0 Dołączył: 2009-10-26 Wpisów: 33
Wysłane:
5 kwietnia 2011 20:13:48
przy kursie: 9,36 zł
Z jednej strony wskaźniki wydają się być wyprzedane. Z drugiej strony (mniej więcej od 10 marca) kształtuje się formacja przypominająca spodek co ma wydźwięk prowzrostowy. Ja obstawiam na dniach próby przebicia 10zł.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-16 Wpisów: 32
Wysłane:
5 kwietnia 2011 23:59:27
przy kursie: 9,36 zł
Wszelkie oscylacje ceny to sobie można wyłączyć na Oil'u.
Sentyment, który został zbudowany wokół spółki od podania informacji z Shyrak spowodował, że kurs jest w najlepszym układzie technicznym w jakim kiedykolwiek się znajdował, nawet wcześniejsze wzrosty, nie miały tak pozytywnego wydźwięku. Pan Krauze wyemituje akcje po 10 zł, więc przydałoby się, żeby jeszcze przed walnym były droższe na rynku. Do linii trendu myślę, że będzie jeszcze spokojnie, choć przy obecnych obrotach trudno mówić o jakimkolwiek spokoju, ale inwestorzy na pewno nabiorą pewności siebie gdyby linia trendu spadkowego została przebita. Cóż pozostają dywagacje czy ropa jest, czy jej nie ma...osobiście wolę nie zaprzątać sobie tym obecnie głowy, bo im więcej o tym myślę, tym bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że Pan Krauze ma ropę...ale mam nadzieję, że ktoś schłodzi moje wizje.
Pozdrawiam
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
6 kwietnia 2011 09:46:10
przy kursie: 9,90 zł
byłem przekonany że do 16 kwietnia nic się na spółce nie będzie działo (a dopiero wtedy odpał w górę, lub, co mało prawdopodobne w dół) a tu kolejny dzień naprawdę dynamicznego wzrostu przy dużym obrocie. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
6 kwietnia 2011 10:36:21
@Scarry Byłeś przekonany źle:) Moim zdaniem jest raczej oczywiste, że do walnego musi rosnąć i to sporo, żeby potem było z czego "spuszczać", kiedy klepną decyzję o emisji 30 milionów nowych papierów. Gdyby kurs zatrzymał się na obecnych poziomach, to po emisji i wywaleniu całego tego kramu "w rynek" cena akcji osiągnęłaby poziom biletu autobusowego. Kwestią dyskusyjną jest więc wyłącznie to, jak wysoko da się podciągać kurs bez żadnych konkretnych informacji. Chyba, że teraz rośnie siłą inercji na zasadzie "Skoro odgrażają się, że wypuszczą kolejną "emisję na wydobycie", to pewnie mają co wydobywać". Pytanie tylko, czy chodzi o wydobycie ropy, czy ostatniej kasy z kieszeni "inwestorów" :) Mi osobiście to wisi zielonym kalafiorem - brałem nisko, stop mam bezpieczny, zarobię choćby się dowiercili li-tylko do wody. Ale wchodzić powyżej... ja wiem? Jedenastu złotych, to bym się już bał:)
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2011 10:51:48
niby tak.. ale byłem przekonany że do okolic 16tego będziemy mieli czajonko z bocznym kursem koło 8 zł. Poza tym tak naprawdę i ja i spora większość drobnych akcjonariuszy trzyma te akcje do "tego" info, które roztrzygnie czy ropa jest (i jak dużo) czy nie. A potem zależy ile wystrzelą/spadną ;) Kod:[usunięto zdania niezgodne z regulaminem] * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 kwietnia 2011 11:12
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2011 13:14:47
irfy napisał(a):@Scarry stop mam bezpieczny, zarobię choćby się dowiercili li-tylko do wody. Ale wchodzić powyżej... ja wiem? Jedenastu złotych, to bym się już bał:) a propo "bezpieczny stop" wydaje mi się tutaj nie do końca trafionym określeniem. Jeśli będzie woda to nie oszukujmy się - Ci co bedą wiedzieć w momencie pojawienia się info wywalą natychmiast tyle milionów akcji PKC że nim Twój stop zaskoczy w kolejce to będzie pozamiatany kurs dawno. Możesz mieć stop-lossa, ale przy masowej wyprzedazy to chyba nie zadziała. Tak samo nie pomoże aktywność przed komputerem w razie pozytywnego info, bo informacje Petrolinvest zamieszcza wieczorem, po sesji, więc wtedy potencjalny akcjonariusz zaczyna dzień mając przy kupnie równiez transakcje na x milionów akcji z PKC, i szansa że sie dopcha jest praktycznie żadna. Faaajny ten OIL * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 kwietnia 2011 13:31
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
6 kwietnia 2011 14:32:30
irfy napisał(a):@Scarry
Mi osobiście to wisi zielonym kalafiorem - brałem nisko, stop mam bezpieczny, zarobię choćby się dowiercili li-tylko do wody. Ale wchodzić powyżej... ja wiem? Jedenastu złotych, to bym się już bał:) bezpieczny stop nie istnieje - jeśli masz co do tego wątpliwości zobacz sobie wczorajsze notowania np. na Astarcie - w ciągu minuty kurs został "spuszczony" o niemal 10% i wrócił do poprzedniego poziomu. W międzyczasie zostały uruchomiony stopy i ktoś stracił 2500zł a ktoś zyskał tą kwotę i więcej. Przejrzyj sobie historię transakcji Idziesz do pracy masz Astartę po coś ok 80zł jak wracasz jest taki sam kurs - ale akcji już nie masz i jesteś do tyłu niezłą miesięczną pensję (2500zł) stopy były gdzieś na poziomie 74 zł a transakcje ok 73zł w przybliżeniu - pomyśl o tym. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2009-12-23 Wpisów: 22
Wysłane:
6 kwietnia 2011 15:06:51
a to do walnego mają jakiś nieprzekraczalny plan aby sie dokopać? olaboga Scarry napisał(a):[...] Poza tym tak naprawdę i ja i spora większość drobnych akcjonariuszy trzyma te akcje do "tego" info, które roztrzygnie czy ropa jest (i jak dużo) czy nie. [...] Kod:[usunięto zdania niezgodne z regulaminem]
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 kwietnia 2011 15:16:37
Scarry napisał(a):"bezpieczny stop" wydaje mi się tutaj nie do końca trafionym określeniem. Jeśli będzie woda to nie oszukujmy się - Ci co bedą wiedzieć w momencie pojawienia się info wywalą natychmiast tyle milionów akcji PKC że nim Twój stop zaskoczy w kolejce to będzie pozamiatany kurs dawno. Możesz mieć stop-lossa, ale przy masowej wyprzedazy to chyba nie zadziała. Stop zawsze działa, najwyżej sprzeda się akcje na -20% zamiast -10%, czy to jest wielka różnica? Nie. Scarry napisał(a):Tak samo nie pomoże aktywność przed komputerem w razie pozytywnego info, bo informacje Petrolinvest zamieszcza wieczorem, po sesji, więc wtedy potencjalny akcjonariusz zaczyna dzień mając przy kupnie równiez transakcje na x milionów akcji z PKC, i szansa że sie dopcha jest praktycznie żadna. Jeśli to info ma być takie przełomowe, to nawet wejście na otwarciu z luką +50% nie powinno znacząco zmniejszyć zysków. A jeśli miałoby rosnąć tylko przez kilka kolejnych sesji, to chyba nie warto w ogóle ryzykować, nie? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2011 15:18:03
@pietiap pewnie że nie, i równie dobrze możliwe że w 2011-12 będziemy widzieć Shyrak-2 i Shyrak-3, aczkolwiek jakoś tak mam przeświadczenie (tak - wiem że zasadniczo na giełdzie prywatne przeświadczenia nie mają znaczenia, ale mimo to pozwalam sobie na nutkę entuzjazmu) że jednak oni już ten wytrysk mieli  tylko przed walnym słowa nie pisną. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 kwietnia 2011 15:22
|
|
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2011 15:19:20
Och Baksie:) Pozwolę sobie nie zgodzić się. Na wątku Oila wielokrotnie opisywałem swoją strategię gry na tym papierze, więc uważam, że na chwilę obecną - przy uwzględnieniu wszelkich potencjalnych czynników, jest bezpiecznie. Dla mnie. Czemu? A dlatego, że wchodziłem po 7.8, zaś stopa mam wąziutkiego, na 9.3 I wybacz, ale nie wierzę, żeby na tydzień z hakiem przed NWZA huknęła tu bomba, która znienacka spuści kurs tak, żebym tu stracił. Takich cudów nie ma nawet tutaj. Dlatego patrzę w przyszłość z umiarkowanym optymizmem:) Oczywiście, to jest giełda, może zdarzyć się wszystko, jednak moim zdaniem są tu zaangażowane zbyt duże środki i zbyt blisko jest "ostatecznego wyjaśnienia - jest/nie ma", żeby w najbliższych dniach pojawiły się tu jakieś większe spadki, wprowadzające nerwową atmosferę przed TĄ wiadomością:) Nawet, jeśli w odwiercie naprawdę nic nie ma, liczę na kolejną, krótkotrwałą, "formację Froga", tak jak dwa lata temu na Monnari przed ogłoszeniem upadłości:) Moim zdaniem, zdążę się desantować:)
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
7 kwietnia 2011 08:06:57
będzie pretekst do nowych emisjii bo na Kazachstanie jak się nie wywiążą daleko już nie zajadą, trzeba spłycić SL :). Ale trzeba przyznać że prase to mają w garści. Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
7 kwietnia 2011 08:37:06
Większościowy pakiet akcji kupił za równowartość... 78 tys. zł. Cena wynika stąd, że największy majątek spółki Silurian to doświadczenie jej pracowników i kontakty w środowisku nafciarzy. To wszystko tak pięknie wygląda ,,,, może osoba trzecia chce sprzedać akcje brane po 7,5 i 7,6
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2011 10:57:50
przy kursie: 10,49 zł
w sumie lepszy układ to trudno sobie wyobrazić, dają know-how Siluriana pozyskany za grosze, do tego zaplecze które już przecież mają swoje, a firmy z USA sponsorują całą zabawe w szukanie gazu. Kurs też wskazuje na to że inwestorzy uważają biznes z Silurianem za doskonały deal dla firmy. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 kwietnia 2011 11:15
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
7 kwietnia 2011 11:02:44
trochę pachnie dziś widłami, które dobrze wpisałyby się w obecną sytuację techniczną
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 302
Wysłane:
7 kwietnia 2011 11:41:05
Osobiście nie daże uznaniem OILa za ich manipulacje cenowe, zero rzetelności i wykorzystywanie mniejszościowych akcjonariuszy jako maszynki do robienia pieniędzy ale jedno musze im przyznać: interesy potrafią robić!
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2011 11:56:59
mrk napisał(a):trochę pachnie dziś widłami, które dobrze wpisałyby się w obecną sytuację techniczną Przed chwilą miałeś widły:) Przez chwilkę. A potem - pach i odwrót. Nie lubię takich sytuacji, jakoś instynktownie. A tutaj to już w ogóle, bo bardzo łatwo z wideł górnych robią się nagle dolne. No nic. Stop stoi, notowania lecą sobie w tle. Obserwujemy:)
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
7 kwietnia 2011 12:21:57
Polecam wam film dokumentalny Gasland. Wtedy zobaczycie jakie spustoszenie sieje wydobycie gazu łupkowego. Będą blokady i zobaczycie, że może być trudno.
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
7 kwietnia 2011 14:27:26
Teoretycznie w krórkim terminie nie może stać się krzywda Petolowi, Wszyscy przecież czekają na wznowienie wierceń w strefie w której z dnia na dzień można trafić na ropę, tylko przeciągające się prace lub awaria ( jak na KOVie ) mogą tu coś zmienić. Był już pokaz co się może wydażyć gdyby im się udało, i tym razem na 100 % się nie skończy, nie ma chyba osoby na której to nie zrobiłoby wrażenia tamte wzrosty....i tyle teorii Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.