iktorn napisał(a):Nie wiem jak wyglądają Ropczyce, nie ogllądałem dziś tej stacji, ale w TVN24 to sobie mogą mówić... ot taka stacja, która potrafi przec cały dzień relacjonować gaszenie pożaru (przypalonego garnka), przynajmniej takie odniosłem wrażenie jak kiedyś przez jakiś czas próbowałem strawić ten kanał. Jak TVN24 mówi, że szlag trafił linie energetyczne, może oznaczać to, że zerwał się jeden kabel, który mogli akurat sfilmować itd.
Mieszkam 12 km od Ropczyc ( Debica ) i zaufaj mi, ze to nie urwany kabelek, tylko dokładnie 200 stacji trafo uszkodoznych. W nocy przepłyneło przez miasto 1,5 metrowa fala powodziowa. na dodatke całyt czas grzmi jeżeli uderzy znowu deszcz, to będzie bardzo nieciekawie...
Co do samych Magneztyów,to one znajduja się na górce i nie ma raczej możliwości, aby doszła tam jakolwiek woda. Zwłaszcza, ze zakłady oddalone sa od miasta o 3-4 km.
Zasilanie mają z oddzielnej lini kóra nie jest uszkodzona, poza tym mają redundatne zasilanie. Transport poszedl przez Pobliskie Pustków - Osiedle, dalej Dębica objazdem w kierunku Kraków, a w kierunku Rzeszów po przez Mielec.
Jeżeli chodzi o sama sytuacje ekonomiczna Magnezytów, to moge powiedziec, ze chyba idze ku lepszemu, bo na przykład odblokowali inwestycję ( Teraz zaczynac beda wymiane calego układu sterowania, poniewaz maja wszytko oparte na Siemens S5 i zaczna wymieniac na S7 ) Inwestycja rozłozna na dośc długi czas.
Poza tym, powoli powoli poprawia sie im zbyt.
PS. Oczywiście ja w związku z mym miejscem pracy moge zagwarantowac na 100% tylko za FFiL Śnieżka S.A :)
Pozdrawiam