PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 września 2012 08:12:24
przy kursie: 2,13 zł
Skansen gwiazd z dawnych lat - analiza techniczna Coliana i Kopeksu w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
26 września 2012 18:40:25
przy kursie: 2,28 zł
W tę niedzielę na TVN Turbo redakcja programu Polak Potrafi odwiedza fabrykę Jeżyków: www.tvnturbo.pl/program/polak-...
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 listopada 2012 08:22:02
przy kursie: 1,96 zł
Jutrzenki gaśnie blask - analiza techniczna Colina w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/j...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-01 Wpisów: 446
Wysłane:
26 listopada 2012 23:07:58
przy kursie: 2,06 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK Colian za Q3 2012 Raport za drugi kwartał przyniósł kilka pozytywnych informacji w zakresie sytuacji finansowego GK Colian. Szczerze powiem sam sądziłem, iż może być to przełom i grupa wybije się z marazmu w którym tkwi od kilku dobrych kwartałów. Ostatnie trzy miesiące niestety brutalnie zweryfikowały oczekiwania na podtrzymanie pozytywnych zmian szczególnie w zakresie rentowności. Co ciekawe ostatnie trzy miesiące to drugi kwartał w tym roku, kiedy GK Colian zanotowała ujemna dynamikę sprzedaży. Przychody w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego spadły o 2,5%. Od początku 2012 możemy mówić o stagnacji obrotów, gdyż Colian urósł raptem o 0,4%. Niepokojące zmiany nastąpiły w strukturze segmentowej sprzedaży. Najbardziej martwi dywizja słodyczy, która zanotowała spory spadek obrotów w porównaniu do zeszłego roku. Ciągle bardzo słabo zachowują się kulinaria. Dywizja ta kurczy się od trzeciego kwartału 2011. Tutaj nie widać żadnych przesłanek do odbicia. Segment napoi wygenerował sprzedaż właściwie zbliżoną to zeszłego roku.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć Do ciekawych wniosków można dość analizując sprzedaż geograficzną. W trzecim kwartale nastąpił znaczny wzrost sprzedaży eksportowej. Podobne zjawisko można było obserwować w pierwszych trzech miesiącach 2012, jeżeli porównanym to z rentownością operacyjną okazuje się, iż w okresach zwiększonej sprzedaże eksportowej GK Colian notuje zdecydowanie gorsze wyniki na poziomie operacyjnym. GK Colian w trzecim kwartale szczególnie słabo wypadła pod względem rentowności operacyjnej. Wynik zdecydowanie słabszy niż rok temu. W ostatnich trzech miesiącach słabo zachowywał się segment słodyczy. Po całkiem udanym drugim kwartale grupa wróciła z rentownością do słabego początku roku. Trudno tutaj znaleźć jakieś racjonalnie wytłumaczenie. Najbardziej niepokojący jest brak powtarzalności wyniku. Spore wahania powodują, iż spółka jest coraz mniej przewidywalna co może niechęcić potencjalnych akcjonariuszy. W pozostałych dwóch segmentach brak sukcesów. Kulinaria ciągle pod kreską. Wydaje się, iż Colian walczy o udziały rynkowe rezygnując z wyższej marży na sprzedaży. Napoje wyszły na zero. Kiedyś można by uznać o za sukces. Teraz wydaje się, iż należy oczekiwać od Coliana już zdecydowanie więcej.  kliknij, aby powiększyć Analiza kosztów rodzajowych pokazuje, iż GK Colian coraz lepiej radzi sobie z kosztami surowca. Zeszłoroczne problemy z rosnącymi cenami cukru i kakao poszły już w niepamięć. W ostatnim czasie grupie ciążą koszty usług obcych. Tutaj w jednej z wypowiedzi członka zarząd można znaleźć wytłumaczenie tego negatywnego zjawiska. Główny winowajca to rosnące koszty marketingu oraz logistyki, czyli pozycje wskazywane przez nas już przy omówieniu wyników pierwszego kwartału. W porównaniu do zeszłego roku finalny wynik w mniejszym stopniu obciąża działalność finansowa. Tutaj oczywiście nie ma problemu nadmiernego zadłużenia. Po prostu w bieżącym roku GK Colian wykazuje dodanie saldo różnic kursowych. Finalnie w trzecim kwartale 2012 mamy zysk netto wysokości 5,3 MPLN vs. 9,4 MPLN rok temu. W bilansie moją uwagę przykuły rosnące systematycznie inwestycje krótkoterminowe. Jest to z jednej strony wynik lokowania nadwyżek gotówki na krótkoterminowych lokatach. Drugi powód to udzielenie pożyczki spółce Ziołopex Sp. z o.o.. 14 MPLN przekazane spółce nadrzędnej ma wrócić do końca 2012. Od strony przepływów pieniężnych Colian wygląda bardzo solidnie. W ostatnich kwartałach nadwyżka wygenerowana na działalności operacyjnej jest zdecydowanie wyższa niż EBITDA. Tutaj korzystnie na przepływy oddziałuje zmiana na kapitale obrotowym. Działalność inwestycyjna na charakter odtworzeniowy. Wydatki na ŚT są właściwie równe amortyzacji. Pozostałe wydatki inwestycyjne to wspomniane wcześniej pożyczki udzielonej spółce matce. Podsumowując, wyniki trzeciego kwartału poniżej oczekiwań rynkowych. Colian ma ciągle problemy z rentownością core businessu. Do przeciętnych wyników segmentu napojów i kulinariów dołączyła dywizja słodyczy, która zanotowała największy regres w porównaniu do zeszłego roku. Sporym problemem grupy jest brak powtarzalności wyników, to wszystko powoduje, iż Colian jest coraz mniej przewidywalny. Pewną szansą może być przejęcie „Solidarności” i dobry czwarty kwartał w segmencie słodyczy. Pozostaje pytanie czy nie są to tylko pobożne życzenia, które są potwarze co roku. A kurs akcji ponowienie oscyluje koło 2 PLN ... www.stockwatch.pl/gpw/colian,w...www.attrader.pl/pl/akcje/COLIA... >> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutajPowyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
Wysłane:
9 stycznia 2013 09:47:20
przy kursie: 2,08 zł
Wszystko wskazuje na to ze Solidarność zostaje w Polskich rękach i trafia do Coliana. Info z PAP: Cytat:Colian Sweet, spółka zależna Coliana, zawarła ze Spółdzielnią Pracy Przemysłu Spożywczego "Solidarność" umowę sprzedaży 21.830 udziałów (77,4 proc.) udziałów Firmy Cukierniczej "Solidarność". Cena sprzedaży za jeden udział będzie wynosiła 7.446,54 zł - podał Colian w komunikacie. Cena sprzedaży za jeden udział będzie wynosiła 7 446,54 zł, co daje w sumie za 77,4 proc. kapitału wartość transakcji na poziomie ponad 160 mln zł
Edytowany: 9 stycznia 2013 10:06
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
14 stycznia 2013 00:24:45
przy kursie: 2,10 zł
Mam wrażenie że kurs odbił sie od wsparcia i wraca do wlaściwego poziomu gdzies około 2,20. Przydała by sie jakas szybka analiza techniczna bardziej utalentowanych czytaczy z kresek Jednoczęsnie spółka skupuje swoje akcje w celu dalszej odsprzedaży ale nie znalazłem żadnych przesłanek co do poziomów tej przyszłej sprzedaży. edit: żeby nie było za optymistycznie: duże obroty w ostatniej sesji to według mnie dobry znak, ale może to być tylko odbicie zdechłego kota po wiekszym spadku i zaraz spadnie jeszcze niżej To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 14 stycznia 2013 00:31
|
|
0 Dołączył: 2013-01-12 Wpisów: 58
Wysłane:
14 stycznia 2013 10:11:38
przy kursie: 2,14 zł
coś mało się chwalą wynikami Solidarności, nie ma czym czy jak
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2013 09:52:22
Dziś ogłosili VI etam buy backu.
Mogę się założyć o 1 akcję Coliana, że akcje które są teraz skupowane będą oddane funduszowi Ipopema FIZ który to pomoże sfinansować przejęcie Solidarności.
A ostatnio OFE publikują swoje zaangażowania w akcje:
PZU OFE - 8 704 117 PLN (kupowali x2) 4 mln akcji ING - 13 594 212 PLN (kupowali x2) 7 mln akcji Pocztylion - 952 283 PLN (kupowali x2) 0,25 mln akcji Alianz - 6 193 127 PLN (sprzedawali 5%) 3 mln akcji Aegon - 3 052 000 PLN (bez zmian) 1,5 mln akcji Pekao - 1 635 000 PLN (bez zmian) 1,4 mln akcji
Łącznie to prawie 17,2 mln akcji!!!!
Colian ma 7 mln akcji
Freefloat rzeczywisty 41 mln akcji - 17,2 mln akcji = 23,8 mln akcji
Edytowany: 15 stycznia 2013 10:08
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
15 stycznia 2013 16:01:35
Niestety nadzieje padły na stop lossach, czyli fachowa analiza techniczna na stronie głównej tutaj miała rację. Chyba cały duzy obrót posłuzyl krótkoterminowej spekulacji. Spółka jest w trendzie bocznym i trzeba obserwować. Ogólne optymistyczne wieści moga dac konkretny trend jak sie korekta na ogólnym rynku skończy. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
15 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
3 lutego 2013 16:55:09
przy kursie: 2,07 zł
Nie rozumiem jednej rzeczy, mają generalnie znane marki, przyzwoite ceny, zdywersyfikowane segmenty działalności a rentowność taka licha. Czy tu chodzi o to, że spółka nie potrafi wypromować swoich produktów (białe michałki Wawelu są na co drugim plakacie, a smakowitych wafelków Jutrzenki próżno szukać). Brakuje tu jakiegoś takiego dopracowania, bo potencjał jest. Może nie tak duży jak w organicznie kwitnącym Wawelu, ale przejęcie Solidarności powinno coś zmienić. Szkoda, że nie udało się z Wedlem.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-03-13 Wpisów: 3
Wysłane:
14 marca 2013 09:50:12
przy kursie: 2,15 zł
Witam,
Też mi to wygląda dziwnie. Spółka nie ma długów, ma zyski, rozwija się chcą przejąć Solidarność nie sięgając do kieszeni drobnych (emisja bez PP) co tu więcej chcieć.
Nie znam się na analizie fundamentalnej, ale może ktoś bardziej wykształcony pokusi się o streszczenie obecnej sytuacji?
|
|
0 Dołączył: 2013-01-05 Wpisów: 16
Wysłane:
15 marca 2013 22:16:07
Fundamentalnie jest wszystko jasne i przejrzyste. Spółka niedowartościowana ... bo brak iskry. Po przejęciu Solidarności wart. księgowa ... prawdopodobnie wyniesie ponad 1 mld złotych a kapitał własny zmniejszy się tylko o wartość kredytu (80mln i zadłużenie Solidarności) i nadal będzie na bardzo dobrym poziomie ok 600-700mln zł. Dla porównania przytoczę spółkę Mieszko, jak dla mnie... fundamentalny wrak z brakiem wizji.
Za Colianem jest również AT, ponieważ kurs na wykresie długoterminowym jest w konsolidacji która się kończy oscylując w okolicach linii wsparcia. Pozwoliłem sobie na zastosowanie Fibonucciego (spirali) dla wykresu (dołek 6.2012) i wyklarował się wzrost do... lipca 2014, co ciekawsze na tą chwilę a dokładniej na początek kwietnia wartość wg fibonucciego wynosi ok 2,8 zł. Nie chcę pisać nt. teorii spiskowej ale nie jest tajemnicą że trzymanie ceny do NWZA jest raczej korzystne dla Coliana i to że NWZA odbyło się przed publikacją wyników.
Wszystko wyjaśnią tak naprawdę wyniki za 4kw 2012 (przypomnę że 4kw wstecz miał stratę). Będzie zapewne zysk tylko jaki ... to się okaże i będzie jednocześnie dźwignią. Spółka ma jakąś gotówkę po 4kw, bo bez niej nie kontynuowała by np. skupu papiera (od stycznia wydali na to ok. 4mln zł).
A co do działalności operacyjnej, nie warto go porównywać np. z Wawelem. To zupełnie dwie różne drogi.
Obecna sytuacja przypomina mi los Fch Dwory (Synthos) z 2005/2006 roku. A dokładniej przejęcie czeskiego Kaucuku. Colian i Solidarność to takie analogiczne minaturki a jednocześnie duże Marki. Anale piszą o dobrym dopasowaniu do portfela Marek .... to dopasowanie nie jest dobre, ono jest idealne.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 marca 2013 22:51:52
Cytat:Fundamentalnie jest wszystko jasne i przejrzyste. Spółka niedowartościowana ... bo brak iskry. Po przejęciu Solidarności wart. księgowa ... prawdopodobnie wyniesie ponad 1 mld złotych a kapitał własny zmniejszy się tylko o wartość kredytu (80mln i zadłużenie Solidarności) i nadal będzie na bardzo dobrym poziomie ok 600-700mln zł. Mnie się zawsze wydawało, że wartość księgowa to dokładnie to samo co kapitał własny  I skąd wiadomość, że Solidarność ma być sprzedana poniżej wartości aktywów netto? A co jest jasne jeśli chodzi o te tzw fundamenty? Opromienisz wiedzą? Z tego co widzę to jest spółka jakieś dwa razy za droga, żeby być choć trochę tania Z czego ten zysk ma wzrosnąć? Netto TTM jest 14,5M, a kredyt 80 baniek da pewnie koło 6-7 milionów kosztów finansowych. Solidarność da 20M zysku netto? I sprzedają to za 80? Cytat:Obecna sytuacja przypomina mi los Fch Dwory (Synthos) z 2005/2006 roku. A dlaczego nie Unipetrolu przez PKN? Cytat:Dla porównania przytoczę spółkę Mieszko, jak dla mnie... fundamentalny wrak z brakiem wizji. Ja też zawsze uważałem, że wszyscy są ode mnie głupsi. No bo taki Mieszko, który na pieniądzach akcjonariuszy robi zwrot 16% niby dlaczego ma być lepszy od Jutrzenki, która daje 2,39%. Że to mniej niż na lokacie to nieważne! Sama nazwa Coliana jest fajniejsza i przez to spółka lepsza. Ten Mieszko to się nawet nazwać fajnie nie umie nie?
Edytowany: 15 marca 2013 23:22
|
|
Wysłane:
17 marca 2013 00:05:44
Szkoda, wyraziłem swoją prostą analizę i moją prywatną opinię. Czekałem na możliwą negację ale nie na obrażanie i używanie sformułowań nieprawdziwych, min. posądzenie mnie o to że kogokolwiek uważam za "głupka" lub głupszego od siebie.
W odpowiedzi spróbuję Ci wyjaśnić kilka wątków i sprostować Twoje tezy.
1.
'Wartość księgowa = Kapitał własny'
Przepraszam miałem na myśli Aktywa i kapitał własny.
Dla Coliana aktywa (po 3kw) = 833mln a KW=612mln. Kupując Solidarność po 210 mln Aktywa wyniosą np. 1043 mln a KW=600-700 mln ... (nie znamy zadłużenia Solidarności).
Nie napisałem że Solidarność jest sprzedana poniżej swojej wartości. Podejrzewam że jest sprzedana po cenie równej wartości. Chciałem tylko wyrazić pogląd że to nie naruszy zbytnio kapitału własnego. Piszesz że spółka jest dwa razy za droga. Wybacz nie odpowiem na to, bo mój umysł nie nadążył. Nie rozumiem tego jak kapitał własny przeceniony na pół może być dwa razy za drogi dla Ciebie. Solidarność kupują za 210 mln (100%) ... więc nie wiem skąd masz, że za 80mln. Tyle biorą kredytu w BRE ale to jest tylko część pokrycia transakcji a nie całość.
2.Czemu Fch Dwory i Kaucuk? a nie PKN i Unipetrol.
Po pierwsze mieszkałem kilka kroków od Dworów i widziałem co się działo ze spółką gdy brał ją Sołowow. Po drugie robił podobnie podwyższenie kapitału przez emisję po to by dwory mogły przejąć przedsiębiorstwo prawie równe sobie.
3. Zachęcam do jeszcze głębszej lektury lub dokształcenia w sobie umiejętności czytania ze zrozumieniem. Proszę porównaj stosunek aktywów do kapitałów własnych Coliana i Mieszko.... co wychodzi?
Dla Coliana: 833mln/612mln ..... dla Mieszka: 562mln/165mln
Jakie wnioski? Wydarzył się cud kupiłeś dom..... za 1mln zł i sugerujesz że z zadłużeniem 800 tyś zł jest więcej warty niż zadłużeniem 300 tyś. Tak właśnie napisałeś. I też domagam się przeprosin ... bo akurat nazwa Mieszko podoba mi się bardziej niż .... Colian.
Wycena to też perspektywy, wybacz ale Colian ma je lepsze i to on właśnie dla kaprysu może połknąć takiego Mieszka kiedyś, bo Mieszko ... jest tylko ... tu... i teraz.
Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2013 01:48:31
Cytat:używanie sformułowań nieprawdziwych, min. posądzenie mnie o to że kogokolwiek uważam za "głupka" lub głupszego od siebie. Pisząc, że fundamenty są jasne(jak sądzę przez pryzmat wyceny rynkowej do wyceny księgowej) właśnie to masz na myśli. Rynek nie bez kozery wycenia tak a nie inaczej Coliana. Mówiąc rynkowi, czyli wszystkim innym, że nie ma racji mówisz, że są głupsi. Cytat:Dla Coliana aktywa (po 3kw) = 833mln a KW=612mln. Kupując Solidarność po 210 mln Aktywa wyniosą np. 1043 mln a KW=600-700 mln ... (nie znamy zadłużenia Solidarności). Nie napisałem że Solidarność jest sprzedana poniżej swojej wartości. Podejrzewam że jest sprzedana po cenie równej wartości. Chciałem tylko wyrazić pogląd że to nie naruszy zbytnio kapitału własnego. Otóż od samego aktu przejęcia wartość księgowa spółki przejmującej się nie zmienia. Wydaje gotówkę, księguje aktywa. Jeśli aktywa netto są mniejsze od ceny nabycia, to pojawia się pozycja wartość firmy. Jeśli rozpoznane aktywa netto przejmowanego podmiotu są wyższe od ceny nabycia to powstaje ujemna wartość firmy, księgowana jako zysk z okazyjnego nabycia i wtedy WK się zwiększa. Tak więc sugerując tezę, że kapitał własny GK Colian wzrośnie po akwizycji Solidarności mówisz nam, że cena nabycia tej spółki będzie poniżej wartości księgowej... Cytat:Piszesz że spółka jest dwa razy za droga. Wybacz nie odpowiem na to, bo mój umysł nie nadążył. Nie rozumiem tego jak kapitał własny przeceniony na pół może być dwa razy za drogi dla Ciebie Kapitał własny to tylko historyczny zapis księgowy przeszłych zdarzeń, a nie cena rynkowa aktywów. Za prawie połowę kapitału własnego odpowiada wartość znaków firmowych. Czy znaki te generują gotówkę? Zaglądałeś do założeń wyceny tych znaków? Skoro te znaki nie generują odpowiedniego zwrotu to znaczy, że nie są tyle warte. Rynek właśnie twierdzi, że te znaki warte są zero i ma rację. Dlaczego? Bo nie ma odpowiednich zysków. Ta wspominana przez Ciebie wartość księgowa powstała między innymi przez wniesienie dwóch spółek Kolańskiego do Holdingu w roku 2008. Cytat:3. Zachęcam do jeszcze głębszej lektury lub dokształcenia w sobie umiejętności czytania ze zrozumieniem. Proszę porównaj stosunek aktywów do kapitałów własnych Coliana i Mieszko.... co wychodzi? Dla Coliana: 833mln/612mln ..... dla Mieszka: 562mln/165mln Jakie wnioski? Wydarzył się cud kupiłeś dom..... za 1mln zł i sugerujesz że z zadłużeniem 800 tyś zł jest więcej warty niż zadłużeniem 300 tyś. Tak właśnie napisałeś. Oczywiście, że tak może być! Jeśli Ty zapłaciłeś za niego milion i wziąłeś 300 tyś długu, ale nikomu nie możesz go wynająć. Ja za to kupiłem za milion i wziąłem z długiem 800 tyś, ale wynajmuję za 250 tyś rocznie. Po dwóch latach Ty masz nadal 300 tyś długu i coraz bardziej starzejący się rozpadający budynek, którego nie chce nikt kupić, a ja mam dom kupiony za milion, ale już z długiem 300 tyś, i perspektywą, że za dwa lata będę miał dom bez długu i 200 tys w kieszeni. Wolę ten za milion z większym długiem. Lewar jak się umie z niego korzystać jest czymś pożądanym. Zawsze lepiej ryzykować czyjeś niż swoje, a poza tym z długu jest mniejszy koszt kapitału i tym samym większa wycena. Cytat:Wycena to też perspektywy No właśnie! A ja te perspektywy widzę już 5 lat :) Była Hellena, był Ziołopex, teraz jest Solidarność... W fundamentach jak napisałeś wszystko jest jasne, tzn fakt, ze od lat Colian nie umie wykorzystać zasobów(niska rentowność aktywów i kapitały własnego), albo te zasoby nie są tyle warte...
Edytowany: 17 marca 2013 02:04
|
|
Wysłane:
17 marca 2013 09:07:30
Widzisz, mamy dwa skrajne podejścia. Czas to zweryfikuje. Co do wyceny.... to nawet jak wyzerujesz niematerialny majątek Coliana, to i tak wypada korzystniej kapitał własny w porównaniu do Mieszka. Również ja mogę poddać wątpliwości wycenę majątku niematerialnego Mieszka, 92mln zł ???
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2013 12:11:37
Oczywiście możesz i nawet będziesz miał rację. Różnica jest taka, że Mieszko zarabia, a Colian nie, przynajmniej w stosunku do wartości tych znaków towarowych i w ogóle aktywów. Tak, porównanie wypada korzystniej. Tylko Ty kupując akcje spółki, nie kupujesz jej majątku. Przynajmniej nie bez deklaracji sprzedaży o ile nie jesteś akcjonariuszem większościowym. I tu wcale nie chodzi o podejścia, tylko o jakość spółek.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 360
Wysłane:
17 marca 2013 16:22:07
Widzę tu pewną analogie między kopexem a colianem, obydwie spółki są duże i niby zdrowe fundamentalnie, ale jakoś nie potrafią tego przełożyć na wartość dla akcjonariuszy. Przychody Coliana praktycznie stoją w miejscu, restrukturyzacja segmentu napojów nie ma końca. Wyniki finansowe pomimo niskiego poziomu zadłużenia są po prostu słabe, jeśli chodzi porównamy firmę z takim wawelem to już jest naprawdę przepaść. No cóż każda branża ma jednego lidera a reszta dostaje złudzenia jako nagrodę pocieszenia  . Tak samo jest w górnictwie FamurV Kopex, deweloperce DomdevVGant, GraalVSeko, przykłady można mnożyć, jeśli colian przez tyle lat zostawał w tyle to skąd pewność, że po przejęciu solidarności cokolwiek się zmieni.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 165
Wysłane:
17 marca 2013 18:21:29
Bardzo ta dyskusja jest dla mnie ważna. Nie mam na pewno takich umiejętności jak dyskutujący wyżej koledzy, ale to co napisali posłuży mi do analizy dalszych moich posunięć, bo akurat Colian bardzo mnie interesował. Jedna tylko rzecz zdecydowanie mi się nie podobała: "więksi" (flight crew) mogą więcej!? Stwierdzenie Antyteresy, "że nie ma racji mówisz, że są głupsi" nie powinno w ogóle się ukazać, bo jest normalnie obraźliwe. Jeśli ja w dyskusji z przyjacielem, żoną, czy ojcem mówię, że w tym konkretnym przypadku nie ma racji, to znaczy że mówię, że są głupsi? Jeśli stosuje się surowe kryteria dla piszących posty, to niech one obowiązują też dla szefów!
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2013 19:29:14
Zgoda barbus, wyrażenie było niefortunne. W zamiarze miało przejaskrawić wypowiedź. Jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam. Zwróć jednak uwagę na stwierdzenie adwersarza: Cytat:Fundamentalnie jest wszystko jasne i przejrzyste. Spółka niedowartościowana Czy to stwierdzenie nie jest obraźliwe? Ja traktuję to jako właśnie uwagę na temat mojej głupoty. Skoro spółka jest niedowartościowana, jest to oczywiste i przejrzyste, to tylko nieracjonalny, niewyedukowany inwestor może jej nie mieć, głupek jednym słowem, który nie widzi, że Colian ma niskie C/WK! Zgodnie z trzecią zasadą dynamiki Newtona odpowiedziałem jak odpowiedziałem, choć w tej chwili żałuję i post po prostu powinien wylecieć w całości, a przynajmniej w części.
|
|