PARTNER SERWISU
yuqizfaw
1 2 3 4 5
Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 29 grudnia 2008 23:10:55 przy kursie: 8,10 zł
Tak dumam czy nie wejść w akcje tuż po odjęciu dywidendy. Z dnia na dzień wystartują ze sporym dyskontem o ile już wyżej na starcie nie będzie. Już to przerabiałem kiedyś na czymś musze tylko poszukać na czym... głowa nie śmietnik nie pamieta się wszystkiego :)

Manfred
0
Wpisów: 10
Wysłane: 30 grudnia 2008 20:19:43 przy kursie: 7,21 zł
Dywidenda jest spora , ale ....

sytuacja na giełdzie jest taka, a nie inna, więc po wypłacie dywidendy kurs papieru spadnie i to sporo.

W tej sytuacji można w ciągu kilku dni: zakupic papier, wziąc dywidendę i ..... sprzedac papier ze spora stratą, ktora pewnie przewyższy wysokośc dywidendy.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 2 stycznia 2009 19:47:38 przy kursie: 7,20 zł
TheBlackHorse napisał(a):
addi napisał(a):

Spoko, będzie niżej:

Więc czekamy:binky:

kliknij, aby powiększyć

No i doczekałeś się Czarny Koniu!

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 2 stycznia 2009 19:55:16 przy kursie: 7,20 zł
Jak dla mnie super:binky: nie wiem jak dla innych?
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Manfred
0
Wpisów: 10
Wysłane: 4 stycznia 2009 09:11:51 przy kursie: 7,20 zł
JAG napisał(a):
16% w czasach bessy w niecały miesiąc wygląda nieźle, zresztą generalnie w takich czasach spółki dywidendowe to najpewniejszy zarobek.

Jeżeli spółki nie masz w portfelu, a chcesz dopiero kupić, to moim zdaniem (j.w.) zgarniesz "premię" i zostaniesz z papierem, czekając na lepsze czasy lub ..... będziesz chciał zrealizowac zyski, co wg mnie bedzie raczej trudne, gdyż papier poleci jeszcze sporo w dół (jak AB.pl, PRONOX, NTT).

Na ww. spółkach są małe obroty, dopóki nie wrócą fundy i zagranica, dopóty papier bedzie "zimował".

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 4 stycznia 2009 11:07:28 przy kursie: 7,20 zł
Manfred napisał(a):
[quote=JAG]16% w czasach bessy w niecały miesiąc wygląda nieźle, zresztą generalnie w takich czasach spółki dywidendowe to najpewniejszy zarobek.

jakie 16%?? przecież po ustaleniu dnia dywidendy kurs zostanie skorygowany o jej wartośc, a może rownież spasc jeszcze nizej, mamy besse, te zlote czasy kiedy po odjeciu dywidendy kurs wracal na swoj poziom minely. moim zdaniem lepiej spolke kupic ale sprzedac przed dniem ustalenia prawa dywidendy, znaczy dokladnie 4 dni wczesniej

kozi76
0
Wpisów: 99
Wysłane: 4 stycznia 2009 11:36:59 przy kursie: 7,20 zł
raul07 napisał(a):
Manfred napisał(a):
[quote=JAG]16% w czasach bessy w niecały miesiąc wygląda nieźle, zresztą generalnie w takich czasach spółki dywidendowe to najpewniejszy zarobek.

jakie 16%?? przecież po ustaleniu dnia dywidendy kurs zostanie skorygowany o jej wartośc, a może rownież spasc jeszcze nizej, mamy besse, te zlote czasy kiedy po odjeciu dywidendy kurs wracal na swoj poziom minely. moim zdaniem lepiej spolke kupic ale sprzedac przed dniem ustalenia prawa dywidendy, znaczy dokladnie 4 dni wczesniej

Ja chciałbym zadac pytanie po co w ogole kupowac teraz tą spółkę?
Kurs leci na łeb,na szyje...ktoś wali akcjami jak tylko pojawia sie jakiś popyt a dywidenda to według mnie jeden wielki przekret:blackeye:
Na zdrowy rozum kto daje taka wysoka dywidende i jeszcze w takich czasach? Tu jest jawna akcja wyprowadzenia pieniedzy ze spółki...tak jej maja dużo,że nie maja co z nia zrobić? Nie wierze w to.Ma być przejecie małej społki i do tego połaczenie z Vobisem,które już według mnie jest lekko odwlekane.Główni akcjonariusze z dywidendy dostaną kupe $ a w miedzy czasie akcje na kontach szwagrów ida w rynek.Poza tym śmierdzi mi tutaj na odległość jakimś trupami,które wypadną z szafy.Nie chce naganiać ani w jedna ani w druga strone,ale sam sie sparzyłem bo kupiłem ostatnio po około 9zeta,ale w mysl zasady zeby ciac straty wywaliłem po około 8.4zł a zobaczcie gdzie jest teraz kurs.I to według mnie nie jest koniec spadków.Nie zaskoczy mnie tutaj w niedalekiej przyszłosci 3-4zł.Poza tym słabe sa obroty i ciezko pozniej wyjsc przy jakiejs rozsadnej ilosci.Jazda pod dywidende jakas mała nie wykluczona,ale za spore ryzyko do ewentualnych korzysci.Poza tym jest kilka ciekawszych społek do grania.Pozdrawiam

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 6 stycznia 2009 12:40:10 przy kursie: 7,65 zł
Witam serdecznie

wg mojego rozenzania: jesli action uzaleznia cene jaka zaplaci za vobis i pcfactory od wartosci swoich akcji to jest im na reke zdolowac kurs i jeszcze wyplacic ogromna dywidende - co jeszcze bardziej skoryguje kurs akcji ...

Kasa z dywidendy zostaje w rekach wlascicieli , kupuja 2-ie inne firmy duzo, duzo taniej - okolo 16% taniej niz gdyby musieli to uczynic juz teraz, w miedzy czasie skupia ogromne ilosci akcji po zanizonej cenie za kase z dywidendy co doprowadzi do sytuacji ze -zwieksza udzialy w swojej spolce po podziale co da im wiekszosciowy pakiet - wsztsko usredniajac da cene (przy obecnych poziomach kursu) ok 6zl i jeszcze maja przejete spolki o 16% taniej :) lebski gosc musi zarzadzac tymi przejeciami!

Takze Panowie
- w krotkiej perspektywie - tydzien - cena ok 5,50 - 6 zl
- w sredniej - 3 miesiace - 6- 6,50
- w dlugiej perspektywie - 6 miesiecy do 2 lat - ocieplenie nastojow i cena ok 10- 13zl co jest godziwym zyskiem jak sadze

rayo76
0
Wpisów: 23
Wysłane: 6 stycznia 2009 12:43:45 przy kursie: 7,65 zł
A wkleje ten link,może nie bezposrednio dotyczy Action ale posrednio całej branży:

www.pb.pl/Default2.aspx?Articl...

Temor
0
Wpisów: 26
Wysłane: 6 stycznia 2009 14:04:57 przy kursie: 7,65 zł
rayo76 napisał(a):
A wkleje ten link,może nie bezposrednio dotyczy Action ale posrednio całej branży:

Właśnie sam to chciałem zrobić . Jeśli ktoś ma dostęp do pełnego artykułu będę wdzięczny za wklejenie.

Cat
Cat
0
Wpisów: 17
Wysłane: 6 stycznia 2009 15:48:00 przy kursie: 7,65 zł
investkid napisał(a):
Witam serdecznie

wg mojego rozenzania: jesli action uzaleznia cene jaka zaplaci za vobis i pcfactory od wartosci swoich akcji to jest im na reke zdolowac kurs i jeszcze wyplacic ogromna dywidende - co jeszcze bardziej skoryguje kurs akcji ...

Kasa z dywidendy zostaje w rekach wlascicieli , kupuja 2-ie inne firmy duzo, duzo taniej - okolo 16% taniej niz gdyby musieli to uczynic juz teraz, w miedzy czasie skupia ogromne ilosci akcji po zanizonej cenie za kase z dywidendy co doprowadzi do sytuacji ze -zwieksza udzialy w swojej spolce po podziale co da im wiekszosciowy pakiet - wsztsko usredniajac da cene (przy obecnych poziomach kursu) ok 6zl i jeszcze maja przejete spolki o 16% taniej :) lebski gosc musi zarzadzac tymi przejeciami!

Takze Panowie
- w krotkiej perspektywie - tydzien - cena ok 5,50 - 6 zl
- w sredniej - 3 miesiace - 6- 6,50
- w dlugiej perspektywie - 6 miesiecy do 2 lat - ocieplenie nastojow i cena ok 10- 13zl co jest godziwym zyskiem jak sadze

Fajnie piszesz, zacznij moze pisac bajki.

Action spada bo stracil i jeszcze straci duzo kasy na spekulacji walutami. Dodatkowo ma problemy z nadmiernymi zapasami, spadajacym popytem oraz sporym zadluzeniem w bankach.
Szanse na fuzje sa wiec raczej skromne.

Cat
Cat
0
Wysłane: 6 stycznia 2009 15:50:14 przy kursie: 7,65 zł
rayo76 napisał(a):

Ale juz komentarze dotycza w wiekszosci Actiona.

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 6 stycznia 2009 19:54:58 przy kursie: 7,65 zł
Przy kursie 7,65 stopa dywidendy wynosi 19%.

Jeśli ktoś kupuje teraz akcje i chce załapać się na dywidendę to normalne jest że musi się liczyć z odcięciem dywidendy następnego dnia po DD. To jak zachowa sie kurs Actionu w krótkiej perspektywie to spadnie pewnie do 5-6 zeta. 4Q będą mieli bardzo słaby, możliwe że na większym minusie.

Ale ciekawy jestem ile będzie wynosił kurs Actionu w dniu 6 stycznia 2010....

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 6 stycznia 2009 23:18:27 przy kursie: 7,65 zł
hmmm bajki bajki bajki

Czy CAT potrafi samodzielnie myslec a nie tylko czytac artykuly z gazet? Czy Cat potrafi zrozumiec moja wypowiedz czy sadzi ze caly swiat chce go wydymac? A moze jest jednym z tych , ktorym zalezy na zdolowaniu akcji?

Cokolwiek sie wspiera na barkach biednego Pana Cat - prawda jest taka , ze wypowiedz "P. Cat" jest tozsama z moja wypowiedza - gdyby tak czytac troszku bardziej szczegolowo ,

poza tym ja probuje analizowac co w trawie piszczy , a nie czy bedzie akcja dolowac czy nie - to pozostawiam poszczegolnym inwestorom do wylacznych przemyslen...

Wg mnie jesli jest to prawda (czego jeszcze nikt nie potwierdzil) , ze Action inwestowal i stracil na toksycznych operacjach to kurs bedzie mial problem po skorygowaniu sie o dywidende -pojsc do gory

Jesli strata ze sprzedazy na ukrainie (zjazd waluty ) przewyzszy zysk ze sprzedazy towaaru zakupionego przy mocnym zlotym a sprzedawanym w okresie swiatecznym - pelne magazyny - (pomniejszonym o wolumen sprzedazy) to wtopa :(

Nie jestem insiderem i nie wiem co oglosza za 4 kw 2008 - moze perfidnie czekaja na zjazd - ale poki co spolka skupywala akcje i nie slychac o zadnych wiekszych transakcjach (powyzej 5%)

Wazne: sprawdzic szczegoly przejec i co posiadaja przejmowane spolki
Czyli - sprawa otwarta

Pozdrawiam
Ciebie Cat rowniez

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 stycznia 2009 23:30:20 przy kursie: 7,65 zł

.........Z żywym zainteresowaniem śledzę tę dyskusję.
.........Fajnie się zaczyna. Kontynuując potyczkę na argumenty, unikajcie tych personalnych.
.........Wszystkich nas rozlicza rynek. Sami siebie nie musimy.
Edytowany: 6 stycznia 2009 23:30

rayo76
0
Wpisów: 23
Wysłane: 7 stycznia 2009 01:25:57 przy kursie: 7,65 zł
Ok bez personalnych potyczek...sadzę że spółki z bez kapitału zagraniczego beda miały olbrzymie problemy zeby wyjść z impasu finansowo-sprzedażowego...bez kredytów i ciagłości finansowej staną się łakomym kąskiem dla zagranicy..wierzę że Action jako najbardziej nastowiona na klienta spółka da sobie radę ale już w Pronox lub NTT zupełnie nie wierze...za pożno i nie ten model biznesowy...Tech,Incom,ABcdata będą na powierzchni ale albo się połączą albo jakieś duże zmiane kapitałowe....a z mniejszych Komputronik górą bo mają detal....

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 7 stycznia 2009 09:06:54 przy kursie: 7,69 zł
Ja też na czuja sądzę, że Action się wybroni. Nie bez strat i nawet dalszych spadków, najwyżej się odchudzi i wreszcie zamknie porażkowe linie produkowe, a resztę zrestrukturyzuje. Swoją wiarę opieram na niesamowitym drive zarządu na osiąganie sukcesu w firmie budowanej w końcu własnymi rękami od lat i sporych rzeczowych aktywach trwałych (100 mln zł). Nie mogę jednak nie wspomnieć o spadającym ratingu i dużym zadłużeniu.
Wycena metodą szwajcarską wskazuje na 8,75 zł na akcję, przy założeniu utrzymania zysku rocznego netto na poziomie 20 mln zł w kolejnych latach.

Cat
Cat
0
Wysłane: 8 stycznia 2009 12:49:40 przy kursie: 7,65 zł
Odniose sie wylacznie merytorycznie, na wycieczki personalne typu "Czy Cat potrafi zrozumiec moja wypowiedz?" szkoda mi czasu.

Action niestety nie zdobyl sie na publiczne potwierdzenie, ze uzywal instrumentow pochodnych. Wystarczy jednak zajrzec do bilansu (pozycje Instrumenty pochodne), rachunku (pozycja Inne koszty finansowe) oraz dokladnie przyczytac informacje dodatkowa, aby znalezc tego potwierdzenie.
W pozycji inne koszty finansowe tylko 15 mln stanowi wycena zobowiazan walutowych, 30 mln to straty na opcjach.

Niestety wypowiedzi P. Bielinskiego typu
"Po dwóch kwartałach nie powinniśmy mieć problemu z pokazaniem zysku netto" sa conajmniej niewiarygodne, by nie uzyc mocniejszych slow.

Sprawe fuzji przy wymianie akcji, po tym jak kurs Action zdolowal o 60% mozna wrzucic juz do archiwum z napisem "Nieaktualne".

Natomiast glownym beneficjentem dywidendy bedzie P. Bielinski i jego koledzy, choc dla Action najblizsze miesiace beda niezmiernie trudne, zwazywszy na ogromna wrazliwosc wyniku Action na wahania kursu zlotowki.

Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow forum
CAT

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 8 stycznia 2009 18:36:15 przy kursie: 7,65 zł
Spokojnie z tymi opcjami. To ze je zawarli to nie znaczy ze na nich stracą. Liczy się termin realizacji opcji (pod warunkiem ze maja kase na uzupelmnienie depozytu) ale niestety tego nie wiemy.

Zagranica niezle podkrecila kurs Euro pod koniec roku. Spojrzcie na kurs EUR w dniu 31 grudnia 08. Spolki wg tego kursu ksieguja na dzien bilansowy a wysoki kurs EUR spowoduje koniecznosc dokonania papierowych przeszacowan.

A co do Actionu to jakos przestal leciec w dol. Dzisiaj ludzie nakupili papierow za 2 mln a ostatnie 10 sesji to obroty na poziomie ca. 11 mln. Jakos nie wydaje mi sie zeby wszyscy o tym nie wiedzieli.

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 13 stycznia 2009 17:28:20 przy kursie: 5,56 zł
Zarząd ACTION S.A. informuje, iż w dniu wczorajszym tj. 12 stycznia 2009 roku otrzymał informację, od OPERA Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. na podstawie przepisów art. 69 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. Nr 184, poz. 1539, ze zm., dalej "Ustawa"), że w wyniku zbycia akcji Emitenta, przez OPERA Karolina Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, według stanu na dzień 8 stycznia 2009 roku, udział OPERA Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. w ogólnej liczbie głosów na WZA Spółki obniżył się poniżej progu 10%.

Przed dniem 8 stycznia 2009 roku, liczba akcji posiadanych przez fundusze zarządzane przez OPERA TFI S.A. (OPERA FIZ, OPERA FNP SFIO, OPERA NGO SFIO, OPERA FIO, OPERA Za 3 Grosze FIZ oraz OPERA Karolina FIZ ) wynosiła 1 659 165 akcji, co stanowiło 10,11% kapitału zakładowego Spółki i uprawniało do oddania 1 659 165 głosów, co stanowiło 10,11% ogólnej liczby głosów na WZA Spółki.

Aktualnie liczba akcji posiadanych przez fundusze zarządzane przez OPERA TFI S.A. wynosi 1 636 577 akcji, stanowiących 9,97% kapitału zakładowego Spółki i uprawniających do oddania 1 636 577 głosów, co stanowi 9,97% ogólnej liczby głosów na WZA Spółki.

Pewnikiem szykują kasę aby po odcięciu dywidendy podnieść kurs by nie stracić na wycenie...
Albo nie chcą dywidendy i nadal będą sypać :binky:

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE action

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,255 sek.

rwgmjzhx
fnsesgvd
mwgzvcol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scvcyktt
qpdtrawd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat