PARTNER SERWISU
ipbkyksl
37 38 39 40 41
KamiLPArsenal
29
Wpisów: 160
Wysłane: 15 października 2021 09:14:21 przy kursie: 100,00 zł
Nawet milionowa wishlista nie przełoży się na sprzedaż jeżeli gra będzie po prostu słaba.
Nie oczekujcie olbrzymiej wishlisty od gry, której marketing do tej pory bazował na poczcie pantoflowej. Dopiero od wczoraj/dzisiaj (start www) zaczyna się właściwa promocja gry.

Studio i gra ma mocne argumenty, aby zmonetyzować projekt bo jest:

- Doświadczony zespół, biorący udział przy kasowych produkcjach.
- IP na podstawie książki światowej sławy autora. (która z wymienionych firm na kilku ostatnich stronach może pochwalić się tym?)
- Bardzo wysoko jakościowe materiały wizualne i audio. (skojarzenia mam do Interstellar - muzyka, a także do Marsjanina - obraz)
- Gra oparta na książce "Niezwyciężony" - na opublikowanych materiałach wygląda, że akcja gry będzie dziać się równolegle i przeplatać z historią z książki (ciekawe czy osoby które czytały książkę mają podobne zdanie?)
- Obecność zagranicznego funduszu na tym etapie też coś chyba mówi.

O jakość produkcji nie martwię się. The Invincible aspiruje na coś pomiędzy W3 a GH. .

PS. Książka mi się bardzo podobała, a w grę na pewno zagram.

misiekzkrk
9
Wpisów: 42
Wysłane: 15 października 2021 09:20:17 przy kursie: 100,00 zł
Są też pozytywne opinie portali gamingowych:

www.thegamer.com/the-invincibl...

screenrant.com/invincible-trai...

Update: teaser zobaczyło już 45 k osób i 99% pozytywnie go oceniło.

FilipBonn
19
Wpisów: 162
Wysłane: 15 października 2021 10:08:22 przy kursie: 100,00 zł
KamiLPArsenal napisał(a):

- IP na podstawie książki światowej sławy autora. (która z wymienionych firm na kilku ostatnich stronach może pochwalić się tym?)

Tego bym nie przeceniał, dla randomowego gracza to będzie gra oparta na jakiejś tam książce... i tyle.
Casus Metamorphosis, gra studia OVIDWORKS była reklamowana jako gra na podstawie książki Franza Kafki i co? Gra ma 87% pozytywów, ogólnie dobre recenzje a sprzedała się bardzo słabo.
Nie mówię że Niezwyciężony też tak słabo się sprzeda bo imho ma o wiele ciekawszy klimat, poprostu nie ma co przeceniać popularności książki i autora.
Edytowany: 15 października 2021 10:09

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 15 października 2021 10:28:54 przy kursie: 100,00 zł
Zwiastun wg mojej subiektywnej oceny znakomity, taki jak lubię: z mini historią i intrygującym zakończeniem. Już teraz widać to, na co można było liczyć na podstawie screenów: gra ma swój niepowtarzalny klimat, kolorystykę, styl graficzny, jeden rzut oka na ekran i od razu wiadomo, że to "Niezwyciężony". Właśnie to miał np. TWOM i FP.

I na co warto zwrócić uwagę - to nie cinematic, tylko "alpha in-game footage". Zdolni Ci "juniorzy" od "chełmu" ;) Pamiętajmy też, że do dopiero początek właściwej kampanii, a z tego co zapowiadał prezes materiałów do pokazania nie zabraknie.

Zasięgi coraz fajniejsze, poniżej opinia redaktora PC Gamera (portal ma 2,2 mln obserwujących na Twitterze):
Cytat:
The retro-sci fi thriller is based on a 1964 novel by Stanislaw Lem, and the first teaser looks very good. One of the more interesting game announcements I ran across last year was The Invincible, a "retro-future atompunk" thriller based on a 1964 sci-fi novel by Polish author Stanisław Lem. As a long-time fan of Golden Age and New Wave sci-fi, the visual style and promise of a weird journey to the planet Regis 3 really rang my bell. The first full teaser was released today, and I'm happy to say that my enthusiasm remains intact.
Jestem na Twitterze

KamiLPArsenal
29
Wysłane: 15 października 2021 11:06:08 przy kursie: 100,00 zł
FilipBonn napisał(a):

Tego bym nie przeceniał, dla randomowego gracza to będzie gra oparta na jakiejś tam książce... i tyle.
Casus Metamorphosis, gra studia OVIDWORKS była reklamowana jako gra na podstawie książki Franza Kafki i co? Gra ma 87% pozytywów, ogólnie dobre recenzje a sprzedała się bardzo słabo.
Nie mówię że Niezwyciężony też tak słabo się sprzeda bo imho ma o wiele ciekawszy klimat, poprostu nie ma co przeceniać popularności książki i autora.

OK, dobry przykład w kontekście wykorzystania sławnego autora. Nie znam szczegółów jak gra była promowana oraz jakie doświadczenie mają twórcy Metamorphosis. Może to miało wpływ na wynik sprzedaży?
Mnie osobiście granie w symulator robaka nie interesuje. Jako gracz wybiorę eksplorację planety w odległej galaktyce i rozwiązaniu zagadki co się tam wydarzyło.
Dodatkowym atutem jest klimat i styl jaki deweloperzy wybrali. W dobie pomysłów Muska, Bransona czy Bezosa kosmiczne podróże stają się realne, a duża rzesza graczy może poczuć namiastkę tego poprzez gry.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 16 października 2021 03:17:12 przy kursie: 100,00 zł
juz 108k wyświetleń - super wynik jak na 24h

kojo
42
Wpisów: 227
Wysłane: 16 października 2021 13:43:54 przy kursie: 100,00 zł
Teaser jest wyśmienity, wrażenia audio-wizualne wręcz rewelacyjne. Po prostu chapeau bas Panowie.
Polecam obejrzeć na dobrym monitorze z głośnikami.
Sam start kampanii marketingowej, jak rozumiej jeszcze mniej intensywnej rónież wydaje się być udany. Na obecną chwilę 128 tyś. osób obejrzało teaser.

Jeszcze odnośnie uwag kolegi Bergmana:

Cytat:
Dla porównania, trailer Giants Uprising ma ponad 1,3 mln wyświetleń.

Jak już chcesz porównywać, to porównuj dane porównywalne.
Trailery Giants Uprising mają bezpośrednio od Varsav Game Studios 1 621 wyświetleń (www.youtube.com/watch?v=NQ5GxC...) oraz 5483 (www.youtube.com/watch?v=yB4TMN...). 1,3 mln zostało wyświetlone na IGN w ramach Gamescoma (16 mln subskrypcji).

Cytat:
W kasie widzę 4,7 mln i jak rozumiem ma to wystarczyć na marketing + dokończenie produkcji + wydawnictwo ? Być może niewielu to alarmuje, ale patrząc na euforię jaka temu towarzyszy i szampańską wycenę spółki, to ja osobiście pozostanę sceptyczny (Chernobylite miał podobny budżet na chwilę przed wyjściem z early access i jakoś bez wydawcy w F51 sobie nie poradzili).

Całkowity budżet był zakładany na ok. 8 baniek. Po dodatkowej emisji, nieznacznie uległ zwiększeniu. Co nie zmienia faktu, że do dziś, a więc już blisko przed premierą, wykorzystano ca. 50%. Spróbuj sobie wyobrazić, że jednak nie potrzeba 40 baniek i dotacji, aby zrobić i wydać grę, która tak wygląda. Być może dlatego, obecna wycena STA jest w tym miejscu.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 17 października 2021 10:30:38 przy kursie: 100,00 zł
Co tam po wyswietleniach zwiastunu, skoro zainteresowanie na steam niemal żadne? Na WL dzwignelo do 318 miejsca. Moim zdaniem dramat. Byle symulator chlewu (nazwałem roboczo) z PLW jest wyżej na liście, a już nie będę porównywał do perełki w postaci Frostpunk 2 (Dying light 2 nie liczy się, bo Techland nie jest giełdowy). Piszący, że Niezniszczalny ma potencjał by być pomiędzy W3 a GH, nie wiedzą co piszą.
Edytowany: 17 października 2021 10:32

GRAF78
93
Wysłane: 17 października 2021 17:53:18 przy kursie: 100,00 zł
Ja bym nie przesadzał z cudownym "działaniem WL" jak gra się okaże słaba to gruba lista nie pomoże, a przy nadzwyczaj dobrej grze WL nie potrzebna bo gracze będa kupować a nie dodawać pozycje do WL. Dużo ważniejszym dla mnie wskaźnikiem była by sprzedaż preorderu.

ps: co do budowania WL przez grupę PLW to ja mam swoje zdanie na ten temat.

KamiLPArsenal
29
Wysłane: 17 października 2021 20:25:21 przy kursie: 100,00 zł
Rif napisał(a):
Co tam po wyswietleniach zwiastunu, skoro zainteresowanie na steam niemal żadne? Na WL dzwignelo do 318 miejsca. Moim zdaniem dramat. Byle symulator chlewu (nazwałem roboczo) z PLW jest wyżej na liście, a już nie będę porównywał do perełki w postaci Frostpunk 2 (Dying light 2 nie liczy się, bo Techland nie jest giełdowy). Piszący, że Niezniszczalny ma potencjał by być pomiędzy W3 a GH, nie wiedzą co piszą.

Nie rozumiem skąd ta niechęć i krytycyzm do Starward Industries? Niska baza wishlisty na bardzo wczesnym etapie promocji przekreśla według ciebie sukces gry? Masz jeszcze inne argumenty by twierdzić że będzie to klapa?

Jako gracz, mam wiele tytułów na wishliście których nigdy nie kupię, ale jak kiedyś najdzie mnie ochota i gra będzie akurat w ciekawej promocji to może ją nabędę. Gry które wiem, że kupię nie muszę dodawać do wishlisty bo odrazu je kupuję, nawet jeżeli premiera będzie za dłuższy czas.
Wyznacznikiem będą preordery, o których wspomniał mój przedmówca.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 17 października 2021 21:26:59 przy kursie: 100,00 zł
Rif napisał(a):

Na tym etapie gry WL nie ma znaczenia i nie mówi o niczym. WL zacznie mieć znaczenie jak pojawi się trailer gameplay.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 października 2021 21:56:37 przy kursie: 100,00 zł
W kwestii wishlist... Może mi ktoś powiedzieć jaką miał Blair Witch od Bloobera na 3 miesiące przed premierą?

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 17 października 2021 22:29:13 przy kursie: 100,00 zł

Nie rozumiem skąd ta niechęć i krytycyzm do Starward Industries? Niska baza wishlisty na bardzo wczesnym etapie promocji przekreśla według ciebie sukces gry? Masz jeszcze inne argumenty by twierdzić że będzie to klapa?

Jest jakaś szansa, że gra będzie dobra (większa niż 30, a może 50%?), co nie oznacza, że firma na tym zarobi. Sądzę, że ta opinia jest odpowiedzią na zachwyty po prezentacji kasku i filmu niespełna 2 minutowego.
Kapitalizacja firmy na poziomie 200 mln pozostawia pytanie czy są tu jakieś obszary do wzrostu? 0,5 mld? 1 mld?
Jeżeli porównamy jakie są możliwości wzrostu vs ryzyko to nie dziwi sceptyczne nastawienie wielu użytkowników.

Rif
Rif
166
Wysłane: 17 października 2021 23:14:17 przy kursie: 100,00 zł
Rif napisał(a):

Jako gracz, mam wiele tytułów na wishliście których nigdy nie kupię, ale jak kiedyś najdzie mnie ochota i gra będzie akurat w ciekawej promocji to może ją nabędę. Gry które wiem, że kupię nie muszę dodawać do wishlisty bo odrazu je kupuję, nawet jeżeli premiera będzie za dłuższy czas.

Napisałem, że będzie to klapa? Napisałem, że w świetle faktów, pisanie, że gra ma potencjał by być pomiędzy W3 a GH, to niczym nie uzasadnione fantazje. Pomiędzy to był Frostpunk. I lepiej mieć na WL miejsce 16 niż mieć śladową ilość, po zwiastunie, który przybliżał ducha produkcji i nie byl zwiastunem CGI. Nawet gatunek nie uzasadnia umieszczenia tejże gry w w.jednej linijce co W3, Frostpunk czy GH. Prędzej już z jedną z wczesnych gier bloobera. Chciałbym odszczekać tę opinię w przyszłości, bo jakieś tam pieniądze ulokowałem w akcje. Możliwe, że nierozsądnie.

kjujik
31
Wpisów: 110
Wysłane: 18 października 2021 01:08:44 przy kursie: 100,00 zł
Hej ludzie, tak patrzę na statystyki zainteresowania i są one bardzo dobre tzn. około 300 k wyświetleń na tt YouTube i FB w 3 dni. Podejrzewam, że firma zdała sobie sprawę co chce budować, bo w samym teaserze na końcu jest przekierowanie na nową stronę.
Ostatnio jednak pojawił się w opisie pod filmem link do wishlistowania gry. Ciekawe jaki efekt to da :)

BTW W piątek zakładałem pozytywny scenariusz, że przez weekend 100 k wyświetleń na YouTube będzie - przyznam że wynik jest ponad moje oczekiwania.

Wg. mnie najważniejsze będzie wzbudzenie zainteresowania graczy do wishlisotowania przy okazji trailera lub gameplaya.

anti
28
Wpisów: 51
Wysłane: 18 października 2021 01:26:06 przy kursie: 100,00 zł
anty_teresa napisał(a):
W kwestii wishlist... Może mi ktoś powiedzieć jaką miał Blair Witch od Bloobera na 3 miesiące przed premierą?

Podchwytliwe/retoryczne pytanie, bo na 3 miesiące przed premierą gra nie była jeszcze zapowiedziana Angel

Budowanie wishlisty, podobnie jak tworzenie samej gry to nie sprint a maraton. Prześledźcie sobie jak wyglądały wykresy followerów na steamdb udanych tytułów z podobnego segmentu (AA, premium-indie, jak zwał tak zwał), a okaże się wysokie poziomy np. rok przed premierą nie są wcale regułą. Przykłady z naszego podwórka: Ghostrunner czy The Medium.

Wishlisty mają swoją wartość i należy na nie zwracać uwagę, ale jedynie w odpowiednim kontekście. Co więcej, nie zawsze determinują one sukces/porażkę, bo inaczej takie gry jak Vallheim czy It Takes Two nie byłyby hitami. Oczywiście są też przykłady na odwrót.

Zainteresowanie teaserem na pewno nie było na podobnym poziomie jak przy reveal projektu. Czy można było liczyć na więcej - pewnie tak, ale osobiście nie widzę aby było źle. To element dłuższego planu marketingowego, a kluczowymi elementami będą pewnie eventy branżowe w następnym roku i okres tuż przed premierą.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 18 października 2021 09:29:59 przy kursie: 95,00 zł
Cytat:

Czyli spółka umożliwi preordery? Jakoś ta informacja mi umknęła... podasz źródło?

KamiLPArsenal
29
Wysłane: 19 października 2021 08:17:15 przy kursie: 95,00 zł
Nie widziałem komunikacji odnośnie publikacji preorderów, ale gdyby się pojawiała zobaczymy realne zainteresowanie grą.

GRAF78
93
Wysłane: 19 października 2021 22:49:45 przy kursie: 94,00 zł
Vox napisał(a):
Cytat:

Czyli spółka umożliwi preordery? Jakoś ta informacja mi umknęła... podasz źródło?

to czy i kiedy będą preordery zadecyduje Zarząd samodzielnie lub z Wydawca jeśli takowy się pojawi. Ja podałem sprzedaż preorder jako lepszy wyznacznik popularnosci projektu niż wielkość WL.

Rif
Rif
166
Wysłane: 19 października 2021 23:33:56 przy kursie: 94,00 zł
Frostpunk w ogóle nie miał pre-ordera, jeśli mnie pamięć nie myli. Tutaj ważne są tylko czynniki, które pasują pod teorie sukcesu. Mamy więc sukces - ileś wyświetleń że sponsorowanych linków. Nie przekłada się to w.zaden sposób na szarpnięcie do góry WL, więc uznajemy WL za.malo istotny wskaźnik. Za to istotne będą pre-ordery, których nie ma i niewiadomo czy i kiedy będą :)
Jak nie wyjdzie z pre-orderami, to na pewno istotne staną.sie recenzje. A jak się nie przełożą na sprzedaż, to gracze się nie znają ;) Tylko już nie będzie wówczas co zbierać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE starward

37 38 39 40 41

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,266 sek.

bdpiqqpn
oaaitnqo
kvhswtyk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ennwfmwd
xspkslko
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat