PARTNER SERWISU
grvotbpu
457 458 459 460 461

Kiedy szczyt hossy?

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 21 grudnia 2011 21:05:04
@mathu,
Jak rewolucja to rewolucja.
Czy lewicowa, czy prawicowa, wymaga ofiar. Pierwszą ma być Prezes Banku Narodowego.
Nawet postępowa Wielka Rewolucja Francuska przechodziła okres terroru blackeye , a jak się skończyło ? Restauracją i ... kolejnymi rewoltami salute

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 21 grudnia 2011 21:32:39
Problemy na rynku bankowym-Francja

Goraco polecam poswiecic 5 minut na artykul w ktorym jest chyba wszystko o problemie jaki maja banki w Europie,dlatego nie cytuje z racji tego,iz polecam przeczytac caly.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 21 grudnia 2011 21:57:02
mdtrader napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

Lewar ECB jest historycznie wysoki i wynosi 30x. Aktywa ECB wzrosly 2.5 biliona euro podnoszac wskaznik kapitalow wlasnych i rezerw do aktywow do poziomu z kryzysku w 2008 roku.

Problem w tym,ze ECB teraz poluznil polityke zabezpieczen pozyczek i wraz ze wzrostem lewarowania w/w wskaznika moze wzrastac obawa inwestorow i jakosc tych aktywow i zdolnosci utrzymania systemu finansowego w europie.

W dniu dzisiejszym mocno spadly rentownosci o czym pisalem po poludniu, co nie zmienia faktu ze w najblizszym czasie moga powrocic na wczesniejsze poziomy.

Banku centralny zaczal operacje pozyczek 3 letnich i poluznil polityke zabezpieczen tych pozyczek,co przeklada sie na zdolnosc instytucji do pobierania takich kredytow szczegolnie,ze sa one na bardzo preferencyjnych warunkach (czyt.1%)

[/quote]

pudele mnie wyprzedzil-:)

Zeroheadge

Patrzac na bilans o ktorym wczoraj pisalem 2.5 biliona /0.5 dzisiaj to 20% wzrosl dzisiaj bilans ECB.

Cytat:
Ben bo CIe niedlugo dogonimy! grzej drukarki...

Futro napisał(a):
mdtrader napisał(a):

7.WYKRES dnia "ej panowie zostaliscie z tylu,musicie nas nadgonic" ECB 1 bilion euro do nadgonienia FEDu -QE

kliknij, aby powiększyć

Boo hoo!
Edytowany: 21 grudnia 2011 22:16

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 21 grudnia 2011 22:28:03
Szanownym Panom Niedźwiedziom pod rozwagę.

Wojtka Białka zawsze ceniłem. Może nie jest to najlepszy polski analityk, ale na pewno jeden z najlepiej przelewających swe myśli na papier:
wojciechbialek.blox.pl/2011/12...

Dla zachęty, zwłaszcza Panów Niedźwiedzi o fundamentalnym odchyleniu, taki zgrabny cytacik:

Jak widać "warunkiem koniecznym" "prawdziwej" bessy na Wall Street jest spadek produkcji przemysłowej w USA w ujęciu nominalnym. Tymczasem obecnie produkcja sobie żwawo rośnie,

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 21 grudnia 2011 22:30:56
French banks’ external debt is about 104 percent of the country’s gross domestic product, with 60 percent being short- term, “implying sizable external refinancing needs for the French banking sector in 2012,” S&P estimated Dec. 5.

To z artykułu. Czy to nie sedno problemu ? Dodruk tylko ten problem odsunie, a może z czasem powiększy. Dług finansowany nowym długiem. Ale tak naprawdę to oznacza, że baza kredytowa banków jest bardzo słaba. Niespłacane kredyty, nietrafione inwestycje. I przyczyną nie są tylko kłopoty Grecji i innych krajów, bo przecież z "bożą" pomocą, ale póki co oni swoje długi spłacają. Mimo śmieciowego ratingu.Finansiści doradzają państwom oszczędności. Słusznie, ale może bankierzy daliby przykład.

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 22 grudnia 2011 00:22:24
Czyżby zaczynało się przyciskanie p. Orbana?

Węgierskie papiery "śmieciami" dla kolejnej agencji

Cytat:
Agencja ratingowa Standard&Poor's obniżyła w środę wiarygodność kredytową Węgier do poziomu śmieciowego, uznając jednocześnie, że jej perspektywa jest negatywna. Pod koniec listopada do podobnego poziomu "ściął" Węgry Moody's.
Mój blog: vibender.pl

sevenseas
0
Wpisów: 37
Wysłane: 22 grudnia 2011 02:15:00
Szutnik napisał(a):
Szanownym Panom Niedźwiedziom pod rozwagę.

Wojtka Białka zawsze ceniłem. Może nie jest to najlepszy polski analityk, ale na pewno jeden z najlepiej przelewających swe myśli na papier:
wojciechbialek.blox.pl/2011/12...

Dla zachęty, zwłaszcza Panów Niedźwiedzi o fundamentalnym odchyleniu, taki zgrabny cytacik:

Jak widać "warunkiem koniecznym" "prawdziwej" bessy na Wall Street jest spadek produkcji przemysłowej w USA w ujęciu nominalnym. Tymczasem obecnie produkcja sobie żwawo rośnie,

Ja tez szutnik dam Ci cos pod rozwage.

wojciechbialek.blox.pl/2008/05...

"Wiedząc to można pokusić się o postawienie mocnej tezy, że wraz z zakończeniem obecnego kryzysu - osobiście zakładam, że nastąpi to w IV kw. tego roku - rynek obligacji skarbowych w USA wejdzie w najsilniejszą od 30 lat bessę, która w doprowadzi w 2009 roku - wraz z nadejściem nowej fali ożywienia gospodarczego - do trwałego przełamania zaznaczonej na powyższym wykresie 27-letniej linii trendu wzrostowego. Osobiście sądzę, że rynek amerykańskich obligacji skarbowych będzie pierwszym, na którym w latach 2010-11 rozegra się regularny krach"

Produkcja zwawo rosnie? No coz, widze ze uwazasz ze bedzie nadal zwawo rosla? Ok, zobaczymy.

Analityk przewiduje poczatek cyklicznej hossy na WIGu w styczniu. Zapomnial ze OECD potwierdzilo ze europa juz wpadla w recesje. W UK sami torysi przyznali sie ze UK wpadnie w recesje w styczniu i potrwa 2Q. A w Polsce hossa. Z jednym sie zgodze:

". Ostrożność jest wskazana - wszak analitycy - w tym i niżej podpisany - czasami się jednak mylą tak jak np. lekarze..."

ps. Nawet gdybysmy zrobili szybki rajd, to ile to bedzie - 100 pkt?

Szutnik
153
Wysłane: 22 grudnia 2011 07:55:15
@ sevenseas

Zacznę od tego zdania:
ps. Nawet gdybysmy zrobili szybki rajd, to ile to bedzie - 100 pkt?

Myślę, że spokojnie możesz to pomnożyć razy 10 dla WIG20, a nie zdziwi mnie wcale, jeśli szczyt zaczynających się obecnie wzrostów będzie na za ok. 1-1,5 roku na poziomie zbliżonym do 4000.

Produkcja zwawo rosnie? No coz, widze ze uwazasz ze bedzie nadal zwawo rosla? Ok, zobaczymy.

W USA-tak. W Europie recesja będzie słabsza, niż wieszczy ogół analityków, więc i spadek produkcji także nie bedzie tak duży.Przyczyna? Jedna - antycykliczne globalne poluzowanie monetarne.

Zapomnial ze OECD potwierdzilo ze europa juz wpadla w recesje. W UK sami torysi przyznali sie ze UK wpadnie w recesje w styczniu i potrwa 2Q. A w Polsce hossa.
I nie tylko w PolsceAngel W Niemczech, Francji także będą wzrosty, które pobiją tegoroczne szczyty już niedługo.

Myślę, że bardzo pouczającym dla Ciebie i tych, wierzących, ze ta nadchodząca recesja musi dać bessę na rynkach akcji jest przypadek wcale nie takiej znowu słabej recesji z 1991 r w USA.

Nanieś sobie na wykres SP500 z lat 1989-92 recesję '91 wg datowania NBER i co zobaczysz?
Indeks spada, zanim zaczyna się recesja, robi dno jeszcze przed nią i żwawo rusza do góry...akurat wtedy, gdy recesja się rozpoczyna i spokojnie rośnie w czasie jej trwania!!! Głupi czy co?

Nie. Dopiero gdy do tego wykresu dodasz wszystkie kroki FED (obniżki i podwyżki stóp) wszystko Ci się wyjaśni. Rynek "szedł" po czynnikach monetarnych, wyprzedzając realną gospodarkę, która z opóźnieniem w końcu zareagowała na te same czynniki monetarne.

To samo zobaczysz teraz. Spadki indeksów, dyskontujące tę recesję...już były! Skończyły się we wrzesniu-październiku. Rynek już reaguje na czynniki monetarne w postaci potężnego globalnego poluzowania, na ktore gospodarka świata zareaguje za 2-3 kwartały!
Zauważyłeś, kiedy zaczęły się tegoroczne spadki? Mniej więcej wtedy, gdy przez banki centralne części krajów przetoczyła się fala podwyżek stóp. Jak wtedy wyglądała gospodarka? Całkiem nieźle, w porównaniu do dnia dzisiejszego. A co mamy teraz? Rozpoczynającą się falę agresywnego luzowania.
Zaczynasz to już widzieć? Nie? No to wróć jeszcze raz do wykresu SP500 i zobacz jak to się wtedy odbywało. Deja vu? Ja twierdzę, że tak.
Oczywiście nie musisz się z tym zgadzać....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 grudnia 2011 09:06:04
@Szutnik

Choć zgadzam się z Tobą mniej więcej,(bo raczej oczekiwałbym jeszcze jednej fali zjazdowej i wzrostów w pierwszej połowie przyszłego roku) co do przyszłego zachowania indeksu, to bardzo proszę o wypowiedzi bardziej wyważone z poszanowaniem innych użytkowników.

@Sevenseas

Białek nie oczekuje korekty rzędu 100 pkt, tylko rozpoczęcia regularnych wzrostów, czyli początku cyklicznej hossy.
Edytowany: 22 grudnia 2011 09:08

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 22 grudnia 2011 09:45:26
Ja tez sie spodziewam najpierw jeszcze jednej fali spadkowej. Patrzac na analize bialka jeszcze sie w tym utwierdzilem zreszta w niektorych przykladach sam bialek mowi ze mozliwe jeszcze sa spadki.
A powodow bedzie mnostwo np obnizenie ratingow francji gb czy niemiec nastepnie grecja widac ze anale zapomnieli o nich ale to w styczniu ma nastapic ich restrukturyzacja. Dodatkowo ecb po cos wpompowal te 500mld mysle ze jako zabezpieczenie zawirowan zwiazanych z powyzszym bo jezeli jakis inny trup wypadnie to o hossie mozemy zapomniec. Nie zapominajmy o chinach i ich bance na nieruchomosciach gdzies czytalem ze ceny nieruchomosci w pekinie w listopadzie spadly o ... Nawet nie bede pisal bo jezeli to prawda to problemy dopiero nas czekaja.
Obecnie mysle ze do konca roku albo wzrosty albo trzymanie kursow a na pocztku stycznia down pytanie do ilu moze do 2000 pkt a moze... Nikt nie powie dzisiaj.

Jezeli w chinach nie peknie banka to w przyszlym roku wzrosty.
Edytowany: 22 grudnia 2011 09:55

Szutnik
153
Wysłane: 22 grudnia 2011 10:18:13
@ Anty-Teresa

My z Sevenem znamy się dość długo, jeszcze z innego Forum. I wiem, ze On nieobrażalski człowiek jestAngel
Ale jeśli uważasz, że taka forma jest zbyt ostra OK, postaram się pisać łagodniej.

@ Taurus80

np obnizenie ratingow francji gb czy niemiec nastepnie grecja

OK. Tylko kogo dziśzaskoczyłoby obniżenie tych ratingów? Rynki reagują na nowe, zaskakujące informacje a nie na to, czego wszyscy się spodziewają...

Co do Grecji - zerknij sobie na ateński indeks Athex Composite. Masz w jego składzie takie "cudeńka" jak np. Hellenic Postbank albo EFG, na których ostatnio obserwowano ciche runy ciułaczy. Teoretycznie więc katastrofa....
Czy tak wygląda indeks, szykujący się do silnych spadków, mających wkrótce nastąpić? Zrób sobie AT tegoż indeksu pod kątem możliwego wystąpienia dna (dywergencje, acc/distr i co tam jeszcze nie wymyślisz w tym temacie) To jest indeks, ktory szuka dna i wkrótce je znajdzie, jeśli już nie znalazł. Żebyśmy się dobrze rozumieli - to nie jest dno bessy w Atenach. Ale czy odreagowanie całorocznej fali spadkowej z okolic 1500 do 650, powiedzmy do poziomu 1000-1350 byłoby czymś aż tak nadzwyczajnym?
Japoński Nikkei od 1990 r. przeżył takich fal wzrostowych sporo, a przecież kolejne dołki i szczyty są coraz niżej i w japońskiej gospodarce coraz gorzej....

sevenseas
0
Wpisów: 37
Wysłane: 22 grudnia 2011 10:24:02
"My z Sevenem znamy się dość długo, jeszcze z innego Forum. I wiem, ze On nieobrażalski człowiek jest"

Dziekuje i potwierdzam :)

Anty-Teresa, nie wiem gdzie widzisz ostra forme? Forum jest do dyskusji, a nie od glaskania sie po glowach :)

Nie zgadzam sie tylko dlatego bo uwazam ze jeszcze troche spadniemy. Ale ze mna juz tak jest, kiepskim jestem traderem.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 22 grudnia 2011 10:30:38
Szutnik o obniżce ratingu USA było wiadomo dokładnie dwa tygodnie wcześniej a burza jest do dzisiaj jakie były tego konsekwencje każdy wie. Jeżeli nie wiezysz co mówię to wygogluj a się dowiesz ze na 100% było wiadomo ze ich rating padnie.
Co do reszty zakladasz ze grecka giełda bedzie nadal w bessie a nasza idzie na rekordy historyczne?
Więc powiedz mi jak się zapatrujesz na pęknięcie chińskiej banki nieruchomosciowej czy bedzie miała jakiś wpływ na giełdy światowe ?
Bo dla mnie to pęknięcie jest faktem wrzuc w gogle spadek cen nieruchomości w pekinie o 35% w listopadzie

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 22 grudnia 2011 10:49:53
Skoro forum jest do dyskusji to pozwole sie calkowicie nie zgodzic z kolegami Szutnik i seveneas :)

@Szutnik
Caly czas widze idziesz e jeden ton ze wszystko juz w cenach itd... nie doceniasz kompletnie paniki inwestorow a gwarantuje Ci ze jakby Wlochy polecialy to bys zobaczyl jak wszystko jest w cenach ...
Czekalem szczerze mowiac na Twoj poglad bo zawsze lubie brac pod uwage kompletna skrajnosc swoich odczuc tylko zobacz ile juz wyznaczales puntkow zwrotnych i ile razy to juz mialo isc na polnoc...

Nie chce Ci juz wypominac KGHM gdzie prawie nerki kladles na taki a nie inny scenariusz ale Twoj poglad to bardziej chciejstwo albo taki oportunizm na zasadzie szukania spiskow a prawda jest taka ze jest bardzo zle i nie ma sie co doszukiwac ze to taka zmyla dla calego swiata ...

Ida bardzo ciezkie czasy ktore musza doprowadzic do konca tego wszystkiego co przez wiele lat zniszczylo wszelkie normalne zasady wspolzycia...

4000 na wig ??? tekst ala bankier/parkiet sorry ale jesli sie to spelni w przyszlym roku to pogratuluje Ci tutaj i przyznam ze miales racje i warto sie od Ciebie jeszcze wiele uczyc

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 22 grudnia 2011 11:43:21
zarowno szutnik jak i seven (dodam, iz manko rowniez) dali mi sporo do myslenia. wiele godzin spedzilem szukajac i czytajac w tematach, ktore poruszali i przyznaje, ze zmienilem poglad na kilka kwestii.
co do psychologii - mam wrazenie, ze wchodzimy w faze akceptacji (niemal wszyscy zniedzwiedzieli).
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 grudnia 2011 12:04:10
Mnie w tej układance brakuje jeszcze dwóch klocków. RAz, że trwa to na razie za krótko, dwa brakuje takiej sytuacji, że indeksy lecą, ale minima są robione przez wybrane spółki, a nie szeroki indeks.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 22 grudnia 2011 12:07:50
Kanoniers napisał(a):

Czekalem szczerze mowiac na Twoj poglad bo zawsze lubie brac pod uwage kompletna skrajnosc swoich odczuc tylko zobacz ile juz wyznaczales puntkow zwrotnych i ile razy to juz mialo isc na polnoc...

Przede wszystkim to myślę, że patrzycie na inne indeksy. W20 to faktycznie słabizna na tle pozostałych giełd, ale czy on wyznacza kierunek?

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 22 grudnia 2011 12:52:12
w20 nie wyznacza kierunku, ale nie znaczy to że nie może czasami wyprzedzać innych indeksów. jak w20 jest słaby to co powiedzieć o sWIG? nie ma śladu po jakimkolwiek odbiciu. z punktu widzenia inwestycji to wolę się pomylić raz i przegapić dołek, czyli wejść później, niż mylić się kilkakrotnie próbując łapać dołek.

sytuacja jest skomplikowana w europie i moim zdaniem rynki też nie wiedzą czy będzie recesja i jak duża. pmi dla strefy euro i dla polski też cały czas spada.

tomcichy
0
Wpisów: 263
Wysłane: 22 grudnia 2011 13:20:07
Kanoniers napisał(a):

Ida bardzo ciezkie czasy ktore musza doprowadzic do konca tego wszystkiego co przez wiele lat zniszczylo wszelkie normalne zasady wspolzycia...

takie zdania umacniają mnie w przekonaniu że zafiksowaliście się strasznie na spadkach a pomijacie dobre sygnały z rynku
obserwuję bacznie sytuację i daję pół na pół jeżeli chodzi o wzrosty czy spadki ponieważ sytuacja wcale nie jest tak zła jak niektórzy tu widzą blah5

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 22 grudnia 2011 13:24:06
anty_teresa napisał(a):
Mnie w tej układance brakuje jeszcze dwóch klocków. RAz, że trwa to na razie za krótko, dwa brakuje takiej sytuacji, że indeksy lecą, ale minima są robione przez wybrane spółki, a nie szeroki indeks.

zgadza się,ja bym jeszcze dodał,iż jeszcze nie ma ignorowania złych informacji,

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

457 458 459 460 461

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,352 sek.

umljumnv
bhnbflwx
muulsaoa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exioxkna
savoypkp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat