gebrglgu
Advertisement
PARTNER SERWISU
gzccnfab
557 558 559 560 561

Kiedy szczyt hossy?

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 13 grudnia 2013 14:09:50
Cytat:
I będzie. Ulica, która inwestując samodzielnie "w Internet" się sparzyła w latach 2001-02, zaczęła wracać do akcji dopiero pod koniec 2005 i to w wersji "ja się na tym nie znam, więc dam pieniądze fachowcom" (funduszom) W nowym rozdaniu powinno to więc wyglądać odwrotnie: "sam wiem lepiej, jakie akcje kupić"

Pieniądze z ulicy powędrowały też na FX czy ostatnio w kierunku Bitcoina. Oczywiście w fundusze akcji też wielu inwestuje (co widać po napływach) ale z pewnością nie można liczyć na powtórkę z 2007. Inne czasy, inny rynek.

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 13 grudnia 2013 22:12:47
serpico napisał(a):
Zauważam, że mamy do czynienia z analogiczną sytuacją do tej z 2008 roku. Dzwonią do mnie znajomi, którzy wycofali wszystkie oszczędności i kupują akcję: "tyle grasz na giełdzie, a podobno można dużo zarobić na akcjach, co byś polecił?". Okazuje się, że na moją odpowiedź, że poleciłbym kupić skrzynkę piwa i wygodnie poczytać książkę, dostaję odpowiedź: "no ale ja już kupiłem "...", "..." i kilka nazw spółek z GPW, w tym Energę, o której mój znajomy dzisiaj powiedział: "wczoraj spadła, ale dzisiaj już trochę rośnie" love4 ale to było przed południem.

Cytaty z czata Energii potwierdzają hipotezę, że to najwyższą pora wyjść z akcji:

Cytat:
O 14 były jakieś ważne dane z USA i od godz. 14 sukcesywnie spadek.

Cytat:
Energa jak na razie idzie na plus i raczej nie zanosi się, żeby zaliczyła spadek. Dobrze widzieć ją na zielono, a nie jak wczoraj cały dzień na spadku.

Cytat:
A miałem nadzieję na lepszy debiut Energii. Ale mogłem się tego spodziewać po tym, że udostępniła swoim pracownikom akcje. Jest jakaś szansa na odbicie sobie tego?

Cytat:
Zaczeło się podciąganie kursu. Na K ustawiają pakiety po 30-40K.

Jestem daleki od wyśmiewania się z pierwszych kroków na GPW, wszak kiedyś każdy z nas je stawiał, ale jest to poważny sygnał, że "ulica" weszła na giełdę, a to jest dzwonek na mostku kapitańskim, by opuścić pokład

Po pierwsze kolego "ulica" jest,była i zawsze będzie na giełdzie.Po drugie ta "ulica" często-gęsto daje zarabiać bardziej doświadczonym inwestorom.Po trzecie co ma "ulica" do korekty która teraz trwa(??)Myślisz że ulica ma taką siłę żeby z korekty zrobić krach(??)Doświadczeni "opuszczali pokład" (czyt.realizowali zyski) 3-4 tygodnie temu a nie "czekali na dzwonek".Boo hoo!

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 13 grudnia 2013 23:49:48
Ja bym nie demonizował z tymi realizującymi zyski doświadczonymi graczami cztery tygodnie temu.
Owszem jakiś hedge miesza kreując kierunki na naszym płytkim grajdole, ale większość tych bardziej doświadczonych dostaje równie po dupie jak Ci drobni kiedy koniunkturę diabli biorą.
Niestety to nie jest tak jak się powszechnie sądzi że na giełdzie panuje równowaga miedzy zyskującymi i tracącymi. Przecież nie trudno sobie wyobrazić sytuację w której jedno zlecenie wartości 1000zł jest w stanie zbić kapitalizację spółki o 1 mln. Analogicznie pompuje się ją w odwrotny sposób.
Zatem kiedy nie ma koniunktury 99% graczy - niezależnie od doświadczenia dostaje po łbie.
A jak wygląda sytuacja u Nas?
Sądzę podobnie jak Szutnik że po 2007 roku mieliśmy dwa zrywy które jedynie stworzyły złudzenie hossy a tak naprawdę jako całość wyglądają na trend boczny. Dodatkową zmyłę fundują nam rynki rozwinięte, na których rzeczywiście panuje hossa, a nam się wydaje że jesteśmy przez to w podobnej sytuacjiblackeye .
Prawdą jest też to, co napisał Anty, że WIG 20 nie jest dobrym odbiciem sytuacji panującej na giełdzie z uwagi na różne czynniki, ale gdy spojrzymy na indeks cenowy oddający z grubsza klimat panujący na spółkach GPW niezależnie od wag zobaczymy długoterminowo obraz nędzy i rozpaczy. Od 2007' szczyty i dołki wypadają coraz niżej, a obecne kilkumiesięczne odbicie może pretendować w ujęciu wieloletnim jedynie do miana korekty spadków.
Zatem jeżeli piszemy o korekcie w długim terminie to poddaje pod dyskusję czy aby na pewno jest to korekta wzrostów?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 14 grudnia 2013 10:05:30
Bushido napisał(a):
Po drugie ta "ulica" często-gęsto daje zarabiać bardziej doświadczonym inwestorom. Po trzecie co ma "ulica" do korekty która teraz trwa

Właśnie to miałem na myśli. Jeśli doświadczeni zarabiają dzięki "ulicy",to kto traci? Think W tym cały ambaras. Zazwyczaj wejście na giełdę większej ilości niedoświadczonych graczy, oznacza moment zwrotny.

Cytat:
Doświadczeni "opuszczali pokład" (czyt.realizowali zyski) 3-4 tygodnie temu a nie "czekali na dzwonek"

To się nazywa dystrybucja. Moment wejścia większej ilości niedoświadczonych gracz, to idealny moment, by doświadczeni mogli oddać akcję po wyższej cenie niż kupili.

@ Buldi

Cytat:
Zatem jeżeli piszemy o korekcie w długim terminie to poddaje pod dyskusję czy aby na pewno jest to korekta wzrostów?

Przychylam się do Waszej tezy, że o hossie, czy trwałych wzrostach raczej nie możemy mówić. Potwierdzeniem tego może być również zachowanie naszej rodzimej waluty, na którą w dalszym ciągu nie ma popytu.

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 17 grudnia 2013 15:22:37
Cytat:
Przychylam się do Waszej tezy, że o hossie, czy trwałych wzrostach raczej nie możemy mówić.

no to chyba nastapil przelom, bo (PILNE) GUS podal nowe dane blah5

Cytat:
To kolejne krzepiące dane z naszej gospodarki./quote]!!!!

[quote]W listopadzie w tzw. sektorze przedsiębiorstw (bez najmniejszych firm, budżetówki i sektora finansowego) zatrudnionych było 5 mln 501 tys. osób. To o 0,1 proc. więcej niż rok wcześniej. W porównaniu z październikiem etatów jest o 1 tys. więcej. To dobra wiadomość...

to nie koniec przelomowych wiadomosci, bo okazuje sie tez ze:

Cytat:
Nowe silniki napędzające gospodarkę

O dobre wiadomości z naszej gospodarki od kilku miesięcy coraz łatwiej. W kryzysowym dołku, gdy przedsiębiorstwa zwalniały pracowników i zakręciły kurek z pieniędzmi na inwestycje, tylko handel zagraniczny notował przyzwoite wyniki. Jednak w III kwartale wzrost PKB przyspieszył już do 1,9 proc., a napędzał go nie tylko eksport, ale też wydatki konsumentów (ludzie przestali wstrzymywać się z wydawaniem pieniędzy) i - co najważniejsze - inwestycje firm. To oznacza, że dwa brakujące silniki zaczęły już pracować.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

ja chyba w takirazie pakuje sie w akcje po uszy blackeye

zaraz zaraz, jak to rynek zlekcewazyl te najnowsze przelomowe dane??? czy moze to ze nasza gospodarka wali juz na dwoch silnikach jest w cenie??? Sick

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 17 grudnia 2013 17:59:16
W związku ze zbliżającymi się świętami, zwracam się z uprzejmą prośbą o nie pastwienie się nad naszym wspaniałym rynkiem. I bez naszych komentarzy ma on już dość kłopotów.

Wiadomo, że nasze własne dane nikogo nie interesują, natomiast jeżeli kichnie Ameryka, to my z pewnością zachorujemy na grypę. Dość znamienne były wyniki subskrypcji i pierwszego dnia notowań Energi. Dominowały firmy zagraniczne. Cały nasz rynek porusza się w rytm zagranicy, a ostatnie zmiany ustawowe dotyczące OFE jeszcze wzmacniają naszą zależność od kapitału zagranicznego. Przecież po wyjęciu OFE z rynku zagranica będzie w posiadaniu ponad 50% wyemitowanych w Polsce obligacji skarbowych.

To każe mi również wątpić w wielki optymizm naszych polityków i niektórych ekspertów, w kwestii przyszłorocznego wzrostu PKB. Sama liczba może być dobra, ale jeżeli nie będzie temu towarzyszyć równie silny wzrost w całej UE, to nastąpią niekorzystne zmiany w saldzie strumieni pieniężnych, i wzrosną ceny dla konsumenta. Będzie to wzrost napędzany czynnikami "pieniężnymi" a nie wzrostem spożycia. Obawiam się, że w takiej sytuacji przy obecnym widocznym już wzroście wynagrodzeń nastąpi wzrost cen towarów, szczególnie zawierających element importu.

Wspominałem we wcześniejszych postach, że wątpię w autentyczność hossy na naszym rynku. Nadal twierdzę, że jest ona napędzana przez arbitrażystów (na WIG20) a skutki tego wyraźnie widać już dzisiaj.

Na rynku padło ważne wsparcie na poziomie ok 2470 i obecny kurs znajduje się na "ziemi niczyjej". Nadal też uważam, że większa korekta na Zachodzie - a na to się zanosi - może mieć dla naszego rynku dość poważne skutki. Powołuję się tu na wywiad w "Parkiecie" (poniedziałek, 16.12.2013) z Robertem Bohynikiem, który wnioskuje, że "relatywne wyceny [spółek] muszą więc spaść o ok. 25-30 proc., jeżeli zyski spółek nie wzrosną". W tym jest sedno zagadnienia. Giełdy zdyskontowały bardzo optymistyczną przyszłość. Jeżeli w Europie się ona nie zmaterializuje (a takie są prognozy na 2014 r.) to czeka nas poważne ochłodzenie koniunktury giełdowej. Podobnie może być w USA. Ostatnie ruchy spółek z tego rynku, które zaczynają pozbywać się nadwyżek finansowych (zwiększenie dywidend przez 3M czy Boeinga) mogą doprowadzić do pojawienia się na rynku ukrytej dotychczas we wzrostach cen akcji inflacji. Fed wpompował w rynki USA olbrzymie pieniądze. Wcale ich nie zabiera (ograniczenie a nawet przerwanie QE niewiele chyba zmienia; one nadal krążą, choć może nie tam, gdzie chciałby Fed by krążyły; ten strach przed ograniczeniem QE to strach, że nie będzie więcej darmowej forsy, ale ta która jest nie zniknie - chyba, że znowu została utopiona w podejrzanych papierach wartościowych). Dopiero wyjście tych pieniędzy ze sfery Wall Street stworzy problemy.

harbul
5
Wpisów: 137
Wysłane: 17 grudnia 2013 22:17:04
Co sądzicie o dzisiejszym zachowaniu małych i średnich? Czy to dobry moment na ewakuację?

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 17 grudnia 2013 22:56:37
Odpowiem cytatem :

Cytat:
Już od kilku dni nasza giełda radzi sobie zdecydowanie gorzej niż zachodnioeuropejskie parkiety. Powód? W okresie większej nerwowości – a z taką mamy do czynienia przed decyzją Fedu – to właśnie rynki rozwijające się są w niełasce inwestorów. Ponadto nie jest wykluczone, że za dystrybucją akcji w ostatnich dniach stoją OFE, które robią przetasowania w swoich portfelach w związku ze zmianami w systemie emerytalnym.

www.parkiet.com/artykul/7,1352...

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 18 grudnia 2013 01:18:53
A tak dla dokładności. Jak dla mnie raczej moment na akumulację niż na ewakuację. Miała być korekta no to jest i nie wiem czemu wszyscy dramatyzują. Emocje nie są tu dobrym doradcą ( jak zwykle ).

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 grudnia 2013 15:14:01

buldi
0
Wysłane: 18 grudnia 2013 21:25:53
Jak u Nas jest strach to w usiech są wzrosty:)

Wrzucam info na które czekaliśmy:
Cytat:
Bank centralny będzie teraz kupował miesięcznie obligacje zabezpieczone hipoteką (tzw. MBS-y) o wartości 35 mld USD (poprzednio: 40 mld USD) i rządowe długoterminowe obligacje o wartości 40 mld USD (poprzednio: 45 mld USD).

Decyzja ta mocno zaskoczyła. Jedynie 20% ekonomistów ankietowanych przez agencję Reutera spodziewała się cięcia QE3 na obecnym posiedzeniu. 37% wskazywało na styczeń 2014 roku, a pozostali na marzec.

Komitet nie zmienił wysokości stóp procentowych, utrzymując przedział 0,0-0,25% dla wahań stopy funduszy federalnych. Zapowiedział, że utrzyma rekordowo niskie stopy procentowe aż do momentu, gdy bezrobocie pozostanie powyżej 6,5%, a inflacja prognozowana na koleje 1-2 lata nie przekroczy 2,5%.

www.macronext.pl/pl/aktualnosc...

Czy jutro będzie odwrotnie: ani strachu ani wzrostów? Angel

Edytowany: 18 grudnia 2013 21:28

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 18 grudnia 2013 21:28:33
Te wzrosty w USA wyglądają podejrzanie. Skąd entuzjazm? Że paliwa, które napędzało wzrosty przez 5 lat będzie coraz mniej?
Może bardziej chodzi o radość z chęci utrzymywania niskich stóp jeszcze przez dłuższy czas - i w tym inwestorzy dopatrują się pozytywów. Think
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

buldi
0
Wysłane: 18 grudnia 2013 21:42:59
Widać Frog w obecnej reakcji rynku delikatną konsternację.
Rynek akcji zareagował inaczej (wolniej?) niż forex.

Z jednej strony mamy świąteczne już obroty, a z drugiej nadlatujące wiedźmy.
Myślę, że dopiero po 7 stycznia poznamy prawdziwą reakcję rynku i wtedy - przynajmniej ja - zdecyduję się jaką pozycję zająć.

Frog
13
Wysłane: 18 grudnia 2013 21:48:15
Jak zawsze, rosnąć może z kilku powodów:
* Skończyła się niepewność - wiemy już co zrobi FED.
* Gospodarka USA ma się coraz lepiej.
* Tak naprawdę, spodziewano się mocniejszych cięć
* itp.

Coś mi jednak mówi, że może to być 'podbitka pod dystrybucję' przed dłuższą korektą.
Follow me on Twitter

tomcichy
0
Wpisów: 263
Wysłane: 18 grudnia 2013 21:50:57
Panowie czy uważacie że poprawiające się wskaźniki mają jakieś znaczenie czy nie?

Frog
13
Wysłane: 18 grudnia 2013 21:52:41
Oczywiście że mają. To właśnie poprawę wskaźników gospodarczych dyskontują w USA od 5 lat.
Follow me on Twitter

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 18 grudnia 2013 21:53:32
Możliwe że gdyby poziom skupu został utrzymany bez zmian żadnych wzrostów by nie było.Strach przed pompowaniem rynków bez ograniczeń nie pozwolił by na nie.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 18 grudnia 2013 22:08:50
może to powrót do normalności i nie oglądanie się na QE?
Wszyscy wiedzieli, że QU będzie ograniczane, tak jak wszysycy wiedzieli, że będzie to robione w taki sposób żeby nie zaszkodzić... więc mnie się wydaje, że inwestorzy zaczynają wierzyć w gospodarkę bez QE - jeśli tak to nasza bananówka ma co nadrabiać w szybkim tempie - przynajmniej WIG20...

p.s.
może SW wysmaruje jakiś artykuł na temat dzisiejszej decyzji FED i możliwych ścieżek rozwoju sytuacji? Żeby było co czytać przed początkiem jutrzejszych notowań...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 18 grudnia 2013 22:13

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 18 grudnia 2013 22:28:35
@buldi

Całkowicie popieram. Statystuje rynkowi w ostatnim czasie odpoczywając po trudach całorocznego inwestowania. Ponieważ zawsze będzie następna okazja, też postanowiłem poczekać do 7 stycznia.

@Frog

To mi jednak wygląda na dystrybucję.

Czy ktoś wie, kiedy pojawią się kontrakty FW30? Czy będą to tylko z przebitką 20x?

buldi
0
Wysłane: 18 grudnia 2013 22:28:36
Będzie kasa- będą wzrosty.
Będzie ograniczona kasa - będą ograniczone wzrosty.
Jak się skończy pompowanie kasy - będzie bessa, z tym że każdy będzie chciał wywalić zanim zrobią to inni - dlatego bessa przyjdzie wcześniej.
Taka pokrętna natura inwestorów.
Na logikę i ideały tu nie ma miejsca.
Wszyscy chyba w głębi czują (od pięciu lat można się było do tego przyzwyczaić), że za obecnymi wzrostami stoi nie strukturalnie wypracowany wzrost, tylko zastymulowany wzrostem zadłużenia uderzającym w przyszłe pokolenia - okres przejściowy, w którym nie wymyślono nic by rozwiązać realne problemy jakie zostały obnażone kilka lat temu.

Cad_man - różnica w pojmowaniu QE przez uśków a państwa EM w moim rozumieniu polega na tym, że tam ten pusty drukowany pieniądz poprzez powiązania światowe realnie oddziaływuje na ichniejszą gospodarkę, a u nas tworzy jedynie kapitał spekulacyjny lub działa wręcz szkodliwie na naszą gospodarkę.
Jeżeli jedno państwo w wymianie handlowej posługuje się realnie wyprodukowanym towarem a drugie za to płaci guzikami (sztucznie wydrukowaną walutą) - to efekt takiej wymiany w dłuższym terminie jest do przewidzenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

557 558 559 560 561

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,177 sek.

tvoueggp
catmmvov
nooblxba
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zzfrsklk
bexvtttj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat