@ sevenseas
Zacznę od tego zdania:
ps. Nawet gdybysmy zrobili szybki rajd, to ile to bedzie - 100 pkt? Myślę, że spokojnie możesz to pomnożyć razy 10 dla WIG20, a nie zdziwi mnie wcale, jeśli szczyt zaczynających się obecnie wzrostów będzie na za ok. 1-1,5 roku na poziomie zbliżonym do 4000.
Produkcja zwawo rosnie? No coz, widze ze uwazasz ze bedzie nadal zwawo rosla? Ok, zobaczymy.W USA-tak. W Europie recesja będzie słabsza, niż wieszczy ogół analityków, więc i spadek produkcji także nie bedzie tak duży.Przyczyna? Jedna - antycykliczne globalne poluzowanie monetarne.
Zapomnial ze OECD potwierdzilo ze europa juz wpadla w recesje. W UK sami torysi przyznali sie ze UK wpadnie w recesje w styczniu i potrwa 2Q. A w Polsce hossa. I nie tylko w Polsce

W Niemczech, Francji także będą wzrosty, które pobiją tegoroczne szczyty już niedługo.
Myślę, że bardzo pouczającym dla Ciebie i tych, wierzących, ze ta nadchodząca recesja musi dać bessę na rynkach akcji jest przypadek wcale nie takiej znowu słabej recesji z 1991 r w USA.
Nanieś sobie na wykres SP500 z lat 1989-92 recesję '91 wg datowania NBER i co zobaczysz?
Indeks spada, zanim zaczyna się recesja, robi dno jeszcze przed nią i żwawo rusza do góry...akurat wtedy, gdy recesja się rozpoczyna i spokojnie rośnie w czasie jej trwania!!! Głupi czy co?
Nie. Dopiero gdy do tego wykresu dodasz wszystkie kroki FED (obniżki i podwyżki stóp) wszystko Ci się wyjaśni. Rynek "szedł" po czynnikach monetarnych, wyprzedzając realną gospodarkę, która z opóźnieniem w końcu zareagowała na te same czynniki monetarne.
To samo zobaczysz teraz. Spadki indeksów, dyskontujące tę recesję...już były! Skończyły się we wrzesniu-październiku. Rynek już reaguje na czynniki monetarne w postaci potężnego globalnego poluzowania, na ktore gospodarka świata zareaguje za 2-3 kwartały!
Zauważyłeś, kiedy zaczęły się tegoroczne spadki? Mniej więcej wtedy, gdy przez banki centralne części krajów przetoczyła się fala podwyżek stóp. Jak wtedy wyglądała gospodarka? Całkiem nieźle, w porównaniu do dnia dzisiejszego. A co mamy teraz? Rozpoczynającą się falę agresywnego luzowania.
Zaczynasz to już widzieć? Nie? No to wróć jeszcze raz do wykresu SP500 i zobacz jak to się wtedy odbywało. Deja vu? Ja twierdzę, że tak.
Oczywiście nie musisz się z tym zgadzać....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)