 23:34:17 przy kursie: 2,85 zł
@ zjk,

Ja bardzo szanuję panów Kruka i Mazgaja. Cieszę się, że uratowali VST.
Broń boże nie daję im Bauera z Czapulem za przykład osób do zaangażowania. Ale dobre elementy ich strategii proponuję wykorzystać. Tyle, że przy niższym ryzyku finansowym.

Koncepcja shop in shop w tej branży była w swoim czasie bardzo popularna w tej branży. Pytanie jest tylko czyj miałby być ten shop. Bo, że ten drugi VST to jasne.
Edytowany: 26 maja 2010 23:34

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 13 czerwca 2010 16:53:59 przy kursie: 2,74 zł
Poniżej moje spojrzenie na wykres Vistuli:

kliknij, aby powiększyć

Treść analizy znajduje się na dostępnym dla każdego użytkownika blogu:
www.stockwatch.pl/ChartCache.a...

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 23 czerwca 2010 15:50:57 przy kursie: 2,50 zł
Dla zainteresowanych finansami dane segmentowe Vistuli za q1'2010 w układzie like-for-like, czyli bez Galerii Centrum.
Użytkownikom abonamentowym daję dwa tygodnie na spokojne przemyślenia.

Dane są odrobinę skorygowane, bo miejscami nie spinały się z rachunkiem wyników (a powinny), więc musiałem to dopasować.
Zwracam uwagę na najważniejszą rzecz - spółka w wyniku globalnym pokazała "czarne zero" (+56 tys. zł). Piszą jednak, że "W pozostałych przychodach operacyjnych roku 2010 kwota 1,7 mln PLN dotyczy ograniczenia poręczeń dotyczących Galerii Centrum w upadłości likwidacyjnej i związana jest z ich częściową,terminową spłatą. Powyższe zdarzenie ma charakter jednorazowy." (str. 45).
Jak się to odejmie, to wynik jest już czerwony na (minus) -1,6m.

Ale kierunek jest dobry - popatrzcie na: zmianę rentowności brutto sprzedaży i kosztów finansowych.

Zostawiam Was sam na sam z tymi liczbami. Chętnie bym podyskutował, ale ostatnio zbyt dużo miałem na głowie, więc znikam na chwilę, żeby się zresetować.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 14 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 23 czerwca 2010 16:00

WALDI1988
0
Wpisów: 170
Wysłane: 24 czerwca 2010 10:42:58 przy kursie: 2,42 zł
Kupiłem wczoraj na fixie 2k papieru VST, liczac ze tak silne wsparcie w okolicach 2,50 nie pojdzie, a peklo jak banka mydlana jakies powody by tak moglo sie dziac?

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 24 czerwca 2010 13:31:15 przy kursie: 2,42 zł
WALDI1988 napisał(a):
Kupiłem wczoraj na fixie 2k papieru VST, liczac ze tak silne wsparcie w okolicach 2,50 nie pojdzie, a peklo jak banka mydlana jakies powody by tak moglo sie dziac?

Ja obserwuje kurs i czekam aż zejdzie jeszcze trochę niżej i wówczas wchodzę. Spadek bardzo gwałtowny a nie było jakiegoś fundamentalnie negatywnego info. Teraz to jakiś poważniejszy opór mamy chyba lekko poniżej 2,2 zł. Ale rynkiem teraz rządzą nastroje i czuje że w przyszłym tyg. na szerokim rynku będzie jeszcze jedna jakaś fala odreagowania ostatnich spadków a potem już kierunek południowy i test lutowych dołków. A kierunek i tak wyznaczą Amerykanie.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 27 lipca 2010 22:46:26 przy kursie: 2,60 zł
Cytat:
Przez najbliższe 2 lata zarząd Vistuli Group chce rozwijać głównie jubilerską sieć W.Kruk. W tym czasie liczba salonów ma się zwiększyć o niemal 70 proc., do 100. Prezes Vistuli Grzegorz Pilch ocenia, że segment jubilerski osiąga wyższą rentowność operacyjną niż odzieżowy. (s.1,4)

Przegląd wiadomości gospodarczych, wtorek 27 lipca, 20.00
Klika się i sprzedaje ;-)

v3nom
0
Wysłane: 1 sierpnia 2010 15:46:52 przy kursie: 2,53 zł
Poniżej kilka kresek, obrazujących sytuację techniczną spółki. Widzę teraz, że przy rysowaniu wsparcia obsunął mi się palec ;-) Powinno wypadać oczywiście na 2,40.

kliknij, aby powiększyć

Nie śledziłem sytuacji w spółce w ostatnim czasie zbyt intensywnie. Może ktoś naszkicować sytuację fundamentalną?

Pozdrawiam wave

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 4 sierpnia 2010 23:07:03 przy kursie: 2,60 zł
Wiele sie w spolce niezmienilo, zreszta spolka niewiele moze dopoki jest zobowiazana dlugiem wzgledem Banku.. Poki oni trzymaja reke na kosztach, i niepojawia sie zadne problemy spolka powinna powoli piac sie ku gorze.

Niestety polski rynek jest ograniczony, a wyjscie na rynki zewnetrzne niewypalil wiele razy. Najbliszy rok bedzie raczej spokojnym oscylowaniem wokolicach zera niz dynamicznym wzrostem.
Edytowany: 5 sierpnia 2010 07:21

framed
0
Wpisów: 131
Wysłane: 19 sierpnia 2010 10:35:24 przy kursie: 2,64 zł
Coś się ruszyło dzisiaj.Wskaźniki STS i MACD wygenerowały sygnały i mamy kilku procentowy wzrost kursu.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 1 września 2010 15:35:09 przy kursie: 2,53 zł
Omówienie półrocznego sprawozdania finansowego grupy Vistula

www.stockwatch.pl/gpw/vistula,... – tutaj oczywiście znajdują się najświeższe informacje

Vistula to ostatnio faktycznie szkolny przykład. Non stop pojawia się kiedy mowa o przejęciach, wielkich transakcjach, finansowaniu i rozwoju polskiego rynku kapitałowego. Jej historia jest faktycznie bardzo ciekawa. Niestety zarządy tej spółki popełniły także kilka szkolnych błędów w dziedzinie operacyjnej. Z ich skutkami spółka musi radzić sobie do dnia dzisiejszego.

W porównaniu do 1q2010 udało się podnieść przychody ze sprzedaży 14%. Udało się także nieznacznie podnieść ich rentowność na poziomie zysku brutto na sprzedaży z 55% do 57%. W związku z tym udało się wypracować zysk brutto na poziomie 1,5 mln PLN w porównaniu do straty 0,6 mln PLN w poprzednim kwartale. 2q2010 wygląda nieco gorzej niż 2q2009 pod względem przychodów, które spadły o 11%. Udało się natomiast utrzymać rentowność na zbliżonym poziomie, która rok wcześniej wyniosła 55%.

Dane półroczne prezentują się nieco gorzej jeśli chodzi o przychody. Spadły w porównaniu do pierwszej połowy 2009 roku o 25%. Dotyczy to praktycznie wyłącznie segmentu odzieżowego, ponieważ jubilerski utrzymał sprzedaż. Natomiast ich rentowność nieznacznie się podniosła z 49% do 55% w tej połowie roku. Jak widać więc przychody grupy Vistula charakteryzują się dość stałą marżą na sprzedaży. Więc w celu wypracowania jak największego zysku brutto wystarczy stopniowo powiększać sprzedaż. Proste prawda? king

No więc nie do końca. Jak już wspomniałam segment jubilerski, czyli spółka Kruk, utrzymał swoje przychody ze sprzedaży. A stało się to mimo powiększenia się jego powierzchni sprzedażowej, czyli otwarcia kolejnych salonów. To z kolei doprowadziło do wzrostu kosztów stałych w tej branży. Z kolei segment odzieżowy, czyli dotychczasowa specjalizacja Vistuli z wieloma markami, dotknięta została gwałtownym spadkiem sprzedaży. Powierzchni sklepowej jest mniej niż w zeszłym roku ale to związane jest z zamykaniem najmniej rentownych lokalizacji. Można więc powiedzieć, że wynik działań naprawczych jest już widoczny w rachunku wyników. Może nie do końca są to oczekiwane przez nas większe przychody i zyski ale najważniejsze, że coś się tam dzieje.

Przepływy operacyjne były w tym półroczu dodatnie ale bliskie zeru. Potwierdza to trudności spółki z zarabianiem. Problemy z finansowaniem są także widoczne w przepływach finansowych. Widać, że spółka już nie może się zadłużać a jedynie spłaca swoje stare kredyty. Dlatego w analizowanym półroczu przepływy były ujemne. W długim okresie Vistula musi podnieść swoje przepływy operacyjne, żeby mieć z czego spłacać zadłużenie.

Ze względu na sektor działalności Vistula teoretycznie nie powinna mieć problemów z płynnością. Przecież sprzedaje towary za gotówkę a zobowiązania spłaca raczej z odroczonym terminem płatności. I faktycznie należności w bilansie jest niewiele a cykl ich konwersji wyniósł 18 dni. Tymczasem cykl konwersji zobowiązań wyniósł aż 165 dni. Spółka ma więc bardzo korzystną sytuację ale zdawała się jej nie wykorzystywać odpowiednio wcześniej. Niepokojąco wygląda za to cykl konwersji zapasów, który zgodnie z danymi na koniec półrocza wyniósł 338 dni. To bardzo dużo ale na szczęście zmiany w oferowanych kolekcjach nie muszą następować tak często jak np. w Zarze. Pewne podstawy są stałe. Może nastąpić jedynie ich „starzenie moralne”, czyli po prostu starzenie się np. tkanin.

Podsumowując rachunek wyników, to bardzo pozytywnie odbieram utrzymanie się na zbliżonym poziomie marż na sprzedaży. Poza tym widać, że Vistula została zmuszona do kontrolowania swoich kosztów i zadłużenia. Brak nowych inwestycji i zamykanie nierentownych sklepów dowodzą, że zarząd skupia się na podstawowej działalności. Są to wszystko bardzo pozytywne kierunki, dobrze by było je utrzymać.

Jeśli chodzi o bilans to nie widać istotnych zmian. Emisja obligacji nie jest jeszcze widoczna w danych za półrocze. Cały czas istotna pozycja to wartość firmy, która uparcie nie zmienia się w czasie. A ja uparcie twierdzę, że spółka, która ma trudności z generowaniem zysku, powinna zmniejszyć jej wartość. Bo jej przejęte aktywa i spółki zależne nie zarabiają pieniędzy.

Zastanawiam się jeszcze, co takiego spółka posiada w innych wartościach niematerialnych i prawnych. Przecież ta firma zajmuje się sprzedażą odzieży i raczej nie inwestują w rozwój patentów na przykład. A ta pozycja w bilansie warta jest prawie tyle samo co zapasy, czyli to na czym Vistula faktycznie zarabia.

Wskaźniki wskazują raczej na niedowartościowanie spółki na tle sektora oraz szerokiego rynku. W samym sprawozdaniu także nie widać bezpośrednich sygnałów do wzrostu kursu. W porównaniu jednak do wcześniejszych sprawozdań widać wyraźnie, że spółka skupia się na fundamentach i poprawie swojej działalności. Jeśli ten kierunek zostanie utrzymany, to te fundamenty właśnie powinny pozwolić na wzrost wiary inwestorów w spółkę.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 1 września 2010 16:49:35 przy kursie: 2,53 zł
Moje spojrzenie;

kliknij, aby powiększyć

Zakres 9M. Interwał 1D. Vistula znajduje sie w kanale delikatnie wzrostowym, który można traktować jako odreagowanie spadków. Dzisiejsze spadki (nie ma jeszcze świecy na wykresie) to kolejne testowanie fioletowej linii. Moje nastawienie do papieru jest negatywne. Spodziewałbym się dalszych spadków nawet w rejon 2,40 zł.

technik
0
Wpisów: 147
Wysłane: 9 września 2010 19:58:35 przy kursie: 2,54 zł
Kamil Gemra napisał(a):
Moje spojrzenie;

Zakres 9M. Interwał 1D. Vistula znajduje sie w kanale delikatnie wzrostowym, który można traktować jako odreagowanie spadków. Dzisiejsze spadki (nie ma jeszcze świecy na wykresie) to kolejne testowanie fioletowej linii. Moje nastawienie do papieru jest negatywne. Spodziewałbym się dalszych spadków nawet w rejon 2,40 zł.

MACD dzienny i tygodniowy generują sygnały sprzedaży, średnie (dzienne i tygodniowe) zaraz się przetną i ich wymowa też będzie negatywna. W tym kontekście twój kanał widzę, jako element formacji flagi. Problem w tym, że od 2go września kurs przebywa poza dolnym ograniczeniem kanału, ale nie przebił go wyraźnie na większym obrocie, a jedynie wyszedł z niego bokiem. To może oznaczać, że trwać będzie trend boczny, a niekoniecznie spadkowy. Co sądzisz?

technik
0
Wysłane: 9 września 2010 20:15:11 przy kursie: 2,54 zł
Kasia,

Tzn. spółka ma już do dyspozycji zapasów o 50 mln mniej. Muszą ustanowić zastaw na pierścionkach i obrączkach, by zabezpieczyć emisję obligacji. Można się pocieszyć, że oprocentowanie niskie, ale jednoznacznie widać, że firma potrzebuje kapitału. Mam nadzieję, że "zainwestuje" je w zmniejszenie kosztów finansowych, bo jak znów usłyszę o nowych salonach, to... aż strach. Niestety, coś o salonach Kruka ostatnio przebąkiwali :(

Pozdrawiam,

v3nom
0
Wysłane: 9 września 2010 23:02:22 przy kursie: 2,54 zł
Techniku, teoria mówi, że flaga nie powinna trwać dłużej niż 3 tygodnie. Na VST jest po prostu 4-miesięczna konsolidacja w ramach trendu spadkowego.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 17 września 2010 11:59:49 przy kursie: 2,58 zł
Pełna zgoda z V3norm - tutaj jest po prostu konsolidacja. Moim zdaniem jest to przerwa w dalszych spadkach bo przed konsolidacją mieliśmy trend spadkowy.

technik
0
Wysłane: 17 września 2010 12:23:40 przy kursie: 2,58 zł
Ostatnie wybicie i zamknięcie na 2,62 zł było 'fałszywką'. Kurs teraz może nie jest wiele niżej, ale także zgodzę się, że najlepsze co może spółkę czekać, to trend boczny. W mojej ocenie i AT i analiza fundamentalna wskazują na spadki. Chyba jedynie dobry IV'Q mógłby coś tu zmienić.

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 25 września 2010 20:41:55 przy kursie: 2,59 zł
wrzesien to jeden z najlepszych miesiecy w roku dla sprzedazy garniturow - ja licze na powiew optymizmu juz po wynikach za Q3 i utrzymanie trendu w Q4.

Ta spolka w przeszlosci byla zdolna do wypracowywania dobrych wynikow - znana marka, dobre marze + w przypadku czesci odziezowej male ryzyko z nietrafiona kolekcja - jak wrocimy do czasow generowania stabilnej gotowki to atmosfera sie poprawi, nawet jesli gotowka przez ladnych pare lat bedzie szla na splate kredytow.

Osobiscie nie wierze w jakies wielkie wzrosty w ktotkim czasie ale nie licze ze uda mi sie dokupic po sporo nizszych cenach.

grandme1
0
Wpisów: 1
Wysłane: 26 września 2010 01:48:46 przy kursie: 2,59 zł
Magnefico (NC) w najbliższym tygodniu może być hitem. Na wykresie ukształtowało się podwójne dno. Ponadto wzrosty zapowiada tez wyprzedanie na ostylatorach. Kilka zlecen kupna spowodować moze duży wzrost, bowiem ilości akcji ustawionenych na sprzedaży są znikome. Nie bez znaczenia jest tez fakt, że w każdej chwili spodziewać się można podania przez spółke ważnego komunikatu. To wszystko sprawić może spory wzrost akcji w okolicach 3-4 złoty, zatem może być najlepsza inwestycja przyszłego tygodnia.
Godna Uwagi jest także VISTULA bardzo dobra spółka z branży odzieżowej. Spółka powinna być więcej warta niż Monnari uważam że w najbliższych dniach będzie ona rosła.Wśród spółek z branży odzieżowej Vistula jest firmą z najlepszymi wynikami i uznaną marką. Dużą wartością jest marka Kruk będącą właśnością Vistuli, a popyt na wyroby jubilerskie stale rośnie. Fundamentalnie porównując Vistule i Monnari to wycena rynkowa Vistuli powinna przy obecnych cenach Monnari powinna przekraczać 30 złoty i kiedyś taką cenę zapewne osiągnie, a przy najbliższej fali wzrostowej powinna dojść do 3.8 zł. Ostatnio na GPW są grane spółki z branży odzieżowej.

W razie jakichkolwiek pytań piszcie pod mój stały adres email: grandme@wp.pl
(powyższy tekst piszącego stanowi wyraz jego osobistych opinii i nie powinien byc traktowany jako rekomendacja kupna bądz sprzedazy papierów wartościowych).

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 26 września 2010 07:12:12 przy kursie: 2,59 zł
grandme1 , vanGild mam co prawda 2500 akcji vistuli niemniej byłbym ostrożny z tym optymizmem. Jak wiadomo nasz kraj dotknęła fala klęsk powodzi. Ludzie którym pozalewało domy, firmy itp nie będą kupowali garniturów bądź biżuterii dlatego że mają ważniejsze wydatki. Trochę mnie dziwi fakt że vistuli w ogóle nie widać w reklamach tv. Są jakieś wody mineralne, zupki natomiast nie ma niczego z ubrań. Moim zdaniem jeżeli ta firma nie zaistnieje w mediach to na szybkie wzrosty nie mamy co liczyć.

pacpaw
3
Wpisów: 228
Wysłane: 26 września 2010 08:08:04 przy kursie: 2,59 zł
nowy1960 napisał(a):
(...) Trochę mnie dziwi fakt że vistuli w ogóle nie widać w reklamach tv. Są jakieś wody mineralne, zupki natomiast nie ma niczego z ubrań. Moim zdaniem jeżeli ta firma nie zaistnieje w mediach to na szybkie wzrosty nie mamy co liczyć.
A właśnie Vista ostatnio zaczęła się pojawiać w krótkich spotach badajże w TVN przed jakimś programem. Kilkanaście razy już ją widziałem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE VRG

56 57 58 59 60

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,428 sek.

mwwqimei
jfdcksgl
gphihplx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eejsatlc
filprlrx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat