PARTNER SERWISU
epnhrfjj
26 27 28 29 30
dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 15 czerwca 2011 15:11:25 przy kursie: 187,60 zł
notworthy A nie wierzyłem ze może być więcej niż 8 zł.

Swoja drogą MS musiało mocno naciskać.

Pozostaje się cieszyć, że drobni będą w tym partycypować Angel

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 17 czerwca 2011 10:36:04 przy kursie: 186,00 zł
Średnioterminowa perspektywa dla miedzi (wykres roczny). W mojej opinii nie wygląda to za ciekawie. Miedź wypadła z długoterminowego trendu wzrostowego, obecnie porusza się w kanale spadkowym. Jesteśmy w okolicy górnego oporu, który dodatkowo zbiega się z wiązką średnich circa 50 dni. Średnie te są o tyle ważne ze w trendzie wzrostowym były wsparciami. Trochę rozczarowujące jest zachowanie kghmu, liczyłem że 200zł zostanie przebite w kwietniu, przecież cena miedzi powyżej 9000$ jest bardzo korzystna. Tymczasem mamy konsolidację, z której nie mam pojęcia co wyniknie. Ja sceptycznie, bez akcji.

kliknij, aby powiększyć
Aktualnie: MRB(100%)

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 17 czerwca 2011 11:47:20 przy kursie: 186,00 zł
Fajny wykres i analiza.
Jednak zrobiłeś to od dna po załamaniu w lecie 2010, gdy mieliśmy do czynienia z podobnym do obecnego wyłamaniem ze wzrostów koniec 2008-lato 2010.

Stąd moje pytanie: Czy bierzesz pod uwagę scenariusz powrotu do kolejnych wzrostów, tak jak latem 2010 ? Oczywiście znowu mniej stromo, do poziomu 11-12 tysięcy ?
Co to by oznaczało dla kursu KGHM nie trzeba tłumaczyć.

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 17 czerwca 2011 12:01:55 przy kursie: 186,00 zł
Kamil napisał(a):
Średnioterminowa perspektywa dla miedzi (wykres roczny). W mojej opinii nie wygląda to za ciekawie. Miedź wypadła z długoterminowego trendu wzrostowego, obecnie porusza się w kanale spadkowym. Jesteśmy w okolicy górnego oporu, który dodatkowo zbiega się z wiązką średnich circa 50 dni. Średnie te są o tyle ważne ze w trendzie wzrostowym były wsparciami. Trochę rozczarowujące jest zachowanie kghmu, liczyłem że 200zł zostanie przebite w kwietniu, przecież cena miedzi powyżej 9000$ jest bardzo korzystna. Tymczasem mamy konsolidację, z której nie mam pojęcia co wyniknie. Ja sceptycznie, bez akcji.

Równie dobrze może to być klin, albo flaga powiewająca do dołu... byleby nie trwała za długo
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Kamil
0
Wysłane: 17 czerwca 2011 12:20:48 przy kursie: 186,00 zł
Celna uwaga, dno 2010 o którym piszesz może mieć istotne znaczenie. Kanał spadkowy który wyrysowałem powoli zmierza ku linii wsparcia rysowanej od dołka z końca 2008, przez dołek z lata 2010. Niedźwiedziom bardzo ciężko będzie zanegować tą linię, więc stąd można spodziewać się powrotu do wzrostów. Ale jak widzisz do rozwiązania sytuacji jeszcze bardzo daleko i po prostu nie chcę tracić czasu w tej korekcie.

Kurs kghmu a miedź to nieco inna bajka. Osobiście uważam że przy tych cenach miedzi kgh powinien kosztować conajmniej 250zł. Jak widać rynek się z tym nie zgadza i broń boże nie zamierzam się kopać z koniem. 12k$ jak najbardziej możliwe, ale nie w tym roku. Kghm jeszcze da zarobić, głównie dzięki sceptykom, którzy nie są w stanie sobie wyobrazić takich cen miedzi czy 300zł na kghmie. Liniowy wzrost cen miedzi oznacza kwadratowy wzrost zysku kghmu. Zmienia się mentalność rynków, miedź jest już nie tylko materiałem na kable, ale też staje się alternatywą dla metali szlachetnych. Jego wartość w przemyśle ma co raz mniejsze znaczenie dla ceny na rynkach.

lajkonik
0
Wysłane: 17 czerwca 2011 18:19:31 przy kursie: 186,00 zł
@ Kamil,
Co do miedzi technicznie się zgadzamy. Natomiast fundamenty mówią co innego. Po prostu gospodarka światowa ceny 12000 nie wytrzyma. Szczególnie jeżeli w wyniku greckich, i nie tylko, perturbacji euro osłabi się znacznie do dolara np 1,25-1,30.

Stąd moje pytanie czy sądzisz, zę jednak tam zawitamy ?

Co do KGHM to z tą ceną nie jest tak prosto. Złoża koło siedziby są wyeksploatowane. Potrzeba nowych. Na to nie ma własnej kasy, bo dywidendy...
W KGHM około połowy produkcji huty to przerób zakupionego materiału zewnętrznego na gotowy wyrób. Im wyżej miedż, tym droższa ruda. Im wyżej miedż tym wyższe żądania płacowe i w konsekwencji płace. Prąd w Polsce drogi, oj drogi. Mimo spadku ceny miedzi płace i prąd nie spadają Shame on you Więc w sumie ta część produkcji nie generuje aż takich wielkich zysków, jak produkcja z własnego materiału. Teraz sprzedzą Plusa i po corocznej dywidendzie.
Na dodatek SP ma 30%, które z powodu potrzeb budżetowych (np. nasze emerytury) mogą się w każdej chwili znaleźć na giełdzie. Ostatnie 10% sprzedali szybko i tanio z tego powodu. Choć w momencie sprzedaży wydawało się, że to dobra cena. Teraz też szybkie dojście do 300 mogłoby skłonić SP do sprzedaży akcji. Powiększenie FF jeszcze bardziej skłaniałoby do gry krótkoterminowej na akcjach KGHMu. W tym upatruję głównej przyczyny zatrzymania. No i dywidenda 15 zł przy 175-185 to super wynik, przy 250 to już nie to Angel

zimnodzis
0
Wpisów: 46
Wysłane: 18 czerwca 2011 10:56:52 przy kursie: 186,00 zł
Słyszałem pare opini mądrych głow że dywidenda do 12 złotych byłą by bardzo rozsądna i nie zaszkodziła by na finansach firmy.

"Im wyżej miedż tym wyższe żądania płacowe i w konsekwencji płace"

Nawet jeśli płace są podnoszone to jest to i tak KGHM wychodzi na tym bardzo dobrze, co zreszta widać po wynikach. Zapomniałes także o ważnym aspekcie srebra.
Nie wiem skąd Twój pesymiz, są ogromne zyski, cena miedzy powyzej 9000, plany rozwojowe, wysoka cena srebra.

Problemem KGHM jest stosunkowo wysoka cena wydobycia rudy miedzi w porównaniu do konkurencji więc w przypadku spadku ceny do 4000 było by nie ciekawie. Choć myśle że taki scenariusz jest narazie mało prawdopodobny.

lajkonik
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 20:29:53 przy kursie: 186,00 zł
O srebrze nie zapomniałem. O sprzedaży Plusa też nie.
Pesymistą nie jestem, stąd moje pytanie o 12000, a nie o 4000blackeye

Odpowiedziałem jedynie Kamilowi w czym upatruję pewien strach na rynku przed wzrostami do poziomu 250 czy 300 zł.

Kamil
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 21:52:26 przy kursie: 186,00 zł
Niestety prawda jest taka, że za mało wiemy o rynku miedzi żebyśmy byli w stanie oszacować cenę w dalszej perspektywie. Często powtarza się "złoża miedzi wyczerpią się do roku 20XX" a tak naprawdę jest to niemożliwe. Jeśli cena podskoczy, wydobywcy zaczną kopać głębiej, lub w gruncie o mniejszym stężeniu kruszcu. Drugą opcją jest poszukiwanie lub nabywanie nowych złóż. W tym wyścigu kghm jest daleko w tyle. Światowa konkurencja liże stopy władcom państewek afrykańskich, mają wyszkoloną kadrę inżynierską do poszukiwań i precyzyjnej oceny zasobów. W kghmie negocjacje prowadzą pewnie łamaną angielszczyzną wąsaci panowie nadani z łaski związków zawodowych. Ciężko powiedzieć czy teraz jest dobry moment na zakupy złóż, ich cena jest pewnie pochodną ceny miedzi. Zarządzający kghmu najwyraźniej nie czują się pewnie w temacie przejęć złóż światowych, stąd pewnie dość kuriozalne doniesienia o rozszerzaniu działalnosci: biznes.gazetaprawna.pl/artykul...

Tak mniej więcej wygląda sytuacja od strony zwiększania podaży. Od strony popytu też jest wiele niewiadomych. Nie wiemy jaki jest próg opłacalności substytuowania przewodów miedzianych przewodami aluminiowymi. Nie wiemy w jakim stopniu popyt pochodzi od strony przemysłu, a w jakim od funduszy spekulujących. Najwięksi gracze mają swoje magazyny w których są przetrzymywane setki tysięcy ton. Sytuacja zaczyna przypominać bańkę z rynku nieruchomości, kiedy to w hiszpanii budowało się całe osiedla hoteli wzdłuż wybrzeża. Nie po to by ktokolwiek w nich zamieszkał, lecz jako lokatę kapitału. Osiedla stoją od kilku lat opustoszałe. Posiadacze długich kontraktów na miedź nie przejmują się losem światowej gospodarki. Wąptię żeby ktokolwiek zabronił im spekulacji, to nie komunizm:)

Swoją teorię o wzroście cen miedzi opieram bardziej na spadku wartości pieniądza. Myślę że inflacja w stanach w końcu zacznie przyśpieszać, ale fed jeszcze długo bedzie wstrzymywał się z podwyżkami stóp procentowych. Im zależy na jak najtańszym dolarze, spadku wartości zobowiązań względem innych walut, oraz ożywienie produkcji krajowej. Waluta europejska i złotówka będą tanieć względem surowców równie lub jeszcze szybciej. Pytanie kto będzie cieszył się z kghmu za 300zł jak chleb będzie kosztował 10zł?wave

fifi
0
Wpisów: 73
Wysłane: 19 czerwca 2011 00:43:49 przy kursie: 186,00 zł
Ja to bym widziała troszeczkę inaczej niż mój przedmówca.
W dalszej perspektywie faktycznie jest trudno oszacować ceny miedzi i ceny srebra. Ocierałoby się to szacowanie o wróżenie z fusów. Jedno jest pewne.
Każde złoże naturalne kiedyś na pewno się wyczerpie.
Zawsze trzeba by było kopać głębiej lub poszukiwać innego, trudniej dostępnego złoża.
Z tego wynika, że koszty rosną. Koszty energii elektrycznej zakładam, że będą wzrastać. Koszty wynagrodzeń, niekoniecznie będą wzrastać Z powodu tego, że ekstensywny sposób wydobycia można zastąpić bardziej ekstensywnym.
Postęp techniczny może ograniczyć czynnik ludzki.
Wiąże się to z redukcją zatrudnienia.
Generalnie koszty wydobycia spodziewam się, że będą rosły.
Dotyczy to nie tylko KGH-mu lecz też i innych firm wydobywczych.
W związku z powyższym cena miedzi będzie rosła w długim okresie.
W powyższym zakładam równowagę popytu i podaży na miedź.
Zakładając, że mamy raczej stałą podaż w dłuższym okresie czasu.
Trudno jest w krótkim okresie czasu uruchomić wydobycie w nowej kopalni
i zwiększyć wydobycie w istniejących.
Kluczowy więc tutaj staje się popyt na miedź. Popyt generują fundusze i przemysł.
Łatwo jest stwierdzić jaką część popytu generuje przemysł, a jaką generują fundusze po przeanalizowaniu spadku i wzrostu zapasów u tych dwóch.
15-go czerwca Bloomberg podał, że zapasy miedzi w Chinach, największym na świecie konsumentem tego metalu spadły o 50 procent w ciągu ostatnich dwóch miesięcy.
Z około 600 tys ton do około 300 tys ton.
Chiny zdecydowały się na podnoszenie stóp procentowych w celu ograniczenia inflacji, która wzrosła o 5,5 procent w maju, najszybciej od 2008 roku.
Dane w tym tygodniu wykazały również, że produkcja przemysłowa zyskała 13,3 proc w maju, szybciej niż prognozowano. Bank Światowy przewiduje, że gospodarka Chin wzrośnie o około 9,3 procent w 2011 roku.
Ja uważam, że rynek Chiński budzi się z cyklu redukcji zapasów, które trwały około dziewięć miesięcy. Jest to spowodowane tym, że gospodarka zaczyna
pomału dostosowywać się do nowych warunków, w których panują wyższe stopy procentowe.
Potencjalnie z tego powodu może być pobudzony import chiński i wyższe ceny tego metalu.
Nieco inaczej wygląda to w Stanach, brak wzrostu produkcji. Ale 40% popytu na miedź generują Chiny.
Miedź w dostawach na sierpień do Shanghai Futures Exchange zyskały ostatnio 1,3 procent do 68610 juanów (10.584 dolarów) za tonę.
Chiny w dalszym ciągu budują swoją infrastrukturę i na przeszkodzie nie będą stały
wyższe stopy procentowe.
Obecnie w Chinach trwa wzmożona industrializacja spowodowana masowym
przechodzeniem ludności wiejskiej do miast.
Ja tutaj nie dopatrywałabym się takiej samej bańki jak na nieruchomościach. Tam następowała lokata kapitału dla samej lokaty. Tutaj powodem większego popytu
na miedź (przy względnie stałej podaży, jako bazy) jest rozwój gospodarczy Chin.
A jeżeli chodzi o jeszcze średni okres cen miedzi to oparła bym się tutaj
na poziomach cyklu.
Z analizy Fibonacciego, jak dla mnie wynikałoby, że wsparciem spadku cen miedzi były
by wierzchołki wzrostów osiągnięte przez ceny miedzi przed ostatnim kryzysem.
Były by to okolice 9066 USD za Tonę, biorąc jeszcze pod uwagę kurs ówczesnej złotówki.
W rozszerzeniu działalności KGH-mu dopatruję się poniekąd czynnika budżetowego.
Oczywiście nie bez korzyści dla samej spółki. wave
Każde ryzyko ograniczone jest brakiem odwagi i wyobraźni.

lajkonik
0
Wysłane: 19 czerwca 2011 08:06:24 przy kursie: 186,00 zł
@Kamil,

Restytucja miedzi aluminium ? Bardzo wątpliwa. Wyobrażasz sobie silniki elektryczne ze zwojami aluminiowymi zamiast miedzianych ? Ja nie. Policz ile masz silników w domu, ile może ważyć miedż w nich i porównaj do ilości kabelków w ścianach. No właśnie w ścianach - tu z koleji kłania się niezawodność. Na dodatek istnieje korelacja między ceną miedzi i aluminium. Coś jak ropa i węgiel.
Dwa miejsca, gdzie może zmniejsza się zużycie miedzi to instalacje hydrauliczne ( plastyk) i zastępowanie transformatorków w zasilaczach układami impulsowymi blackeye
Samochody elektryczne zamiast spalinowych tylko to zapotrzebowanie zwiększą.

Co do inflacji to trzeba przyznać, że rośnie i to ponad miarę. Wszędzie. Ale taki zdaje się był plan Bena. Nadrukować, część odebrać z rynku z zyskiem, a reszta długu (dużo większa reszta)ma się zdewaluować. Pytanie czy świat do tego dopuści Think
Przypomnę z historii najnowszej polskiej gospodarki: Balcerowicz - monetarysta, który zdusił inflację, zlikwidował przerosty zatrudnienia likwidując przy okazji wiele firm i droga izraelska, którą wtedy chciała podążać część ekonomistów czyli stała, spora inflacja napędzająca gospodarkę. W tym tą mniej wydajną. Po naszych doświadczeniach wydaje się, że nasza droga była lepsza. Ale dla zadłużonych Stanów wcale to nie jest takie ewidentne blackeye . Co innego dla ich obywateli. Im inflacja do szczęścia nie jest potrzebna.
Europa, na początek Grecja, pokaże światu jaką drogą podążać. Czy może bankructwo się opłaca Shame on you

@Fifi

Rozwój Chin w tempie 9,3% to prawie zastój. Szczególnie jeżeli uwzględnimy inflację. Jak na Chiny.
Jak piszesz trwa industralizacja spowodowana przechodzeniem ludności wiejskiej do miast.
No nie wiem czy to jest industralizacja (dla mnie byłoby to zakładanie fabryk na wsi i nowych miast) czy może tylko czynnik ograniczający naciski płacowe. Już kilka lat temu z francuskiego reportażu (gospodarczego) z Chin dowiedziałem, że dziennie do miast przybywa 50 000 ludzi. Teraz może więcej ? Taki napływ skutecznie ograniczał dotąd inflację. Teraz ta inflacja przychodzi do Chin z zewnątrz, choć w dużej mierze to Chiny są za nią odpowiedzialne. Ale jeżeli w Chinach nie zaczną szybciej rosnąć płace, sporo szybciej niż inflacja, to tamtejsze inwestycje, w tym mieszkaniowe staną się kolejną bańką. Po prostu nie będą mieli za co ich kupować. Chiński Bank Centralny ma trudne zadanie. Wybuch niekontrolowanej inflacji może doprowadzić do perturbacji politycznych. Zduszenie - doprowadzi do deflacji. Przejście suchą nogą będzie trudne.
Dlatego uważam, że ceny miedzi, które dziś przekraczają rekordowe poziomy z okresu sprzed kryzysu, mimo wzrostu zapotrzebowania na nią, są zbyt wysokie i grożą kolejną recesją. Ropa, która jest równie strategiczna zatrzymała się 20% od tamtych szczytów. Właśnie z tego powodu.

To tyle w off topicu o miedzi i polityce, w wątku o KGHmie salute

fifi
0
Wpisów: 73
Wysłane: 20 czerwca 2011 23:51:54 przy kursie: 183,50 zł
Ja uważam, że ceny miedzi nie osiągnęły jeszcze swoich optymalnych poziomów.
Obecne krótkotrwałe spadki przyjmuję za korektę w trendzie wzrostowym.
Wzrost gospodarki Chińskiej jest jednak wzrostem, jak by na to nie patrzeć.
Recesja, być może zacznie się właśnie od spadków cen surowców.
Ja uważam jednak, że jeszcze nie na tym poziomie.
Grecja i tak nie zbankrutuje. Za to może się bardziej ucywilizować w kwestii płacenia podatków.
Ale tylko w przypadku podatków pośrednich i to pod warunkiem, że będą zbierane na początku dystrybucji towarów i usług.
Co do podatków bezpośrednich to w tą "cywilizację" nie wierzę.
Co do kursu KGHM-u to uważam, czekają nas niedługo bardzo ciekawe sesje.
W okresie wakacyjnym ceny miedzi zawsze pokutowały spadkami,
ale tutaj szykują się teraz inne atrakcje.
W każdym bądź razie, jestem zdania, że kto ma akcje ten ma nawet teraz racje. Boo hoo!

Każde ryzyko ograniczone jest brakiem odwagi i wyobraźni.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 23 czerwca 2011 16:10:14 przy kursie: 186,00 zł
Dane ogólne:
średnia zmienność 20 dni: 1.84%
średnia wolumen 20 dni: 839 tysiecy
średnia obrót 20 dni: 158 mln

Wartości z średnie z 5 dni: podwyższone w stosunku do średnich z 20 dni

Społki powiązane kapitałowo ws zwrot 250 dni:
KGHM +108,75%
BIPROMET +16,20%
TAURONPE brak notowań w tym okresie/od początku notowań +34%
INTERFERI -4,76%

Wykres powiązanych 1Y:

kliknij, aby powiększyć

Porównanie z WIG20:

kliknij, aby powiększyć

KGHM ws. spółki z WIG20
/zmiana 250dni i obrót 250dni/uszeregowanie wg. stopy zwrotu

KGHM +108,75% 30 205m
LOTOS +53,74% 2 370m
BOGDANKA +51,69% 1 222m
BRE +47,42% 2 465m
GETIN +41,31% 2 446m
PKNORLEN +40,52% 12 001m

KGHM to społka w indeksie o najwyższej stopie zwrotu z 250dni

Trend:
długoterminowy: słaby wzrostowy
średnioterminowy: spadkowy
krótkoterminowy: brak/konsolidacja

Krótkoterminowe wsparcia/opory:

Wsparcia:
183.1 PLN/6 maja /niebieska linia/ - rodzaj świecy: szpulka na podwyższonym wolumenie, która spowodowała powrót kursu ponad jej wartości w terminie późniejszym
180.2 PLN/12 maja /zielona linia/ - rodzaj świecy: młot na podwyższonym wolumenie
Ważność: wysoka
Opory:
192 PLN/31 maja /czerwona linia/ - rodzaj świecy: spadająca gwiazda
Prawdopodobny opór:
187 PLN/16 czerwca - rodzaj świecy: spadająca gwiazda na podwyższonym wolumenie

Wskaźniki:
RSI(14) - strefa neutralna
StochD - wyprzedane
ATR (14) - malejąca zmienność

kliknij, aby powiększyć

Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 23 czerwca 2011 16:28

Kamil
0
Wysłane: 24 czerwca 2011 00:26:29 przy kursie: 186,00 zł
Ładnie rozpisana analiza, brakuje najważniejszego czyli puenty:) To na jakich poziomach są wskaźniki/średnie każdy może sam sprawdzić, ale jakie wnioski z tego wyciągnąć wiedzą tylko bardziej doświadczeni technicy. Jako że sam się do nich nie zaliczam liczę na twoją opinię;)
Myślisz że te konkretne średnie mają znaczenie dla tego papieru? Co do oceny trendu długoterminowego nie sposób się zgodzić. Długoterminowy czyli kilkuletni, od 2008 już 1000% więc nazwałbym go diabelnie wzrostowym:) sam napisałeś że kgh ma najwyższą stopę w indeksie. Porównanie do spółek zależnych traktuję jako ciekawostkę, prognozowanie kursu KGH w oparciu o kurs INF byłoby dość awangardowym pomysłem:) co myślisz o naszej interpretacji kursu miedzi parę postów wyżej?

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 24 czerwca 2011 10:05:55 przy kursie: 188,60 zł
Analiza wykresu i wskaźników nie pozwala wyciągnąć wniosków dotyczących przebiegu wartości kursu w przyszłości. Jeżeli by tak było wiedza ta dzisiaj byłaby powszechna ponieważ byłaby opisana w książkach.
Komputerowa analiza danych z przeszłości na podstawie np. wskazań wskaźników pozwala okreslić prawdopodobieństwo określonego zachowania. Jednakże badania można wykonać tylko dla określonych kombinacji wskaźników. Dane te pozwalają na określenie zachowań inwestora w określonych sytuacjach/wskazaniach wskaźników. Tylko to jest pierwszy etap rozwoju spekulanta/inwestora. Podstawą jest szukanie chwilowych niefektywności rynku na których udaje sie uzyskać ponadprzeciętna stopę zwrotu. Jest to o tyle trudne, że takie nieefektywnosci są krótkotrwałe i rzadko sie powtarzają ponieważ analiza danych historycznych przez innych uczestników rynku z czasem je wykrywa więc rynek szybciej bedzie je eliminował poprzez zwiekszenie ilości uczestników wykorzystania określonej "nieefektywności". Jedną z takich rzeczy jest na przykłąd fakt, że w środę KGHM wzrósł a indkeks spadł. Spekulacja zgodnie z trendem zwieksza prawdopodobieństwo okreslonych układów/formacji.
Analiza fundamentalna niczym się nie różni od przedstawionego wyżej postepowania tzn. rózni się danymi i wskaźnikami. Nawet W. Buffet ma/miał swoja metodę inwestycyjną. Więc ten fakt już informuje o tym, że kazdy z nas powinien ją mieć. A każda analiza może być wykonana pod okresloną metodę inwestycyjną. Do okreslonej analizy niezbędne sa określone i WYBRANE dane.
Ogólnie analizopisacze i książkowpisacze żerują na tym, że albo nie przedstawiają wyników badań chociażby na danych historycznych, albo przedstawiają metody które nie są możliwe do prostej weryfikacji za pomocą twardych danych pochodzących z przeszłości.

Powyżej przedstawiłem dane wraz z wskazaniami punktów kluczowych które mogą lecz nie muszą skutkować określonymi działaniami inwestora w zależności od zastosowania określonej metody inwestycyjnej. Społki powiązane kapitałowo w przypadku KGHM nie mają wielkiego wpływu na notowania społki ale na polskiej giełdzie jest to zjawisko stosunkowo rzadkie.
W tym przypadku największe znaczenie ma sytuacja w Europie oraz ceny miedzi i srebra /sytuacja na świecie/ które powyżej sa już dyskutowane.

Jeżeli pytasz się mnie co ja bym zrobił - to nic. Jednakże znane są mi metody inwestycyjne wg. których w środę należało nabyć akcje ustawiając w określonym miejscu zlecenie stop loss i stop profit. I jest to zgodne z przedstawionymi powyżej punktami wykresu.
Jeżeli np. pytasz czy zrobiłby coś uczestnik rynku spekulujący pod wybicie ze zmienności odpowiem nie. Ponieważ zmienność maleje.
Społki z WIG20 ogólnie poprzez swoją niewielka zmienność wymagają lewarowania portfela w celu uzyskania ponadprzeciętnych stóp zwrotu z krótkoterminowej spekulacji
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 24 czerwca 2011 12:57

Boberek
0
Wpisów: 9
Wysłane: 28 czerwca 2011 08:51:14 przy kursie: 189,00 zł
mam pytanie do Szanownych Doświadczonych Kolegów,
Jakie zachowanie kursu przewidujecie, po odcięciu dywidendy ?

powiem szczerze, że przyglądam się temu zjawisku na KGHM w celach naukowych i nie mogę ogarnąć, jak można na tym zarobić ?
kupując akcje nawet około 180 zł , obecna cena maksymalna w granicach 190 zł daję stratę 5 zł na kursie, do tego wydaje się, że ci co nakupili akcji pod dywidendę, następnego dnia po jej "wypłacie" - sprzedadzą wszystko w trymiga i podaż zrobi z kursu wodospad...

czy ja czegoś nie uwzględniam ?
proszę o wyprowadzenie mnie z błędu, jeśli się da thumbright i wyrozumiałość dla laika

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 28 czerwca 2011 16:13:09 przy kursie: 189,00 zł
Zostanie odcięta dywidenda (od wig20 również) i kurs będzie tak szedł jak trend na giełdach. Tzw "wodospad" nie grozi, ale dywidenda jest od dawna w cenach (jak mówią "analitycy) i kupowanie KGHM pod dywidendę jest słabym pomysłem.

Boberek
0
Wpisów: 9
Wysłane: 29 czerwca 2011 12:55:00 przy kursie: 193,70 zł
o odcięciu również od Wig`u 20 nie pomyślałem - dzięki za wskazówkę,
jednak skoro zakupy pod dywidęde to zły pomysł , to dlaczego mimo spadającego rynku w poniedziałek KGHM był stabilny, a nawet nieznacząco rósł ?,
dlaczego też po ogłoszeniu zwiększonej wypłaty 15.06 na WZA do 14,90 ( czyli wzrost o 7 zł) nagle kurs z 184 wyskoczył na 190 ( o około 6 zł)?
wydaje się jednak że zakupy pod dywidendę są praktykowane ...

próbując zrobić symulację, nie mogę jednak zrozumieć gdzie jest ten zysk, bo wydając np 184 zł na 1 akcje , która wzrośnie do 190 w dniu wypłaty, i przy odcięciu 15 zł przy wypłacie cena akcji będzie 175 zatem, wydaje się że zarabiając 15 zł za dywidendę, mam jednocześnie 9 zł straty na akcji, która powinna wzrosnąć do poziomu 184 na kolejnej sesji aby się wyrównać, mam jednak obawy że przy "praktykach zakupowych pod dywidendę" cena ze 175 będzie pikować w dół, a nie rosnąć w górę i przy 169 jest po zysku ...
Gdzie jest błąd w tej dedukcji ?

Pzdr.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 29 czerwca 2011 13:58:54 przy kursie: 193,70 zł
Oj chciałoby się zarabiać, ale pracować się nie chce. A gra giełdowa to też praca.

Bierzemy dane z SW: www.stockwatch.pl/gpw/kghm,wyk... ; potem dowolną bazę kursów (ja wziąłem z parkiet.com, ale może być np. z biura maklerskiego) i mamy (po cenach close):

Ticker---Data---Close---Procentowo---Nominalnie---Dywidenda

KGH---2005-07-05---34,10
KGH---2005-07-06---32,80 -3,8% -1,30 2,00

KGH---2006-07-04---112,00
KGH---2006-07-05---101,50 -9,4% -10,50 10,00

KGH---2007-06-20---124,00
KGH---2007-06-21---106,10 -14,4% -17,90 16,97

KGH---2008-07-15---97,85
KGH---2008-07-16---87,20 -10,9% -10,65 9,00

KGH---2009-07-13---78,95
KGH---2009-07-14---70,90 -10,2% -8,05 11,68

KGH---2010-06-14---97,75
KGH---2010-06-15---95,85 -1,9% -1,90 3,00

Ja wziąłem close, ale może być też close - open, close - max, avg - open, avg - avg... co kto lubi.
Najwięcej czasu zajęło mi przepisanie tego na forum. A czas, jak wiadomo, to pieniądz.
Powyższa treść przez 10 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 7 lipca 2011 11:54:02 przy kursie: 191,00 zł
Boberek napisał(a):
o odcięciu również od Wig`u 20 nie pomyślałem - dzięki za wskazówkę,
jednak skoro zakupy pod dywidęde to zły pomysł , to dlaczego mimo spadającego rynku w poniedziałek KGHM był stabilny, a nawet nieznacząco rósł ?,
dlaczego też po ogłoszeniu zwiększonej wypłaty 15.06 na WZA do 14,90 ( czyli wzrost o 7 zł) nagle kurs z 184 wyskoczył na 190 ( o około 6 zł)?
wydaje się jednak że zakupy pod dywidendę są praktykowane ...

próbując zrobić symulację, nie mogę jednak zrozumieć gdzie jest ten zysk, bo wydając np 184 zł na 1 akcje , która wzrośnie do 190 w dniu wypłaty, i przy odcięciu 15 zł przy wypłacie cena akcji będzie 175 zatem, wydaje się że zarabiając 15 zł za dywidendę, mam jednocześnie 9 zł straty na akcji, która powinna wzrosnąć do poziomu 184 na kolejnej sesji aby się wyrównać, mam jednak obawy że przy "praktykach zakupowych pod dywidendę" cena ze 175 będzie pikować w dół, a nie rosnąć w górę i przy 169 jest po zysku ...
Gdzie jest błąd w tej dedukcji ?

Pzdr.

Gdyby n adywidendach naprawdę dało się zarobić 5% w 2 dni (grając "pod dywidendę") to natychmiast znalazłoby się tyle osób na to chętnych, że mozliwość ta zniknęłaby. Tak działa rynek i tak się dzieje w rzeczywistości. Dywidenda jest wynagrodzeniem dla inwestorów długoterminowych

Przykład: kupujemy akcje dziś po 10 zł. Za rok będzie wypłata dywidendy, szacujemy że 2% (0,20 zł). Rynek szacuje podobnie, więc dopóki cena akcji <10,20, ludziska kupują, a gdy jest =10,20 przestają - odcinamy 0,20 (nasze) i znów mamy 10zł (czysty zysk 2%)

Róznica między nami (długi okres) a graczami "pod dywidendę" (krótki okres) jest taka, że my kupowaliśmy po 10,00 a oni w przedziale 10<x<10,20...

Tak więc nadzwyczajne zyski z grania pod dywidendę nie są możliwe.

Inna sprawa, że często dochodzi do sytuacji wzrostów po odcięciu dywidendy (choćby dziś :) )... to ciekawe zjawisko, może wynika z iluzji przeceny?
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE kghm
  • Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice
    Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice

Pierwsza we wrześniu sesja na GPW rozpoczęła się od odreagowania 3-dniowych spadków, które w piątek cofnęły indeks WIG20 do poziomów z końca czerwca. Nie zmienia to jednak podażowego spojrzenia na polski i globalny rynek akcji, stąd pomimo optymistycznego startu miesiąca, wrzesień raczej przyniesie kontynuację spadkowej korekty.

• KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół
    KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół

Sprzedaż miedzi Grupy KGHM w lipcu 2025 roku spadła o 5 proc. rok do roku, do poziomu 56,7 tys. ton. Niższe wyniki odnotowano również w przypadku srebra i metali szlachetnych TPM, natomiast sprzedaż molibdenu wzrosła w ujęciu rocznym.

26 27 28 29 30

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,375 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat